Na konferenciji za novinare uoči 4. Dana medijske pismenosti o važnosti medijskog obrazovanja govorili su predstavnici Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva kulture i medija

Piše: Ana Dokler

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja snažno podržava Dane medijske pismenosti koji su važna podrška djeci i mladima da steknu kompetencije koje će im omogućiti da se nose s izazovima koje donose suvremeni mediji. Dani medijske pismenosti i posebice edukacijski materijali koji se prigodno pripremaju, kvalitetno su polazište za rad s učenicima i važan projekt koji doprinosi unaprjeđivanju medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama”, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na konferenciji za novinare održanoj 16. travnja, uoči 4. Dana medijske pismenosti.

Razvoj obrazovnih materijala za odgojitelje, nastavnike i roditelje jedan od ključnih aspekata Dana medijske pismenosti, koje od 2018. svake godine organiziraju Agencija za elektroničke medije i UNICEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Obrazovni materijali za preuzimanje

4. Dani medijske pismenosti održavaju se, različitim aktivnostima online i uživo, od 19. do 25. travnja 2021., pod sloganom “Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana“, koji naglašava ovogodišnju temu – utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

U skladu s time, i ovogodišnji obrazovni materijali bave se utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje i samopoštovanje, utjecajem influencera, dezinformacijama, sigurnim i odgovornim korištenjem interneta te razvojem kritičkog razmišljanja. Na temelju tih materijala i video lekcija mogu se organizirati sati medijske pismenosti i radionice u vrtićima, osnovnim i srednjim školama – uživo ili u sklopu online nastave. Obrazovni materijali nastali u sklopu prethodnih Dana medijske pismenosti do sada su s portala medijskapismenost.hr preuzeti preko 360.000 puta, što pokazuje veliku potrebu i interes za edukacijom o temama vezanima za medijsku pismenost.

Organizirajte događaj u sklopu Dana medijske pismenosti, uživo ili online

“Medijska pismenost ne smije se ograničiti samo na učenje o tehnologijama, već ju je potrebno usmjeriti na stjecanje vještina kritičkog razmišljanja potrebnog za prosudbu i analizu medijskog sadržaja i korištenja brojnih digitalnih platformi. Potrebno  je sustavno raditi na podizanju javne svijesti o važnosti medijske pismenost, posebice u okružju brojnih dezinformacija u pandemijsko vrijeme, povećanog opsega internetskog sadržaja koji uključuje govor mržnje, poticanje na nasilje ili mržnju. Stoga je kontinuirano ulaganje u medijsko obrazovanje jako važno za naše društvo”, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a državni tajnik Krešimir Partl  na konferenciji za novinare istaknuo je kako Ministarstvo kulture i medija već godinama podržava projekte vezane za osvještavanje i jačanje medijske pismenosti koja je okviru novog Zakona o elektroničkim medijima prepoznata kao važan alat upravo u prepoznavanju i pronalaženju relevantnih informacija. Pohvalio je portal medijskapismenost.hr i edukativne materijale koji se pripremaju u sklopu Dana, naglašavajući važnost razvoja kritičkog mišljenja mlađih generacija.

“Vjerujem da je sada svima zaista jasno – medijska pismenost je možda i ključna vještina za život u moderno doba, obilježen digitalnim medijima i stalnim razvojem tehnologije”, kazao je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović, “jer samo ako smo medijski pismeni u obilju informacija pronaći ćemo one koje su vjerodostojne i točne, uočiti i zaštiti se od dezinformacija, sačuvati svoju privatnost i podatke te odgovorno i sigurno koristiti društvene mreže. Nove digitalne i komunikacijske platforme donose mnoge koristi, ali sada znamo da mogu nanijeti i ozbiljnu štetu, pa i narušiti mentalno zdravlje. Stoga samo sustavan, sveobuhvatan i uporan pristup osnaživanju građana može donijeti rezultate na dobrobit svakoga pojedinca i društva u cjelini.”

“U vremenima pandemije svi, a posebno djeca i mladi, mnogo vremena provode online i susreću se s različitim sadržajem i brojnim informacijama. Sve više djece i mladih bori se s problemima s mentalnim zdravljem i teško se odlučuju o tome razgovarati s roditeljima, učiteljima i drugim odraslim osobama od povjerenja u svojoj okolini. Iznimno je važno da djeca i mladi otvoreno razgovaraju o tome kako se zaista osjećaju, jer neki od njih nam govore da im se ponekad čini da je važnije izgledaju li sretno na svojim objavama na društvenim mrežama nego jesu li uistinu sretni. Jednako je važno i da odrasli pokušaju razumjeti online živote djece i mladih i da budu otvoreni za razgovor bez osuđivanja kako bi im mogli na bolji način biti podrška u ovim izazovnim vremenima”, kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2021.

Održite radionicu za učenike i podržite njihovo mentalno zdravlje