Kako nastaje vremenska prognoza i kako izgleda posao meteorologa na televiziji, objašnjava glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u videovodiču pripremljenom u sklopu 4. Dana medijske pismenosti

Piše: Irena Domitrović

 

Jedna od glavnih aktivnosti Dana medijske pismenosti, radioniceDjeca upoznaju medije” proteklih su se godina održavale u vodećim medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru, uključujući Hrvatsku radioteleviziju.

Tamo su učenici osnovnih i srednjih škola izravno od novinara, urednika, producenata i drugih medijskih profesionalaca učili kako funkcioniraju mediji i kako se stvaraju medijski sadržaji te često i sami pisali članke, snimali priloge i javljali se u radijski eter.

Zbog epidemiološke situacije posjeti medijskim kućama sada nisu mogući pa u sklopu 4. Dana medijske pismenosti dovodimo medije i medijske profesionalce u (virtualne) učionice.

U suradnji s nekoliko medijskih kuća donosimo vam videovodiče o pojedinim aspektima rada u medijima, a prvi je video nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije i HRT Akademiije.

U njemu glavnu ulogu ima Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a koji objašnjava kako se priprema vremenska prognoza za televiziju, kada počinje i kako izgleda radni dan meteorologa, o čemu ovise izračuni te za koliko dana unaprijed je moguće predvidjeti vremensku prognozu.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2021.

Videolekcije medijske pismenosti