Od 19. do 23. travnja u zagrebačkom Kinu Tuškanac, odnosno 21. i 22. travnja online, održat će se proljetni ciklus Filmske naSTAVE. Prijave za ovaj besplatni obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, namijenjen prvenstveno srednjoškolcima i njihovim nastavnicima, otvorene su do 18. travnja

Izvor: Filmska naSTAVa

Hrvatski filmski savez poziva srednjoškolce te njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske, ali i sve zainteresirane da se priključe Filmskoj naSTAVi i dobrim filmom ispune proljetne praznike. Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održavat će se od 19. do 23. travnja 2022., svaki dan od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Tijekom pet dana učenici i nastavnici pogledat će pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo.

Za one koji ne mogu sudjelovati u programu u Zagrebu, organizatori su pripremili Filmsku naSTAVu online u četvrtak i petak, 21. i 22. travnja 2022. od 10 do 14 sati, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica dr. sc. Ane Đordić doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju i kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Za dodatne informacije obratite se e-poštom na obrazovni@hfs.hr.

Program su preporučili Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i portal medijskapismenost.hr.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Tri animirana filma i metodička priprema za sat filmske pismenosti