Pozivamo sve vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, kina, medije, udruge i druge ustanove da u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organiziraju predavanja, radionice, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti za djecu ili odrasle, uživo ili online

Piše: Ana Dokler

Kako bi što većem broju građana, posebice djece i mladih, osigurali prilike za učenje o medijima i razvoj vještina medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku i ove godine organiziraju Dane medijske pismenosti. Projekt se provodi od 2018. u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njega se redovito uključuju i odgojno-obrazovne i kulturne ustanove, mediji i udruge iz cijele Hrvatske.

5. Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja, s aktivnostima i u tjednima prije i poslije. Dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, knjižnice, kina, mediji, udruge i druge ustanove mogu organizirati predavanja, radionice, panel diskusije, filmske projekcije i druge aktivnosti s ciljem učenja o medijima i promicanja medijske pismenosti – uživo, ili putem interneta.

Influenceri i mi: filmski natječaj u sklopu 5. Dana medijske pismenosti

Organizatori događanja mogu sami odabrati temu kojom ćemo se baviti, a predavanja i radionice mogu se (no i ne moraju) održati na temelju obrazovnih materijala objavljenih u sklopu dosadašnjih Dana medijske pismenosti. Sada je na portalu medijskapismenost.hr za preuzimanje dostupno ukupno 29  obrazovnih materijala i 18 video lekcija medijske pismenosti, a u pripremi su i novi materijali.

Ako organizirate neki događaj ili aktivnost povodom 5. Dana medijske pismenosti, molimo vas da nas o tome obavijestite do 15. svibnja putem obrasca “Prijavite svoj događaj“, kako bismo ga mogli najaviti u Rasporedu događanja, koji će uskoro biti objavljen na portalu medijskapismenost.hr. Svi organizatori će naknadno dobiti evaluacijski upitnik te nakon toga i potvrdu o sudjelovanju u Danima medijske pismenosti.

Prijavite svoj događaj povodom Dana medijske pismenosti

Dani medijske pismenosti 2022.