Proučite raspored predavanja, radionica i drugih aktivnosti koje će se održati povodom Dana medijske pismenosti 2022., uživo i online

ONLINE DOGAĐAJI

EKONOMIJA PAŽNJE I LAŽNE VIJESTI: ONLINE PREDAVANJA DANSKIH STRUČNJAKA (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 11 sati

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske organiziraju online događaj posvećen problemu dezinformacija, koji će se održati u četvrtak, 5. svibnja 2022. u 11 sati.

U temu će nas uvesti i događaj moderirati dr.sc. Iva Nenadić, asistentica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, članica Europskog opservatorija za digitalne medije. Danski filozof Vincent F. Hendricks održat će predavanje pod naslovom “Ekonomija pažnje i lažne vijesti“, a danska vojna analitičarka Jeanette Serritzlev nakon toga će održati predavanje pod nazivom “Dezinformacije na društvenim mrežama i rat u Ukrajini”. Na kraju će Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica projekta Dani medijske pismenosti, predstaviti obrazovne materijale o dezinformacijama, besplatno dostupne za preuzimanje na portalu medijskapismenost.hr.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane za ovu temu, posebno studente i odgojno-obrazovne djelatnike (koji mogu dobiti i potvrde o sudjelovanju) da se prijave putem obrasca do 4. svibnja u 20 sati, kako bi dobili poveznicu za pristup događaju.

Više saznajte OVDJE

 

 

MI SMO MEDIJ

Škola za cestovni promet Zagreb tijekom cijele godine na platformi Yammer održava  virtualnu kreativnu radionicu “Literarni sladokusci”. Radionica je nastala kao potpora učenju na daljinu. Cilj je koristiti virtualni prostor za promociju pozitivnih vrijednosti i očuvanje mentalnog zdravlja. Radionica je namijenjena svim učenicima koji prate dnevne vijesti.

Prijave se zaprimaju putem poveznice:

https://web.yammer.com/main/groups/eyJfdHlwZSI6Ikdyb3VwIiwiaWQiOiIyNjkzMTY1ODc1MiJ9/feed?new=false&postType=ALL&sortBy=CREATED_AT

Data detox (OTVORENO ZA JAVNOST)

2. i 3. svibnja 2022. u 17 sati

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga putem Zoom platforme organizira predavanje namijenjeno odraslima. Tema predavanja je kako izbjeći prevare vezane uz medije i sačuvati digitalnu privatnost. Govorit će se, između ostalog, o trikovima u dizajnu mobitela, aplikacija, portala i društvenih mreža.

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: knjiznica.prelog@gmail.com

TIPKOVNICA JE JAČA OD MAČA (OTVORENO ZA JAVNOST)

8. svibnja 2022. u 10 sati  

Na online događanju predstavit će se dosadašnje aktivnosti virtualnog Muzeja lažnih vijesti te e-tečaj o dezinformacijama i “lažnim vijestima” koji se odvija putem Facebook stranice Muzeja lažnih vijesti i traje do 14. svibnja.

Prijave se zaprimaju s imenom i prezimenom zainteresiranih do 6.svibnja na e-mail adresu: info@mlv.hr. Poveznica će biti poslana 7. svibnja.

24H Q&A - VAŽNO JE KAKO SE OSJEĆAŠ S OBJE STRANE EKRANA (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja 2022.

Volonterski klub Škole likovnih umjetnosti Split i ove godine vodi javni online događaj “24h Q&A – važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana” kojim promiče medijsku pismenost i mentalno zdravlje mladih. Na javnom digitalnom alatu Padletu bit će raznih sadržaja iz medijske i emocionalne pismenosti vezano uz medije kojima se služe mladi. Također, taj dan tijekom 24 sata svi koji se prijave moći će postavljati pitanja, opisivati svoja dobra i loša iskustva vezano uz medije, a mladi iz Škole likovnih umjetnosti, pod mentorstvom pedagoginje Aleksandre Dužević će im odgovarati, pružati podršku, davati savjete i upućivati na materijale za edukaciju.

Prijave se zaprimaju preko poveznice: https://padlet.com/aleksduzevic9/Bookmarks

KINO U PODNE (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 12.20 sati na Zoomu

Filmska družina OŠ Antun i Stjepan Radić iz Gunje i filmska družina OŠ Odra iz Zagreba po treći put organiziraju online događaj “Kino u podne“. Prikazati će svoja ovogodišnja ostvarenja i razgovarati o filmu općenito.

Prijave se zaprimaju preko poveznice: https://zoom.us/j/97504812482?pwd=SjZxZ3FBdGNaMVJoTUtYbC9XZ21lQT09 Meeting ID: 975 0481 2482 Passcode: 2JkB3f

II. DANI MEDIJSKE PISMENOSTI S HRVATSKOM MREŽOM ŠKOLSKIH KNJIŽNIČARA

Od 1. do 29. travnja 2022.

Događaj je namijenjen članovima Hrvatske mreže školskih knjižničara. Dani medijske pismenosti s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara održavaju se drugu godinu zaredom s ciljem razmjene dobrih ideja u poučavanju medijske pismenosti u školskoj knjižnici te razmjene materijala, ideja i prikaza dobre prakse. Ove će se godine održati devet mrežnih seminara, a Dani će završiti Festivalom medijske pismenosti. Program je dostupan na poveznici https://bit.ly/3js9xit

Poveznica na mrežnu stranicu: https://festivalmedijskepismenosti.wordpress.com

Prijave su završile 1. travnja 2022.

JESMO LI MEDIJSKI PISMENI?!

28. travnja 2022. u 8.50 sati

OŠ Dobriša Cesarić Osijek, Neretvanska 10, 31000 Osijek i OŠ Petra Preradovića Zadar, Trg Petra Preradovića 1, 23000 Zadar

Događaj je namijenjen učenicima viših razreda dvije navedene osnovne škole. Tijekom Dana medijske pismenosti, učenici su uključeni u projekt “Jesmo li medijski pismeni?! – Ima li medijske pismenosti u Matematici?” Svrha projekta i međusobne suradnje je da učenici kritički analiziraju i promišljaju o svakodnevnim savjetima  trikovima (“tips & tricks”) iz matematike.

Tijekom ovoga online događaja, učenici će kroz suradnju, analizirati i kritički se osvrnuti na zadane savjete i trikove

STRUČNI SKUP “KAKO RAZVIJATI MEDIJSKU I EMOCIONALNU PISMENOST OD VRTIĆA: FINSKI PRIMJER”

2. svibnja 2022. u 11 sati

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziraju stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima “Kako razvijati medijsku i emocionalnu pismenost od vrtića: finski primjer”, koji će se održati putem interneta, u ponedjeljak, 2. svibnja od 11 do 13 sati.

Središnji dio stručnog skupa bit će interaktivno predavanje “Kako razvijati medijsku i emocionalnu pismenost od vrtića: finski primjer”, koje će na engleskom jeziku održati Julia Alajärvi, viša savjetnica u finskom Nacionalnom audiovizualnom institutu (KAVI).

Na kraju će Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica Dana medijske pismenosti, predstaviti obrazovne materijale na temelju kojih odgojitelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima mogu organizirati radionice medijske pismenosti za djecu predškolske dobi, odnosno roditeljske sastanke o medijima.

Prijave su se odvijale preko Ettaedu sustava Agencije za odgoj i obrazovanje i sva mjesta su već popunjena.

Više o stručnom skupu saznajte OVDJE.

FROOOM! FILMSKA REVIJA ONLINE (OTVORENO ZA JAVNOST)

Od 2. svibnja 2022. u 15 sati na FROOOM! YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCw5w1W819DSYz8lzZlhOXQg

Filmovi će biti dostupni do 8. svibnja.

Revija je namijenjena javnosti koju zanima filmska produkcija djece i mladih. Kreativan rad najbitnija je komponenta FROOOM! radionica te je cilj podijeliti filmsko stvaralaštvo polaznica i polaznika i dati svim zainteresiranima uvid u školu filmske i medijske pismenosti.

Prikazat će se filmovi koji su kreirani na FROOOM! radionicama online te u Zagrebu, Rijeci, Gradecu i Koprivnici u 2021. godini. Sve su filmove osmislili, producirali, snimili, a nekad i montirali mladi FROOOM! autori i autorice. Za sve filmove je ovo premijera, a zatim će ih se prijaviti za prikazivanje na domaćim i stranim festivalima.

U programu je skoro tri sata programa, uz 40-ak naslova nastalih na početnoj, naprednoj i majstorskoj razini FROOOM! filmske škole. Djeca i mladi stječu sposobnost pretakanja ideja u različite formate s različitim tehničkim vještinama – od jednostavnih animacija i TV vijesti na početnoj razini, preko igranih i dokumentarnih filmova na naprednoj radionici, pa do majstorski izbrušenih specijalizacija.

Prijava nije potrebna. Svi filmski uratci bit će javno dostupni na YouTube kanalu FROOOM! filmske škole.

VAŽNOST MEDIJSKE I EMOCIONALNE PISMENOSTI (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja u 18 sati, putem Zoom-a

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Sadašnjim i budućim roditeljima kroz webinar predstavit će se niz smjernica kojima mogu regulirati korištenje medija od strane svoje djece, pružiti im konkretne primjere iz stvarnog života, upoznati ih s istraživanjima o korištenju medijskih sadržaja kod djece te ih osvijestiti koliko lako može doći do stvaranja ovisnosti o medijima pri izostanku pravila o korištenju medija, nadzora i komunikacije u obitelji. Također, roditelje će se upozoriti na važnost očuvanja privatnosti djece u virtualnom svijetu te na moguće probleme prilikom čestog objavljivanja fotografija vlastite djece, posebice na otvorenim profilima na društvenim mrežama.

Isto tako, cilj je roditeljima pružiti i emocionalnu podršku edukacijama partnerske udruge Pragma, koji će ojačati socio-emocionalne kompetencije i vještine roditelja te ponuditi brojne savjete za razvoj emocionalne inteligencije kod djece od najranijeg doba.

Prijave se zaprimaju putem poveznice:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZAqdu6rrjMtH9FB7OJCTBdFtw-9AforNufh

KOJA JE CIJENA DRUŠTVENIH MREŽA?

28. travnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Fran Krste Frankopana Osijek (online)

Događaj je namijenjen učenicima viših razreda navedene škole. Tema predavanja je marketing na društvenim mrežama te njegove dobre i loše strane.

 

KAKO BITI PRODUKTIVAN KAD MOBITEL JE TAKO DIVAN?

SAVJETI I PREPORUKE ZA PAMETNIJE KORIŠTENJE MOBITELA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU (OTVORENO ZA JAVNOST – STUDENTI)

6. svibnja 2022. u 18 sati

HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE – ONLINE RADIONICA

Događaj je namijenjen studentskoj populaciji. Vrijeme studiranja idealan je period kada studenti mogu primijetiti koliko mobitel ometa njihovu koncentraciju i na taj način otežava postizanje ciljeva i polaganje ispita. Stoga su članovi istraživačkoga tima projekta “Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece”, odlučili pomoći svima koji žele promijeniti svoje navike korištenja mobitela.

Cilj je studentima osvijestiti problematične obrasce korištenja mobitela, ponuditi prijedloge i savjete kako se oduprijeti primamljivim sadržajima koje pametni telefoni nude te poboljšati svoju produktivnost i pametnije koristiti mobitel u svakodnevnom životu.

Zainteresirani studenti prijaviti se mogu preko sljedećeg obrasca: https://forms.gle/YqwtXLgXFBXRQboK8

TREND RADIO KARLOVAC - 106,9 FM

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

4. svibnja 2022. u 9 sati

U radio emisiju “Gost dana” doći će poznati Tik Toker Dario Marčac koji će prezentirati svoj rad kroz poznatu društvenu mrežu, kao i njezine učinke na djecu i mlade.

KAKO BITI ODGOVORAN RODITELJ U MORU DIGITALNIH INFORMACIJA?

3. svibnja 2022. u 17.30 sati

Centar za sigurniji Internet – online

Centar za sigurniji Internet održat će predavanje roditeljima DV Blažena Hozana Zagreb i Šibenik o odgovornosti i sigurnosti na internetu, snalaženju u moru digitalnih informacija i primjerenom korištenju ekrana.

UČIMO O MEDIJIMA PUTEM MEDIJA

PRIRODOSLOVNA ŠKOLA SPLIT – ŠKOLSKI PROFILI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA INSTAGRAM I TIKTOK

Od 3. do 8. svibnja 2022.

Prirodoslovna škola Split povodom Dana medijske pismenosti objavljivat će informativno-edukativne sadržaje na školskim profilima na društvenim mrežama Instagram i TikTok, s ciljem edukacije svih pratitelja o važnosti medijske pismenosti.

2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA UMJETNIČKOG OBRAZOVANJA "NOVA ERA KREATIVNOSTI", SPLIT - KREATIVNA PRIMJENA FOTOGRAFIJE I DIGITALNIH MEDIJA I ALATA U RADU S DJECOM RANE I PREDŠKOLSKE DOBI

26. i 27. svibnja 2022.

Škola likovnih umjetnosti, Split – online

Događaj je namijenjen učiteljima, odgojiteljima i stručnim suradnicima. Cilj izlaganja je prikazati važnost stvaranja motivirajućeg digitalnog okruženja u radu s djecom sa svrhom poticanja medijske i digitalne pismenosti. Višestruke su mogućnosti primjene fitografije u radu s djecom jer potiče kreativnost i vizualnu percepciju, otvara prostor za usvajanje novih znanja, vještina i kompetencija te stvaranje novih medijskih sadržaja.

Prijaviti se može putem obrasca na poveznici:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGg

PREDAVANJA, RADIONICE I WEBINARI MEDIJSKE PISMENOSTI

Od 28. travnja do 8. svibnja 2022.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), cijela Hrvatska

U sklopu Dana medijske pismenosti Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će mnogobrojne aktivnosti. Edukacije su namijenjene učenicima, nastavnicima, odgojiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.

Za Grad Križevce pripremljeno je šest video predavanja za sve učenike osnovnih škola na teme: Što su to mediji, Mediji i nasilje (naglasak na videoigre), Stereotipi i prikaz ljepote u medijima, Mediji bez nasilja (naglasak na društvene mreže), Čarobni svijet reklama i Kako prepoznati senzacionalizam u medijima.

Uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu projekta „I ja sam dio svijeta medija“ na području Sisačko-moslavačke županije održat će se:

– 2. svibnja tri radionice medijske i digitalne pismenosti za učenike viših razreda osnovnih škola,

– 2. svibnja webinar za roditelje učenika viših razreda osnovnih škola,

– 3. i 4. svibnja dva webinara za odgojitelje u dječjim vrtićima,

– 4. i 5. svibnja dva webinara za učitelje viših razreda osnovnih škola.

Uz potporu Središnjeg ureda za demografiju i mlade u sklopu projekta „Roditeljstvo u digitalno doba“ na području grada Samobora održat će se:

– 4. svibnja edukacija za roditelje djece predškolske i rane školske dobi (u suradnji s udrugom Pragma).

Uz potporu Središnjeg ureda za demografiju i mlade u sklopu projekta „Posljedice razmjene seksualnog sadržaja među mladima i njihova prevencija“ na području grada Vukovara održat će se 2. svibnja webinar za učenike Gimnazije Vukovar.

FAKE NEWS

Od 2. do 8. svibnja 2022.

Facebook stranica – Kulturni centar Požega

Kulturni centar Požega je udruga kojoj je cilj promovirati kulturu grada – umjetnost, sport, glazbena događanja, ali i ostale konstruktivne aktivnosti koje doprinose razvoju kulture na Požeškom području. Za Dane medijske pismenosti objavljivat će sadržaje o lažnim vijestima i njihovim posljedicama. Cilj je potaknuti građane na kritičko razmišljanje i posljedice lažnih vijesti

DON'T BE A FAKER, BE A FACT-CHECKER!

11. svibnja 2022. u 16 sati

Online putem platforme eTwinning, u organizaciji Srednje škole Marka Marulića iz Slatine

Riječ je o međunarodnom online sastanku na engleskom jeziku u okviru eTwinning projekta na temu medijske pismenosti pod nazivom “Don’t be a faker, be a fact-checker!” koji se realizira od prosinca 2021. do svibnja 2022. Tijekom šest mjeseci učenici iz Hrvatske, Moldavije i Turske sudjelovali su u brojnim aktivnostima, a tijekom ovog online sastanka, učenici će sažeti sve provedene aktivnosti te provjeriti usvojena znanja o medijskoj pismenosti putem online kviza.

ANTUNOVAC

ŠTO DA RADIM BEZ JUTJUBERA?

2. svibnja 2022. u 18.10 sati

OŠ Antunovac, Školska ulica 15, 31216 Antunovac

Događaj je namijenjen učenicima 8. razreda. Uvodno će pričati o svojim omiljenim Youtuberima i vremenu koje provedu na društvenim mrežama. Pogledat će video lekciju. U skupinama će raspravljati o prednostima i manama Youtube-a.

BAKAR

MONITORI, MIŠEVI, TIPKOVNICE…TREBA LI NAM TO SVE?

Od 2. do 14. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ Bakar, Lokaj 196, 51222 Bakar

Učenici će tijekom tjedna koji počinje s 2. svibnja 2022. tijekom sata na nastavi informatike u radionicama pokušati doprijeti do svojih emocija koje imaju skrivene prilikom svakodnevne uporabe medija u svim trenucima života.

BEDEKOVČINA

ISKUSTVENI PRISTUP MEDIJSKOJ PISMENOSTI I AKTIVNOSTIMA ZA DJECU

2. svibnja 2022.

OŠ Bedekovčina, Ulica Ljudevita Gaja 13, 49221 Bedekovčina

Učenici 2. razreda će učiti o medijima uz pomoć vlastitog tijela, osjetila i emocija. Koristit će dodir, vid i sluh kako bi istražili dio tijela. Izravnim iskustvom uz pomoć osjetila opažat će oblik, strukturu, boju i zvuk. U radu ću koristiti “Slikovnicu o medijima” i video lekciju.

BELICA

RAZMISLI PRIJE NEGO KLIKNEŠ

5. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Belica, Dr. Ljudevita Gaja 21, 40319 Belica

Za učenike na nastavi informatike održati će se radionice s naglaskom na poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu. Cilj radionica je osvijestiti pravila uljudnog ponašanja na društvenim mrežama, komentiranje i objavljivanje fotografija na netu. Učenici će osvijestiti važnost čuvanja osobnih podataka u virtualnom svijetu.

BENKOVAC

OGLASI OKO NAS

2. svibnja 2022. u 10.45 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Pedagoginja će na satu razrednika nakon odgledane video lekcije s učenicima 4. razreda razgovarati o oglasima koji su svuda oko nas te ih potaknuti na kritičko razmišljanje o sadržajima koji se pojavljuju u medijima.

CRVENI BALON

3. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Nakon odgledanog filma “Crveni balon”, pedagoginja će s učenicima 2. razreda razgovarati o filmu, prijateljstvu, ljubomori, mašti, igri.

OPREZAN LET U CYBER SVIJET

3. svibnja 2022. u 9.30 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Učenici 6. razreda će pogledati film o utjecaju online nasilja na djecu. Nakon toga će s pedagoginjom razgovarati o dobrim i lošim stanama korištenja društvenim mteža, osvijestiti posljedice nasilja putem društvenih mreža te nabrojiti načine prevencije virtualnog nasilja.

SLIKOVNICA O MEDIJIMA

3. svibnja 2022. u 12 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Učenici 1. razreda će pogledati video lekciju “Slikovnica o medijima”, te će nakon toga s pedagoginjom razgovarati o razlici između svijeta medija i stvarnog svijeta.

PRAVILA LIJEPOG PONAŠANJA I KOMUNIICRANJA NA INTERNETU

3. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Nakon video lekcije “Pravila lijepog ponašanja i komuniicranja na internetu”, pedagoginja će učenike 7. razreda upoznati s pravilima o lijepom ponašanju i ispravnom načinu komuniciranja na interntu.

ERNEST I CELESTINE

4. svibnja 2022. u 9.30 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Učenici 3. razreda će pogledati navedeni film, te će nakon toga s pedagoginjom razgovarati što su to predrasude, kako ih prepoznati i suzbiti. Cilj je potaknuti učenike na razvijanje empatije te umjetničkog i kreativnog stvaralaštva.

PJEVAJUĆE VEŠMAŠINE, KOPAČI ZLATA

4. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Nakon što pogledaju navedene animirane filmove, učenici 5. razreda će s pedagoginjom rasparavljati o njima te na taj način razvijati filmsku pismenost. Na kraju radionice će riješiti kviz.

ŠTO DA RADIM BEZ JUTJUB(ERA)?

4. svibnja 2022. u 12.15 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke 220, 23420 Benkovac

Učenici 8. razreda će odgledati video lekciju te će s pedagoginjom razgovarati o novim medijima i društvenim mrežama. Cilj je potaknuti učenike na kritičko razmišljanje.

BERETINEC

SUDJELOVANJE NA DANIMA MEDIJSKE PISMENOSTI

Od 26. travnja do 6. svibnja 2022.

DV Ježeva kućica Beretinec, Trg hrvatskih branitelja 1, 42201 Beretinec

Djecu predškolske dobi upoznat će se kroz video priču s “Slikovnicom o medijima”. Kroz igre iz područja medija i osjećaja, govorit će se i o temama: “Kako izgledaju emocije”, “Slike nam pričaju priču”, “Lov na medije” te ” Osjeti glazbu”.

BIJELO BRDO

INFLUENCERI I NJIHOV UTJECAJ NA MLADE

4. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Bijelo Brdo, Nikole Tesle 71, 31204 Bijelo Brdo

Učenicima od 5. do 8. razreda će biti predstavljeni prigodni obrazovni materijali i video lekcije preuzete na stranicama medijskapismenost.hr. Učenice 8. razreda održat će prezentaciju o utjecaju influencera na oblikovanje stavova mladih. Učenici će rješavati kviz na temu medijske pismenosti.

BIZOVAC

DJECA I EKRANI

5. svibnja 2022. u 17 sati

DV Maslačak Bizovac, Ul. Braće Radić 43,31222 Bizovac

Događanje je namijenjeno roditeljima polaznika vrtićke skupine “Šapice”. Nakon kratkog upoznavanja s temom utjecaja ekrana na dječji razvoj, tema predavanja će biti kako iskoristiti pozitivne strane medija, koje sadržaje omogućiti djeci te koliko bi djeca vremenski uopće trebala provoditi uz ekrane.

BJELOVAR

GOVOR MRŽNJE

3. svibnja 2022.

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Kriminalistkinja Barbara Vukalović održat će više predavanja na temu govora mržnje za učenike navedene škole.

TELEVIZIJA I MLADI

4. svibnja 2022. u 13 sati

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Novinarka Marijana Kranjec održat će predavanje uz raspravu na temu televizija i mladi.

KAKO ZARAĐIVATI OD DRUŠTVENIH MREŽA

5. svibnja 2022. u 11.30 sati

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Influencerica i studentica digitalnog marketinga Nika Pavičić održat će predavanje uz raspravu na temu kako zarađivati od društvenih mreža.

SIGURNOST NA INTERNETU

6. svibnja 2022. u 15.40 sati

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Kriminalistkinja Barbara Vukalović održat će tri predavanja na temu sigurnost na internetu.

COPYWRIGHT/COPYWRONG

3. svibnja 2022.

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Profesorica Biljana Barišič Mudri održat će predavanje na temu “copywright/copywrong”, također za učenike navedene škole.

LAŽNE VIJESTI

6. svibnja 2022. u 14 sati

Gimnazija Bjelovar, Matice hrvatske 17, 43000 Bjelovar

Profesorica Željka Holjević održat će predavanje i radionicu na temu prepoznavanja lažnih vijesti.

RADIONICA OPTIČKIH IGRAČAKA

3. svibnja 2022. u 17 sati

DV Bubamara, Prilaz Andrije Hebranga 10, 43000 Bjelovar

Na roditeljskom sastanku roditeljima će se prezentirati razvoj medijske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, a zatim će se održati radionica izrade optičkih igračaka.

OGLASI OKO NAS

6. svibnja 2022. u 10 sati

I. osnovna škola Bjelovar, Područna škola Nove Plavnice, 43000 Bjelovar

Radionica je namijenjena učenicima 2. razreda navedede škole. Rješavat će zadatke na teme: zavaravajuće oglašavanje na internetu, prepoznavanje plasmana proizvoda u programima „lagane zabave“ te prikriveno oglašavanje u crtanim filmovima.

KAKO SE PONAŠAM U VIRTUALNOM SVIJETU?

4. svibnja 2022. godine u 17.30 sati

Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 10, 43000 Bjelovar

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole u posebnim razrednim odjelima. To su učenici s intelektualnim i drugim teškoćama. Tema su posljedice virtualnog svijeta na njihovo ponašanje i komunikacija na društvenim mrežama. Cilj je naučiti učenike kako se ponašati u virtualnom svijetu tako da poštuju sebe i druge.

U SVIJETU DRUŠTVENIH MREŽA

9. svibnja 2022. u 10.30 sati

Narodna knjižnica P.Preradović, Šetalište dr. I.Lebovića 9, 43000 Bjelovar

Radionica na temu najpopularnijih društvenih mreža namijenjena je za učenike četvrtih i petih razreda osnovnih škola. Razgovarat će se o tome koliko ih djeca koriste te jesu li upoznati s mogućim opasnostima koje nose. Cilj je ukazati na problem i opasnost otkrivanja osobnih podataka i sklapanja prijateljstava s nepoznatim osobama. Također, cilj je potaknuti djecu na odgovornost za ono što govore ili rade na društvenim mrežama. Osim razgovora, učenici će sudjelovati i u radioničkom djelu programa.

ŠTO NAM PORUČUJU OGLASI?

4. svibnja 2022.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 9, 43000 Bjelovar

Učenici 1. razreda navedene škole analizirat će oglase, promišljati o etičnosti poruka i uočavati primjere diskriminacije, seksizma i stereotipa, propitkujući odgovornost oglašivača.

ŠTO NAM PORUČUJU OGLASI?

5. svibnja 2022.

Medicinska škola Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 8, 43000 Bjelovar

Učenici 2. razreda navedene škole analizirat će oglase, promišljati o etičnosti poruka i uočavati primjere diskriminacije, seksizma i stereotipa, propitkujući odgovornost oglašivača.

VIDEOIGRICE - UČENJE I/ILI ZABAVA

3. svibnja 2022. u 15.45 sati

III. osnovna škola Bjelovar, Tome Bakača 11d, 43000 Bjelovar

Radionica je namijenjena učenicima 3. razreda, a njezin je cilj upoznati učenike sa prednostima i nedostacima videoigrica. Učenici će promišljati o videoigricama koje igraju i vole, naučiti razlikovati edukativne videoigre od onih koje služe samo zabavi. Na kraju će pokušati osmisliti svoju video igru – nacrtati glavni lik te igre i navesti tematiku igre.

PRIVLAČNI SVIJET VIDEOIGARA

Od 3. do 6. svibnja 2022.

III. osnovna škola Bjelovar, Tome Bakača 11d, 43000 Bjelovar

Radionica je namijenjenima učenicima šestih razreda koji će se upoznati sa poviješću nastanka prvih videoigara, razgovarati o videoigrama koje oni igraju, a zatim će kroz debatu diskutirati o prednostima i nedostacima videoigara.

POSJET LOKALNOM RADIJU

6. svibnja 2022. u 10 sati

Radio Terezija, Šetalište dr. Ivše Lebovića 28, 43000 Bjelovar

Učenici 6. razreda koji pohađaju Medijsku skupinu u sklopu izvannastave aktivnosti, posjetit će Radio Tereziju. Učenici će imati priliku postaviti pitanja u vezi s radijem. Poslušat će izlaganje o prednostima i manama informacija kojima su izloženi.

PLUS I MINUS ZA MEDIJE

4. svibnja 2022. u 12.30 sati

Narodna knjižnica Petar Preradović, Šetalište I. Lebovića 9, 43000 Bjelovar

Događaj je namijenjen djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima. S djecom polaznicima igraonice, uz čitanje  ”Slikovnice o medijima” i primjerene aktivnosti, pojasnit će se pojmovi vezani uz medije, kao i raspoznavanje virtualnog i stvarnog doživljaja svijeta. Djeci će se pridružiti i roditelji, koji će zajednički razlučiti pozitivne i negativne strane medija.

DJECA, MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 5. svibnja 2022. u 10 sati

DV Bjelovar, Trg A.G. Matoša 8a, 43000 Bjelovar

Tijekom navedenog tjedna s djecom će se provoditi aktivnosti na temu ”Djeca, mediji i emocije”. Planirane aktivnosti su: igra ”Zaraza emocija”, pokretna igra ”Lov na emocije”, radna aktivnost ”Slike nam pričaju”, gledanje i razgovor o edukativnom filmu ”Izvrnuto-obrnuto”, radni listić ”Puno puno emocija”, izrada štapnih lutkica za scensku improvizaciju na temu ”Mediji nam pričaju”, razgovor uz slikovnicu ”Medijska pismenost za najmlađe”, ”Osjeti glazbu” i razgovor uz glazbu, osmišljavanje i izrada vlastite priče te društvene igre na temu ”Emocije i mediji”.

