Uz edukativni video koji je u sklopu 6. Dana medijske pismenosti pripremila Nova TV učenici mogu saznati više o istraživačkom novinarstvu, zašto je ono važno i kako izgleda tjedan u redakciji istraživačke emisije Provjereno

Piše: Ana Dokler

Nova TV je jedna od medijskih kuća u kojima su se u sklopu prva tri izdanja Dana medijske pismenosti održavale radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce “Djeca upoznaju medije“, a od 2021. priprema videovodiče kroz medije. Do sada smo objavili njihove edukativne videopriloge o informativnom i sportskom programu, a sada vam donosimo i video o istraživačkom novinarstvu.

Ekipa istraživačke emisije Provjereno u ovom videoprilogu pokazala je kako izgleda njihov radni tjedan, kako pristupaju poslu i sugovornicima i kako provjeravaju informacije.

“Istraživačko novinarstvo ide u dublju analizu. Mi zapravo želimo saznati što je uzrok nekog događaja, ili pojave, ali i predvidjeti neke posljedice“, kaže urednik Mato Barišić.

Istraživačko, tabloidno, građansko, agencijsko i druge vrste novinarstva

Što sve podrazumijeva njihov posao, objasnili su producentica Martina Pandža Brnić, reporterke Maja Medaković, Danka Derifaj, Barbara Majstorović Ivezić i Ema Branica, koja je i voditeljica Provjerenog, snimatelj Marino Grgurev i realizator Davor Bojić.

Maja Medaković kaže da često rade priče koje su jako osjetljive, u kojima su sugovornici žrtve ili ukazuju na nekakve nezakonite radnje. “Pritom moramo paziti kako ćemo im pristupiti, kako ćemo nešto u prilogu reći, i na njihovo dostojanstvo”, ističe.

“Svaku izjavu, svaku informaciju koju nam je sugovornik dao trebamo verificirati. Tek tada možemo računati da informacijom možemo baratati kao istinitom”, kaže Danka Derifaj.

“Naš cilj nije samo informirati, nego i educirati – to je oduvijek bila jedna od važnijih zadaća novinarstva”, poručuje Ema Branica.

Videovodiče kroz medije – koji se svi nalaze na stranici s videolekcijama medijske pismenosti – nastavnici mogu koristiti u nastavi te pokazati učenicima kako funkcioniraju mediji, kako se stvaraju različiti medijski sadržaji i koji sve medijski profesionalci u tome sudjeluju.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2023.