Kviz za testiranje ovisnosti o internetu, koji je pripremilo Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, pomoći će ti u procjeni svojih navika korištenja interneta

Izvor: Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

U sklopu projekta “Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi“, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) izradilo je dva edukativna letka, odnosno preklopnika.

Preklopnik “Jeste li ovisni o internetu” namijenjen je učenicima, a sadrži kratki kviz za testiranje ovisnosti o internetu. Kviz je izrađen na temelju Chenine ljestvice ovisnosti o internetu koju su volonter DKMK-a Ivan Fedor, mag. comm., i koordinatorica projekta Tina Hrubi, mag. comm., prilagodili djeci. Također, izrađen je i informativni i edukativni preklopnik “Ovisnost o internetu i novim medijima” namijenjen roditeljima.

Prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža

Ovdje vam prenosimo sadržaj letka za učenike, to jest kviz za testiranje ovisnosti o internetu:

ZBROJI BODOVE I PROVJERI SVOJ REZULTAT

Za tebe smo Cheninu ljestvicu za testiranje ovisnosti o internetu pretvorili u kratki kviz kojim se možeš samotestirati na ovisnost o internetu tako da na svako od ovih 13 pitanja odgovoriš brojem od 1 do 4 pri čemu ti brojevi znače:

1 – uopće se ne slažem,

2 – uglavnom se ne slažem,

3 – uglavnom se slažem,

4 – u potpunosti se slažem.

Za svako pitanje zapiši broj za koji misliš da najbolje odgovara tvom iskustvu, a zatim zbroji svoje bodove i provjeri rezultat. Bilo da internet koristiš za igranje videoigara, dopisivanje s prijateljima ili zbog društvenih mreža, procijeni svoje navike i budi iskren/a prema sebi!

 1. Osjećam se nelagodno kada neko vrijeme nisam na internetu.
 2. Pomisao da želim koristiti internet je prva misao koju imam ujutro kad se probudim.
 3. Osjećam se nemirno i nervozno kada ne mogu pristupiti internetu.
 4. Korištenje interneta imalo je negativne posljedice na moj uspjeh u školi.
 5. Moj bi život bio bez radosti kada bih prestao/la koristiti internet.
 6. Ne mogu kontrolirati želju da koristim internet.
 7. Osjećam se kao da nešto propuštam ako ne idem na internet neko određeno razdoblje.
 8. Moja interakcija s obitelji se smanjila zbog mog korištenja interneta.
 9. Smanjio/la sam bavljenje rekreativnim aktivnostima zbog uporabe interneta.
 10. Stekao/la sam naviku spavati što manje kako bih imao/la više vremena za aktivnosti na internetu.
 11. Moram provoditi sve više i više vremena na internetu kako bih stekao/la istu razinu zadovoljstva kao prije.
 12. Propuštam uobičajene obroke zbog korištenja interneta.
 13. Osjećam se umorno tijekom dana jer provodim noći koristeći internet.

1 = 1 bod, 2 = 2 boda, 3 = 3 boda, 4 = 4 boda

REZULTATI

13 – 31:

Bravo! Tvoje korištenje interneta je umjereno. Doduše, što si veći rezultat ostvario/ostvarila, to je tvoja želja za korištenjem interneta veća. Povremeno se ponovno testiraj i pripazi da ne prijeđeš granicu od 32 boda. Nastavi odgovorno koristiti medije, a ako vidiš da netko iz tvog okruženja pokazuje znakove ovisnosti, ukaži mu/joj na to!

32 – 52:

Svaki rezultat iznad 32 boda može ukazivati na određene probleme s korištenjem interneta. Ako si u ovoj kategoriji, to znači da prekomjerno koristiš internet. Savjetujemo ti da si ograničiš vrijeme koje možeš i želiš provesti na internetu i da se držiš zadanog ograničenja. Svoju aktivnost na internetu možeš bilježiti u dnevnik i tako pratiti svoj napredak u odvikavanju. Slobodno vrijeme koje ti ostane iskoristi za druženje s prijateljima uživo, pomaganje u kućanskim poslovima i sl. Ako misliš da si u opasnosti od stvaranja ozbiljne ovisnosti o internetu, savjetujemo ti da se obratiš svojim roditeljima, učiteljima, školskoj stručnoj službi ili drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, otvoreno razgovaraš s njima i pokažeš im ovaj test kako bi ti mogli pomoći.

Preuzmite preklopnik ‘Jeste li ovisni o internetu’

Priprema za radionicu o ovisnosti o internetu