ŠTO DA RADIM BEZ JUTJUB(ER)A?

6. svibnja 2022. u 8 sati

II. osnovna škola Bjelovar, I.V.Trnskog 19, 43000 Bjelovar

Radionica na temu poznatih Youtubera namijenjena je učenicima šestih razreda. U sklopu radionice učenici će govoriti o poznatim Youtuberima, o tome što čini dobrog i lošeg Youtubera te kako utječu na njih. Cilj radionice je razviti kritičko mišljenje o Youtuberima, prepoznati što je to privlačno u njihovom radu te koje vrijednosti promiču. Za provedbu teme koristit će se odabrani materijali sa stranice medijskapismenost.hr.

TKO SU INFLUENCERI?

6. svibnja 2022. u 13 sati

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 9, 43000 Bjelovar

Predavanje pod nazivom “Tko su influenceri” namijenjeno je učenicima 3. razreda.

UTJECAJ MEDIJA NA MENTALNO ZDRAVLJE

17. svibnja 2022.

Tehnička škola Bjelovar, Dr. Ante Starčevića 28, 43000 Bjelovar

Učenici će pogledati strane i domaće dokumentarne filmove o utjecaju medija na mlade i mentalno zdravlje. Nakon toga će rješavati kviz “Utjecaj medija na mentalno zdravlje”, a potom slijedi razgovor s učenicima.

KAKO NAS MAME REKLAME

6. svibnja 2022. u 14 sati

Tehnička škola Bjelovar, Dr. Ante Starčevića 28, 43000 Bjelovar

Radionica je namijenjena učenicima od 2. do 4. razreda srednje škole. Radit će u četveročlanim skupinama. Na početku radionice upoznat će se sa značenjem pojma reklama, opisom pojma u mrežnom izdanju rječnika i enciklopedije, uočit će sličnosti i razlike u opisu. Prepoznat će medije u kojima se pojavljuje oglašavanje. Na temelju primjera uočit će temeljno značenje riječi “reklama”, a u ulomku iz književnog djela uočit će funkciju reklame u konkretnom književnom tekstu. Bit će prikazani odabrani primjeri reklama. Učenici će se upoznati s načinima na koje se u reklami komunicira s potrošačima. Zajednički će analizirati konkretne primjere reklamnih poruka i kritički se osvrnuti na njihov sadržaj, jezična, stilska obilježja i utjecaj na kognitivne i emocionalne procese primatelja poruka. Svaka će skupina kreirati jedan reklamni slogan kojim se promiče čitanje.

BOROVO

RADIONICE ZA DJECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA - POSJET RADIO STANICI

5. svibnja 2022.

DV Zlatokosa Borovo, N.Tesle bb, 32227 Borovo

Događaj je namijenjen djeci iz navedenog vrtića. Cilj je uočiti vrste medija kojima su svakodnevno izloženi te ih naučiti njihovom pravilnom korištenju. S djecom će se napraviti oglas po njihovom izboru te će se posjetiti radio stanica gdje će taj oglas biti objavljen.

ZAJEDNO ZA BOLJI INTERNET

4. svibnja 2022. u 8.45 sati

OŠ Borovo, Trg palih boraca 30, 32227 Borovo

U prostoru školske knjižnice održat će se radionice „Zajedno za bolji internet“, koje su namijenjene učenicima viših razreda. Tijekom prvog sata učenici će se upoznati s najnovijim pokazateljima, aktualnostima iz svijeta interneta, zatim s učestalosti korištenja aplikacija za komunikaciju, društveno umrežavanje i igranje igrica na pametnom telefonu, nekim važnim pojmovima interneta, ali i savjetima prilikom korištenja interneta. Također će se upoznati s internet bontonom, kalkulatorom privatnosti i katalogom prevara. Zatim će se učenici podijeliti u grupe, a zadatak će biti da osmisle smjernice za zaštitu od elektroničkog nasilja.

Drugi sat će igrati društvenu igru „Zajedno za bolji internet“, koja je osmišljena po principu igre „Čovječe ne ljuti se“, a potom i igru “Slagalica”, u kojoj će učenici pogađati o kojem internet pojmu je riječ.

BREZNIČKI HUM

CLICKBAIT NOVINARSTVO

6. svibnja 2022. u 11.50 sati

OŠ Breznički Hum, Breznički Hum 14, 42225 Breznički Hum

Članovi Novinarske grupe, učenici 6. i 7. razreda, tijekom radionice upoznat će se s pojmom “clickbait novinarstva”. Nakon početne rasprave o vijestima/objavama koje su zadnje pročitali i razlozima što ih je privuklo na čitanje, pogledat će prigodnu prezentaciju i riješiti radni listić, odnosno materijale preuzete s portala medijskapismenost.hr. Radionicu vodi knjižničarka, voditeljica Novinarske grupe.

MOJ DIDA JE PAO S MARSA

6. svibnja 2022. u 9 sati

OŠ Breznički Hum, Breznički Hum 14, 42225 Breznički Hum

Učenici 3. razreda će pogledati film “Moj dida je pao s Marsa” te će iznositi doživljaje nakon gledanja, analizirati tematiku filma, ali i osnovne pojmove poput kadra, plana, kamere, montaže, scenarija, režije, glume, scenografije, rekvizita, ulogu boje i glazbe u filmu. Film je prikladan za učenike i za usvajanje osnova filmske pismenosti te razumijevanje filmskog jezika.

BUDINŠČINA

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U BUDINŠČINI

3. svibnja 2022. u 18 sati

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda, Zajezda 31, 49284 Budinščina

Predavanjima i radionicama prilagođenima učenicima s posebnim odgojno obrazovnim potrebama od 1. do 8. razreda, cilj je ukazati na važnost medijskog opismenjivanja.

CISTA VELIKA

PONAŠANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

6. svibnja 2022. u 13.15 sati

OŠ Ivana Gorana Kovačića Cista Velika, Cesta dr. Franje Tuđmana 60, 21244 Cista Velika

Učenici 5. i 6. razreda će kroz radionicu proučiti međuljudske odnose i ponašanja u svakodnevnoj upotrebi društvenih mreža.

SVAKODNEVNICA JEDNE NOVINARKE

5. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cesta dr. Franje Tuđmana 60, 21244 Cista Velika

Novinarka će održati predavanje učenicima sedmoga i osmoga razreda o svojem zanimanju. Opisat će svoj radni dan, izazove s kojima se suočava i uvesti ih u osnove novinarskog zanata. Nakon predavanja bit će održane radionice na kojima će učenici biti novinari. Jedna skupina će intervjuirati novinarku, druga skupina će pisati vijest za školsku mrežnu stranicu o Danima medijske pismenosti koji se obilježavaju u školi, a treća skupina će raditi radijsku emisiju o Danima medijske pismenosti.

CRIKVENICA

SVAKODNEVNICA JEDNE NOVINARKE

5. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Ivana Gorana Kovačića, Cesta dr. Franje Tuđmana 60, 21244 Cista Velika

Novinarka će održati predavanje učenicima sedmoga i osmoga razreda o svojem zanimanju. Opisat će svoj radni dan, izazove s kojima se suočava i uvesti ih u osnove novinarskog zanata. Nakon predavanja bit će održane radionice na kojima će učenici biti novinari. Jedna skupina će intervjuirati novinarku, druga skupina će pisati vijest za školsku mrežnu stranicu o Danima medijske pismenosti koji se obilježavaju u školi, a treća skupina će raditi radijsku emisiju o Danima medijske pismenosti.

UTJECAJ INFLUENCERA NA MLADE

4. svibnja 2022. u 8 sati

Gradska knjižnica Crikvenica, Vinodolska 1, 51260 Crikvenica

Radionica je namjenjena srednjoškolcima. Kroz nju će učenici prepoznati osobe koje smatraju svojim uzorima i opisati razloge svojih vlastitih izbora, usporediti sličnosti i razlike između influencera, kritički sagledati pozitivne i negativne aspekte te razgovarati s popularnim influencerom.

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE

Od 2. do 6. svibnja 2022. u 14.30 sati

DV Radost, Šetalište V. Nazora 2a, 51260 Crikvenica

Svaki dan u navedenom terminu provodit će se po jedna aktivnost iz Multimedijskog priručnika za djecu predškolske i rane školske dobi. Paralelno s tim aktivnostima koristit će se i Slikovnica o medijima.

PREZENTACIJA PROJEKTA "BUDI I TI PISMEN"

10. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ Vladimira Nazora, Vinodolska 12, 51260 Crikvenica

Riječ je o prezentaciji godišnjeg projekta pod naslovom “Budi i ti pismen” koji se provodio tijekom cijele nastavne godine s ciljem medijskog opismenjavanja. Prezentirat će se dvadesetak radionica na temu medijske pismenosti (Influenceri i uzori – kakva je to veza?, Youtuberi i Tiktokeri, Cyber svetac , Utjecaj reklama, Kemijska i biološka pismenost u svijetu medija, Kako nastaje plakat? , Marija Jurić Zagorka – prva hrvatska novinarka, Poštujemo li autorska prava u digitalnom okruženju, društvene mreže i socijalna usporedba), u koje su bili uključeni svi učenici i učitelji navedene škole.

ČABAR

ŽIVOT UZ DRUŠTVENE MREŽE

Od 2. do 8. svibnja 2022.

OŠ Petar Zrinski Čabar, Narodnog oslobođenja 5, 51306 Čabar

Radionice su namijenjene učenicima 6. i 7. razreda. Tema je važnost društvenih mreža u životu učenika, način komunikacije na društvenim mrežama, moguće opasnosti te analiza medijskih poruka.

ČAĐAVICA

DJECA I MEDIJI

3. svibnja 2022.

DV Lipa, Kolodvorska 3a, 33523 Čađavica

Djeci će biti ponuđeni neispravni uređaji – tableti, mobiteli, monitor, tipkovnice, miš, hard disk, slušalice i laptop te će ih imati priliku istraživati, rastavljati i razgovarati za što služe. Na projektoru će pogledati crtani film “Mišo i Robin”. Bit će napravljen ugođaj kina, uz strunjače na kojima mogu ležati i gledati film i šarene kokice.

ČAKOVEC

SINDROM 17

3. svibnja 2022.

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Vladimira Nazora 36, 40000 Čakovec

Nakon projekcije dokumentarnoga filma “Sindrom 17”, učenicima prvih razreda navedene škole bit će pripremljeni zadaci na temu medijske pismenosti. Nakon analize zadataka, bit će organizirana debata.

VELIKI PODACI I PODATKOVNA EKONOMIJA

2. svibnja 2022. u 13.30 sati

II. osnovna škola Čakovec, Trg pape Ivana Pavla II. 1, 40000 Čakovec

Na izbornoj nastavi informatike, učenici osmog razreda navedene škole sudjelovat će na radionici temeljenoj na brošuri „Veliki podaci i podatkovna ekonomija” sa internetske stranice medijskapismenost.hr.

TVOJ KOMENTAR, TVOJ DIGITALNI UGLED!

3. svibnja 2022. u 15.30 i 17.10 sati

I. OŠ Čakovec, Kralja Tomislava 43, 40000 Čakovec

Događaj je namijenjen učenicima 5. razreda. Predstavit će im se “Dani medijske pismenosti”, s naglaskom na temu “Komentiranje sadržaja na internetskim portalima i društvenim mrežama.” Učenici će se podijeliti u skupine od četiri učenika. Svaka će skupina dobiti primjer jedne vijesti koju će pročitati te analizirati komentare ispod navedene vijesti. Izdvojit će poželjne od nepoželjnih komentara te ponuditi svoj primjer komentara na tu istu vijest. Skupine će svoja zapažanja bilježiti na zajedničku virtualnu ploču.

EMOCIJE U SVIJETU MEDIJA

6. svibnja 2022. u 7.30 i 9.30 sati

I. OŠ Čakovec, Kralja Tomislava 43, 40000 Čakovec

Učenicima 4. razreda predstavit će se “Dani medijske pismenosti”, s naglaskom na temu “Emocije i mediji”. Cilj je upoznati emocije, kako ih izražavamo, što sve utječe na njih, upoznati vrste medija te njihov utjecaj na naše emocije. Učenici će dobiti pripremljene materijale, a svaka će skupina na kraju radionice predstaviti svoj plakat.

INFLUENCERI - (NE)STVARNI SVIJET

6. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Petar Zrinski Šenkovec, Maršala Tita 21, Šenkovec, 40000 Čakovec

Učenici 6. razreda sudjelovat će u pedagoškoj radionici “Influenceri – (ne)stvarni svijet” gdje će istražiti tko su influenceri, naučiti kritički promišljati o djelokrugu njihovog rada i naučiti prepoznati dobre i loše uzore. Nakon radionice slijedi dramski prikaz o pozitivnom i negativnom utjecaju influencera na život učenika. Anketa o stupnju razvijenosti medijske pismenosti te navikama korištenja medija provest će se za učenike od 5. do 8. razreda.

DJECA PREDŠKOLSKE DOBI U SVIJETU MEDIJA

11. svibnja 2022.

DV Vrapčić, Josipa Bedekovića 11, Šenkovec, 40000 Čakovec

U sklopu Dana medijske pismenosti bit će provedena radionica “Djeca predškolske dobi u svijetu medija” za djecu mješovite vrtićke skupine. Djeci će se prikazati različite vrste medija i ukazati na različitost virtualnog i realnog života. Tema medija povezat će se s drugim temama primjerenima dobi djece (npr. boje, slova, brojevi).

Za roditelje su pripremljeni materijali koji će biti izloženi po hodnicima vrtića. Sadrže osnovne informacije o medijima, medijskoj pismenosti i o tome kako potaknuti medijsku pismenost kod djece predškolske dobi.

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U SVIJETU

Od 11. do 13. svibnja 2022.

Tehnička škola Čakovec, Športska 5, 40000 Čakovec

Edukativno predavanje i radionice namijenjene su učenicima prvih i drugih razreda srednje škole. Cilj edukacije je potaknuti učenike na kritičko promišljanje i uočavanje pozitivnih i negativnih strana medijskog sadržaja.

DALJ

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U DALJU

2. i 3. svibnja 2022.

Srednja škola Dalj, Braće Radića 7, 31226 Dalj

Radionice na temu medijske pismenosti održat će se za učenike i nastavnike navedene škole.

MEDIJI DANAŠNJICE - JEZIK YOUTUBERA

3. svibnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Dalj, Zagrebačka 2b, 31226 Dalj

Radionice će se odraditi na satu hrvatskog jezika. Učenici će se upoznati s “jezikom” koji je popularan među današnjom djecom na YouTube-u.

DARDA

STVARNOST ILI IPAK NE?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Darda, Školska 9, 31326 Darda

Cilj radionice namijenjene učenicima od 5. do 8. razreda je potaknuti ih na kritički pristup informacijama, naučiti ih vrednovati informacije te razgovarati o lažnim izvorima informacija na internetu.

DARUVAR

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

3. svibnja 2022. u 8 sati

Tehnička škola Daruvar, Gundulićeva 14, 43500 Daruvar

Događaj je namijenjen učenicima 2. razreda koji će kroz radionicu, a zatim raspravu, pobliže upoznati ulogu influencera u životu mladih te iznijeti svoj stav i viđenje o influencerima. Za provedbu teme koristit će se odabrani materijali sa stranice medijskapismenost.hr.

DELNICE

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ IVANA GORANA KOVAČIĆA DELNICE

Događanja će se održavati tijekom svibnja 2022.

OŠ I.G.Kovačića, Šetalište I.G.Kovačića 2, 51300 Delnice

Tijekom mjeseca svibnja učenici 6. i 7. razreda će na nastavi hrvatskoga jezika te u sklopu izvannastavnih aktivnosti “Školski novinari” i “Mali knjižničari” razgovarati o važnosti medijske pismenosti te sudjelovati na prigodnim radionicama. Materijali će biti preuzeti sa stranice medijskapismenost.hr. Naglasak će biti na temama – uvod u filmski jezik, mediji i emocije te kako nastaju sportski i informativni program.

DRUŠTVENE MREŽE

3. svibnja 2022. u 8 sati

Gradska knjižnica Janet Majnarich Delnice, Radićeva 3, 51300 Delnice

Događaj je namijenjen osnovnoškolcima. Organizator je SŠ Delnice, a suorganizator Gradska knjižnica Janet Majnarich, u kojoj će se održati događanje. O prednostima i opasnostima društvenih mreža kroz uvodno predavanje i radionicu učenike će voditi knjižničarka Srednje škole Delnice, Koraljka Renier Valinčić.

DIGITALNA TEHNOLOGIJA I MENTALNO ZDRAVLJE

3. svibnja 2022. u 10.40 i 12.25 sati

SŠ Delnice, Lujzinska cesta 42, 51300 Delnice

Riječ je o radionici na kojoj će se govoriti o tome kako pretjerano izlaganje digitalnim tehnologijama i digitalnim medijskim sadržajima nosi određene opasnosti za mentalno zdravlje. Naglasit će se povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja. Cilj radionice je da polaznici kritički sagledaju u kojoj mjeri ovisimo o digitalnim sadržajima i tehnologiji kao i da shvate moguće negativne posljedice istog.

DONJA ZELINA

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

Događanja će se održavati tijekom svibnja 2022.

OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Dragutina Stražimira 24, 10382 Donja Zelina i PŠ Nespeš, Nespeš 5, 10382 Donja Zelina

Učenici 5. i 8. razreda na satima razrednika sudjelovat će na radionicama temeljenim na brošuri “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” s internetske stranice medijskapismenost.hr. Učenici 5. razreda sudjelovat će na radionici “Odnosi na mreži vs. odnosi uživo”, a učenici 8. razreda na radionici “Influencer=/=uzor- kakva je veza”?

DONJI MIHOLJAC

ZNAMO LI ŠTO SU OGLASI?

3. svibnja 2022. u 17 sati

Gradska knjižnica Grada Donjeg Miholjca, Trg A. Starčevića 22, 31540 Donji Miholjac

Kroz pitanja, razgovor te projekciju videomaterijala s oglasnim porukama, djeci od 6 do 12 godina će se približiti pojam oglasi i oglašavanje te koje različite načine oglašavanja imamo (tiskani materijali, televizija, internet…) Potaknut će se rasprava o zanimljivosti oglasnih sadržaja te kvaliteti proizvoda iz oglasa.

DRAGALIĆ

I MI ŽELIMO BITI MEDIJSKI PISMENI

11. svibnja 2022. u 7 sati

OŠ Dragalić, Trg svetog Ivana Krstitelja 3, 35428 Dragalić

Kroz predavanje i radionicu o influencerima i prikrivenom oglašavanju, cilj je djecu naučiti kako kritički analizirati medijski sadržaj da bi postali mudri i odgovorni korisnici i stvaratelji medijskog sadržaja.

DRENJE

PET KORAKA DO ISTINE

Događanja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Drenje, Ljudevita Gaja 28, 31418 Drenje

Događanja su namijenjena svim učenicima predmetne nastave koji sudjeluju u eTwinningovom projektu “Pet koraka do istine”, čija je glavna tema medijska pismenost i dezinformacije. Za Dane medijske pismenosti u pripremi je prvi broj istoimenog e-časopisa, a osim njega sa školama partnerima organizirat će se videokonferencije na kojima će učenici jedni drugima predstavljati različite teme iz svijeta medija.

DREŽNIK GRAD

MEDIJI VS. STVARNI SVIJET

5. svibnja u 10.30 sati

OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Braće Pavlić, 47246 Drežnik Grad

Učenicima 1. razreda predstavit će se “Medijska slikovnica” i na taj način upoznati ih s vrstama medija te razlikom između svijeta medija i stvarnog svijeta.

DRNIŠ

DEBATA I KVIZ O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Od 2. do 8. svibnja 2022.

Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, Poljana 1, 22320 Drniš

Učenici drugog i trećeg razreda navedene škole održat će debatu o razini medijske pismenosti i prevarama na internetu i u medijima. Učenici će odigrati i kviz, a najbolje rangirani osvojiti će nagrade vezane za medijsku pismenost.

DUBROVNIK

MEDIJI I IDEAL LJEPOTE

10. svibnja 2022. u 16.30 sati

Književni klub za mlade Društvo nepismenih, Lazareti, Frana Supila 6, 20000 Dubrovnik

Književni klub za mlade “Društvo nepismenih” održat će panel raspravu na temu utjecaja medija na odnos prema vlastitom tijelu i nametanja nedostižnog ideala ljepote, što osobito pogađa djevojčice i žene i znatno otežava njihove odnose s vršnjacima. Kako se oduprijeti medijskom pritisku iza kojega često stoje trgovačke strategije i financijski interesi?

IZAZOVI DIGITALNOG OKRUŽENJA: DJECA MEDIJA - OD IDEJA DO PROJEKATA MEDIJSKE PISMENOSTI (OTVORENO ZA JAVNOST)

29. travnja 2022. u 19 sati

Dubrovačke knjižnice, Ulica od puča 6, 20000 Dubrovnik

Program je namijenjen svim djelatnicima ustanova i udruga koji provode ili planiraju provoditi programe medijske pismenosti (prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, knjižničarima i slično.) Predavač, prof. dr. sc. Danijel Labaš će govoriti o izazovima digitalnog okruženja s naglaskom na izazove nomofobije, fomofobije i ovisnosti te izazovima čitanja u digitalno doba. Kao inicijator i voditelj projekta “Djeca medija”, kojeg na području Hrvatske provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, profesor Labaš će s prisutnima podijeliti svoja iskustva u dugogodišnjem planiranju i provođenju programa medijske pismenosti.

Nije potrebna prijava.

ANALIZA MEDIJSKOG SADRŽAJA (OTVORENO ZA JAVNOST – ZA SREDNJOŠKOLCE)

29. travnja, 9. svibnja i 20. svibnja 2022.

Dubrovačke knjižnice, Ulica od puča 6, 20000 Dubrovnik

Riječ je o interaktivnom predavanju na kojem će se srednjoškolce upoznati s elementima komunikacijskog procesa i s alatima za analizu medijskoga sadržaja, te kroz praktičan rad, vježbu na primjerima, upoznati s načinom kritičkoga pristupa vrednovanju medijskih sadržaja.

Prijave se zaprimaju na e-mail organizatora: marjana@dkd.hr

YOUTUBERI - IDOLI NOVIH GENERACIJA (OTVORENO ZA JAVNOST – ZA OSNOVNOŠKOLCE)

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Dubrovačke knjižnice, Ulica od puča 6, 20000 Dubrovnik

Riječ je o interaktivnom predavanju na kojem će učenici osnovnih škola propitivati pojmove superjunaka, medijskih idola, lažnog predstavljanja i objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, s posebnim naglaskom na YouTube.

Prijave se zaprimaju na e-mail organizatora: marjana@dkd.hr

FILM MURINA U SREDNJOŠKOLSKOJ NASTAVI (PROJEKCIJA FILMA OTVORENA I ZA JAVNOST)

3. i 4. svibnja u 19 sati

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik, I. Vojnovića 12a, 20000 Dubrovnik

Dvorana Visia Kinematografi Dubrovnik, Poljana P. Miličevića 2, 20000 Dubrovnik

Učenicima će 3. svibnja u prostoru škole biti održano kratko predavanje o filmskim izražajnim sredstvima. Kao izvori koristit će se materijali sa stranice medijskapismenost.hr. Idućeg dana učenici će biti na organiziranoj projekciji u dubrovačkom kinu Visia. Projekcija je organizirana za njih, ali bit će i otvorenog karaktera za drugu zainteresiranu publiku. Pogledat će film Antoanete Alamat Kusijanović “Murina”. Dobit će zadatke za domaću zadaću, vezane uz analizu navedenog filma.

DUGA RESA

UTJECAJ MEDIJSKIH PORUKA NA MLADE

Od 9. do 13. svibnja 2022.

SŠ Duga Resa, Jozefinska cesta 27, 47250 Duga Resa

Učenike će se na radionici potaknuti na kritički stav prema medijima te na prepoznavanje negativnih i pozitivnih strana medija. Poseban je naglasak na utjecaj medijskih poruka na emocije i ponašanje mladih ljudi. Primjerima iz umjetnosti i popularne kulture te kineskog kreditnog sustava učenici će donijeti zaključke o utjecaju društvenih mreža na njihov život, ali i na moguće promjene u budućnosti.

DUGO SELO

PRIVATNOST NA INTERNETU- KOLAČIĆI I DOZVOLE APLIKACIJAMA NA MOBILNIM UREĐAJIMA

Od 2. do 8. svibnja 2022.

OŠ Josipa Zorića Dugo Selo, Ul. Josipa Zorića 86, 10370 Dugo Selo

S ciljem zaštite privatnosti na internetu, učenici 6. i 8. razreda će na nastavi informatike naučiti što su kolačići, čemu služe, te razlikovati one potrebne od bespotrebnih ili čak štetnih. Učit će brisati kolačiće i odabrati samo one koji su im potrebni. Također će naučiti kako omogućiti ili onemogućiti razne dozvole na mobilnom uređaju.

ĐAKOVO

RADIO - ZAPOSTAVLJENI MEDIJ

28. travnja 2022.u 13 sati

Novi radio, Ul. Ivana Pavla II br.9, 31400 Đakovo

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Drenje, PŠ Slatinik Drenjski, upoznali su se i održali intervju s novinarkom i vlasnicom radijske postaje Tranzistor Ružom Mikešić. Također su posjetili radijsku postaju Novi radio. Upoznali su se sa zaposlenicima i njihovim poslovima. Snimili su intervjue učenika o projektima koje su radili ove školske godine i za koje su osvajali nagrade.

ĐURĐANCI

U SVIJETU MEDIJA

2. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Budrovci, PŠ Đurđanci, Glavna ulica 46, 32284 Đurđanci

Radionica “U svijetu medija” namijenjena je učenicima 1. i 3. razreda. Cilj je radionice potaknuti učenike na proučavanje pojma i tipova medija kojima se svakodnevno koristimo i proučavanje vrste emocija koje u nama pobuđuju različiti medijski sadržaji.

ĐURĐENOVAC

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

3. svibnja 2020. u 14.15 sati

SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac, Trg dr. F. Tuđmana 4, 31511 Đurđenovac

Učenici će sudjelovati u radionici pod nazivom “Ovisnost o internetu – Istina ili mit”?

VRTIĆ UČI ŠTO SU MEDIJI

2. svibnja 2022. u 10.30 sati

Hrvatska knjižnica i čitaonica Đurđenovac, Trg dr. Franje Tuđmana 3, 31511 Đurđenovac

Događaj je namijenjen djeci Dječjeg vrtića “Jaglac”, Đurđenovac. Djeca će u prostoru knjižnice pogledati online “Slikovnicu o medijima” i video temeljen na toj slikovnici. Potom će s knjižničarkom i odgojiteljicom razgovarati o tome što su vidjeli i čuli, što su naučili i kako su doživjeli nove sadržaje. U razgovoru će im se pojasniti nejasnoće koje su se pojavile tijekom programa. Na kraju će uz pomoć medija zapjevati i zaplesati.

ZDRAVO SA EKRANIMA

2. svibnja 2022. u 18 sati

DV Maslačak, Tina Ujevića 1, 48350 Đurđevac

Događaj je namijenjen roditeljima djece polaznika DV “Maslačak”. Tema predavanja će biti utjecaj ekrana na dječji razvoj, kako iskoristiti pozitivne strane medija, koje sadržaje omogućiti djeci, koliko bi djeca vremenski uopće trebala provoditi uz ekrane te kako ”pripitomiti” ekrane.

ĐURMANEC

RADIONICA MEDIJSKA PISMENOST

4. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Đurmanec, Đurmanec 49, 49225 Đurmanec

Kroz predavanja predstavit će se niz smjernica kojima se može regulirati korištenje medija. Također, učenici će se upoznati s dobrim i lošim stranama društvenih mreža, kako prepoznati lažne vijesti i slično. Nakon predavanja održat će se radionica na istu temu.

FARKAŠEVAC

PREDAVANJE I RADIONICA U DV CRVENKAPICA

12. svibnja 2022.

DV Crvenkapica, Farkaševac 30a, 10344 Farkaševac

Odgojiteljice će organizirati interaktivnu radionicu za roditelje. Tema će biti izrada slikovnice i priče na osnovi crteža njihove djece. Potaknut će se roditelje na uživljavanje u ulogu djeteta, kreativnost u osmišljavanju sadržaja te uočavanje važnosti priča i slikovnica u dječjem razvoju

FUŽINE

CLICKBAIT, KLIKOLOVKE, MAMILICE...

3. svibnja 20221. u 8 sati

OŠ Ivanke Trohar, Breg 124a, 51322 Fužine

Učenici 8. razreda će na satu Hrvatskog jezika razgovarati o clickbait novinarstvu te pogledati pripremljeno predavanje i prezentaciju. Na satu Informatike će izrađivati clickbait naslove vezane uz djela za cjelovito čitanje te ih postaviti na interaktivnu ploču Padlet.

