U priručniku ‘Mediji i djeca predškolske dobi’, koji je objavilo Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, odgojitelji će pronaći brojne korisne informacije i preporuke te niz prijedloga aktivnosti koje mogu provesti s djecom u vrtiću

Piše: Irena Petrović, članica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu

Mediji i djeca predškolske dobi: Priručnik za odgojitelje u dječjim vrtićima” nastao je kako bi pomogao odgojiteljima u medijskom obrazovanju djece koje treba krenuti u onom trenutku kad djeca prvi put počnu koristiti medije i medijske sadržaje.

Autori priručnika su Lana Ciboci, Igor Kanižaj i Danijel Labaš, a objavilo ga je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu u sklopu projekta “Prevencija, a ne intervencija!“, koji se provodi uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i Centrom za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.

Kako podržati razvoj medijske pismenosti kod djece vrtićke dobi

Priručnik se sastoji od osam cjelina i ukupno 19 prijedloga radionica koje se mogu provesti s djecom u vrtićima. Kako bi pomogli odgojiteljima u podučavanju djece kako razlikovati pozitivne i negativne medijske sadržaje i sigurno i odgovorno koristiti medije, autori priručnika istaknuli su glavne karakteristike edukativnih sadržaja za djecu predškolske dobi, ulogu roditelja u medijskom odgoju, smjernice kako pomoći djeci da postanu aktivni korisnici medijskih sadržaja i nauče kvalitetno provoditi vrijeme uz medije, na što obratiti pozornost kod crtanih filmova i videoigara, kako djeci pomoći u virtualnom svijetu i s pametnom tehnologijom, kako prevenirati ovisnost o medijima i kako funkcionira marketing usmjeren na najmlađe.

U prijedlozima radionica iz Priručnika možete pronaći kreativne ideje kako na djeci primjeren način obraditi razne teme medijske pismenosti. Kroz igru i zabavu, mnoštvo primjera i, najvažnije, razgovora, djecu možete upoznati s temom medija i naučiti ih kako da medije koriste na kvalitetan i siguran način.

Preuzmite priručnik ‘Mediji i djeca predškolske dobi’

Uključite se u Dane medijske pismenosti i prijavite nam svoje aktivnosti