Pogledajte s djecom kod kuće, u vrtiću, ili u školi ovaj video o medijskoj pismenosti! Uz zabavne aktivnosti kroz koje ih vode animirani likovi i njihovi vršnjaci, najmlađi mogu iskustveno učiti o medijima i razlici između svijeta medija i svijeta zbilje

Piše: Ana Dokler

“Video o medijima: Medijska pismenost za najmlađe” nastao je na temelju “Slikovnice o medijima, koju su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili 2018., u sklopu 1. Dana medijske pismenosti.

Slikovnica je tada tiskana, a u međuvremenu je napravljen i dotisak, te je poslana u brojne knjižnice, vrtiće i škole diljem Hrvatske. Uz to, cijelo je vrijeme dostupna za preuzimanje u elektroničkom obliku na portalu medijskapismenost.hr – na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe

Video i slikovnica, zajedno s priručnikom za odgojitelje i učitelje koji je također dostupan za preuzimanje u elektroničkom obliku, čine paket za razvoj medijske pismenosti najmlađih – prvenstveno predškolaca i učenika prvih i drugih razreda osnovne škole.

S medijskim obrazovanjem i poticanjem kritičkog promišljanja važno je započeti u što ranijoj dobi, a ovi su materijali prilagođeni djeci već od pet godina. Uz njih djeca, kroz interakciju i skustveno učenje, mogu usvojiti prve spoznaje o medijima i razlikama između vlastitog iskustva, onoga što su sami doživjeli te onoga što im je stiglo posredno, putem medija i u obliku simbola.

Dodirujući svoje nosiće, predškolci uče o medijskoj pismenosti

Autorica slikovnice, videa i priručnika je Alma Čakmazović, stručnjaknja za medijsku pismenost, marketing i komunikacije. Ilustracije za slikovnicu napravila je Petra Zlonoga, za video ih je animirao Goce Vaskov, dok je za produkciju zaslužna Livada produkcija.

Priručnik i video nastali su zahvaljujući suradnji četiri institucije: sunakladnici su Savez društava Naša djeca i Učiteljski fakultet u Zagrebu,  a projekt je sufinanciran sredstvima Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

Preuzmite multimedijski priručnik ‘Medijska pismenost za najmlađe’

Medijska pismenost za najmlađe – multimedijski priručnik