GARČIN

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

4. svibnja u 11 sati i 5. svibnja 2022. u 7.30 sati

OŠ Vjekoslav Klaić, Kralja Tomislava 75, 35212 Garčin

Učenici 8. razreda će pogledati video lekciju “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” te iznijeti svoje mišljenje o onome što su pogledali. Nakon toga bit će organizirana radionica koja je usmjerena razumijevanju pojma samosvijesti, kao ključne odrednice mentalnog zdravlja djece i mladih. Učenici će imati priliku naučiti što im pomaže i odmaže u razvoju samosvijesti u virtualnom i stvarnom svijetu.

GAREŠNICA

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

2. svibnja 2022. u 12.25 i u 16.35 sati

SŠ August Šenoa, Kolodvorska ul. 6, 43280 Garešnica

Prema dostupnim materijalima i video lekciji “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”, uvodno će se s učenicima 3. razreda govoriti o navedenoj temi. Nakon toga učenici se dijele u grupe i izvodi se radionica “Moje potrebe i društvene mreže”. Prema mogućnostima, neke od radionica iz pripremljenih materijala bit će odrađene i naknadno.

GENERALSKI STOL

REKLAME U MEDIJIMA

6. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Generalski Stol, Generalski Stol 22a, 47262 Generalski Stol

Učenici će sa školskom knjižničarkom gledati reklame. Cilj je objasniti im što su mediji, značenje reklama, kako i zašto nastaju reklame te koliko utječu na naš život.

GRADEC

ODGOVORNO PONAŠANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

2. svibnja u 11.10 sati i 4. svibnja 2022. u 9.20 sati

OŠ Gradec, Gradec 93a, 10345 Gradec

Učenici 5. razreda će gledanjem edukativnih videozapisa i sudjelovanjem na radionici osvijestiti važnost pristojnog ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Na temelju vlastitoga iskustva iznijet će prednosti i nedostatke društvenih mreža te usvojiti nove informacije o komenitranju i objavljivanju na društvenim mrežama i zaštiti osobnih podataka. Učenici će izraditi i videozapis o onome što su naučili tijekom radionica.

GRUBIŠNO POLJE

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 13 sati

Gradska knjižnica Mato Lovrak, Ivana Nepomuka Jemeršića 1, 43290 Grubišno Polje

“Medijska pismenost za najmlađe” je naziv radionice za djecu od 6 do 12 godina. Tijekom radionice će se, uz pomoć pripremljenih video materijala i interakcije sa sudionicima, djeci približiti osnovni pojmovi vezani uz medijsku pismenost s posebnim naglaskom na pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu.

Sudjelovanje je slobodno, prijave nisu potrebne.

PROPAGANDA I VIZUALNE UMJETNOSTI

4. svibnja 2022. u 8 sati

SŠ Bartola Kašića Grubišno Polje, Bartola Kašića 1, 43290 Grubišno Polje

Kao uvod u radionicu učenici dobivaju isprintani plakat Jamesa Montgomeriya “Ujak Sam”, ali bez teksta. Zadatak im je napisati poruku koju bi lik ujaka Sama prenio. Nakon toga ukratko se, prema materijalima i videolekciji “Tehnike propagande” raspravlja o pojmu i načinu korištenja propagande.

Nakon toga slijedi istraživački rad. Svaki par učenika dobiva ispisana dva primjera propagande u umjetnosti u mediju skulpture, slike, plakata, arhitekture i filma. Kroz već naučene elemente likovne analize, dolaze do saznanja o društveno povijesnom razdoblju u kojem djelo nastaje. Kasnijim istraživanjem na mrežnim stranicama otkrivaju tehniku propagande i ideju koju prenosi i zašto ju prenosi upravo na taj način. Radionica završava evaulacijskim listićem.

GOSPIĆ

FILM MOJ DIDA JE PAO S MARSA - FILMSKA PISMENOST I FILMSKI JEZIK

2. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ dr. Jure Turića, Miroslava Kraljevića 15, 53000 Gospić

Učenici 3. razreda će pogledati film “Moj dida je pao s Marsa”, koji je prikladan za usvajanje temeljne filmske pismenosti i za elementarno razumijevanje filmskog jezika. Učenici na temelju ovog filma mogu naučiti razumjeti elementarne pojmove poput kadra (subjektivnog i objektivnog, statičnog i dinamičnog), filmskog plana (od krupnog do totala), statične i dinamične kamere (panorama, kamera iz ruke), filmskih izražajnih sredstava: od scenarija, preko scenografije i režije do (paralelne) montaže, ali i montaže zvuka, važnost filmske glazbe, te upoznati značaj kinokulture, kao i filmske špice.

Riječ je o znanstveno – fantastičnom filmu za djecu, ali istodobno i o obiteljskoj drami i o pustolovnom filmu s elementima komedije koji otvara i neka egzistencijalna pitanja.

 

GUNJA

MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Antun i Stjepan Radić Gunja, M. Krleže 2, 32260 Gunja

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole. Za učenike 1. razreda održat će se radionica “Slike nam pričaju priče kroz emocije i emoso lutke”. Za učenike 2. razreda održat će se radionica “Mediji i emocije – što nas usrećuje, što nas plaši?”. Naziv radionice za učenike 3. razreda je “Osmisli vlastitu emocionalnu priču i fotografiraj emociju!“, a za 4. razrede “Produkcija emocija”.

KOLIKO SMO OVISNI O INTERNETU?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Antun i Stjepan Radić, Gunja, Miroslava Krleže 2, 32260 Gunja

Cilj radionice je osvijestiti učenike 7. i 8. razreda o utjecaju i posljedicama prekomjerne uporabe interneta te ovisnosti koju može uzrokovati. Učenici 8. razreda će izraditi ankete/upitnike na zadanu temu te anketirati učenike 7. razreda. Svaki razred će izvršiti analizu ankete/upitnika.

HRELJIN

PRAĆENJE YOUTUBERA: DA ILI NE?

2. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Predavanje za učenike 6. razreda započet će razgovorom o društvenim mrežama općenito te o korištenju Youtube-a kao jednoj od najkorištenijih platformi. Okvirna pitanja o kojima će se razgovarati su sljedeća: koliko vas koristi društvene mreže? Jeste li upoznati s pojmom influenceri i koje je vaše mišljenje o njima? Kako zarađuju? Jeste li čuli za prikriveno oglašavanje? Kupujete li proizvode koje influenceri reklamiraju? Šalju li influenceri dobre ili loše poruke mladima?

Nakon razgovora, pogledat će videolekciju “Što da radim bez jutjubera?”, dostupnu na stranicama medijskapismenost.hr. Posljednji zadatak u sklopu događaja bit će navođenje prednosti i mana života influencera, a zatim i izrada plakata u skupinama u kojima će prikazati argumente za i protiv bavljenja tim poslom.

INFLUENCERI NEKAD I DANAS

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. Razreda. Cilj je upoznati učenike sa tzv. kreatorima javnog mišljenja. Učenici će istražiti tko su influenceri bili nekada i danas, naučiti kritički promišljati o djelokrugu njihovog rada i naučiti prepoznati dobre i loše uzore. Cilj radionice je razviti kritičko mišljenje o influencerima, prepoznati što je ono privlačno u njihovom radu te koje vrijednosti promiču.

KAKO PREPOZNATI LAŽNE VIJESTI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Hreljin, Hreljin 217, 51226 Hreljin

Učenici 1. i 2. razreda predavanjem i radionicom će razviti vještinu kako uočiti i odoljeti rastućoj količini manipulativnih medijskih poruka na TikToku, Instagramu i Snapchatu. Učenici će istraživati što su to dezinformacije i lažne vijesti, kako i zbog čega nastaju te kako ih prepoznati u medijima.

HRVACE

KREATORI SADRŽAJA

6. svibnja 2022.

OŠ Dinka Šimunovića, Hrvace 225, 21233 Hrvace

Predavanje, radionica i debata pod nazivom “Kreatori sadržaja” namijenjena je učenicima 7. razreda. Cilj je istražiti tko su kreatori sadržaja, čime se bave, na koga utječu te općenito kritički promisliti o djelokrugu njihovoga rada. Za kraj učenici će na jedan dan postati kreatori sadržaja te prikazati i opisati svoja iskustva.

MOBITEL I INTERNET U SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA

Od 2. do 5. svibnja 2022.

OŠ Dinka Šimunovića Hrvace, Hrvace 225, 21233 Hrvace

Cilj radionice za učenike razredne nastave je osvijestiti različite mogućnosti uporabe mobitela i interneta te upoznati učenike na moguće zlouporabe.

NAČINI KOMUNIKACIJE KROZ PROŠLOST

5. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Dinka Šimunovića Hrvace, Hrvace 225, 21233 Hrvace

Učenici petog razreda će kroz predavanje i radionicu upoznati načine komuniciranja ljudi od prapovijesti do danas. U razgovoru će usporediti načine komunikacije, uočiti sličnosti i razlike te utvrditi pravila pristojne komunikacije s posebnim osvrtom na virtualnu komunikaciju.

Nakon predavanja kroz radionicu ” Leptir Dinko”, učenici će sami osmisliti pravila pristojnog ponašanja tijekom različitih načina komuniciranja te u paru izraditi leptira Dinka čija slova imena trebaju iskoristiti kao početna slova svojih pravila.

ILOK

INFLUENCERI - TKO, ŠTO, KAKO?

3. svibnja 2022. u 12.40 sati

OŠ Julija Benešića Ilok, Trg Sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Predavanje i radionica o influencerima namijenjena je učenicima škole, u skolpu koje će istražiti statističke podatke o influencerima i njihovu ulogu u društvu. Cilj radionice je razviti kritičko mišljenje o influencerima, prepoznati što je ono privlačno u njihovom radu te koje vrijednosti promiču.

MEDIJ - ŠTO JE TO?

Tijekom svibnja 2022.

DV Crvenkapica, Trg sv. Ivana Kapistrana 2, 32236 Ilok

Događaj je namijenjen djeci navedenog vrtića od 3 do 4. godine života i njihovim roditeljima. Djeca će upoznati “Slikovnicu o medijima” i sudjelovati u aktivnostima iz multimedijalnog priručnika za djecu predškolske i rane školske dobi “Medijska pismenost za najmlađe”. Na roditeljskom sastanku predstavit će se Dani medijske pismenosti i provedene aktivnosti.

TIKTOK / YOUTUBE ZVIJEZDE

3. svibnja 2022.

OŠ Julija Benešića, Trg Sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Na satu razrednika učenici 2. razreda razgovarat će o TikToku i YouTubeu. Učenici će predstaviti TikTok i/ili Youtube zvijezde koje su njima poznate. Cilj je učenike potaknuti na kritičko razmišljanje o pozitivnom i negativnom utjecaju na njih i njihove prijatelje.

MEDIJI - TO SMO MI

6. svibnja 2022.

OŠ Julija Benešića, Trg sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Radionica je namijenjena učenicima trećih razreda koji će ponoviti sadržaje o medijima (knjiga, časopisi, plakati, radio i televizija). Na radionici će naučiti razlikovati digitalne i tiskane medije, kao i razliku između svijeta medija i stvarnog svijeta pomoću video lekcije “Slikovnica o medijima”.

Crtež koji nastaje tijekom slušanja lekcije iskoristit će za izradu plakata povodom Majčinog dana, a zatim će stvoriti i digitalnu čestitku za svoje mame. Svojim radovima učenici će nastojati iskoristiti medije za promicanje pozitivnih vrijednosti.

MEDIJI I EMOCIJE U 2.A

6. svibnja 2022. u 17.55 sati

OŠ Julija Benešića, Trg Sv. Ivana Kapistrana 1, 32236 Ilok

Koristeći edukativne materijale “Mediji i emocije” učenici 2.a razreda će naučiti zašto emocije u medijima igraju važnu ulogu. Učenici će na početku radionice ponoviti što su mediji te odigrati igru “Lov na medije”. Nakon toga slijedi rasprava o tome zašto su određeni filmski prizori i/ili igrice nekima od njih uzbudljivi, a nekima strašni ili tužni? Kako bi učenici bolje razumjeli tematiku odigrat će se i igra “Zaraza emocija”. Radionica će se završiti uz glazbenu igru.

IMOTSKI

MEDIJSKA PISMENOST I KULTURA

3. svibnja 2022. u 10.30 i 16.30 sati

Ekonomska škola Imotski, Bruna Bušića 59, 21260 Imotski

Za sve zainteresirane učenike i djelatnike navedene škole održat će se predavanja o ulozi i značenju medijske pismenosti i utjecaju društvenih mreža na mlade. Bit će organiziran i kviz za učenike uz prigodne nagrade.

DJECA I MEDIJI (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja u 11 sati

Gradska knjižnica Don Mihovil Pavlinović, Ulica kralja Zvonimira 1, 21260 Imotski

U navedenoj knjižnici održat će se nekoliko predavanja za predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu. Ovisno o uzrastu teme će se izmjenjivati od opasnosti koje vrebaju na djecu kroz crtiće i igrice, preko sadržaja koji direktno neprimjereno utječe na psihološki razvoj djece u osjetljivim fazama, te sadržaja koji se plasira djeci putem popularnih društvenih mreža i medija općenito. Predavači su nastavnici informatike i pedagogije Gimnazije dr. Mate Ujević.

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: gradska.knjiznica.imotski@st.t-com.hr http://www.knjiznica-imotski.hr

IVANEC

ŠTO TO ČUJEM NA RADIJU?

10. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, L. Šabana 17, 42240 Ivanec

Učenici 1. razreda će na satu Hrvatskog jezika pogledati video lekciju “Kako radi radio”.  Zatim će na radionici osmisliti svoj radio program za jedan dan.

IVANKOVO

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

2. svibnja 2022. u 7.45 sati

OŠ August Cesarec Ivankovo, Trg bana Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Predavanje je namijenjeno učenicima sedmih razreda navedene škole. Učenici će se kroz predavanje i prezentaciju upoznati s ključnim pojmovima vezanim uz temu. Također će razgovarati i iznijeti svoja mišljenja i iskustva o influencerima.

UTJECAJ SUPKULTURA NA ŽIVOT DJECE I MLADIH

6. svibnja 2022. u 9 i 15 sati

OŠ August Cesarec Ivankovo, Trg bana Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Učenici sedmih i osmih razreda će poslušati predavanje na temu “Utjecaj supkultura na život djece i mladih”. Sudjelovat će u skupinama na radionici. Izradit će plakate i prezentacije na teme vezane uz utjecaj supkultura, lažno predstavljanje na društvenim mrežama, pozitivan i negativan utjecaj influencera i slično.

Učenici će predstaviti i rezultate ankete o utjecaju supkultura provedene među učenicima sedmih i osmih razreda.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ August Cesarec, Ivankovo, Trg bana J. Jelačića 15, 32281 Ivankovo

Učenici 6. i 8. razreda će pogledati videolekciju o digitalnim medijima i njihovom utjecaju na mentalno zdravlje te nakon gledanja videolekcije odraditi jednu od radionica iz priručnika “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”.

IVANSKA

IZRADA NOVINSKOG PODLISTKA “PRIČAMA POMAŽEMO DJECI”

5. svibnja 2022. u 13.15 sati

OŠ Ivanska, P. Preradovića 2, 43231 Ivanska

Događaj je namijenjen učenicima 4. razreda. Izrada podlistka u novinarskoj redakciji navedene škole napravit će se u programu “Adobe InDesign”. Time će se objediniti sve aktivnosti koje je škola provela tijekom preventivnog projekta “Pričama pomažemo djeci”.

SNIMANJE TALK SHOWA PINOCCHIO I MI – RAZMIŠLJANJA O ŽIVOTNIM ISTINAMA

Od 2. do 8. svibnja 2022.

OŠ Ivanska, P. Preradovića 2, 43231 Ivanska

U školskoj knjižnici održat će se radionica za učenike 2. razreda. Učenici će snimiti talk show u kojemu će govoriti o tome što su naučili družeći se s Pinocchijem. Knjižničarka će učenicima čitati savjete koje su Pinocchiju davali njegovi znanci. Ova aktivnost bit će polazište za razgovor o temeljnim ljudskim vrijednostima u životu čovjeka. Učenici će govoriti o tome kako se uspješno nositi s negativnim osobinama kao što su: ljudska slabost–laž, nepromišljenost, brzopletost te o tome kako treba težiti pozitivnim osobinama poput dobrote, strpljivosti i mudrosti. Stvarat će medijske sadržaje kako bi svojim vršnjacima ponudili opravdane i neopravdane postupke, a na tu temu će snimiti i talk show.

ODNOSI NA MREŽI VS. ODNOSI UŽIVO

6. svibnja 2022. u 10.40 sati

OŠ Ivanska, Petra Preradovića 2, 43231 Ivanska

Za učenike 5. razreda organizirat će se sat medijske pismenosti, na kojem će imati priliku sudjelovati u radionici na temu ,,Odnosi na mreži vs. Odnosi uživo”. Učenici će u sklopu radionice razgovarati i promišljati koju ulogu ima prijateljstvo za kvalitetu njihova funkcioniranja, uspoređivat će kvalitetu odnosa s prijateljima uživo i u virtualnom okruženju te razgovarati o rizicima i opasnostima koje nose virtualni odnosi.

JASENICE

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE: SLIKOVNICA O MEDIJIMA

2. svibnja u 11.30 sati, 4. svibnja u 11.30 sati te 5. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Petra Zoranića, Petra Zoranića 2, Maslenica, 23243 Jasenice

Učenici 1. i 2. razreda sudjelovat će u aktivnostima koje prate i nadopunjuju sadržaj “Slikovnice o medijima” i “Videa o medijima”. Kroz aktivnost “Ljubav”, osim likovnih znakova analizirati će i jezične znakove te otkrivati jezik kao znakovni sustav. Kroz aktivnost “Znak” učiti će o razlikama između slova i glasa.

SIGURNO I ODGOVORNO PONAŠANJE NA INTERNETU

3. svibnja u 8 sati, 4. svibnja u 12.15 sati i 5. svibnja 2022. u 10.45 sati

OŠ Petra Zoranića, Jasenice, Petra Zoranića 2, Maslenica, 23243 Jasenice

U uvodnom razgovoru s učenicima 3. i 4. razreda pričat će se o tome koliko vremena provode na internetu te što misle koliko dugo i kakav sadržaj je njima primjeren. Učenici će pogledati video lekciju o pravilima lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu, a nakon video lekcije slijedit će razgovor o temi te razmjena mišljenja i iskustva. Za kraj učenici će riješiti kviz o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu.

JASTREBARSKO

GAJ JULIJE CEZAR NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

3. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, Klinča Sela, 10450 Jastrebarsko

Učenici petih razreda će imati ulogu novinara te na temelju kreiranog profila društvene mreže Gaja Julija Cezara napisati članak o Gaju Juliju Cezaru. Nakon toga pogledat će dokumentarni prilog napravljen po pravilima i metodologiji historiografije kao znanosti te usporediti podatke pomoću usporedne tablice.

Cilj je razvijanje kritičkog stava prema informacijama koje su dostupne u medijima, osobito tzv. “brzim” medijima kao što su internetski portali.

JOSIPDOL

OVISNOST O INTERNETU

25. travnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Josipdol, Karlovačka 17, 47303 Josipdol

Cilj radionice je osvijestiti učenike 6. razreda o posljedicama prekomjerne uporabe interneta te ovisnosti koju može uzrokovati. Učenici će ispuniti anketu o ovisnosti te analizirati rezultate provedene ankete. Učenici će zatim izraditi svoje ankete na temu ovisnosti o društvenim mrežama i aplikacijama te provesti anketiranje učenika 7. i 8. razreda.

ANIMIRAJ SVOJ CRTEŽ

26. travnja 2022. u 9 sati

OŠ Josipdol, Karlovačka 17, 47303 Josipdol

Učenici 2. razreda će svoje crteže animirati koristeći web alat. Kako crtež na papiru postaje digitalni, a zatim i “živ”, naučit će kroz ovu radionicu. Učenici će svoje radove fotografirati, prenijeti na digitalnu ploču za suradnju, a zatim umetnuti u program i animirati likove koje su nacrtali. Cilj radionice je da učenici samostalno stvaraju digitalne radove, uređuju ih i objavljuju.

MOJA PRVA ANIMACIJA

28. travnja 2022. u 8 sati

OŠ Josipdol, Karlovačka 17, 47303 Josipdol

Uz pomoć digitalnog programa “Animated Drawings”, učenici 4. razreda će animirali svoje likove koje će prethodno nacrtali na papiru. Učenici će samostalno crtati, fotografirati svoje radove, prenijeti ih na računalo te izabrati animaciju koja će odgovarati njihovom liku. Svoje animacije podijelit će s ostalim učenicima preko kolaboracijske digitalne ploče.

KARLOBAG

INFLUENCER = UZOR?

5. travnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Karlobag, Obala Vladimira Nazora 11, 53288 Karlobag

Knjižničarka će s učenicima 5. i 6. razreda provesti radionicu pod nazivom “Influencer=uzor?” Nakon predavanja učenici će razmisliti o značenju pojma influencer te navesti i opisati koja bi obilježja trebali imati oni koji su uzor drugima. Pogledat će dokumentarni film o influencerima te ispuniti radni list Ja kao influencer/ica. Na kraju će riješiti test Jeste li ovisni o internetu kako bi provjerili je li njihovo korištenje interneta umjereno.

DEZINFORMACIJE I LAŽNE VIJESTI - KAKO IH PREPOZNATI?

6. svibnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Karlobag, Vladimira Nazora 11, 53288 Karlobag

Knjižničarka će s učenicima 5. i 6. razreda provesti radionicu na kojoj će učenici pronalaziti i određivati vrstu dezinformacija te otkrivati postoje li u njihovom primjeru teksta/vijesti elementi informacijskog poremećaja. Rješavat će vježbu vezanu uz nastajanje misinformacija i glasina.

OVISNOST O INTERNETU - ISTINA ILI MIT?

2.svibnja 2022. u 10.40 sati

OŠ Karlobag, Vladimira Nazora 11, 53288 Karlobag

Učenicima 7. i 8. razreda će biti održano predavanje o ovisnosti o internetu. Nakon toga bit će provedena radionica, a učenici će izraditi i plakat. Na kraju će učenici riješili test Jeste li ovisni o internetu?

KARLOVAC

FOTOGRAFIJE I EMOCIJE

4. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Učenici 5. razreda sudjelovat će na edukativnoj radionici medijske pismenosti „Fotografije i emocije“. Aktivnostima u paru i u manjim skupinama, promišljat će o važnosti prepoznavanja vlastitih emocija i njihovom artikuliranju. Na kraju radionice, svaka skupina prezentirat će svoj uradak i zaključke do kojih su došli.

MEDIJSKE PORUKE I JA

27. travnja 2022. u 9.45 sati

OŠ Dragojle Jarnević, Stjepana Radića 31, 47000 Karlovac

Na radionici u školskoj knjižnici učenici 6. razreda istraživat će pojam idealne ljepote te pritiska medija da se ona dostigne. Nakon gledanja video uradaka koji govore o toj temi, analizirat će često manipulativne medijske poruke iz reklama, filmova i društvenih mreža.

Cilj je osvijestiti kod učenika potrebu da kritički promišljaju o porukama koje su im upućene te razvijati samopoštovanje i zadovoljstvo samim sobom.

ŽENE INFLUENCERICE

4. i 5. svibnja 2022. u 13.10 sati

OŠ Braća Seljan Karlovac, Vladimira Nazora 1, 47000 Karlovac

Predavanje i radionica je namijenjena učenicima 7. razreda. Cilj je usporediti i osvijestiti djecu kako su žene nekada stjecale slavu i uspjeh, a kako to rade danas influencerice. Kroz radionicu će biti analizirane utjecajne žene iz Hrvatske, čime se bave te koji su utjecaj ostavile na druge ljude. Potom će istražiti tko su influencerice, čime se bave te na koga posebno utječu. Naglasak je stavljen na žene/majke influencerice, povodom obilježavanja Majčinog dana.

PAMETNA POTRAGA ZA BLAGOM

Od 1. do 15. svibnja 2022.

OŠ Dragojle Jarnević, Radićeva ulica 31, 47000 Karlovac

Događaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda navedene škole. Razredni odjeli bit će podijeljeni po timovima od po 4 učenika. U parku iza škole postavljene su digitalne postaje (tableti) koje timovi obilaze. Svaka postaja ima jednu zagonetku/mozgalicu/problem koju timovi trebaju riješiti. Nakon što riješe zadatak na jednoj postaji kreću prema drugoj. Postaja ima 10, zadaci na svakoj su prilagođeni težinom uzrastu učenika i oblikovani ovogodišnjom temom – društvene mreže i opasnosti na njima. Vrijeme trajanja radionice je 80 minuta (blok sat informatike) po razrednom odjelu.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ BANIJA

2. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Banija, Dr. Gaje Petrovića 5, 47000 Karlovac

Nakon što su naučili što je to debata i kako se sudjeluje u njoj, učenici sedmih razreda pripremit će debatu na temu “Influenceri su uzor mladima”.

UTJECAJ MEDIJA NA NAŠE EMOCIJE

3. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Braća Seljan, V. Nazora 1, 47000 Karlovac

Kroz različite aktivnosti djeca 3. razreda će otkriti na koji način mediji utječu na naše emocije.

SVI SMO MI MEDIJI – MEDIJSKA PISMENOST U 21. STOLJEĆU (OTVORENO ZA JAVNOST - SREDNJOŠKOLCI)

3. svibnja 2022. u 13 sati

Knjižnica za mlade, Ivana Banjavčića 8, 47000 Karlovac

Predavanje namijenjeno srednjoškolcima „Svi smo mi mediji – medijska pismenost u 21. stoljeću“, održat će novinarka Nataša Lusavec Colarić. Tema predavanja obuhvatit će novinarstvo kao poziv, rad na mrežnom portalu, razlikovanje lažnih vijesti od pravih te odgovornost takvog posla.

Prijaviti se može telefonski na broj: 047/614-188 ili putem e-maila: sanja@gkka.hr

KAKO SE SNIMAJU VIJESTI?

5. svibnja 2022. u 16 sati

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Lj. Šestića 1, 47000 Karlovac

Događaj je namijenjen članovima Udruge samozastupnika Karlovačke županije i Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Predavanje pod nazivom “Kako se snimaju vijesti?” održat će se u okviru Nacionalne kampanje „I ja želim čitati“, uz radijsku voditeljicu Maju Raguž sa Hrvatskog radija 1. program. Polaznici radionice moći će vidjeti način snimanja i prilagodbu programa koji su potrebni za montažu radionice, dok će u drugom dijelu razgovarati o tome kako se zaštititi od lažnih vijesti.

UTJECAJ MEDIJSKIH PORUKA NA MLADE

Od 3. do 6. svibnja 2022. u 8 sati

Prirodoslovna škola Karlovac, Stjepana Mihalića 43, 47000 Karlovac

Učenike će se na radionici potaknuti na kritički stav prema medijima te na prepoznavanje negativnih i pozitivnih strana medija. Poseban je naglasak na utjecaj medijskih poruka na emocije i ponašanje mladih ljudi. Primjerima iz umjetnosti i popularne kulture te kineskog kreditnog sustava učenici će donijeti zaključke o utjecaju društvenih mreža na njihov život, ali i na moguće promjene u budućnosti.

KAŠINA

UKRAJINSKA ANNE FRANK NA TIKTOKU

5. svibnja 2022. u 12.15 sati

OŠ Vugrovec-Kašina, MŠ Kašina, Ivana Mažuraniža 43, 10362 Kašina

Događaj je namijenjen polaznicima novinarske grupe digitalnog školskog lista “Zmajček”.

Učenici će se upoznati s objavama ukrajinskih influencerica na TikToku, s naglaskom na priču Valerie Shashanok, poznatije kao “Vallerisssh”. Njezine objave uspoređivat će se s Dnevnikom Anne Frank, s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja tinejdžera s ratnim događanjima i načinima kako su prikazani u medijima.

 

SYMBOLS

3. svibnja 2022. u 18.25 sati

OŠ Vugrovec-Kašina, Ivana Mažuranića 43, 10362 Kašina

Učenici petih razreda će proučiti “Picturebook About Media”, materijal preuzet sa stranice medijskapismenost.hr. Diskutirat će o razlici između stvarnih objekata i njihovog prikaza. Zaključiti će što su simboli. Osmislit će i kreirati vlastite simbole.

KAŠTEL GOMILICA

MEDIJSKA PISMENOST - RADIONICE

Od 15. ožujka do 6. svibnja 2022.

OŠ kneza Trpimira, Eugena Kumičića 2, 21213 Kaštel Gomilica

Učitelji i stručna suradnica knjižničarka u gore navedenim terminima održavaju predavanja i radionice iz medijske kulture s deset odabranih razreda u školi. Obradile su se teme: medijska pismenost, tko su influenceri, koliko možemo vjerovati informacijama na internetu, ponašanje na internetu te društvene mreže.

KAŠTEL LUKŠIĆ

KAKO EKRANI UTJEČU NA RAZVOJ DJEČJEG PONAŠANJA? (OTVORENO ZA JAVNOST)

13. svibnja 2022. u 17 sati

Udruga Kućica sretnog djetinjstva, Dvorac Vitturi, 21215 Kaštel Lukšić

Događaj je namijenjen roditeljima/skrbnicima i svima koji su aktivno uključeni u odgoj djece. Na edukativnom predavanju dječja psihologinja Žana Pavlović će se osvrnuti na odrastanje uz medije i njihov utjecaj na sva područja dječjeg razvoja. Kako na to gledaju roditelji? Shvaćaju li važnost tog utjecaja? Govorit će se i o rodnim stereotipima, sadržaju emisija i reklama, o crtićima i njihovoj ulozi te koje medije djeca najviše koriste i zašto.

Prijave nisu potrebne, dovoljno je samo doći u navedenom terminu.

KAŠTEL ŠTAFILIĆ

INFLUENCERI U ŽIVOTU MLADIH

Događanja će se održavati tijekom svibnja 2022.

SŠ Braća Radić, Put poljoprivrednika 5, 21217 Kaštel Štafilić – Nehaj

Događaj je namijenjen korisnicima Učeničkog doma te razrednim odjeljenjima po dogovoru s razrednicima. Predviđen je nastavni sat, izlaganje i radionica, s temom kritičkog promišljanja o utjecaju influencera na mlade ljude. Koristi će se materijali: prezentacija doc. dr. sc. Lane Ciboci: Uloga influencera u životu djece i mladih; brošure: Digitalni mediji i mentalno zdravlje te Influenceri i njihova uloga u životu djece i mladih (radionica br. 4), s stranice medijskapismenost.hr.

KLANA

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ KLANA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Klana, Zatrep 5, 51217 Klana

Prigodne radionice u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti održat će se u školskoj knjižnici. Učenici od 1. do 8. razreda će sudjelovati u aktivnostima na temu medijske pismenosti te će se prirediti izložba kreativnih radova nastalih tijekom sudjelovanja na radionicama.

KLINČA SELA

MEDIJI I EMOCIJE

2. svibnja 2022. u 9.45 sati

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10450 Klinča Sela

Učenici 2. razreda će naučiti što su to mediji i koje vrste medija postoje. Razgovarat će o emocijama i kako ih izražavamo, stvorit će vlastite fotografije emocija. Osvijestit će da mediji utječu na naše emocije te će prikazati emocije, ovisno o tome kako se osjećaju čitajući ili gledajući određeni medijski sadržaj.

MOJI PRIJATELJI UŽIVO I NA MREŽI

2. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Klinča Sela, Amruševa 32, 10450 Klinča Sela

Radionica je namijenjena učenicima četvrtog razreda. Učenici će promisliti što za njih znači prijateljstvo i koje su osobine dobrog prijatelja. Osvijestit će kakav im je odnos s prijateljima uživo i na mreži. Ponovit će i pravila ponašanja na mreži.

KNIN

KAKO FUNKCIONIRA SVIJET INFLUENCERA

4. svibnja 2022. u 14 sati

Udruga za djecu i mlade Čarobni svijet, Maslenička 15, 22300 Knin

Radionica na navedenu temu pružit će djeci i mladima uvid u svijet influencera, kako bi osvijestili metode i tehnike kojima utječu na njihove odluke i stavove o sebi i svijetu. Djeca i mladi iznosit će svoja iskustva i stavove o svijetu influencera te ih uspoređivati s naučenim na radionici.

OGLAŠAVANJE

4. svibnja 2022.

OŠ Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2, 22300 Knin

Učenici 4. razreda će s knjižničarkom razgovarati o medijima s posebnim naglaskom na elektroničke medije. Razgovarat će se o reklamama i oglasima. Nakon gledanja filma kako nastaju reklame, imat će zadatak smisliti kako prodati proizvod koji nikome ne treba.

DJECA I MEDIJI

2. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Domovinske zahvalnosti, Josipa Jovića 2, 22300 Knin

Učenici 2. razreda će saznati što su mediji, koji su mediji izvor informacija za njih, dobre i loše strane medija te prepoznati utjecaj medija na djecu.

MISLI SVOJOM GLAVOM U MEDIJSKOM LABIRINTU

Od 5. do 12. svibnja 2022.

Srednja škola Lovre Montija, Ikičina 30, 22300 Knin

Događanja će se održati u suradnji sa Srednjom strukovnom školom kralja Zvonimira i Radio Kninom. Uključuju radionice “Informacija ili dezinformacija – to je pitanje!” za učenike prvog razreda, “Sloboda medija i cenzura” – predavanje i razgovor s novinarkom Nives Hladnić o slobodi medija, “Kako nastaje radijski program” – posjet Radio Kninu za sve učenike, te predavanje “Seksizam i rodna ravnopravnost u medijima” za učenike četvrtih razreda obje škole.

KOMLETINCI

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ VLADIMIR NAZOR

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Vladimir Nazor, Ulica braće Radić 17, 32253 Komletinci

U sklopu redovne nastave hrvatskog jezika održat će se niz radionica i video projekcija za učenike od 1. do 8. razreda te završni kviz na temu medijske pismenosti.

KONJŠČINA

REKLAMA

3. svibnja 2022. u 8.35 sati

SŠ Konjščina, Matije Gupca 5, 49289 Konjščina

Učenici 1. razreda sa svojom su nastavnicom na satu Hrvatskoga jezika učili o reklamama te o ključnim sastavnicama svake reklame. Nakon toga izrađivali su reklamne spotove za proizvode po izboru. Učenici su o reklami učili i na satu Engleskoga jezika te su neki odlučili izrađivati reklamne spotove na engleskom jeziku. Svoje će radove predstaviti učenicima i nastavnicima te analizirati utjecaj svojih reklama na primatelja.

MEDIJI I EMOCIJE

4. svibnja 2022.

SŠ Konjščina, Matije Gupca 5, 49282 Konjščina

Učenici 1. razreda su na kombiniranom satu na kojem su sudjelovale profesorica informatike i knjižničarka škole pogledali video materijale “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”. Kratko su raspravljali o društvenim mrežama i kako one uz lažne vijesti utječu na njihovo ponašanje, osjećaje i odluke. Učenici su potom podijeljeni u tri grupe. Prva grupa je pisala rad na temu “Ja influencer”. Druga grupa je izrađivala plakat na temu “Prednosti i nedostaci druženja uživo i online druženja”. Treća grupa je iznosila svoje mišljenje o utjecaju influencera, društvenih mreža i vijesti na život danas.

IDEOLOŠKI IZAZOV

3. svibnja 2022.

SŠ Konjščina, Matije Gupca 5, 49282 Konjščina

Učenici 2. razreda su na kombiniranom satu poslovnih komunikacija i informatike pogledali video materijal na temu “Ideološki izazov: edukativni materijali o političkim ideologijama”. Nakon toga su kratko raspravili o tematici video materijala i učili o politici i demokraciji. U nastavku sata su učenici podijeljeni u tri grupe te je svaka grupa dobila kartice s političkim izjavama. Predstavnik grupe je na glas pročitao jednu izjavu s kartice, a članovi ostalih dviju grupa su trebali prepoznati o kojoj se političkoj metaideologiji radi.

KORČULA

MUZEJI I MEDIJI (OTVORENO ZA JAVNOST)

4. svibnja 2022. u 12.30 sati

Gradski muzej Korčula, Trg sv. Marka, 20260 Korčula

Događaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a otvoren je i za javnost. Uključuje interaktivno predavanje o poveznicama muzeja i medija u svrhu komuniciranja baštine. Cilj je ukazati na to kako danas, s dostupnom tehnologijom, potencijalno svi možemo biti stvaratelji, no kako je pri tome važno ovladati vještinama za kritičko razumijevanje sadržaja unutar njegovog konteksta.

Predviđen je praktičan rad kroz koji će se polaznike usmjeriti na kritički pristup odabranom motivu. Također je predviđen i posjet Radio Korčuli.

Prijaviti se može na e-mail adresu: info@gm-korcula.com

POSJET UČENIKA 3.A RADIO KORČULI

5. svibnja 2022. u 10 sati

Radio Korčula, Žitnica 3, 20260 Korčula

Učenici 3. razreda OŠ Petra Kanavelića posjetit će Radio Korčulu i naučiti kako nastaje radijska emisija.

MEDIJI I MI

Od 9. do 15. svibnja 2022.

OŠ Petra Kanavelića, Ante Starčevića 2, 20260 Korčula

Niz radionica i predavanja na temu medijske pismenosti održat će se na satovima razrednika i u školskoj knjižnici.

KRASICA

INFLUENCERI NEKAD I DANAS

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Bakar – PŠ Krasica, Krasica 186, 51224 Krasica

Radionica je namijenjena učenicima 3. i 4. razreda, a njezin je cilj upoznati učenike sa tzv. kreatorima javnog mišljenja. Učenici će istražiti tko su influenceri bili nekada i danas, naučiti kritički promišljati o djelokrugu njihovog rada i prepoznati dobre i loše uzore. Cilj radionice je razviti kritičko mišljenje o influencerima, prepoznati što je ono privlačno u njihovom radu te koje vrijednosti promiču.

KAKO PREPOZNATI LAŽNE VIJESTI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Bakar – PŠ Krasica, Krasica 186, 51224 Krasica

Učenici 1. i 2. razreda predavanjem i radionicom će razviti vještinu kako uočiti i odoljeti rastućoj količini manipulativnih medijskih poruka na TikToku, Instagramu i Snapchatu. Učenici će istraživati što su to dezinformacije i lažne vijesti, kako i zbog čega nastaju te kako ih prepoznati u medijima kojima smo svakodnevno okruženi.

KRIŽEVCI

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI KRIŽEVCI

Od 2. do 5. svibnja 2022.

OŠ Vladimir Nazor Križevci, Ul. bana Josipa Jelačića 23, 48260 Križevci

Knjižničarka će održati radionice učenicima od 5. do 8. razreda na teme: reklamne tehnike, stereotipi u medijima, kritičko promišljanje medijskog sadržaja te senzacionalizam u medijima.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ LJUDEVITA MODECA KRIŽEVCI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ljudevita Modeca Križevci, Franje Račkog 3, 48260 Križevci

Učenici od 1. do 8. razreda će se kroz različite radionice i predavanja educirati o medijima, nasilju u medijima, videoigrama, svijetu oglašavanja, stereotipima u medijima i sličnim temama. Predavanja i radionice će se odvijati u razredima i u školskoj knjižnici.

KRŠAN

VIDEO O MEDIJIMA: MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE; SLIKOVNICA O MEDIJIMA

4. svibnja 2022.

DV Kockica, Pristav 121, 52232 Kršan

Razgovor s djecom predškolske dobi o medijima te čitanje i interpretacija slikovnice o medijima i likovni izričaji na temu medija. Uključuje i radionicu “Oglasi”, uz korištenje ponuđenih obrazovnih materijala i videa prilagođenih za najmlađe sa medijskapismenost.hr.

KUTINA

ČITAJMO IZMEĐU REDAKA

29. travnja i 6. svibnja 2022. u 12.25 sati

SŠ Tina Ujevića Kutina, Mate Lovraka 3, 44320 Kutina

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole. Predavanje i radionica uključit će kritičku analizu medijskih poruka, prepoznavanje dezinformacija, lažnih vijesti i prikrivenog oglašavanja. Tema će također biti i osvještavanje moći marketinga i uvjeravanja, tumačenje medijskih poruka, razvijanje sumnjičavosti prema reklamama, uočavanje snage govora mržnje i njegova širenja pomoću društvenih mreža te općenito društvene mreže kao moćan komunikacijski kanal.

TKO SU INFLUENCERI?

4. svibnja 2022. u 8.45 sati

Knjižnica i čitaonica Kutina, Trg kralja Tomislava 17, 44320 Kutina

Događaj je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Uključuje kratak uvod u temu tko su influenceri, nakon kojeg slijedi razgovor s lokalnim youtuberom PvtMoleEster-om (Neno Hadžihajdić), u kojem će mladi iz prve ruke moći čuti što sve radi jedan influencer.

DJECA I MEDIJI - PRIJATELJSTVA UŽIVO ILI NA MREŽI?

2. i 3. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Vidrića, Kutina, Školska 2, 44320 Kutina

Školska knjižničarka u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika održat će radionicu za učenike petih razreda, vezanu uz korištenje i poznavanje tradicionalnih i digitalnih medija. Korištenjem digitalnoga alata “Mentimeter”, učenici će napisati svoje asocijacije vezane uz pojam medija i pojam informacijsko-komunikacijske tehnologije. Zajedno će komentirati rezultate, a zatim će individualno rješavati radni listić “Moj prijatelj/prijateljica”.

KAKO RADI RADIO?

4. i 5. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Vidrića, Školska 2, 44320 Kutina

Školska knjižničarka u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika održat će radionicu za učenike sedmih razreda. Učenici će morati istražiti podatke o povijesti radija i prezentirati rezultate istraživanja. Zatim će poslušati radioigru “Visoka temperatura” Zorana Pongrašića. Nakon slušanja slijedi analiza radioigre te stvaralački zadatak – pisanje scenarija za radio igru.

LEPOGLAVA

UNIŠTAVAJU LI MREŽE NAŠE DRUŠTVO, DEMOKRACIJU I MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH? (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja 2022. u 18 sati

Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava, Hrv. pavlina 7, 42250 Lepoglava

Događaj je namijenjen svima koji su zainteresirani, posebice mladima. Govorit će se o tome što se to odvija u backstageu medija i kako velike kompanije pobjeđuju u hvatanju naše pažnje i vremena. Predavanje se održava u sklopu Dana medijske pismenosti i projekta “Zaštitnici privatnosti”, koji je financiran sredstvima Fonda za aktivno građanstvo.

Nije potrebna prijava.

KAKO RADI RADIO?

4. i 5. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Vidrića, Školska 2, 44320 Kutina

Školska knjižničarka u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika održat će radionicu za učenike sedmih razreda. Učenici će morati istražiti podatke o povijesti radija i prezentirati rezultate istraživanja. Zatim će poslušati radioigru “Visoka temperatura” Zorana Pongrašića. Nakon slušanja slijedi analiza radioigre te stvaralački zadatak – pisanje scenarija za radio igru.

LJUBEŠĆICA

CLICKBAIT NOVINARSTVO

3. svibnja 2022. u 12.25 sati

OŠ Ljubešćica, Zagrebačka 22, 42222 Ljubešćica

Članovi Novinarsko-radijske grupe, inače učenici 6. do 8. razreda, tijekom radionice upoznat će se s pojmom “clickbait novinarstva”. Nakon početne rasprave o vijestima/objavama koje su zadnje pročitali i razlozima što ih je privuklo na čitanje, pogledat će prigodnu prezentaciju i riješiti radni listić, odnosno materijale preuzete s portala medijskapismenost.hr. Radionicu vodi knjižničarka, voditeljica Novinarsko-radijske grupe.

MACINEC

EMOCIJE I MEDIJI

8. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec 83, 40306 Macinec

Učenici 4. razreda će razgovarati o emocijama, medijima i njihovom stavu o medijima u svakodnevnom životu. Održat će se radionica na temu kako mediji mogu utjecati na emocije, pripremiti nastavni listići te prezentirati zaključci sata.

MAGADENOVAC

ODGOVORAN ODNOS PREMA MEDIJIMA

5. svibnja 2022. u 7.45 sati

OŠ Matija Gubec Magadenovac, Školska 3, 31542 Magadenovac

Radionica je namijenjena učenicima 5. razreda. Tema je odgovoran odnos prema medijima. Učenici će kroz radionicu steći vještine potrebne za siguran put kroz svijet medija.

MAKARSKA

MEDIJI U NAŠEM VRTIĆKOM ŽIVOTU

Od 2. svibnja 2022.

DV Biokovsko zvonce, Molizanskih Hrvata 2, 213000 Makarska

Navedeni vrtić organizirat će više aktivnosti za djecu, odgojitelje i roditelje na temu medijske pismenosti.

NOVINARSKA PATKA (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 19 sati

Planinarski dom Velobrskih ledara, Veliko Brdo, 21300 Makarska

HPD Veliko Brdo održat će radionicu o medijima za djecu, mlade i sve koji se tako osjećaju.

Prijaviti se može privatnom porukom na Facebook stranici Planinarskog doma.

MALA SUBOTICA

DRUŠTVENE MREŽE I INFLUNECERI

Od 11. do 29. travnja 2022.

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Glavna ul. 55, 40321 Mala Subotica

Učenici 7. i 8. razreda izradit će digitalne materijale na temu društvenih mreža i influencera te objasniti njihove dobre i loše strane. Razgovarat će o poznatim influencerima s naših područja, zašto ih prate, što neki od njih rade dobro, a što loše. Neki učenici će napraviti digitalne plakate i prezentacije, a neki film.

MALINSKA

RADIJSKA EMISIJA

5. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Malinska-Dubašnica, Stipkino 7, Bogovići, 51511 Malinska

Učenici će upoznati jedan od najstarijih elektroničkih medija – radio. Simulacijom radijske emisije učenici će biti voditelji, gosti, novinari, komentatori i kritičari.

MARUŠEVEC

MEDIJSKA VEČER

3. svibnja 2022. u 19 sati

Učenički dom SŠ u Maruševcu, Maruševec 82, 42243 Maruševec

Učenici će s djelatnicima Učeničkog doma pogledati film “Influencerica”, nakon čega će imati kraću zajedničku raspravu o influencerima i njihovom utjecaju na život učenika.

METKOVIĆ

CYBER BULLYING

3. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković, Ul. Alojzija Stepinca 2, 20350 Metković

Događaj je namijenjen učenicima 6. i 7. razreda navedene škole. Učenici će steći spoznaje o štetnim učincima interneta te kako se snaći u situacijama ako i sami postanu žrtve “cyber bullyinga”.

KAKO ODGOJITI KRITIČKE KORISNIKE MEDIJA

5. i 6. svibnja 2022.

OŠ Stjepana Radića, Kralja Zvonimira 8, 20350 Metković

Učenici osmih razreda navedene škole sudjelovat će na radionicama na temu “Zašto pratimo influencere i Youtubere?” koje će provesti volonteri Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu iz Zagreba.

Predavanje za Vijeće roditelja škole pod nazivom “Važnost medijske pismenosti i društvenih mreža”, održat će predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, prof. dr. sc. Danijel Labaš,

NAŠICE

INFLUENCERI I MI

3. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ kralja Tomislava Našice, Matice hrvatske 1, 31500 Našice

Učenici 6. razreda će uvodno objasniti riječ influencer. Učiteljica će im pokazati objašnjenje pojma u digitalnom rječniku. Nakon gledanja kratkog filma o influencerima, učenici će iznijeti pozitivne i negativne strane utjecaja influencera na mlade. Potom slijedi usmena rasprava i iznošenje zaključaka. Na samoljepljivi papirić učenici zapisuju zaključak na pitanje: Želim li ja biti influencer?

RODITELJI KAO PODRŠKA DJECI U SVIJETU MEDIJA

4. svibnja 2022. u 17 sati

OŠ kralja Tomislava Našice, PŠ Velimirovac, Matice hrvatske 1, 31500 Našice

Događaj je namijenjen roditeljima učenika 2. razreda područne škole Velimirovac. Tema predavanja je uloga roditelja u razvijanju medijske pismenosti djece s praktičnim savjetima te prijedlozima literature iz fonda školske knjižnice i korisnih online priručnika za roditelje.

NEVIĐANE

MEDIJSKA PISMENOST

29. travnja 2022. u 8.40 sati

OŠ Vladimir Nazor, Neviđane, Školska 2, 23264 Neviđane

Učenicima petog razreda će biti održan sat na kojem će im se predstaviti relevantni i pouzdani izvori koji im mogu pomoći s vrednovanjem informacija na internetu i dati im smjernice kako kritički analizirati ono što pročitaju.

NOVA GRADIŠKA

PET KORAKA DO ISTINE

Događanja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Mato Lovrak Nova Gradiška, Maksimilijana Benkovića 39, 35400 Nova Gradiška

Učenici 3. razreda sudjeluju u eTwininngovom projektu “Pet koraka do istine” čija je glavna tema medijska pismenost i dezinformacije. Za “Dane medijske pismenosti” pripremaju prvi broj istoimenog e-časopisa, a osim njega sa školama partnerima OŠ Ljudevita Gaja iz Osijeka i OŠ Popovac iz Popovca organiziraju videokonferencije na kojima učenici jedni drugima predstavljaju različite teme iz svijeta medija.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U GIMNAZIJI NOVA GRADIŠKA

4. svibnja 20222. u 11.25 sati

Gimnazija Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 9, 35400 Nova Gradiška

Za učenike navedene škole održat će se predavanje i kviz o medijskoj pismenosti, analizirati lažne vijesti te izraditi reklame za školu.

NOVIGRAD

INFORMIRAJMO SE O DEZINFORMACIJAMA!

3. svibnja u 13.30 sati i 5. svibnja 2022. u 13.30 sati

Talijanska osnovna škola – Scuola elementare italiana Novigrad – Cittanova, Emonijska 2, 52466 Novigrad

Za učenike 5., 6. i 7. razreda provest će se radionica za vrijeme sata razrednika. Cilj je učenike informirati o dezinformacijama u medijima, načinu na koji se one šire, tko ih širi i iz kojeg razloga te kako prepoznati dezinformaciju odnosno na koji način možemo kritički pristupiti informacijama koje dobivamo iz medija. Cilj se planira ostvariti kroz grupni rad učenika na primjerima informacija o događajima putem različitih medija.

NOVI MAROF

MALENI BAMBIĆI UČE O MEDIJIMA

Od 8. do 19. svibnja 2022.

DV Bambi, Zagorska ulica 71, 42220 Novi Marof

S mlađom djecom, od 3 do 5 godina, odgojitelji će provesti aktivnost “Stvarni svijet i svijet medija”, u kojoj će koristiti slikovnicu o medijima kako bi djeca kroz osjetila spoznala razlike stvarnosti u kojoj žive i medijskih reprezentacija. Sa starijom djecom, od 5 do 7 godina, odgojitelji će provoditi različite aktivnosti kao što su upoznavanje s pojmom mediji, stvaranje poticajnog okruženja u kojem djeca kroz igru i direktno iskustvo dolaze u doticaj s medijima te uče za što oni služe. Također će učiti o pojmovima “znak” i “symbol”.

Uz navedeno, provest će se anketa za roditelje na temu sigurnog korištenja medija u obitelji. Na kraju projekta za roditelje će biti izrađen video uradak u kojem će se objediniti rezultati anketa, fotografije provedenih aktivnosti te savjeti za roditelje o sigurnom korištenju medija u obitelji koje će snimiti djeca.

GLAS DJETETA

Od 9. do 13. svibnja 2022.

DV Novi Marof, Otona Ivekovića 12, 42220 Novi Marof

Edukativnim pisanim i video materijalima djecu će se upoznati s ulogom medija u svakodnevnom životu i njegovim korištenjem. Budući da odgojna skupina “Pčelice” već četiri godine aktivno sudjeluje u snimanje radioemisije “Glas djeteta”, posjetom radiju Novi Marof, djeca će se upoznati s procesom nastajanja emisije i emitiranja u eter te sa zanimanjima ljudi koji rade na radio stanici.

Roditelje će se educirati o ulozi medija u razvoju djece predškolske dobi edukativnim materijalima u kutiću za roditelje. Po uzoru na djelo Renea Marrittea “Ovo nije lula” djeca će naslikati vlastite slike, koje će se izložiti u prostorijama vrtića.

 1. svibnja u 16.30 djeca će sudjelovanjem u radioemisiji “Glas djeteta” upoznati slušatelje sa tjednim aktivnostima te svojim promišljanjima o ulozi medija i njihovom korištenju.

OGULIN

SVIJET MEDIJA - DEZINFORMACIJE

3. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, Ul. Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Učenici nižeg osnovnoškolskog uzrasta poslušat će predavanje o dezinformacijama u medijima te kroz radionicu izraditi plakat o važnim elemetima prepoznavanja dezinformacija.

JESMO LI OVISNI O INTERNETU?

13. travnja 2022. u 8 sati

Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička ulica 11, 47300 Ogulin

Radionica će se održati za učenike osmih razreda. Smatraju li se ovisnima o internetu, kako to izbjeći i pokušati na primjeren način koristiti digitalne medije? Učenici će napraviti plakat u online programu koji će prikazati savjete za mudro korištenje interneta. Također će sudjelovati u izazovu “Bez mobitela u školi na jedan dan”. Ispunit će i u upitnik u kojem će opisati kako su se osjećali bez pristupa internetu te napraviti plakat sa rezultatima upitnika.

MEDIJI U OBITELJI DANAŠNJICE

2. svibnja 2022. u 12 sati

Prva OŠ Ogulin, PŠ Bernarda M. Luketića Zagorje, Gornje Zagorje 13, 47300 Ogulin

Događaj je namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda navedene škole. Cilj radionice je upoznati učenike s ovisnostima o društvenim mrežama i prekomjernom uporabom tehnologije te kako ona negativno utječe na odnose unutar obitelji. Cilj je potaknuti ih na razmišljanje o promjenama, s naglaskom na to da prva promjena počinje u njihovom domu.

DJECA I CRTANI FILMOVI

3. svibnja 2022. u 12 sati

Prva OŠ Ogulin, PŠ Bernarda M. Luketića Zagorje, Gornje Zagorje 13, 47300 Ogulin

Cilj radionice je upoznati učenike od 1. do 4. razreda sa crtanim filmovima te njihovim pozitivnim i negativnim učincima na kognitivni razvoj i ponašanje djeteta.  Također će se govoriti o načinima kako se nositi s negativnim učincima crtanih filmova.

KNJIGA ZA LISTANJE - OPTIČKA IGRAČKA

4. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, Ulica Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Cilj radionice je upoznati učenike od 2. do 4. razreda produženog boravka s vrstom animiranog filma te im približiti funkciju i način rada optičkih igračaka i time postaviti temelj za razumijevanje pokreta u animiranome filmu i računalnim igrama. Na kraju radionice će učenici izraditi svoju optičku igračku “Flip book” ili knjigu za listanje.

STVARNO I NESTVARNO

3. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, PŠ Jasenak, Jasenak 28, 47314 Jasenak (Ogulin)

Događaj je namijenjen učenicima 1., 2. i 3. razreda područne škole Jasenak. Učenici će slušati “Slikovnicu o medijima – medijska pismenost za najmlađe” Alme Čakmazović te usvojiti prve spoznaje o medijima i razlikama između vlastitog iskustva te onoga što dožive posredno, putem medija.

Nakon slušanja učenici će sudjelovati u iskustvenoj aktivnosti “Nos” iz priručnika “Medijska pismenost za najmlađe – multimedijski priručnik za djecu predškolske i rane školske dobi” te spoznavati razlike između zbilje i medijske reprezentacije. Iskustveno će usporediti doživljeno vlastitim osjetilima i onoga što su doživjeli putem medija.

ŠTO DA RADIM BEZ JUTJUB(ER)A?

4. svibnja 2022. u 9 sati

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, Ulica J.bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Nakon odgledane video lekcije “Što da radim bez jutjub(er)a?”, autorice Mateje Paradžik, učenici će rješavanjem radnih listova kritički promišljati o prikrivenom oglašavanju na YouTubeu kao i o proizvodima koje YouTuberi koriste u svojim videima i na taj način ih promoviraju.

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

4. svibnja 2022. u 9.30 sati

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, Ul. Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Događaj je namijenjen učenicima 6. razreda navedene škole. Učenici će steći spoznaje o influencerima i njihovoj ulozi u životu djece i mladih.

PREPOZNAJMO LAŽNE VIJESTI

9. svibnja u 9.40 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, Bernardina Frankopana 7, 47300 Ogulin

Događaj je namijenjen učenicima prvog razreda Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana. Učenici će kroz kviz o lažnim vijestima utvrditi kriterije za prepoznavanje lažnih vijesti i dezinformacija. Potom će dobiti istinitu i lažnu vijest te otkriti koja je vijest istinita, a koja lažna. Kriterije prema kojima su to utvrdili, predstavit će ostalima.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - OVISNOST O INTERNETU – ISTINA ILI MIT?

2. svibnja 2022. u 11.40 sati

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, Josipa bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Radionica će započeti podjelom učenika 6. razreda u dvije grupe, od kojih jedna ima zadatak navesti prednosti korištenja interneta, a druga nedostatke. Svoja promišljanja i ideje učenici mogu napisati, nacrtati, osmisliti slogane ili se na neki drugi način kreativno izraziti. Po završetku rada u grupama predstavnici izlažu i dijele s ostatkom razreda napravljeno. Voditelj uz učenike na razrednoj razini komentira prednosti i nedostatke te se liste nadopunjavaju ako neke od ključnih informacija u okviru ove podjele nedostaju.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - INFLUENCER = UZOR – KAKVA JE TU VEZA?

2. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, J. bana Jelačića 1, 47300 Ogulin

Radionica se započeti tako da se učenicima 7. razreda navedu imena nekoliko utjecajnih osoba te ih oni imaju zadatak, u paru ili manjim grupama, istražiti koristeći dostupne mrežne izvore te ukratko predstaviti prikupljene informacije. Razgovara se o postignućima tih osoba, koje su njihove snage i kvalitete prepoznali, smatraju li ih značajnima i/ili slavnima te zašto, koje su ih se poruke dojmile, što su oni ostavili budućim generacijama i slično.

Radionica na navedenu temu pružit će djeci i mladima uvid u svijet influencera, kako bi osvijestili metode i tehnike kojima utječu na njihove odluke i stavove o sebi i svijetu.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - ODNOSI NA MREŽI VS. ODNOSI UŽIVO

6. svibnja 2022. u 11.30 i 12.30 sati

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, Područna škola Drežnica, Centar 17, 47313 Drežnica – Ogulin

Radionica za učenike 6. i 7. razreda započet će vođenom diskusijom o prijateljstvu te o značenju prijateljstva za život ljudi i njihovu dobrobit. Učenicima se daje uputa da opišu karakteristike dobrog prijatelja i kvalitetnog odnosa. Voditelj ih poziva da razmisle o važnosti prijateljstva za njihov život te o potrebama koje dobri odnosi ispunjavaju. Odgovori i promišljanja učenika zapisuju se na ploču ili hamer papir. Po završetku uvodnog dijela učenicima se daje zadatak da na temelju svih generiranih ideja pokušaju na samoljepljive papiriće napisati svoju definiciju prijateljstva.

Radionica se završava ključnim porukama voditelja o važnosti bliskog prijateljstva za kvalitetu života te razlikama takvog odnosa od virtualnog.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - INFLUENCER = UZOR – KAKVA JE TU VEZA?

3. svibnja 2022. u 12.30 sati

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, Područna škola Drežnica, Centar 17, 47313 Drežnica – Ogulin

Radionica za učenike osmog razreda započeti će tako da navedu imena nekoliko utjecajnih osoba te ih imaju zadatak, u paru ili manjim grupama, istražiti koristeći dostupne mrežne izvore te ukratko predstaviti prikupljene informacije. Razgovara se o postignućima tih osoba, koje su njihove snage i kvalitete prepoznali, smatraju li ih značajnima i/ili slavnima te zašto, koje su ih se poruke dojmile, što su oni ostavili budućim generacijama i slično.

Radionica na navedenu temu pružit će djeci i mladima uvid u svijet influencera, kako bi osvijestili metode i tehnike kojima utječu na njihove odluke i stavove o sebi i svijetu.

MOĆ DRUŠTVENIH MREŽA I INFLUENCERA

6. svibnja 2022. u 11.30 sati

Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Josipa Jurja Strossmayera 2, 47300 Ogulin

Predavanje i radionica je namijenjena učenicima 1. razreda srednje škole. Cilj je približiti djeci pozitivne i negativne strane društvenih mreža. U sklopu radionice učenike će se educirati kako snimiti i promovirati edukativan sadržaj na društvenim mrežama. Učenici će snimiti videozapis na temu “Obrazovni sadržaj na društvenim mrežama”.

OPATIJA

DIGITALNA TEHNOLOGIJA I MENTALNO ZDRAVLJE

4. svibnja 2022. u 16.45 sati

Obrtnička škola, Bože Milanovića 3, 51410 Opatija

Riječ je o radionici na kojoj će se govoriti o tome kako pretjerano izlaganje digitalnim tehnologijama i digitalnim medijskim sadržajima nosi određene opasnosti za mentalno zdravlje. Naglasit će se povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja. Cilj radionice je da polaznici kritički sagledaju u kojoj mjeri ovisimo o digitalnim sadržajima i tehnologiji, kao i da shvate moguće negativne posljedice istog.

ORAŠAC

OPASNOSTI MULTIPLAYER IGARA I RIZIČNO PONAŠANJE

5. svibnja 2022. u 9.40 i u 11.30 sati

OŠ Antuna Masle Orašac, Lujaci 2, 20234 Orašac

Riječ je o predavanju i radionici za učenike 6. razreda. Učenici će se upoznati s pozitivnim, ali i negativnim posljedicama videoigara koje mogu rezultirati agresivnim i neprimjerenim ponašanjem. Nakon predavanja i razgovora o vlastitim iskustvima, učenici će, uz pomoć voditelja, izraditi plakat.

OROSLAVJE

UPOZNAJMO MEDIJE!

4. svibnja 2022. u 9 sati

DV Cvrkutić Oroslavje, Antuna Mihanovića 6, 49243 Oroslavje

Cilj događaja je djecu predškolske dobi upoznati s medijima, njihovim prednostima, ali i opasnostima te im približiti razliku između informacija dobivenih putem medija i onih putem neposredne stvarnosti. Tu će razliku, uz “Slikovnicu o medijima” i vodstvo odgojitelja, djeca savladati kroz igru i istraživanje.

Roditeljima će biti predstavljena knjižica “Djeca i mediji”, kao polazište za svrhovito korištenje medija u obitelji.

OSIJEK

PET KORAKA DO ISTINE

Događanja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2022.

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek, Trg sv. Trojstva 1, 31000 Osijek

Učenici navedene škole sudjeluju u eTwinningovom projektu “Pet koraka do istine”, čija je glavna tema medijska pismenost i dezinformacije. Za Dane medijske pismenosti pripremaju prvi broj istoimenog e-časopisa te organiziraju video konferencije na kojima će jedni drugima predstavljati različite teme iz svijeta medija.

PET KORAKA DO ISTINE

Događanja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Ljudevita Gaja, Krstova 99, 31000 Osijek

Učenici navedene škole sudjeluju u eTwinningovom projektu “Pet koraka do istine” čija je glavna tema medijska pismenost i dezinformacije. Za Dane medijske pismenosti pripremaju prvi broj istoimenog e-časopisa, te organiziraju video konferencije na kojima će jedni drugima predstavljati različite teme iz svijeta medija.

 

INSTAGRAM NATJEČAJ "INFLUENCER NA JEDAN DAN"

Od 11. do 24. travnja 2022.

OŠ Frana Krste Frankopana, Frankopanska 64, 31000 Osijek

U kratkom videu učenici će pokušati prenijeti neku važnu poruku, kao da su influenceri. Natječaj je nagradnog karaktera, a video uratci će biti objavljeni na društvenim stranicama škole.

MI FURAMO SVOJ FILM (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja 2022. u 12 sati

Medicinska škola Osijek, Vukovarska cesta 209, 31000 Osijek

Učenici, djelatnici škole i zainteresirana javnost moći će u školskoj dvorani pogledati nagrađivane filmove filmske družine Almodovarci.  Razgovarat će se o ulozi filmske družine u promicanju škole i razvoju medijske pismenosti.

MEDIOS - DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OSIJEKU

4. svibnja 2022. od 15 do 20 sati

Filozofski fakultet Osijek, Lorenza Jagera 6, 31000 Osijek

Događaj je namijenjen predškolskoj, osnovnoškolskoj i studentskoj populaciji. Prvi projekt naziva „Uloga medija u različitim generacijama suvremenog društva“, temelji se na sve većoj upotrebi raznih medija te samim time i uređaja koji prenose te medije, u svim generacijama suvremenog društva. Cilj je ukazati na probleme sve veće upotrebe medija i uređaja povezanima s njima u jako ranoj dječjoj dobi, te nepoznavanja medija u starijoj životnoj dobi. Rezultati provedenog projketa bit će prezentirani učenicima, studentima i roditeljima djece predškolske dobi.

Radionica „Emoji – jezik novog doba“ održati će se s učenicima osnovne škole Franjo Krežma u Osijeku u prostorijama Filozofskog fakulteta. Radionica je osmišljena kao informativni razgovor s učenicima 7. i 8. razreda o njihovom načinu komuniciranja na društvenim mrežama i korištenja emotikona. Usmeni dio bit će popraćen igrom na istu temu.

Studenti treće godine Sociologije će organizirati i debatu pod nazivom „Online dating – prednosti i nedostatci online dating aplikacija“. Ovaj će se projekt temeljiti na debati za i protiv korištenja online dating platformi u svrhu pronalaska partnera. Održat će se na Filozofskom fakultetu među studentima. Cilj je utvrditi količinu svjesnosti o mogućim posljedicama i prednostima te sklonosti mladih prema takvom načinu upoznavanja.

Projekt pod nazivom „Medijska pismenost roditelja i njihova percepcija društvenih mreža“ temelji se na utjecaju medija na djecu i mlade, a samim time i na njihove roditelje koji bi trebali predstavljati uzor. Cilj je naglasiti ulogu roditelja u prevenciji opasnog sadržaja na društvenim mrežama. Projekt će se održati kao radionica i edukativni sadržaj svim studentima na Filozofskom fakultetu.

Naziv petog projekta kojim će se studenti treće godine Sociologije predstavit na Filozofskom fakultetu je „Učenje i društveni mediji“, u kojem će se govoriti o izvanrednom obrazovanju na daljinu tijekom pandemije, konzumerizmu i učenju, metaverse-u te prožimanju globalnog i lokalnog u životima mladih, odnosno o povezanosti korištenja medija i privrženosti lokalnoj sredini.

RADIONICA "INFLUENCERI NEKAD I DANAS"

2. svibnja 2022. u 15.50 sati

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Vukovarska 209, 31000 Osijek

U uvodnom dijelu sata učenici 2. razreda će pogledati videosnimku o influecerima, a potom će uslijediti heuristički razgovor. Zatim će učenici u timskom radu na internetu pretraživati poznate influencere tijekom povijesti. Za kraj, učenici će popuniti anketu u “Formsu” te podijeliti vlastite stavove o influencerima nekad i danas, a za domaću zadaću pogledat će dokumentarni film “Influenceri”.

IZLOŽBA U KNJIŽNICI AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU (OTVORENO ZA JAVNOST)

Od 3. do 6. svibnja 2022.

Knjižnica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek

Navedena knjižnica u suradnji sa Odsjekom za kulturu, medije i menadžment Akademije organizira za studente i sve građane izložbu knjiga na temu medijske pismenosti. Knjiga je najstariji medij masovne komunkacije, a čitanje knjiga predstavlja temelj za razvoj medijske pismenosti. Svim korisnicima knjižnice bit će predloženo da tijekom četiri dana trajanja izložbe razgledaju istu, te izaberu i pročitaju najzanimljivije naslove.

Kako se prijaviti: Dolaskom u knjižnicu tijekom radnog vremene od 8 do 19 sati

DETEKTOR LAŽI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Vijenac, Vijenac Ivana Meštrovića 36, 31000 Osijek

Učenici razredne nastave će razviti vještinu kako uočiti i odoljeti rastućoj količini manipulativnih medijskih poruka na TikToku, Instagramu i Snapchatu. Dok konzumiraju sve više medija, potrebna im je informatička pismenost kako bi to učinili mudro.

MJESEC MLADIH U DRUŠTVENOM ATELJEU - RADIONICA MEDIJSKE PISMENOSTI (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 17 sati

Društveni atelje, Županijska 11, 31000 Osijek

Događaj je namijenjen mladima od 15 do 30 godina. Organizira ga “DKolektiv”, organizacija za društveni razvoj. Edukacija “Mjesec kritičkog razmišljanja” sastoji se od četiri radionice namijenjene razvoju kritičkog razmišljanja, kao osnove za razvoj društva koje promišlja, uočava i odgovorno djeluje.

Prva na redu je radionica medijske pismenosti – kako iščitavati medije, kako se snalaziti u medijskom prostoru, kome i čemu (ne) vjerovati, kako (p)ostati zaštićenim od lažnih vijesti i kako se koristiti društvenim mrežama.

Teme i termini radionica:

 1. Medijska pismenost – 5. svibnja u 17 sati
 2. Kritičko mišljenje – 12. svibnja u 17 sati
 3. Umjetnost kao kritika društva – 19. svibnja u 17 sati
 4. Vještina samorefleksije – 26. svibnja u 17 sati

Prijaviti se može preko poveznice: https://forms.gle/841g3x2oeY2J6L6s6

KRITIČKO VREDNOVANJE IZVORA

4. svibnja 2022. u 12.20 sati

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, M. Gubca 61, 31000 Osijek

Učenicima 3. razreda će se održati kratko predavanje o kritičkom vrednovanju izvora. Učenici će pogledati različite vrste izvora, kritički ih vrednovati te pronalaziti vlastite primjere izvora o kojima će iznijeti svoje mišljenje.

PRIMJERENA ONLINE KOMUNIKACIJA

6. svibnja 2022. u 10.40 sati

OŠ Tin Ujević, Opatijska 46, 31000 Osijek

Radionica za učenike 5. razreda održat će se na Satu razrednika, a tema će biti online komunikacija s prijateljima i odraslima, pisanje primjerenog e-maila te pravila poštivanja drugih pri komunikaciji u virtualnom svijetu.

INFLUENCERI ILITI UTJECAJNICI

5. svibnja u 8 sati i 11. svibnja 2022. u 14.50 sati

Medicinska škola Osijek, Vukovarska cesta 209 i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, M. Gupca 61, 31000 Osijek

Učenici će se upoznati s osnovnim pojmovima vezanima uz djelovanje influencera, istražit će medijske izvore kako bi ih klasicificirali, razgovarat ćemo o njihovu utjecaju, područjima interesa, granicama primjerenih sadržaja, kao i pozitivnim primjerima. Cilj je uzajamno podučavanje učenika i profesorice te kritičko promišljanje medijskih sadržaja s kojima se susrećemo svakodnevno.

MEDIJI I EMOCIJE

6. svibnja 2022.

OŠ Antuna Mihanovića, Ivana Gundulića 5A, 31000 Osijek

Učenici petih razreda će kroz razne radionice upoznati kako mediji utječu na njihove emocije te kako osvijestiti svoje emocije. Cilj je poticati ih na razvijanje medijske i emocionalne pismenosti.

MEDIA LITERACY - PUBLIC SPEAKING

Od 29. travnja do 8. svibnja 2022.

OŠ Jagode Truhelke, Crkvena 23, 31000 Osijek

Učenici osmih razreda će održavati javne govore na engleskom jeziku pred šestim i osmim razredima koji će biti publika i morat će evaluirati govore po određenim unaprijed zadanim kriterijima.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU (OTVORENO ZA JAVNOST)

Od 3. do 6. svibnja 2022.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3 i Ulica Petra Svačića 1/f, 31000 Osijek

Događaj je namijenjen studentima, nastavnicima i drugim građanima. Organizator je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (AUK) – Odsjek za kulturu, medije i menadžment, u suradnji s partnerima – Agencijom za elektroničke medije, portalom medijskapismenost.hr i udrugom Loremios, koju su osnovali i vode studenti AUK-a. Prvi put u realizaciji događaja sudjeluje i Odsjek za vizualnu i medijsku kulturu AUK-a.

Bit će organizirano ukupno dvadesetak raznovrsnih sadržaja, raspoređenih na šest lokacija. Gotovo svi sadržaji organiziraju se uživo, dok će se kviz znanja realizirati kroz online i hibridnu formu. Na programu su i raznolika predavanja, radionice, izložbe, tematska studentska radijska emisija i promocija novoga priručnika s tematikom novih medija. Poseban je naglasak stavljen na predstavljanje kreativnih radova koje su studenti nekoliko studijskih godina i smjerova uspješno realizirali na zadane teme iz područja medijske pismenosti i kritičkoga vrednovanja.

Cjelokupan program, sa satnicama, lokacijama i dodatnim informacijama, naveden je u nastavku.

Od 3. do 6. svibnja 2022. u knjižnici Akademije za umjetnost i kulturu (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) – Izložba knjiga i edukativnih materijala s temama iz područja medijske pismenosti i kritičkoga vrednovanja.

Program ostalih događanja po danima:

Utorak, 3. svibnja 2022.

 • 14:00 – predavaonica 31 (AUK, Ulica Petra Svačića 1/f) – radionica u Photoshopu na temu „Fotografske manipulacije u kreiranju medijskih objava“ (voditeljica: Kristina Marić Lozušić, asistentica)
 • 15:00 – predavaonica P5 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, prizemlje) – predstavljanje nagrađenih kreativnih studentskih radova na temu borbe protiv ovisnosti (mentor: Tomislav Levak, predavač)
 • 15:00 – 18:00 – predvorje Salona AUK-a (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) – projekcija kratkih studentskih videouradaka na teme medijske pismenosti i kritičkoga razmišljanja
 • 18:15 – online Novomedijski kviz preko obrazovne platforme Kahoot (autori: studenti AUK-a; mentorica: doc. dr. sc. Marina Đukić) – sudjeluju učenici 1. razreda srednje Elektrotehničke i prometne škole Osijek (nastavnik: Marin Kanaet)

Srijeda, 4. svibnja 2022.

 • 9:00 – predavaonica P15 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, 2. kat) – predstavljanje studentskih radova na temu grafičkih znakova (emotikona) (mentorica: dr. sc. Snježana Barić-Šelmić, poslijedoktorandica)
 • 9:30 – predavaonica P15 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, 2. kat) – predstavljanje studentskoga časopisa Notan
 • 13:00 – predavaonica 29 (AUK, Ulica Petra Svačića 1/f) – radionica istraživanja i pisanja glosarija digitalnih pojmova, fenomena i situacija (voditelj: dr. sc. Luka Alebić, poslijedoktorand)
 • 19:00 – online Novomedijski kviz preko obrazovne platforme Kahoot – otvoren pristup
 • 19:30 – Atelier bar (Eurodom) – predavanje na temu „Mediji i utjecaj na mentalno zdravlje“ (Marijana Hinek, psihologinja, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu) – u suradnji s Udrugom Loremios

Četvrtak, 5. svibnja 2022.

 • 10:00 – predavaonica P4 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, prizemlje) – predstavljanje kratkih studentskih videouradaka na temu internetskih trolova (mentor: Tomislav Levak, predavač)
 • 14:00 – predavaonica P1 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, prizemlje) – predstavljanje studentskih radova na teme korištenja propagandnih tehnika i manipulativnih metoda u medijima (mentor: Tomislav Levak, predavač)
 • 14:30 – predavaonica P1 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, prizemlje) – predavanje i radionica „(Su)život s lažima – kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti?“ (Tomislav Levak, predavač)
 • 17:30 – AUK (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) – izložba studentskih fotografskih radova na temu govora mržnje u javnom prostoru (mentori: doc. art. Zlatko Kozina; Barbara Balen, asistentica)
 • 19:00 – online Novomedijski kviz preko obrazovne platforme Kahoot – otvoren pristup
 • 19:30 – Atelier bar (Eurodom) – predavanje na temu „Mediji i mitovi o prehrani“ (Mirko Logožar, osnivač edukativne platforme Different) – u suradnji s Udrugom Loremios
 • 19:38 – 22:00 – studentska radijska emisija „Brtva glave“, posvećena temi medijske pismenosti i kritičkoga vrednovanja informacija (HRT – Radio Osijek, Šamačka 13)

Petak, 6. svibnja 2022.

 • 9:00 – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek (Ulica Matije Gupca 61) – interaktivna radionica za učenike na temu „Mediji i mitovi o prehrani“ (Mirko Logožar, osnivač edukativne platforme Different) – u suradnji s Udrugom Loremios i Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
 • 9:30 – predavaonica P1 (AUK, Trg Svetog Trojstva 3, prizemlje) – predavanje „Virtualni influenceri – uspon sintetičkih osoba’“ (dr. sc. Snježana Barić-Šelmić, poslijedoktorandica)
 • 10:45 – Salon AUK-a (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) – premijerna projekcija kratkoga studentskog videorada „Sedma svjetska sila u ulozi negativca – tko je ukrao povjerenje u medije?“ (autorice: Magdalena Jelečević i Anamarija Maršić, apsolventice AUK-a)
 • 11:00 – Salon AUK-a (Trg Svetog Trojstva 3, 1. kat) – predstavljanje edukativnog priručnika o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi (autori: Tomislav Levak i Nefreteta Zekić Eberhard) – u suradnji s Agencijom za elektroničke medije.

 

Svi događaji su otvoreni za javnost i ulaz je slobodan, bez posebne prethodne prijave, osim online kviza za koji se potrebno prijaviti na online platformu.

OTRIĆ-SEOCI

SVIJET MEDIJA

5. svibnja 2022. u 11 sati.

Osnovna škola Otrići-Dubrave, Otrić-Seoci 3., 20342 Otrić-Seoci

Uz poruku “Birajmo što gledamo” učenici viših razreda osvijestiti će svoj pogled na svijet, odnosno utjecaj medija na djecu. Učenici će biti upoznati sa medijskim kućama, zatim kako nastaju vijesti na portalima, pisanjem članaka i stvaranjem radijskih i televizijskih priloga.

PAG

OBILJEŽAVANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI NA PAGU

Od 2. do 6. svibnja 2022.

SŠ Bartula Kašića Pag, Ante Starčevića 9, 23250 Pag

Učenici će kroz radionice, obradu medijskih sadržaja te samostalne i grupne radove obraditi teme predložene na www.medijskapismenost.hr, kao i teme koje su odabrali u suradnji sa svojim nastavnicima.

PAŠKE SLIKOVNICE U RAZLIČITIM MEDIJIMA

6. svibnja 2022. u 10 sati

Gradska knjižnica Pag, Od špitala 1, 23250 Pag

Nakon uvoda u medijsku pismenost, polaznicima 2. razreda OŠ Jurja Dalmatinca pročitat će se nekoliko slikovnica iz zavičajne zbirke koje su objavljene u tiskanom obliku. Te iste slikovnice prikazat će se i u digitalnom formatu. Na kraju će se upoznati s različitim oblicima promoviranja slikovnica u medijima: blogu, Facebook-u, knjigama i dnevnim novinama.

PAKRAC

FILMSKE PROJEKCIJE I KRITIČKO MIŠLJENJE (OTVORENO ZA JAVNOST)

Od 2. do 5. svibnja 2022. u 18 sati

Centar za mlade Libero, Hrvatskih velikana 3, 34550 Pakrac

Događaj uključuje besplatne filmske projekcije hrvatskih i stranih kultnih filmova preuzetih sa HAVC-a i Croatian.film prije kojih će mladi i učenici dobiti upute za gledanje. Nakon gledanja filmova, provest će se kritička analiza sadržaja i medijske forme.  Filmovi će biti razrađeni prema metodičkim pripremama dostupnima na internetskim stranicama medijskapismenosti.hr, HAVC-a i sličnim izvorima koji promiču filmsku pismenost. Cilj je potaknuti promišljanje o sadržaju i načinima stvaranja filma.

Prijaviti se može putem obrasca koji će Centar za mlade Libero uskoro objaviti na svojim internetskim stranicama.

PROJEKCIJA FILMA

5. svibnja 2022. u 19.30 sati

Učenički dom SŠ Pakrac, Hrvatskih velikana 11, 34550 Pakrac

Za učenike navedenog Doma prikazat će se bugarski film “Zhaleika” iz “European cinema education for youth” filmske platforme. Nakon filma, održat će se rasprava o utjecaju očekivanja iz okoline i medija na oblikovanje vlastitih stavova i težnji.

PAZIN

KNJIGA U RUKU, PUT POD NOGE

3. svibnja 2022. u 12 sati

Gradska knjižnica Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a, 52000 Pazin

Događaj je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. Predstavit će im se online dio projekta knjižnice “Knjiga u ruku, put pod noge”, koji se nalazi na mrežnim stranicama knjižnice te ih se pozvati na istraživanje prikazanih lokacija.

RADIONICA DIGITALNE PISMENOSTI (OTVORENO ZA JAVNOST)

13. svibnja 2022. u 17.30 sati

Gradska knjižnica Pazin, Šetalište Pazinske Gimnazije 1a, 52000 Pazin

Koliko smo digitalno pismeni? Tko stoji iza medija? Koje su opasnosti u medijima? Kome na internetu vjerovati? Centar za mlade „Alarm” iz Pazina organizira radionicu na navedene teme za širu javnost. Nakon odrađenih edukacija u sklopu projekta „(PRED)PROSTOR: Mladi u potrazi za informacijom”, volonteri Centra organiziraju svoje radionice i šire dalje znanje o informiranju, društvenim mrežama i digitalnom svijetu.

Prijaviti se može putem poveznice: https://forms.gle/X1FaVeybuJeSAJRg8

PERUŠIĆ

INFLUENCER=UZOR?

4. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Perušić, Hrvatske mladeži 2, 53202 Perušić

S učenicima 5. razreda će biti provedena radionica o influencerima. Učenici će istraživati najpopularnije influencere na društvenim mrežama – YouTubeu, Instagramu i Tik Toku. Promišljat će o značenju riječi uzor i influencer te kvalitetama koje bi trebala imati osoba koja je uzor drugima. Učenici će gledati dokumentarni film o influencerima.

PETRINJA

CLICKBAIT NOVINARSTVO

3. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, Sisačka 67, 44250 Petrinja

Učenici šestog i osmog razreda upoznat će se s clickbait novinarstvom. Saznat će što su clickbait članci, koja je njihova uloga te kako ih prepoznati.

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTU MLADIH

Od 2. do 13. svibnja 2022.

SŠ Petrinja, Ul. Mirka Antolića 18, 44250 Petrinja

Na navedenu temu održat će se radionice za učenike 2. i 3. razreda. Govorit će se o tome tko su influenceri, koje influencere mladi prate te o njihovom utjecaju na stavove i život mladih.

TKO SAM JA BEZ DRUŠTVENIH MREŽA

Od 2. do 13. svibnja 2022.

SŠ Petrinja, Ul. Mirka Antolića 18, 44250 Petrinja

Radionica je namijenjena učenicima 1. razreda. Govorit će se o motivima korištenja društvenih mreža te njihovim pozitivnim i negativnim stranama. Učenici će izraditi digitalne letke „Aplikacije za moje potrebe“,  osmišljavajući drugačije načine zadovoljavanja pojedinih potreba, prema materijalima iz priručnika “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”.

PROJEKCIJA FILMA "FAKE FAMOUS"

6. svibnja, 9. svibnja i 12. svibnja 2022.

SŠ Petrinja, Ul. Mirka Antolića 18, 44250 Petrinja

Projekcija filma “Fake Famous” namijenjena je za učenike 1., 2. i 3. razreda navedene škole. Što se krije iza savršenih Instagram fotografija i kakve živote žive influenceri, saznat će u navedenom filmu.

PROČITANO TREBA(MO) RAZUMJETI!

13. svibnja 2022.

OŠ Mate Lovraka, Mirka Antolića 18, 44250, Petrinja – POU Hrvatski dom Petrinja

Događaj je namijenjen učenicima 2. razreda navedene škole. Praktična radionica uključit će kritičku analizu pisanih poruka, prepoznavanje važnih činjenica te shvaćanje značenja pročitanog i povezivanje dobivenih informacija. Na ovaj način djeca će ojačati sposobnost kritičkog učenja i razmišljanja te logičkog zaključivanja, a uz to se i zabaviti tragajući za odgovorima.

PERUŠIĆ

OGLASI OKO NAS

2. svibnja 2022.

OŠ Perušić, Hrvatske mladeži 2, 53202 Perušić

Događaj je namijenjen učenicima 4. razreda navedene škole. Uključuje prezentaciju i radionicu, sukladno edukativnom materijalu s portala medijaskapismenost.hr o oglasima.

PLAŠKI

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - OVISNOST O INTERNETU – ISTINA ILI MIT?

5. svibnja 2022. u 10 i 13.30 sati

OŠ Plaški, Trg Katarine Zrinski 1A, 47304 Plaški

Radionica na navedenu temu je namijenjena učenicima sedmih razreda. Učenici će navoditi prednosti i nedostatke korištenja interneta. Radionica će započeti podjelom učenika u dvije grupe, od kojih jedna ima zadatak navesti prednosti korištenja interneta, a druga nedostatke.

Svoja promišljanja i ideje učenici mogu napisati, nacrtati, osmisliti slogane ili se na neki drugi način kreativno izraziti. Po završetku rada u grupama predstavnici izlažu i dijele s ostatkom razreda napravljeno.

Voditelj uz učenike na razrednoj razini komentira prednosti i nedostatke te s liste nadopunjavaju ako neke od ključnih informacija u okviru ove podjele nedostaju.

Koristit će se obrazovni materijali i video lekcije dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

INFLUENCER ≠ UZOR – KAKVA JE TU VEZA?

4. svibnja 2022 u 10 i 13 sati

OŠ Plaški, Trg Katarine Zrinski 1A, 47304 Plaški

Radionica za učenike osmih razreda započeti će tako da navedu imena nekoliko utjecajnih osoba te ih imaju zadatak, u manjim grupama, istražiti koristeći dostupne mrežne izvore te ukratko predstaviti prikupljene informacije. Razgovara se o postignućima tih osoba, koje su njihove snage i kvalitete prepoznali, smatraju li ih značajnima i/ili slavnima te zašto, koje su ih se poruke dojmile, što su oni ostavili budućim generacijama i slično.

Radionica na navedenu temu pružit će djeci i mladima uvid u svijet influencera, kako bi osvijestili metode i tehnike kojima utječu na njihove odluke i stavove o sebi i svijetu.

PROVJERA SADRŽAJA NA INTERNETU I LAŽNI FACT-CHECKERI

4. svibnja 2022. u 11 i u 12.30 sati

OŠ Plaški, Trg Katarine Zrinski 1A, 47304 Plaški

Cilj radionice za učenike osmih razreda je razlikovanje vjerodostojnih i nevjerodostojnih izvora informacija na internetu. Navedeno je jedna od vještina medijske pismenosti koje su osobito važne u kriznim situacijama.

PLETERNICA

TKANJE EMOCIJA

2. svibnja 2022. u 8.30 sati

OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Školska 2, 34310 Pleternica

Učenici 1. i 2. razreda će kroz niz interaktivnih, dinamičnih, kreativnih i zabavnih aktivnosti upoznati osnovne emocije, a dio njih vezan je uz medije. Kroz imenovanje emocija, prepoznat će vlastite te naučiti izraziti i kontrolirati iste.

INFLUENCERI U KUTIJI ILUZIJA

4. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Školska 2, 34310 Pleternica

Učenici 6. razreda će predstaviti influencere koje prate kroz nekoliko pitanja; Tko je ta osoba? Zašto je važna? Što je razlikuje od drugih influencera? Što od nje možemo naučiti? Pokazuje li određene oblike neprihvatljivog ponašanja?

I UZ MEDIJE OSJEĆAM!

Od 4. do 6. svibnja 2022.

OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Školska 2, 34310 Pleternica

Učenici od 1. do 8. razreda će tijekom nastave sudjelovati na radionici koja se provodi u školskoj knjižnici. Putem radionica učenici će osvijestiti da na njihove emocije mogu utjecati i mediji.

PLOČE

MEDIJI I DJECA PREDŠKOLSKE DOBI

Od 2. do 4. svibnja 2022.

DV Ploče, Trg bana Josipa Jelačića 10, 20340 Ploče

S djecom iz navedenog vrtića će se provesti dijaloško čitanje ”Slikovnice o medijima” s ciljem boljeg razumijevanja pojma ”mediji”, kao i raspoznavanja virtualnog i stvarnog doživljaja svijeta. Djeci će se prezentirati i tema ”Oglasi” te na koji način interpretirati poruku koju dobijemo određenim oglasom i kako razlučiti pozitivne i negativne medijske poruke koje pronalazimo u oglasima.

Također, organizirat će se i radionica za odgojitelje ”Mediji i djeca predškolske dobi”, s ciljem pomoći odgojiteljima u podučavanju djece na koji način razlikovati pozitivne i negativne medijske sadržaje. Odgojitelji će dobiti smjernice kako pomoći djeci da postanu aktivni korisnici medijskih sadržaja i nauče kvalitetno provoditi vrijeme uz medije.

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE

Od 26. travnja do 5. svibnja 2022.

OŠ Vladimir Nazor, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

Učenici 1. razreda upoznat će se s pojmom medija i naučiti razlikovati medije i stvarnost te različite vrste medija. S njihovim roditeljima održat će se radionica “Mediji i djeca rane školske dobi”, kroz koju će im se pomoći razlikovati poželjne i nepoželjne medijske sadržaje za djecu te dobi, te im dati savjete kako da komuniciraju s djecom o sigurnosti u digitalnom okruženju.

INFLUENCERI OD KOJIH MOŽEMO UČITI

5. svibnja 2022. u 16.45 sati

OŠ Vladimir Nazor, Tina Ujevića 3, 20340 Ploče

Prije radionice učenici 7. razreda će ispuniti informativni upitnik o upoznatosti s temom i iskustvima praćenja influencera. Na samoj radionici kroz različite aktivnost učenici će kritički promišljati o influencerima, izdvajati pozitivan i negativan utjecaj, komentirati loše namjere, prepoznavati dobre te uočavati primjere prikrivenog oglašavanja. Informirat će se o influencerima od kojih mogu učiti, sukladno priručniku “Influenceri i njihova uloga u životima mladih”.

PODGORAČ

DEZINFORMACIJE

2. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ Hinka Juhna Podgorač – PŠ Stipanovci, Hinka Juhna 8, 31433 Podgorač

Radionica je namijenjena učenicima 1. i 3. razreda navedene škole. Tema su dezinformacije, tko ih kreira i dijeli te tko na njih najčešće “nasjeda”. Na zadanim primjerima učenici će saznati kada se dezinformacije najbrže šire i gdje, zašto ih ljudi dijele te kako se proizvode uz suvremene tehnike i tehnologije.

POPOVAC

PET KORAKA DO ISTINE

Događanja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Popovac, Vladimira Nazora 26, 31303 Popovac

Događanja su namijenjena svim učenicima predmetne nastave koji sudjeluju u eTwinningovom projektu “Pet koraka do istine”, čija je glavna tema medijska pismenost i dezinformacije. Za Dane medijske pismenosti u pripremi je prvi broj istoimenog e-časopisa, a osim njega sa školama partnerima organizirat će se videokonferencije na kojima će učenici jedni drugima predstavljati različite teme iz svijeta medija.

POPOVAČA

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U ZORKI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Zorke Sever, Kolodvorska ulica 36, 44317 Popovača

Učenici od 1. do 4. razreda će upoznati novinarstvo te će se baviti različitim granama novinarstva: tiskano, radijsko, televizijsko i internetsko novinarstvo. Osim što će upoznati svaku granu novinarstva, pokušat će raditi posao radijskog i televizijskog novinara, te pisati i osmišljavati članke. Učenici će na kraju napraviti plakat i zapisati sve što smatraju da je najbitnije.

Učenici 8. razreda će učiti o influencerima i njihovoj ulozi u životu. Razgovarat će o njihovim uzorima, načinu na koji oni utječu na njihov život, što bi oni radili da su influenceri i slično. Na kraju sata će napraviti plakat i zapisati što smatraju da je najbitnije.

POSAVSKI PODGAJCI

ANIMIRANI FILM U RAZREDNOJ NASTAVI

3. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Davorin Trstenjak, Matije Gupca 160, 32258 Posavski Podgajci

Učenici razredne nastave upoznat će se s izradom animiranog filma. Po razredu će tražiti skrivene simbole animiranog filma, što će ih navesti na temu radionice. Upoznat će se s tradicionalnom animacijom, stop animacijom i 3D animacijom.

Učenici 1. razreda pogledat će animirani film “Profesor Baltazar – Miš i satovi”, a nakon gledanja će nacrtati svoj neobičan sat. Učenici 2. razreda će dobiti radni listić na kojem se nalazi pozornica i tri scene. Nacrtat će tri scene i izmjenjivati ih kroz pozornicu kako bi dobili kratku animaciju. Učenici 3. razreda izradit će Flip book (knjigu za listanje). Učenici 4. razreda izradit će plakat za najavu animiranog filma u alatu PosterMyWall.

POŽEGA

KAKO PREPOZNATI LAŽNE VIJESTI

2. i 4. svibnja 2022. u 10 sati

Dom za starije i nemoćne Požega, Dr. Filipa Potrebice 2a, 34000 Požega

Radionica je namijenjena korisnicima Doma. Tema su lažne vijesti i kako ih prepoznati.

Također će se održati i online kviz generalnog znanja i poznavanja medijske pismenosti “Koliko si medijski pismen?”. Kviz će biti objavljen na Facebook strancici Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum.

CLICKBAIT - PRIVLAČENJE MEDIJSKE PAŽNJE

26. travnja 2022. u 10.10 sati

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička ul. 3, 34000 Požega

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole. Pogledat će edukativni film, ispuniti anketu, izraditi pano te raspravljati na temu medijske pismenosti.

KAKO PREPOZNATI INTERNETSKE OPASNOSTI

12. travnja 2022. u 8.50 sati Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička 3, 34000 Požega Na tematskoj radionici prilagođenoj učenicima posebnog razrednog odjela govorit će se o temeljnim pojmovima cyberbullyinga i internetske sigurnosti. Istaknut će se važnost emocionalnog osnaživanja u internetskom svijetu kroz dijalog i likovno stvaralaštvo. Pedagoginja će u suradnji s razrednicom izvesti radionicu te izraditi pano od učeničkih radova.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U POLUDNEVNOM BORAVKU U POŽEGI

Od 2. do 8. svibnja 2022.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Poludnevni boravak u Požegi, Florijanova 4, 34000 Požega

S korisnicima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu Poludnevnog boravka u Požegi, razgovarat će se o tome što je medijska pismenost, kako influenceri utječu na naše živote, kako kritički razmišljati u digitalnom okruženju te prepoznati dezinformacije.

MLADI I PREVENCIJA NASILJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

3. svibnja 2022. u 12.05 sati

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička 3, 34000 Požega

Radionica je namijenjena učenicima prvih razreda kao uvod u pojam, pojavnost i vrste cyberbullyinga. Učenike se najprije potiče na diskusiju i izražavanje mišljenja i iskustava s internetskim nasiljem. Zatim se upoznaju s različitim vrstama cyberbullyinga prepoznavajući raznovrsne oblike i karakteristike zlostavljanja na društvenim mrežama. Predstavljene su im i statistike o stanju u europskim zemljama, kao i iskustva vršnjaka. Središnja aktivnost je igranje uloga, kojom se nastoji poticati empatija prema žrtvama cyberbullyinga. Završnom aktivnošću učenici potvrđuju naučeno te pišu vlastita pravila ponašanja na internetu.

SVIJET REKLAMA I MEDIJSKE MANIPULACIJE

3. svibnja u 16.40 sati i 4. svibnja 2022. u 14.55 i 15.50 sati

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička 3, 34000 Požega

Učenici će kroz dekonstrukciju reklama i medijskih poruka analizirati reklame i razvijati kritički stav prema različitim oblicima medija i medijskih poruka. Cilj radionice je poučiti učenike da prepoznaju i kritički vrednuju temeljne pretpostavke i načine privlačenja pažnje u reklamama. Učenici će ponajprije sami analizirati reklame korak po korak, biti će im prikazani promotivni i edukativni video-materijali, a zatim će dobiti priliku da izraze svoju kreativnost, ali i kritički stav kreirajući vlastitu reklamu.

DJECA U SVIJETU MEDIJA

4. svibnja 2022. u 17 sati

DV Požega, Kralja Krešimira 32a, 34000 Požega

Roditeljski sastanak održat će se za roditelje djece koja polaze srednju vrtićku skupinu u područnom objektu Cvjetna livada. Cilj je upoznati roditelje s dobrobitima i nedostacima korištenja medija za djecu predškolske dobi te osvijestiti ulogu roditelja.

UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE

27. travnja u 13.15 sati i 14. 05 sati te 5. svibnja 2022. u 18.10 sati

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Ratarnička 3, 34000 Požega

Pedagoginja će kroz interaktivno predavanje i diskusiju predstaviti učenicima drugog i trećeg razreda povijest društvenih mreža, njihove pozitivne i negativne strane kao i statistike korištenja kroz različite dobne skupine. Na predavanju je naglašena važnost kritičkog razmišljanja pri uporabi društvenih mreža, a s ciljem da učenici na internetu iskazuju svoju kreativnost i vještine te da budu otporniji na negativan utjecaj prisutnih medijskih sadržaja. Učenicima će se kroz primjere demonstrirati kako prepoznati relevantne izvore informacija na društvenim mrežama. Razmotrit će se i psihološki te medicinski aspekti korištenja društvenih mreža i digitalnih medija u formativnoj dobi.

OVISNOST O INTERNETU I DRUŠTVENIM MREŽAMA

6. svibnja 2022. u 12.20 sati

Obrtnička škola Požega, Osječka 33, 34000 Požega

Knjižničarka će u školskoj knjižnici održati edukativnu radionicu s učenicima četvrtih razreda na navedenu temu.

PRELOG

INFLUENCER = UZOR - KAKVA JE VEZA

2. svibnja u 10 sati

OŠ Draškovec, Draškovićeva 42, 40325 Prelog

Na satovima informatike učenici 7. razreda proći će radionicu na navedenu temu, s ciljem osvještavanja utjecaja koje na njih imaju influenceri.

ODGOVORNOST NA INTERNETU

2. svibnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Draškovec, Draškovićeva 47, Draškovec, 40323 Prelog

Sat je namijenjen učenicima prvog razreda navedene škole. Učenici će iznijeti svoja iskustva o upotrebi računala i interneta te pogledati edukativni film koji govori o tome kako ne smijemo na internetu nepoznatima davati svoje osobne podatke (lozinke, brojeve mobitela, adrese i slično). Na kraju će rješavati kviz o odgovornoj upotrebi medija.

PROLOŽAC

INFLUENCERI U NAŠEM ŽIVOTU

Tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Ivan Leko Proložac, Trg. Franje Tuđmana 6, 21264 Proložac

Kroz niz radionica u školskoj knjižnici učenici će istraživati najpopularnije društvene mreže, proučavati informacije koje na taj način dobiju i analizirati utjecaj na svoje živote.

Kao korisnici interneta, stvarat će sigurno suradničko okruženje, prepoznavati lažne vijesti te primjenjivati pravila lijepog ponašanja na internetu.

PUČIŠĆA

MEDIJI - RODITELJI, GDJE STE?

5. svibnja 2022. u 17 sati

DV Pučišća – Matični vrtić Stinčica, Park Hrvatskih branitelja 1, 21412 Pučišća

Stručni tim vrtića upoznat će roditelje s podatcima i najnovijim studijama o korištenju digitalnih medija od strane djece rane i predškolske dobi. Promišljat će se o prednostima i nedostatcima istih. Roditelji će se upoznati sa sustavom “PEGI” i drugim načinima kritičke analize različitih medijskih sadržaja koje koriste djeca i odrasli.

MEDIJI I EMOCIJE

DV Pučišća, Trg hrvatskih branitelja 1, 21412 Pučišća

3.  svibnja u 9 sati u PV Jerulica, Pražnica, 5. svibnja u 9 sati u PV Levanda, Gornji Humac, 6. svibnja 2022. u 9 sati u DV Stinčica, Pučišća

Stručna suradnica pedagoginja i odgojiteljice predškolske djece održat će radionice za djecu, polaznike DV Pučišća na temu medijske pismenosti za najmlađe. Djeca će kroz različite aktivnosti, igre, videa i slikovnice uspoređivati i zaključivati o razlikama stvarnog svijeta i medija te osvijestiti različite emocije u odnosu na medije.

PULA

NJEGOVANJE MEDIJSKE KULTURE

2. svibnja 2022. u 8 sati

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Kandlerova 48, 52100 Pula

Predavanje “Njegovanje medijske kulture” održat će se za učenike navedene škole.

MEDIJSKA PISMENOST U DJEČJEM VRTIĆU "OLGA BAN" PAZIN

12. svibnja 2022. u 17 sati

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile Pula, Ronjgova 1, 52100 Pula

Događaj je namijenjen studentima ranog i predškolskog odgoja. Odgojiteljice dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin predstaviti će studentima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dva projekta koja su predstavljala u travnju ove godine na regionalnoj smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Jedan projekt, “Medijska pismenost u Zebricama”, predstavljati će i na državnoj smotri projekata.

Ciljevi projekta “Medijska pismenost u Zebricama” bili su poticanje odgovornog korištenja medija u sustavu ranog odgoja i obrazovanja, prepoznavanje medijski posredovane zbilje od stvarnosti te poticanje razvoja kritičkog mišljenja u medijskom okruženju.

Ciljevi projekta “Dinosaure istražujemo – tehnologiju otkrivamo” bili su razvijanje medijske pismenosti kod djece unutar skupine, potaknuti djecu na kritičko promišljanje tijekom istraživanja informacija iz različitih izvora, dvosmjerno korištenje digitalnih medija u svrhu razvijanja socijalnih vještina i učenja te stjecanje znanja o dinosaurima kroz različite poticaje.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ MONTE ZARO PULA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Monte Zaro Pula, Boškovićev uspon 24, 52100 Pula

Školska knjižnica obilježit će Dane medijske pismenosti radionicama na satovima razrednika. Učenici 5. i 6. razreda odradit će temu o elektroničkom nasilju i poštivanju sebe i drugih na internetu, dok će se učenici 7. i 8. razreda upoznati s dobrim i lošim stranama društvenih mreža i influencera.

OD PROPAGANDE DO DEZINFORMACIJE

Od 4. do 6. svibnja 2022.

Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Santoriova 3, 52100 Pula

U sklopu suradnje s razrednicima drugih razreda održat će se tri radionice na kojima će se prikazati razvoj oglašavanja kroz povijest te prikaz suvremenih tendencija u obliku social media marketinga te elemenata koji ih povezuju i čine bliskima, a to su informacija, uvjeravanje i mediji. Kroz niz primjera oglašavanja nastojat će se prikazati kako su se mijenjale tendencije, mehanizmi oglašavanja i struktura korisnika da bismo došli do suvremene poplave lažnih vijesti na društvenim mrežama te mehanizama za njihovo prepoznavanje.

RAB

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ IVANA RABLJANINA RAB

Događanja će se održavati kroz cijeli svibanj.

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

U sklopu redovne nastave hrvatskog jezika i izvannastavnih aktivnosti “Kinokluba”, održat će se niz radionica i filmskih projekcija na temu medijske pismenosti.

KAKO PODRŽATI DJECU U SVIJETU MEDIJA

28. travnja 2022. u 18 sati

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Događaj je namijenjen roditeljima učenika 5. razreda navedene škole. Tema predavanja je uloga roditelja u razvijanju medijske piamenosti djece s praktičnim savjetima te prijedlozima literature iz fonda školske knjižnice i korisnih online priručnika za roditelje.

BOOK INFLUENCERI

3. svibnja 2022.

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Predavanje i rasprava namijenjena je članovima knjižničnog kluba i ostalim zainteresiranim učenicima. Tema su najpoznatiji “book influenceri” i “Booktok”. Raspravljat će se o utjecaju i prožimanju čitanja i knjige kao tradicionalnog medija te novih digitalnih medija i društvenih mreža.

MOJ DIDA JE PAO S MARSA

Događanja će se održavati kroz svibanj 2022.

OŠ Ivana Rabljanina Rab, Banjol 10, 51280 Rab

S učenicima 5. razreda će u sklopu dodatne nastave i redovne nastave Hrvatskog jezika biti napravljena analiza i intepretacija navedenog filma.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U SREDNJOJ ŠKOLI MARKANTUNA DE DOMINISA RAB

Događanja će se održavati kroz svibanj 2022.

SŠ Markantuna de Dominisa Rab, Banjol 10, 51280 Rab

Za učenike navedene škole održat će se projekcije filmova u sklopu nastave Hrvatskog jezika. Riječ je o adaptaciji djela Madame Bovary, Claude Chabrola te o filmu Radheya Jegatheva, Tišina.

RAČINOVCI

KOLIKO SMO OVISNI O INTERNETU?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ivan Filipović Račinovci, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

Cilj radionice je osvijestiti učenike od 5. do 8. razreda o utjecaju i posljedicama prekomjerne uporabe interneta te ovisnosti koju može uzrokovati. Učenici 8. razreda će izraditi ankete/upitnike na zadanu temu te anketirati učenike 5., 6. i 7. razreda. Svaki razred će izvršiti analizu ankete/upitnika.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ IVAN FILIPOVIĆ, RAČINOVCI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ivan Filipović, Račinovci, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

U sklopu redovne nastave Hrvatskog jezika održat će se radionice i videoprojekcije za učenike od 1. do 8. razreda.

MOJE POTREBE I DRUŠTVENE MREŽE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ivan Filipović, Račinovci, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

Radionica je namijenjena za učenike 7. Razreda. Tema je prepoznavanje njihovih potreba i društvenih mreža te kako prilagoditi društvene mreže svojim potrebama.

INFLUENCER = UZOR - KAKVA JE TU VEZA?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ivan Filipović, Račinovci, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

Radionica je namijenjena za učenike 8. razreda, a tema su influenceri i njihov utjecaj na mlade.

ODNOSI NA MREŽI VS. ODNOSI UŽIVO

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Ivan Filipović Račinovci, Ante Starčevića 1, 32262 Račinovci

Radionica je namijenjena za učenike 5. i 6. razreda. Učenici će kroz radionicu osvijestiti odnose na mreži i odnose uživo te uvidjeti prednosti i nedostatke navedenih odnosa.

RADOBOJ

FAKE NEWS ILI DEZINFORMACIJE u 2.B

4. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Side Košutić, PO Jazvine, Jazvine 12, 49 232 Radoboj

Djeca 2. razreda će usvojiti pojam “dezinformacije” i pokušati usvojiti znanja kako prepoznati koja je vijest istinita ili lažna. Razvijati će kritičko mišljenje i naučiti kako moraju provjeriti svaku informaciju prije nego ju podijele dalje. Djeca će izraditi plakat o naučenome.

RAKOVICA

NASILJE U CRTANIM FILMOVIMA

2. svibnja 2022. u 10.30 sati

Oš Eugena Kvaternika, Rakovica 95, 47245 Rakovica

Svaki od učenika 2. razreda će na papir napisati popis svih crtanih filmova koje pamte. Nakon toga će se odabrati naslovi onih crtanih filmova koji su se najviše pojavljivali te u raspravi pokušati odgovoriti na neka pitanja.

SLIKA OMILJENIH IDOLA U MEDIJIMA I KAKO SE ZBOG TOGA OSJEĆAM

3. svibnja u 10.30 sati

Oš Eugena Kvaternika, Rakovica 95, 47245 Rakovica

Učenici 3. razreda će se podijelit prema spolu. Svaka grupa imat će svog predstavnika. Svi imaju zadatak opisati omiljene ženske i muške idole iz medija i opisati ih i to napisati na papir. Predstavnici grupa ukratko opisuju tko su im najveći idoli u medijima. Nakon toga potiče se rasprava o izgledu idola koje su spomenuli, što im se na njihovim idolima najviše sviđa te misle li da tako te osobe izgledaju i u stvarnom životu.

RAŽANAC

DEBATA I RADIONICA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

2. svibnja 2022.

OŠ Jurja Barakovića Ražanac, Ražanac 9, 23248 Ražanac

Učenici 7. i 8. razreda će kroz debatu i radionicu osvijestiti važnost medijske pismenosti.

INFLUENCERI I YOUTUBERI - NAJBOLJI POSAO 21. STOLJEĆA?

6. svibnja 20022. u 8 sati

OŠ Jurja Barakovića Ražanac, Ražanac 9, 23248 Ražanac

Učenici sedmog i osmog razreda će se održati raspravu na temu ,,Influenceri i youtuberi – najbolji posao 21. stoljeća?” te pogledati pripremljeni videomaterijal.

BIG DATA: ŠTO SU VELIKI PODACI?

4. i 6. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Jurja Baraković Ražanac, Ražanac X 9, 23248 Ražanac

Radionica na navedenu temu namijenjena je učenicima 7. i 8. razreda. Koristit će obrazovne materijale i video lekcije dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

PRAVILA LIJEPOG PONAŠANJA I KOMUNICIRANJA NA INTERNETU

4. svibnja 2022. u 11.10 sati

OŠ Jurja Baraković Ražanac, Ražanac X 9, 23248 Ražanac

Radionica na navedenu temu je namijenjena učenicima 6. razreda. Koristit će se obrazovni materijali i video lekcije dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

SLIKOVNICA O MEDIJIMA - MEDIJI I EMOCIJE

5. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Jurja Barakovića Ražanac, PO Krneza, Ražanac X9, 23248 Ražanac

Učenici od 1. do 4. razreda će čitati “Slikovnicu o medijima” te izrađivati zadatke po prijedlozima iz brošure “Mediji i emocije 2”.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - OVISNOST O INTERNETU – ISTINA ILI MIT?

3. svibnja u 9.30 sati

OŠ Jurja Baraković Ražanac, PŠ Radovin, Ražanac 3, 23248 Ražanac

Radionica na navedenu temu je namijenjena učenicima 6. razreda. Učenici će navoditi prednosti i nedostatke korištenja interneta. Koristit će se obrazovni materijali i video lekcije dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

OGLASI OKO NAS

4. svibnja u 15.30 sati

OŠ Jurja Baraković Ražanac – PŠ Radovin, Ražanac X 9, 23248 Ražanac

Učenici će pogledati video lekciju “Oglasi oko nas”. Zatim će analizirati jedan odabrani oglas prema predloženom nastavnom listiću.

RIJEKA

VIRTUALNI ŽIVOT DJECE I MLADIH

4. svibnja 2022. u 12.30 sati

OŠ Srdoči, A. Modrušana 33, 51 000 Rijeka

Učiteljice hrvatskoga jezika pripremit će za učenike osmih razreda predavanje o virtualnoj stvarnosti djece i mladih te radionicu “Otkrivamo lažne vijesti”. Također će biti prikazani videoradovi učenika na temu influencera te će se održati parlaonica na temu  “Trebaju li nam influenceri?”.

PRAVILA PONAŠANJA U VIRTUALNOJ UČIONICI

4. svibanj 2022. u 10 sati

OŠ Fran Franković, Ivana Žorža 17a, 51000 Rijeka

Predavanje i radionica namijenjena je učenicima posebnog razrednog odjela s teškoćama u razvoju, od 2. do 8. razreda. Cilj je naučiti i osvijestiti djecu da se u virtualnoj učionici treba izražavati lijepo i pristojno kao i u školi. Kroz predavanje učiteljice će proći sva pravila ponašanja od uključivanja u videosat, stišavanja mikrofona, kako se koristiti ikonom podizanje ruke, postavljanje pitanja u chat-u i slično.

U sklopu radionica, učenici će izraditi plakate i odigrati online kviz.

"USUDI SE MISLITI" I. KANT

10. svibnja 2022. u 17 sati

OŠ Podmurvice, Podmurvice 6, 51000 Rijeka

Cilj radionice je navesti učenike i roditelje na kritičko promišljanje dok prate influencerske kanale. Ovom radionicom se želi otvoriti rasprava jesu li influenceri prodavači magle samo radi zarade ili je to zanimanje budućnosti? Kako razviti kritičko mišljenje kod djece i mladih koji prate influencerske kanale? Treba li zaštititi djecu od svih negativnih utjecaja koji im onemogućuju pozitivan i skladan razvoj ili ih potaknuti da sami dođu do zaključka? Radionicu će provesti psihologica škole uz pomoć učenika Debatnog kluba škole.

ODGOVORNO KORIŠTENJE RAZNIH VRSTA MEDIJA I DIGITALNI BONTON

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Srdoči, Rijeka, Ante Modrušana 33, 51000 Rijeka

Učenici 2., 3. i 4. razreda u školskoj će knjižnici nazočiti predavanju o raznim vrstama medija, njihovim prednostima i manama, važnosti umjerenog i odgovornog korištenja istih, kao i o važnosti primjerene komunikacije u virtualnom svijetu.

Za učenike 2. i 3. razreda školska je knjižničarka pripremila autorsku prezentaciju, a učenici četvrtih razreda pogledat će videolekciju Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te raspravljati o navedenim temama.

Na kraju sata bit će im uručeni listići s najvažnijim pojmovima o kojima je bilo riječi tijekom predavanja.

ŠTO SU MEDIJI I KAKO IH PRAVILNO KORISTITI?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Srdoči, Rijeka, Ante Modrušana 33, 51000 Rijeka

Učenici prvih razreda nazočit će predavanju u školskoj knjižnici tijekom kojega će im biti predstavljena “Slikovnica o medijima” te autorska prezentacija knjižničarke o vrstama medija i njihovu pravilnu korištenju. Po završenoj kraćoj raspravi učenicima će biti uručen listić s osnovnim pojmovima o kojima je bilo riječi na predavanju.

 

OKRUGLI STOL O MEDIJSKOJ PISMENOSTI I PREPOZNAVANJU LAŽNIH VIJESTI

2. svibnja 2022. u 13 sati

OŠ Brajda, Rijeka, Ivana Rendića 6, 51000 Rijeka

Okrugli stol namijenjen je učenicima polaznicima dodatne nastave iz povijesti te polaznicima novinarske skupine. Zamišljen je kao rasprava o medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih vijesti u medijima. Cilj je detektirati koliko učenici prepoznaju lažne vijesti, mogu li uočiti načine na koje se može vijestima manipulirati, usmjeriti na mogućnost provjeravanja informacija i slično.

Rezultati ove rasprave uključit će se u školski projekt o snazi medija.

INFLUENCERI I JA - IMA LI TO SRETAN KRAJ?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci, Stane Vončine 1a, 51000 Rijeka

Učenici od 1. do 4. razreda će u dogovoru sa školskom knjižničarkom i profesoricom hrvatskoga jezika pogledati i analizirati video materijale vezane uz utjecaj medija na mlade s posebnim naglaskom na influencere i njihove kanale. Kritički će izraziti pozitivne i negativne strane toga zanimanja te će tijekom radionica izraditi plakat, kolaž fotografija, video ili nešto slično. Rezultati njihovog rada bit će predstavljeni u školskoj knjižnici.

IDEALI U MEDIJIMA

5. svibnja 2022. u 10.45 sati

OŠ Pehlin Rijeka, Pehlin 34, 51000 Rijeka

Događaj će biti namijenjen učenicima 8. razreda navedene škole. Tema predavanja će biti usmjerena na medijske ideale ljepote koji sve češće bivaju zamijenjeni mišlju da je takav i stvarni svijet. Učenici će raspravljati i pretraživati književna djela, časopise, internetske portale, crtane filmove, videouratke i time prepoznavati karakteristike medijske ljepote, ali i osvješćivati spoznajno prepoznavanje štetnih utjecaja medija u društvenoj stvarnosti.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ PEĆINE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Pećine, Šetalište 13. divizije 25, 51000 Rijeka

Prigodne radionice u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti održat će se u školskoj knjižnici. Učenici od 1. do 8. razreda će sudjelovati u aktivnostima na temu medijske pismenosti te će se prirediti izložba njihovih kreativnih radova nastalih tijekom sudjelovanja na radionicama.

RADIO JE IN!

2. svibnja 2022. u 8.30 sati

OŠ Pećine, Šetalište 13. divizije 25, 51000 Rijeka

Riječ je o radionici za učenike četvrtog razreda na temu radia. Radionica će se održati u prostoru Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida. Radio je medij koji i dalje ima važnu ulogu, bez obzira na razovj novih informacijskih tehnologija. Kako je nastao, kako nastaje radio emisija, zašto je važn medij u životu osoba s oštećenjem vida, neke su od tema o kojima će se učiti kroz zabavne aktivnosti.

PANEL RASPRAVA: INFLUENCERI

4. svibnja 2022. u 8.50 sati

Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Zvonimirova 12, 51000 Rijeka

Uživo će se održati rasprava o navedenoj temi. Knjižničarka, pedagoginja i psihologinja će započeti raspravu, a onda će učenici i članovi Vijeća učenika, iznijeti svoja iskustva i argumente, donijeti zaključke i predstaviti ih ostalima na “Teamsima”, gdje će ih svi učenici i djelatnici moći komentirati. Objavit će se rezultati na školskoj stranici.

DEZINFORMACIJE, LAŽNE VIJESTI - KAKO IH PREPOZNATI?

2. svibnja 2022. u 12.25 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51 000 Rijeka

Knjižničarka će održati predavanje i radionicu za učenike 5. razreda na navedenu temu.

OVISNOST O INTERNETU - ISTINA ILI MIT?

4. svibnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Događaj je namijenjen učenicima 7. razreda navedene škole. Za uvod će pogledati videolekcije “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”. Nakon toga slijedi razgovor o utjecaju prekomjerne uporabe interneta na zdravlje. Učenici će se podijeliti u dvije skupine te navesti dobre i loše strane interneta. Slijedi predavanje i razgovor o tome kako može doći do ovisnosti o internetu, kako prepoznajemo ovisnost te koje su negativne posljedice. Učenici će riješiti radni list #internetsveznalica te test “Jeste li ovisni o internetu?”

Na kraju slijedi izazov “Pokušaj biti jedan dan bez mobitela!” Učenici trebaju voditi dnevnik i pratiti svoja ponašanja, emocije te kako su riješili potrebu da uzmu mobitel u ruke.

BITI ILI NE BITI INFLUENCER - TO JE PITANJE!

10. svibnja 2022. u 13 sati

SŠ Andrije Ljudevita Adamića, Dolac 1, 51000 Rijeka

Učenici 1. razreda će kroz kratko predavanje naučiti/ponoviti tko su influenceri, koja je njihova uloga te se upoznati sa značajnijim influencerima nekad i danas. Bit će pokrenuta rasprava o tome je li dobro biti influencer i može li se biti influencerom na neki drukčiji način od onoga koji danas poznajemo. Nakon toga održat će se radionica s ciljem predlaganja i osmišljavanja novog profila influencera koji pomaže zanemarenim skupinama ljudi, osobama s ruba društva i slično.

SLIKOVNICA O MEDIJIMA - MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE

3. svibnja 2022. u 11.35 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Pedagoginja je s učenicima 1. i 2. razreda čitala “Slikovnicu o medijima: Medijska pismenost za najmlađe”. Učenici su upoznati s pojmovima mediji i medijska pismenost. Razgovarali su o svijetu medija, vremenu koje učenici provode na internetu te po čemu se razlikuje virtualni svijet od stvarnog svijeta.

MEDIJI I EMOCIJE

2. svibnja 2022. u 9 sati

OŠ Centar – PŠ Orehovica, Podhumskih žrtava 5, 51 000 Rijeka

Pedagoginja je s učenicima od 1. do 4. razreda provela radionicu pod nazivom “Mediji i emocije”.

OVISNOST O INTERNETU - ISTINA ILI MIT?

4. svibnja 2022. u 9.55 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Za učenike 7. razreda održano je predavanje o ovisnosti o internetu te radionica. Učenici su ispunjavali radni list #InternetSveznalica te na kraju riješili test “Jeste li ovisni o internetu?”

INFLUENCER = UZOR?

6. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Školska knjižničarka će održati predavanje učenicima 8. razreda o influencerima. Učenici će pogledati dokumentarni film “Nije život Instagram”. Učenici će usporediti sličnosti i razlike između influencera i uzora te kritički sagledati pozitivne i negativne aspekte djelovanja influencera.

RAZLIKE IZMEĐU VIRTUALNOG I STVARNOG SVIJETA

2. svibnja 2022. u 12.20 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Učiteljica informatike održat će s učenicima 3. i 4. razreda radionicu o virtualnom i stvarnom svijetu. Učenici će stvorili digitalni rad u kojem će prikazati neki događaj iz stvarnog života

DRUŠTVENE MREŽE I OVISNOST O INTERNETU

4. svibnja 2022. u 10.45 sati

OŠ Centar, Podhumskih žrtava 5, 51000 Rijeka

Učenici 6. razreda će razmijeniti svoja iskustva o potrebama i korištenju društvenih mreža. Pogledat će videolekciju o mentalnom zdravlju i prekomjernom korištenju interneta. Riješit će radni list #InternetSveznalica te test “Jeste li ovisni o internetu”.

(NE) MOGUĆI ŽIVOT BEZ INFLUENCERA I YOUTUBERA

9. svibnja u 15.30 sati i 13. svibnja 2022. u 10.30 sati

OŠ Fran Franković, Ivana Žorža 17a, 51000 Rijeka

Radionica je namijenjena učenicima 4. i 5. razreda osnovne škole. Cilj je osvijestiti učenike o kulturi u suvremenome svijetu – glazba, film, zabava, internet i društvene mreže. Kroz predavanje, učiteljice hrvatskog jezika i informatike upoznati će učenike s oblicima popularne kulture. Učenici će povezati dosadašnje iskustvo te kritički prosuditi o tome mogu li živjeti bez youtubera i influencera.

Tijekom radionice učenici će pogledati privlačne internetske sadržaje poput “5 minute Crafts”, glazbene videospotove i poznate influencere. Učenici će raspravljati o tome koliko vremena provode za računalom te koje poznate ličnosti prate i u Hrvatskoj. Riješiti će radne listiće, izraditi plakat putem Canve te na kraju odigrati online kviz.

ROVINJ

MOŽEŠ LI BITI ISKREN I FER IAKO SI INFLUENCER?

Od 2. do 8. svibnja 2022.

Talijanska srednja škola Scuola media superiore italiana Rovinj – Rovigno, Ul. Giosue Carduccia 20, 52210 Rovinj

Događaj je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda navedene škole. Tijekom nastave provest će se radionica o tome tko su influenceri i mogu li kreirati pozitivno razmišljanje svojih pratitelja te u kojim je slučajevima to moguće. Učenici će pokušati osmisliti na koji bi način oni kao influenceri mogli pozitivno djelovati na svoje pratitelje.

UVOD U VELIKE PODATKE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Jurja Dobrile Rovinj, Stanke Pauletića 8, 52210 Rovinj

Učenicima osmih razreda će se objasniti pojam velikih podataka (big data) te načini prikupljanja, obrade, pohrane i korištenja u podatkovnoj ekonomiji. U okviru edukacije provesti će se i radionica obrade velikih podataka.

PRIKRIVENO OGLAŠAVANJE U CRTANIM FILMOVIMA

5. svibnja 2022.

OŠ Jurja Dobrile Rovinj, Stanke Pauletića 8, 52210 Rovinj

Na radionici će se učenike 5. i 6. razreda upoznati s primjerima prikrivenog oglašavanja u crtanim filmovima.

ROVIŠĆE

MOĆ UVJERAVANJA (OGLASI/REKLAME)

5. svibnja 2022. u 13.15 sati

OŠ Rovišće, PŠ Predavac, Trg hrvatskih Graničara 9, 43212 Rovišće

Za učenike 3. razreda održat će se radionice o oglasima, čiji je cilj razumjeti i kritikički promišljati o sadržajima i porukama posredovanim putem različitih medija.

SAMOBOR

GRAĐANSKI UTORAK: INFORMACIJE NA DLANU - RAZVOJ PAMETNIH NAVIKA KORIŠTENJA MEDIJA (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 19 sati

Pučko otvoreno učilište Samobor, POP UP kino, Trg Matice hrvatske 3, 10430 Samobor

Predavanje je namijenjeno u prvom redu stručnjacima iz vrtića i škola te roditeljimama. Zahvaljući tehnologiji, gotovo da ne postoji sadržaj koji nam je nedostupan. Učimo li djecu kako se odnositi prema ovoj povijesnoj privilegiji? Učimo li ih kako navigirati slojevitim svijetom informacija i koristiti ih za razvoj vještina i osobni rast?

Tema predavanja će biti utjecaj koji uronjenost u medijski svijet ima na oblikovanje misaonog stila kod djece i njihovih navika učenja, te načini poticanja razvoja onih vještina i navika koji će im omogućiti da ”informacije na dlanu” u budućnosti koriste za osobni rast.

Prijave se zaprimaju putem e-maila pou.obrazovanje@samobor.hr

PROJEKCIJA FILMOVA "IDEŠ? IDEM!" I "INFLUENCERICA" (OTVORENO ZA JAVNOST)

7. i 8. svibnja 2022. u 18 i u 20 sati

Pučko otvoreno učilište Samobor, POP UP kino, Trg Matice hrvatske 6, 10430 Samobor

Komedija “Ideš? Idem!” imat će projekcije na navedene datume u 18 sati.

Sadržaj filma: Kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom te iz inata ipak otišla na njihov planirani put u Istanbul, Veronika pristaje priključiti se avanturi na poziv njezine prijateljice. Vid će ih voziti od Zagreba do Istanbula. Uvijek spreman na izazove, Vid krade djedov stari kombi te s Veronikom i Kajom kreće na “roadtrip” preko Srbije i Bugarske do Turske. Putem im se prisilno priključuju gamer Baka Prase koji vidi priliku da napokon stigne do Istanbula, s ciljem da svog virtualnog neprijatelja, turskog gamera Merta Efea, konačno izazove na revanš…

Drama “Influencerica” imat će projekcije na navedene datume u 20 sati. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Energetična i predana svom poslu, Sylwijina javna osobnost pršti pozitivnošću. No, u intimi četiri zida njezina osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala…

Nema posebnih prijava, karte se kupuju na ulazu u kino.

MEDIJI I EMOCIJE

6. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Bogumila Tonija, Ivana Perkovca 90, 10430 Samobor

Učenici 8. razreda sudjelovati će u radionici “Mediji i emocije” na satu razrednika.

SATNICA ĐAKOVAČKA

MOJ MEDIJSKI JUNAK

5. svibnja 2022.

DV Petar Pan Satnica Đakovačka, Ante Starčevića 26, 31421 Satnica Đakovačka

S djecom će se provesti nekoliko aktivnosti o tome što gledaju u medijima, pričat će se o osobinama likova u medijima te će se pogledati crtani film i analizirati ga.

SELCA

ŠTO DA RADIM BEZ JUTJUB(ER)A?

5. svibnja 2022. u 12 sati

OŠ Selca, Šetalište Rajka Štambuka, 21425 Selca

U suradnji s školskom knjižnicom organizirat će se predavanje za učenike 7. razreda. Pogledat će video lekciju “Što da radim bez Jutjubera?”. Video lekcija je posvećena temi novih medija i društvenih mreža, s fokusom na YouTubeu i YouTubere, odnosno njihovom utjecaju na djecu i mlade. Učenici će ispuniti tri radna listića: YouTube planer, Osobna iskaznica Youtubera te Pro-contra Youtube.

SEMELJCI

MEDIJI I MOJA OBITELJ

4. svibnja 2022. u 10 sati

DV Hlapić Semeljci, Kolodvorska ul. 2, 31402 Semeljci

S djecom će se razgovarati o tome što su mediji i koje sve medije imaju u kući te će ih trebati nacrtati. Tema će biti i koliko oni i njihova obitelj provode vremena koristeći različite medije te na koje načine možemo smanjiti prekomjerno korištenje medija. Roditeljima će biti poslan letak o korištenju medija kod djece predškolske dobi.

SEOCE

DEZINFORMACIJE SU SVUDA OKO NAS

3. svibnja 2022. u 13.05 sati

OŠ Antun Mihanović Nova Kapela – PŠ Seoce, Seoce 68, 35410 Seoce

Učenici će za vrijeme sata izvannastavne aktivnosti dobiti odgovore na pitanja: Što su dezinformacije te tko ih i zašto stvara? Kako se šire? Koja je uloga društvenih mreža, tradicionalnih medija, tehnologije, influencera i svih nas u stvaranju i širenju dezinformacija? Kako ih prepoznati i na njih reagirati?

U drugom dijelu sata, učenici će sami pokušati stvoriti svoju dezinformaciju te će riješiti kviz koji će im pomoći da se zaštite od dezinformacija.

SEVERIN NA KUPI

MOJ MEDIJSKI DNEVNIK

9. svibnja 2022. u 7.35 sati

Područna škola I.G.Kovačića Severina na Kupi, Severin na Kupi 4, 51329 Severin na Kupi

Učenici 7. razreda će na satu njemačkog jezika započeti voditi svoj tjedni medijski dnevnik, u kojem će bilježiti koje medije kroz tjedan koriste i zašto. Na kraju tjedna će se prezentirati rezultati učiteljici i ostalim učenicima. Za vođenje dnevnika, učenici su dobili radne listiće sa tablicom i ikonama koje prezentiraju određene medije.

SIBINJ

JA INFLUENCER - YOUTUBE IZAZOV

6. svibnja 2022. u 10.50 sati

OŠ Sibinjskih žrtava, 108. brigade ZNG 4, 35252 Sibinj

Na nastavi informatike s učenicima 3. razreda razgovarat će se o izazovima na društvenim mrežama. Nakon toga će snimiti izazov iz naslova i kreirati video koji će bit objavljen na Youtube kanalu škole.

INTERNAUT - KREIRAJ SVOJU SLIKOVNICU!

5. svibnja u 11 sati i 13. svibnja 2022. u 15 sati

OŠ Sibinjskih žrtava, 108. brigade ZNG 4, 35252 Sibinj

U sklopu školskog projekta Internaut – internetski astronaut, zamišljena je aktivnost kreiranja digitalne slikovnice na nastavi informatike. Učenici 4. razreda osmišljavaju sadržaj priče, likove i radnju. Unaprijed su definirane teme o kojima učenici pišu priču: E-bonton,  ovisnost na internetu, opasnosti na društvenim mrežama i mediji.

Četvrtaši u parovima ili samostalno pišu priču na papiru, nakon toga zamišljenu priču predstavljaju ostatku razreda. Potom se bira najbolja radnja i likovi. Nakon odabrane najbolje priče, tijek radnje će uz pomoć učiteljice digitalizirati u digitalnom alatu Canva. Slikovnica će se objaviti online, a zatim predstaviti na web stranici škole, društvenim mrežama škole i uz pomoć QR koda implementirati u Školski list.

SINJ

MEDIJSKA PISMENOST I DEZINFORMACIJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Događaj je namijenjen učenicima navedene škole. Cilj radionice i predavanja je učenicima ukazati na moguće negativne posljedice medija te njihovo funkcioniranje. Učenicima će se objasniti ispravan način pronalaženja, prepoznavanja i razlikovanja informacija, kako bi odabrali istinitu i provjerenu informaciju u digitalnom okruženju, Nakon radionice održat će se kviz i debata.

MEDIJSKA PISMENOST U TIŠ RUĐERA BOŠKOVIĆA U SINJU

5. svibnja 2022. u 12.20 sati

Tehnička i industrijska škola Ruđera Boškovića Sinj, Dinka Šimunovića 12, 21230 Sinj

Događaj je namijenjen ambasadorima juniorima Europskog parlamenta. Tema su mediji i emocije. Kakve emocije bude razni mediji? Zašto su određeni filmski prizori nekima uzbudljivi, a nekima strašni? Što čini neku videoigru zabavnom ili neki oglas dirljivim? Kako napraviti medijski sadržaj koji će nekoga preplašiti ili pak usrećiti?

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U SINJU

3. svibnja 2022. u 8 sati

SSŠ bana Josipa Jelačića,Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Na satu razrednog odjela će se prezentirati materijali sa Dana medijske pismenosti, uključiti učenike u raspravu te pozvati zainteresirane nastavnike na sat.

DEZINFORMACIJE

5. svibnja 2022. u 17.20 sati

SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Na satu razrednika učenici 1. razreda srednje škole, zanimanje frizer i kozmetičar, imat će kratko predavanje o dezinformacijama i nekoliko vježbi vezano uz njihovo prepoznavanje u medijskom prostoru.

MEDIJSKA PISMENOST SREDNJOŠKOLACA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

SSŠ bana Josipa Jelačića, Sinj, Dinka Šimunovića 14, 21230 Sinj

Za učenike navedene škole održat će se predavanja, radionice i diskusije na temu medijske pismenosti. Cilj je pomoć u boljem snalaženju, prepoznavanju lažnih sadržaja i općenito medijske pismenosti.

MEDIJSKA PISMENOST I DEZINFORMACIJE

3. svibnja 2022. u 8.50 sati

Franjevačka klasična gimnazija, Ulica Franjevačke klasične gimnazije 22, 21230 Sinj

Na satu razrednog odjela učenici prvih razreda srednje škole će poslušati predavanje o vrstama dezinformacija i kako ih prepoznati. Potom će uslijediti radionica tijekom koje će učenici na primjeru pokušati pronaći dezinformacije. Cilj predavanja i radionice je ukazati na sve učestaliju manipulaciju medija.

SLANO

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U SLANOM

9. svibnja 2022.

OŠ Slano, Trg Ruđera Boškovića 17, 20232 Slano

Na radionici će se učenici 1. i 2. razreda upoznati s pojmom mediji te učiti koja je njihova uloga u našem životu. Kroz “Slikovnicu o medijima” govorit će se o razlikama stvarnog svijeta i svijeta medija te naučiti značenja znakova i simbola u svijetu medija. Svi učenici će dobiti zadatak nacrtati jedan znak ili symbol, kako bi i oni kreirali dio tog svijeta medija, a samim tim bolje uvidjeli razliku stvarnosti i svijeta medija.

Najuspješniji radovi će se izložiti na panou ispred školske knjižnice kako bi i druge educirali o Danima medijske pismenosti, a fotografije radova složit će se u E- book za školsku knjižnicu i nove generacije koje će učiti o medijima.

SISAK

I JA SAM DIO SVIJETA MEDIJA

2. svibnja 2022. u 8.45 sati

OŠ Braća Ribar, Zagrebačka 8a, 44000 Sisak

Riječ je o edukaciji za učenike 5. i 8. razreda u sklopu projekta “I ja sam dio svijeta medija”, koji za učenike, roditelje i učitelje s područja Sisačko-moslavačke županije provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

MOJ SVIJET - SVIJET MEDIJA

11. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ 22. lipnja Sisak, F. Lovrića 27, 44000 Sisak

Učenici 1. razreda će se kroz video o medijima učiti razlikovati svijet medija od stvarnog svijeta. Razgovorom i iskustvenim učenjem putem vlastitih osjetila upoznat će se sa medijima.

CLICKBAIT U MEDIJIMA

3. svibnja 2022. u 13 sati

SŠ Sisak, Ivana Fistrovića 1b, 44000 Sisak

Učenici 1. razreda navedene srednje škole će nakon kratkog predavanja o clickbait naslovima u medijima sudjelovati u radionici na kojoj će sami osmislišljavati clickbait naslove.

UTJECAJ POZITIVNIH I NEGATIVNIH MEDIJSKIH SADRŽAJA

4. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ 22. lipnja Sisak, Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Kroz razgovor, prezentaciju, radionice i radne listiće, cilj je upoznati učenike 2. razreda s pozitivnim i negativnim medijskim sadržajima, objasniti moguće utjecaje negativnih sadržaja te ukazati na pozitivne strane masovnih medija, osobito na edukativne medijske sadržaje.

SIGURNOST NA INTERNETU

3. svibnja 2022. u 15.20 sati

Strukovna škola Sisak, Ivana Fistrovića 1b, 44000 Sisak

Učenicima 3. razreda će se predstaviti pravila za sigurno korištenje interneta.

STVARANJE DIGITALNIH SLIKOVNICA

Od 4. do 11. svibnja 2022.

DV Sisak Novi, objekt Sunce, Gustava Krkleca 19, 44000 Sisak

Događaj je namijenjen djeci odgojno obrazovne skupine “Zvončići” i roditeljima. Djeca će međusobno surađivati u aktivnostima u kojima će se koristiti alati za izradu digitalne slikovnice. Cilj aktivnosti je razvoj osjećaja samopouzdanja kroz savladavanje osnovnih računalnih vještina, suradnja na digitalnom projektu te donošenje odluka i rješavanje problema tijekom rada na digitalnom projektu. Tijekom roditeljskog sastanka prikazat će se provedene aktivnosti sa djecom.

U SVIJETU MEDIJA – MOJE EMOCIJE I JA

3. svibnja 2022. u 8.15 sati

OŠ 22. lipnja, Sisak, Ulica Franje Lovrića 27, 44000 Sisak

Za učenike 1. razreda realizirat će se različite aktivnosti vezane uz medije i emocije, tj. uz medijsku pismenost. Učenici su izloženi različitim medijskim sadržajima i razgovarat će o tome kako mediji utječu na njihove emocije, a time i na njihovo ponašanje.

Roditelji učenika će povodom Dana medijske pismenosti poslušati webinar profesora Labaša „I ja sam dio svijeta medija“, sa ciljem promicanja medijske pismenosti u njihovim obiteljima.

RECI TO UZ MEME

5. svibnja 2022. u 11 sati

OŠ Braće Ribar, Zagrebačka ulica 8a, 44000 Sisak

Učenici 1. razreda će uz pomoć MEME generatora izraditi sliku koja komentira njihove svakodnevne događaje. Odabirom slike i pisanjem teksta učenici će uočiti osjećaje i ponašanje ljudi i situacija oko sebe. Cilj je izraditi komičan komentar na društvenu situaciju koja ih okružuje u svakodnevnom životu, pazeći da pritom ne povrijede druge.

UMIJEĆE UVJERAVANJA

6. svibnja 2022. 17.30 sati Industrijsko-obrtnička škola Sisak, M. Cvetkovića 2, 44000 Sisak Prezentacija i diskusija na temu “Umijeća uvjeravanja” namijenjena je učenicima prvog razreda navedene srednje škole.

SLATINA

ODNOSI NA MREŽI VS. ODNOSI UŽIVO

5. svibnja 2022.

OŠ Eugena Kumičića, Ul. Dobriše Cesarića 24, 33520 Slatina

Radionica je namijenjena učenicima 5. i 6. razreda navedene škole. Cilj je naglasiti važnost odnosa uživo, o čemu će učenici nakon predavanja održati raspravu.

OD SLOVA DO BROJKI

4. svibnja 2022. u 13.30 sati

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5a, 33520 Slatina

Radionica je namijenjena učenicima 2. razreda navedene škole. Koristit će se podaci nacionalnog istraživanja ˝Društvena on line iskustva i mentalno zdravlje mladih˝, kao i video uradak kampanje Interpola ˝Say No˝. Nakon provedene aktivnosti učenici će moći pojasniti ključne rezultate, objasniti zašto je prosljeđivanje seksualno eksplicitnog sadržaja druge osobe bez njezina pristanka oblik neprihvatljivog i nasilnog ponašanja te opisati postupke seksualne prisile i iznude djece i mladih u virtualnom okruženju.

(DEZ)INFORMIRANJE I NIJE BAŠ NAJNOVIJE

6. svibnja 2022.

SŠ Marka Marulića Slatina, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

Za učenike 3. razreda navedene škole održat će se predavanje i radionica s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja o primljenim informacijama, načinima na koji ih se tumači i kako ih se dalje prosljeđuje.

KAKO PREPOZNATI DEZINFORMACIJE I LAŽNE VIJESTI?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5a, 33520 Slatina

Učenicima 3. razreda navedene srednje škole predavanjem i radionicom nastojat će se objasniti što su to dezinformacije i lažne vijesti, kako i zbog čega nastaju te kako ih prepoznati u medijima kojima smo svakodnevno okruženi.

MEDIJI I MOJI OSJEĆAJI

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5a, 33520 Slatina

Učenici 2. razreda će na Satu razrednog odjela gledati filmove koje su snimili njihovi vršnjaci, komentirati te rješavati nastavne listiće i raspravljati o utjecaju medija na mlade.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Trg Ruđera Boškovića 5a, 33520 Slatina

Učenici će na satima Hrvatskoga jezika imati različite radionice o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje, služeći se brošurama sa stranice medijskapismenost.hr, gledati filmove koje su snimili njihovi vršnjaci, komentirati te rješavati nastavne listiće, pisano se izražavati i raspravljati o temi.

JEDNIM KLIKOM DO INFORMACIJSKOG POREMEĆAJA

Od 2. do 5. svibnja 2022.

SŠ Marka Marulića Slatina, Trg Ruđera Boškovića 16, 33520 Slatina

Cilj događanja je potaknuti učenike na kritičko vrednovanje medijskih sadržaja te ukazati na utjecaj društvenih mreža koje, ako nismo dovoljno educirani i oprezni, dovodi do informacijskog poremećaja kod pojedinca i društva. Također je cilj potaknuti učenike da prije nego što prosljeđuju neku informaciju razmisle, a tek onda kliknu. Provest će se radionica i debata koristeći se materijalima s portala Medijska posmenost.

IVANČICE U SVOM FILMU

6. svibnja 2022.

Pučko otvoreno Učilište, Šetalište Julija Burgera 1, 33520 Slatina

Događanje je namijenjeno djeci skupine Ivančice, u dobi od 6 i 7 godina. Posjetit će Pučko otvoreno učilište. Ravnateljica Učilišta upoznat će djecu sa prikazivanjem filma od 2014. do 2022. (upoznavanje sa projektorom, filmskim platnom, te kako i gdje se filmovi čuvaju prije projekcije), omogućit će djeci razgledavanje velike i art dvorane. Djeca će na velikom filmskom platnu pogledati najavu za crtani film koji će u narednom tjednu i pogledati.

REKLAME I NJIHOV UTJECAJ NA NAS

6. svibnja 2022. u 10 sati

DV Zeko, Trg Zng 1, 33530 Slatina

U odgojno obrazovnoj skupini Leptirići, za djecu od 6 do 7. godina, održat će se projekcija reklama za dječje proizvode, razgovor o reklamama i njihovom utjecaju te izrada reklama.

SLAVONSKI BROD

ŠTO ZNAMO O MEDIJSKOJ PISMENOSTI I KAKO SE PONAŠAMO ONLINE?

2.- 6. svibnja 2022.

OŠ Antun Mihanović, Ulica Antuna Mihanovića 35, 35000 Slavonski Brod

Radionice su namijenjene učenicima predmetne nastave. U sklopu radionica, učenici će izraditi online plakate s aktualnim temama vezanim uz medijsku pismenost.

IN MEDI(JI)AS RES

Događanja će se održavati tijekom svibnja 2022.

OŠ Hugo Badalić, Borovska ul. 3, 35000, Slavonski Brod

Predavanje s elementima radionice upoznat će mlađe osnovnoškolce s pojmom medija i njegovim posrednim i neposrednim utjecajem na njihove živote, a starije učenike podsjetit će na dobre i loše strane medija te kako reći “ne” nepotrebnim i suvišnim informacijama, vijestima, reklamama, aplikacijama, videozapisima te istovremeno ostati u središtu zbivanja i znati komunicirati s medijima oko sebe.

UTJECAJ INFLUENCERA NA REKLAMIRANJE PROIZVODA

2. svibnja u 9.50 sati i 3. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Blaž Tadijanović, Podvinjska ulica 25, 35000 Slavonski Brod

Učenici 8. razreda će radom u skupini napraviti reklamnu objavu na Instagramu za neki proizvod, osmisliti životni stil koji žele prezentirati, opis ispod fotografije i “hashtag”. Zatim će se svaka skupina predstaviti ostatku razreda, nakon čega se održati rasprava o samoj objavi.

"CAN YOU TRUST SOCIAL MEDIA INFLUENCERS?" - RADIONICA NA SATU ENGLESKOG JEZIKA

2. svibnja 2022. u 8 i 11.35 sati

OŠ Blaž Tadijanović, Podvinjska 25, 35000 Slavonski Brod

Radionica navedenog naslova za učenike osmih razreda održat će se na nastavi engleskog jezika.

DJECA KAO INFLUENCERI

2., 3. i 9. svibnja 2022.

OŠ Blaž Tadijanović, Podvinjska ul. 25, 35000 Slavonski Brod

Učenike osmih razreda će se upoznati s navedenom temom. Odradit će radionicu i debatu “Djeca kao influenceri”.

ŠTO NAS DANAŠNJI ANIMIRANI FILMOVI UČE O DISKRIMINACIJI?

5. svibnja 2020. u 11.30 sati i dodatan termin po dogovoru

Ekonomsko-birotehnička škola, Naselje Andrije Hebranga 13/1, 35000 Slavonski Brod

Radionica je namijenjena zainteresiranim učenicima drugih razreda Ekonomsko-birotehničke škole i svim zainteresiranim budućim učenicima, uz najavu.

Radionica će se održati na engleskom jeziku. Učenici će razgovarati o različitim oblicima diskriminacije i odigrati kviz o vrstama diskriminacije i njihovim definicijama. Razgovarat će se o problemu diskriminacije u svakodnevnom životu i načinu na koji mediji potiču/upozoravaju na taj problem, a konkretni primjeri bit će prikazani i analizirani u isječku iz animiranog filma “Zootopia”. Učenici će odraditi nekoliko jednostavnih aktivnosti u kojima će promišljati o antidiskriminacijskoj politici.

Svi zainteresirani mogu poslati e-mail organizatorici: mirtakk@gmail.com

MI U MEDIJIMA

5. svibnja 2022. u 9 sati

DV Gita, Kažotićeva 50, 35000 Slavonski Brod

Događaj je namijenjen djeci od 3 godine do polaska u školu i njihovim roditeljima. Tema je dvosmjerno korištenje digitalnih medija u svrhu razvijanja pozitivne slike o sebi.

MEDIJI OKO NAS

6. svibnja 2022. u 10 sati

DV Potjeh, Moslavačka 42, 35000 Slavonski Brod

Najmlađi polaznici vrtića upoznavati će i istraživati medije putem mobitela, tableta, prijenosnog računala i televizora. Usporedba između slikovnice i animiranog filma, kino u sobi dnevnog boravka, pokret i izražavanje kroz glazbu te emocije, izrazi lica kroz aktivnosti, promatranje sebe u ogledalu – jedne su od mnoštva aktivnosti koje će se provoditi. Također, u medije će zaviriti kroz objektiv putem fotografija i videozapisa te znakovnim jezikom. Provesti će se i dijaloško čitanje slikovnica, razgovarati o medijima te uočavati razlike između stvarnog i virtualnog svijeta. Mediji će se provesti i kroz likovne aktivnosti tako što će djeca crtati medije olovkama u boji te slikati temperama uz glazbu.

PLAKAT KAO MEDIJ VIZUALNE KOMUNIKACIJE

9. svibnja 2022. u 10.50 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Huge Badalića 8, 35000 Slavonski Brod

U prvom dijelu radionice razgovarat će se o plakatu kao mediju i obilježjima dobrog plakata. U drugom dijelu učenice će izrađivati plakate u skupinama na temu “Vodič za pozitivno razmišljanje”.

KAKO IZGLEDA CYBERBULLYNG KOD BILJAKA?

2. svibnja u 8.50 sati, 3. svibnja u 8 sati i 5. svibnja 2022. u 9.50 sati

OŠ Blaž Tadijanović, Podvinjska 25, 35000 Slavonski Brod i PŠ Blaž Tadijanović, Diljska 35, 35201 Podcrkavlje

Tijekom nastave biologije za učenike osmih razreda održat će se radionica “Kako izgleda cyberbullyng kod biljaka?”. Tijek rada i rezultati radionice će biti objavljeni na stranici škole.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

9. svibnja 2022. u 13.10 sati

Obrtničko-tehnička škola, Vladimira Nazora 9, 35000 Slavonski Brod

Učenici će na satima Hrvatskoga jezika imati različite radionice o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje. Za uvod će pogledati videolekciju “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”. Nakon toga će biti podijeljeni u nekoliko skupina i odradit će radionice uz pomoć predloženih materijala sa stranice medijskapismenost.hr. Cilj radionica je potaknuti kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima.

SLAVONSKI ŠAMAC

FAKE NEWS

3. svibnja 2022.

OŠ Josip Kozarac, Slavonski Šamac, Trg Stjepana Radića 3, Kruševica, 35220 Slavonski Šamac

Učenicima razredne nastave će biti prikazane lažne vijesti. Nakon toga će učenici izrađivati lažne vijesti u alatima po izboru.

SLUNJ

RADIONICA NA TEMU- INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

4. svibnja 2022. u 13.15 sati

SŠ Slunj, Školska 22, 47240 Slunj

Radionica na temu “Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih” namijenjena je učenicima 3. razreda.

SOLIN

UTJECAJ MEDIJA NA DJECU

3. svibnja 2022. u 18 sati

DV Cvrčak, Put Majdana 10, 21210 Solin

Događaj je namijenjen odgojiteljicama i roditeljima djece navedenog vrtića. Tema radionice i diskusije je utjecaj medija na djecu.

MEDIJSKA PISMENOST OBOJANA OSJEĆAJIMA

3. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ don Lovre Katića, Put Majdana 3, 21210 Solin

Učenici 2. razreda će odgledati nekoliko animiranih filmova kroz koje će upoznati neke nove i u kojima će prepoznati široku lepezu već poznatih osjećaja. Radionicom “Pokaži mi osjećaje” pokušat će stvoriti slikovnicu s temom “Medijska pismenost obojana osjećajima”.

SOLJANI

MOJE POTREBE I DRUŠTVENE MREŽE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Josip Kozarac, Tomislavova 5a, 32255 Soljani

Radionica je namijenjena za učenike 7. Razreda. Tema je prepoznavanje njihovih potreba i društvenih mreža te kako prilagoditi društvene mreže svojim potrebama.

INFLUENCER= UZOR - KAKVA JE TU VEZA?

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Josip Kozarac, Tomislavova 5a, 32255 Soljani

Radionica je namijenjena za učenike 8. razreda, a tema su influenceri i njihov utjecaj na mlade.

ODNOSI NA MREŽI VS. ODNOSI UŽIVO

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Josip Kozarac, Tomislavova 5a, 32255 Soljani

Radionica je namijenjena za učenike 5. i 6. razreda. Učenici će kroz nju osvijestiti odnose na mreži i odnose uživo te uvidjeti prednosti i nedostatke navedenih odnosa.

SPLIT

POKVARENI TELEFON (OTVORENO ZA JAVNOST)

4. svibnja 2022. u 11 sati

Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica Slobode 2, 21000 Split

Radionica medijske pismenosti namijenjena je učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole. Tema je uvažavanje drugih u komunikaciji na internetu.

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: natasa.prkic@gkmm.hr ili na broj telefona 021/685022.

UZ RADIO KONTAŠ DO MEDIJSKE PISMENOSTI

Od 2. do 6. svibnja 2022. od 10.25 do 10.45 i od 16.25 do 16.45 sati

Komercijalno-trgovačka škola Split, A. G. Matoša 60, 21000 Split

Na školskoj radio postaji “KonTaŠ” od 2. do 6. svibnja odvijat će se uživo radio emisije o sigurnosti na internetu, influencerima i njihovim utjecajem na mlade, nasilju i stereotipima u medijima te problemu dezinformacija. Radio emisije održavat će se za vrijeme velikog odmora u obje smjene. Izložba najboljih radio emisija objavit će se na internetskoj stranici škole.

POVEZIVANJE TISKANOG I DIGITALNOG MEDIJA

3. i 4. svibnja 2022. u 10 sati

DV Marjan, PO DV Koralj, Put Skalica 11a, 21000 Split

Za djecu iz navedenog vrtića od 4 do 6 godina održat će se filmska projekcija animiranih filmova prema bajkama Ivane Brlić Mažuranić. Cilj je upoznati djecu s primjerom preoblikovanja medija teksta, u ovom slučaju bajki, u animirani film, što će se iskoristiti kao poligon za dječje ideje, kreativnost i likovno stvaralaštvo.

ŠTO JE TO DIGITALNO NASILJE?

27. travnja 2022. u 17 sati

OŠ Pujanki, Tijardovićeva 30, 21000 Split

Zajedno sa školskom psihologinjom, razrednica će održati predavanje i radionicu za roditelje učenika 5. razreda na temu “Što je to digitalno nasilje?”. Govorit će se o tome kako nasilje utječe na ljudsku psihu i ponašanje te kako se ponašati ukoliko svjedočimo ili smo i sami žrtve digitalnog nasilja.

SPLIT, ISTINA ILI LAŽ

4. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Bol, Hrvatskih iseljenika 10, 21000 Split

Događaj je namijenjen učenicima 3. razreda navedene škole. Cilj je razvijanje kritičkog stava o medijima te razlikovanje istinitih i lažnih vijesti. Učenici će istraživati istinite činjenice o svom gradu, običajima i kulturi te na osnovi dobivenih podataka, u digitalnom obliku izraditi brošuru o Splitu, sa zadacima u kojima će čitatelji moći prepoznati radi li se o lažnoj vijesti ili stvarnoj činjenici.

MLADI U SVIJETU OGLAŠAVANJA

5. svibnja 2022. u 17 sati

Komercijalno-trgovačka škola Split, A.G. Matoša 60, 21000 Split

Cilj radionice je upoznati učenike, nastavnike i roditelje s ulogom oglašavanja u životu mladih. Govorit će se o prikrivenom oglašavanju i korištenju neetičnih propagandnih poruka te influencerima i njihovoj ulozi.

PRATIM - NE PRATIM INFLUENCERE

6. svibnja 2022. u 14.30 sati

OŠ Visoka, Vrh Visoke 32, 21000 Split

Događaj je namijenjen učenicima predmetne nastave navedene škole. Panel diskusiji će prethoditi proučavanje materijala na navedenu temu, a zatim će se provesti rasprava o tome kako učenici doživljavaju influencere, koje pozitivne i negativne utjecaje prepoznaju, što ih posebno kod njih privlači, a što odbija te što bi radili kada bi jednog dana postali influenceri.

KAKO RODITELJI MOGU PODRŽATI DJECU U SVIJETU MEDIJA

5. svibnja 2022.

DV Grigor Vitez, Vrtić Rašeljka, Mažuranićevo šetalište 21, 21000 Split

Događaj je namijenjen roditeljima djece predškolske dobi. U uvodnom dijelu će biti izlaganje na temu kako su mediji neograničen izvor učenja. Mediji su isto tako izazov u načinu ograničenja i sigurnosti korištenja. Kako utječu na djecu? Tko su modeli od kojih dijete uči o medijima? Na koji način roditelji potiču medijsku pismenost kod svog djeteta? Roditelji će u malim grupama razgovarati na te teme te na kraju zajednički zaključiti koje su dobre navike pri korištenju medija

IZRADA VRTIĆKIH NOVINA

6. svibnja 2022. u 9.30 sati

DV Marjan, objekt Koralj, Put Skalica 11a, 21000 Split

S djecom predškolske dobi održat će se radionica izrade vrtićkih novina. Djeci će se prikazati nekoliko primjeraka časopisa i analizirati sadržaj i način pisanja. Upoznat će ih se s provjerenim informacijama i pojmom dezinformacija te im zadati da na primjeru odrede što je provjerena informacija, a što dezinformacija. Pričat će se i o medijima i emocijama. Na kraju radionice izradit će vrtićke novine s vijestima primjerenima djeci.

MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

DV Marjan, objekt Koralj, Put Skalica 11a, 21000 Split

Događaj je namijenjen djeci navedenog vrtića u dobi od 3 do 6 godina. Kroz projekt o emocijama, obradit će se tema mediji i emocije uz provedbu raznih aktivnosti.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U TEHNIČKOJ ŠKOLI ZA STROJARSTVO I MEHATRONIKU SPLIT

Od 2. do 8. svibnja 2022.

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku Split, Zrinsko-frankopanska 23, 21000 Split

Stručna suradnica knjižničarka će održati nastavne sate za učenike drugih i trećih razreda na teme “Clickbait i prikriveno oglašavanje” i “Lažne vijesti i stereotipi u medijima na primjeru izbjegličke krize”.

Učenici će kroz navedene nastavne sate uspoređivati medijske tekstove i tumačiti kako prikazane informacije, ideje, stavovi i mišljenja utječu na oblikovanje stavova i vrijednosti primatelja. Moći će prepoznati prikrivenu svrhu medijske poruke, ali i vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje.

UVOD U FILMSKU KULTURU

26. travnja 2022. u 17 sati

OŠ Pujanki, Ive Tijardovića 30, 21000 Split

Radionica je namijenjena učenicima 8. razreda navedene škole. Započet će razgovorom o vrstama filmova i osobama koje sudjeluju u nastanku filma. Zatim će se proučiti preuzeti materijali na navedenu temu i riješiti kviz.

KAKO PREPOZNATI LAŽNU VIJEST

27. travnja 2022. u 17.35 sati i 29. travnja 2022. u 16.45 sati

OŠ Pujanki, Tijardovićeva 30, 21000 Split

Učenici će pregledavati “vijesti ” koje je za tu svrhu izradila učiteljica. Uočit će elemente koji im pomažu odrediti vjerodostojnost određene vijesti. Nakon toga će uz pomoć alata “ClassTools” i “Break Your Own News” stvoriti vlastite vijesti koje će na satu razrednika prezentirati ostatku razreda.

DOKUMENTARNI FILM KAO NASTAVNI SADRŽAJ

5. svibnja 2022. u 11.35 sati

OŠ Kamen-Šine, Gospe od Karmela 1, 21000 Split

Učenici će pogledati dokumentarni film Rudolfa Sremca “Zelena ljubav”. Gledanjem i interpretacijom filma cilj je učenike potaknuti na zanimanje za ovaj filmski žanr.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U ZDRAVSTVENOJ ŠKOLI

4. svibnja u 16 sati

Zdravstvena škola, Šoltanska 15, 21000 Split

Učenicima 2. razreda zadatak je da na temu medijske pismenosti osmisle web stranicu (pomoću online alata WIX), snime kratki filmić te izrade plakate. Plakati će biti izloženi u atriju škole. Zbirku plakata, sve radove izrađene u wixu te filmiće objaviti će se i putem školske web stranice, kao i putem školskog instagrama #zdravstvenaskolasplit.

RADIONICA ŽIVOT LIKOVA IZ KNJIŽEVNIH DJELA

8. svibnja 2022. u 9.40 sati

OŠ Dobri, Kliška 25, 21000 Split

Učenici od 5. do 8. razreda će prikazati život likova iz književnih djela u web alatu. Radovi će se objaviti na stranici škole.

ŠTO JE INTERNET?

4. svibnja 2022. u 9.35 sati

OŠ Trstenik, Dinka Šimunovića 22, 21000 Split

Nastavni sat za učenike trećeg razreda održat će se u školskoj knjižnici. Tema će biti internet i sigurnost i pristojnost na internetu.

BIG DATA I CILJANI OGLASI: (NE)ETIČNO PRIKUPLJANJE PODATAKA?

6. svibnja 2022. u 13 sati

Prirodoslovna škola Split, Matice hrvatske 11, 21000 Split

Povodom Dana medijske pismenosti održat će radionice informativnog medijskog sadržaja preko Sata razredne zajednice s ciljem informiranja učenika o osnovnim premisama funkcioniranja podatkovnog prometa na internetu i njegovom (ne)etičnom pristupu prikupljanja informacija. Cilj je radionice istražiti kako se internetske kompanije koriste osobnim informacijama svojih korisnika, vidjeti koje su eventualne prednosti takvog prikupljanja podataka te kritički promisliti o etičnosti upotrebe tih informacija za ostvarivanje profita.

INTERAKTIVNA PROMOCIJA KNJIGE ZA DJECU "PRIČE GOSPODINA INTERNETA"

24. svibnja 2022.

Gradska knjižnica Marka Marulića, Slobode 2, 21000 Split

Promocija knjige “Priče Gospodina Interneta”, koja na zabavan i edukativan način obrađuje brojne teme medijske pismenosti. Glavni likovi su djeca, a teme su njihova iskustva s cyberbullyingom, nasiljem u medijima, ovisnosti o videoigricama, otkrivanjem osobnih podataka, utjecajem prekomjernog korištenja interneta na zdravlje, lažnim vijestima, poticanjem konzumerizma u reklamama i slično.

Knjigu, čiji je izdavač naklada Iris Illyrica, predstaviti će autorica Lana Roje Miličević. Nakon toga, potaknut će djecu na raspravu o tome kako bi oni postupili na mjestu likova iz priča.

U čemu nisu bili promišljeni i oprezni? Gdje su, pak, pokazali svoju mudrost u korištenju medija?

Cilj događanja je potaknuti njihovo kritičko promišljanje o medijima. Događaj je namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Prijaviti se može na e-mail adresu: hbuzancic@gkmm.hr ili na broj telefona: 021/685020

TEMATSKI SVIJET DJEČJIH ČASOPISA

5. svibnja u 15.45 sati

OŠ Mejaši, Split, Mejaši 20, 21000 Split

Događaj je namijenjen učenicima petih razreda. Učenici su trebali donijeti na nastavni sat jedan ili više primjeraka dječjih časopisa. Međusobno su mijenjali časopise te birali tekst koji im se najviše sviđa. Jedan po jedan učenik je čitao izabrani tekst i izražavao svoje dojmove o pročitanome. Također su imali zadatke kao urednici lista.

GAME BASED LEARNING MODEL U PROGRAMU RANOG UČENJA ENGLESKOG JEZIKA U VRTIĆU

Događanja će se održavati kroz svibanj 2022.

DV Potočnica 1, Domovinskog rata 60, 21000 Split

Radionica je namijenjena djeci rane i predškolske dobi. Cilj je usvajanje pojmova na engleskom jeziku uz pomoć igrica kreiranih u “Learning.apps” aplikaciji od strane odgajatelja, a u skladu s interesima djece.

STARIGRAD PAKLENICA

BIG DATA: ŠTO SU VELIKI PODACI?

2. svibnja 2022. u 10.45 i 13.10 sati

OŠ Starigrad, Jose Dokoze 30, 23244 Starigrad Paklenica

Za učenike 7. i 8. razreda organizirat će se radionica navedenog naslova, s materijalima dostupnim na portalu medijskapismenost.hr.

PRAVILA LIJEPOG PONAŠANJA I KOMUNICIRANJA NA INTERNETU

2. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Starigrad, Jose Dokoze 30, 23244 Starigrad Paklenica

Radionica i predavanje za učenike 6. razreda s ciljem učenja o medijima i promicanja medijske pismenosti, uz korištenje obrazovnih materijala i video lekcija dostupnih na portalu medijskapismenost.hr.

STARO PETROVO SELO

OPTIČKE IGRAČKE

5. svibnja 2022. u 9 sati

DV Vjeverica, Trg kralja Tomislava 1, 35420 Staro Petrovo Selo

Djecu će se upoznati s povijesti nastajanja optičkih igračaka. Nakon razgovora zadatak je izrada optičkih igračaka. Izrađivati će se “Thaumatrop” i “Flip book” (knjiga za listanje).

 

TKO, ČEMU, ZAŠTO I KAKO STVARA DEZINFORMACIJE

5. svibnja 2022. u 13.10 sati

OŠ Vladimir Nazor, Stjepana Radića 3, Adžamovci, 35420 Staro Petrovo Selo

Učenici će sudjelovati u radionici na kojoj će naučiti što su to dezinformacije. Tko ih i zašto stvara? Kako se šire dezinformacije te koja je uloga društvenih mreža, tradicionalnih medija, tehnologije, influencera i svih nas? Zašto nasjedamo na dezinformacije? Kako ih prepoznati i na njih odgovoriti?

Učenici će na kraju sata stvoriti vlastitu dezinformaciju. Svoje radove će prezentirati na mrežnoj stranici škole.

STON

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE

9. svibnja 2022.

OŠ Ston, Put braće Mihanovića 8, 20230 Ston

Tijekom radionice učenicima 1. i 2. razreda će se predstaviti televizija, radio, novine, internet te razgovarati čemu služe i koliko ih oni koriste. Upoznat će se s pojmom “mediji”. Kroz “Slikovnicu o medijima” naučit će razlikovati stvarni svijet od svijeta medija te značenje znakova i simbola. Učenici će nacrtati po jedan znak . Za kraj će pogledati “Video o medijima”.

Učeničke radove s prikladnim porukama izložiti ćemo na panou pod nazivom “Dani medijske pismenosti”.

STUBIČKE TOPLICE

MEDIJI ZA NAJMLAĐE

4. svibnja 2022. u 8.40 sati

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Strmečka cesta 5a, 49244 Stubičke Toplice

Učenici 1. razreda će naučiti što su to mediji, kako ih koristiti te odraditi radionicu na temu medija.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ VLADIMIR BOSNAR

4. svibnja u 12.05 sati i 6. svibnja 2022. u 9.30 sati

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Strmečka cesta 5a, 49244 Stubičke Toplice

Učenici 5. i 7. razreda će pogledati video lekciju “Vodič kroz medije: Kako radi radio” i porazgovarati o pokretanju radija u svojoj školi.

DRUŠTVENE MREŽE - STVARNOST I ILUZIJA

5. svibnja u 8.50 sati

OŠ Vladimir Bosnar, Strmečka cesta 5a, 49244 Stubičke Toplice

Učenici 7. razreda će analizirati i usporediti objave različitih influencera s ciljem da bolje raspoznaju lažno od stvarnoga i kritički promišljaju o objavama na društvenim mrežama.

SUHOPOLJE

IZRADI SVOJ ČASOPIS (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 17 sati

Kulturna udruga KrEdA, Općinska knjižnica i čitaonica Matija Gubec Suhopolje, Trg Svete Terezije 10, 33410 Suhopolje

Edukativno zabavno druženje pod navedenim nazivom namijenjeno je djeci osnovnoškolskog uzrasta. Sudjelovanje je za sve posjetitelje besplatno.

Prijave se zaprimaju u inbox Facebook stranice Kulturne udruge KrEdA.

SVETA MARIJA

INFLUENCER = UZOR - KAKVA JE VEZA

3. svibnja u 10 sati

OŠ Sveta Marija, A.Habuša 29a, 40326 Sveta Marija

Na satovima informatike učenici 7. razreda proći će radionicu na navedenu temu, s ciljem osvještavanja utjecaja koje na njih imaju influenceri.

BIG DATA

4. svibnja u 8 sati

OŠ Sveta Marija, A.Habuša 29a, 40326 Sveta Marija

Učenici 8. razreda će zajedno s učiteljicom proći radionicu na navedenu temu.

SVETA NEDELJA

VIRTUALNI DRUŠTVENI ŽIVOT

Od 2. do 5. svibnja 2022.

OŠ Vladimir Deščak, Školska 4, Novaki, 10431 Sveta Nedelja

Učenici petih i šestih razreda će tijekom nastave Informatike kroz radionice pokušati istaknuti pozitivne i negativne strane virtualnog prijateljstva te kakve posljedice može donijeti njihovo dijeljenje osobnih podataka i svakodnevice u virtualnom svijetu. Također, učenici će pokušati objasniti pojam „Influencera“, njegove/njezine osobine te kako on/ona utječu na njihovu svakodnevicu i želju za izgradnjom virtualnog društvenog života.

Cilj je potaknuti učenike na odgovornost pri stvaranju virtualnog društvenog života te prepoznavanje opasnosti u virtualnom svijetu.

SV. KRIŽ ZAČRETJE

MEDIJI - STVARNOST I ILUZIJA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

DV Sveti Križ Začretje, Trg Jurja Lembergera 7, 49223 Sv.Križ Začretje

Cilj planiranih aktivnosti vezanih uz tjedan medijske pismenosti u “Žabicama” je bolje raspoznavanje virtualnog i stvarnog. Djeci će se kroz video materijal “Video o medijima: Medijska pismenost za najmlađe” prikazati koja je razlika između vlastitog doživljaja i onog prikazanog putem medija te ih potaknuti na razmišljanje. Radionica izrade “Thaumatrope” djeci će na zabavan način približiti pojam iluzije.

Kako bismo potaknuli roditelje na promišljanje o važnosti medijske pismenosti, u kutiću roditelja pripremiti ćemo materijal “Djeca i mediji” koji će biti dostupan tijekom cijele pedagoške godine. Za roditelje i ostale posjetitelje vrtića izraditi ćemo likovni rad “Iluzija” koji će biti izloženi u hodniku vrtića.

DANI MEDISJKE PISMENOSTI U KNJIŽNICI OŠ SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Sveti Križ Začretje, Školska 5, 49223 Sveti Križ Začretje

U knjižnici će se održati nastavni satovi knjižnične i informacijsko-medijske pismenosti za sedme i osme razrede. Sedmi razredi će kritički promišljati o reklamama i propagandi.

Osmi razredi će učiti o mrežnim katalozima i sustavima knjižnica u Hrvatskoj, kao medijskim centrima.

SVIBOVEC

MEDIJI U PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI

Od 2. do 6. svibnja 20222.

OŠ Svibovec, Ul. Braće Radić 4, 42223 Svibovec

“Dani medijske pismenosti” u navedenoj školi odvijat će se na satovima informatike. Glavni cilj svake radionice biti će podizanje svijesti i kritičnog mišljenja o tome kako su mediji nekad mijenjali svijet, a kako danas.

ŠIBENIK

PREDAVANJA I RADIONICE "MEDIJSKA PISMENOST"

Od 25. do 29. travnja 2022.

Katolička osnovna škola, Velimira Škorpika 8, 22000 Šibenik

Predavanja i radionice na temu medijske pismenosti namijenjeni su učenicima od 5. do 8. razreda navedene škole. Učenici petih razreda upoznat će se s tekstom Paole Celot i Susie Jones “Put u središte medijske pismenosti – istraživanje na temu Uporaba društvenih mreža i Komuniciranje u virtualnom svijetu”.

Učenici šestih razreda govorit će o razlikama crtanih filmova nekad i danas. Tema predavanja za učenike sedmih razreda je “Fakebook – influenceri, youtuberi, blogeri”, a za učenike osmih razreda “Fake News, Digitalni mediji i mentalno zdravlje”.

MEDIJSKA PISMENOST U VRTIĆU

Od 2. do 8. svibnja 2022.

DV Žižula, Žaborička 3E, 22000 Šibenik

Odgojiteljice će u svojim odgojnim skupinama od 3 do 7 godina provoditi aktivnosti na temu medijske pismenosti. U područnom objektu Ražine s najmlađima će se čitati slikovnica o medijima ”Medijska pismenost za najmlađe”, dok će stariji izrađivati video od obojanih fotografija Crvenkapice te sudjelovati u aktivnostima “Kako izgledaju emocije?”, “Zaraza emocija!”, “Slike nam pričaju priču” te “Osjeti glazbu”.

U područnom objektu Njivice izrađivat će se Thaumatrope, pričati vlastita emocionalna priča te će se provesti aktivnost “Osjeti glazbu”. U područnom objektu Mandalina provodit će se aktivnosti “Zaraza emocija”, “Lov na medije” i “Osjeti glazbu” te će se održati radionica izrade Flip book-a. Područni objekt Meterize će provesti aktivnost “Osjeti glazbu”, dok će Sitno Donje izrađivati Thaumatrope te provoditi aktivnost “Slike nam pričaju priču”.

DJECA I MEDIJI

Od 2. do 13. svibnja 2022.

DV Blažena Hozana, Velimira Škorpika 8, 22000 Šibenik

U odgojnim skupinama dobi od 4 do 7 godina provodit će se aktivnosti na temu medijske pismenosti. Odgojiteljice se pročitati “Slikovnicu o medijima – medijska pismenost za najmlađe” i odraditi s djecom ponuđene aktivnosti iz priručnika sa stranice medijskapismenost.hr. Osvještavanje emocija koje pobuđuju mediji te razlika između stvarnih i digitalnih doživljaja, cilj je ovih aktivnosti. Roditeljima će se podijeliti knjižice “Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak”.

KAKO NASTAJE SLIKOVNICA?

11. svibnja 2022. u 15.30 sati

OŠ Fausta Vrančića, Trg Ivana Gorana Kovačića 2, 22000 Šibenik

Učenici 2. razreda će pogledati video o tome kako nastaje slikovnica. Nakon toga će sami osmisliti priču i ilustracije za vlastitu slikovnicu. Slikovnicu će objaviti u digitalnom izdanju.

TRILJ

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U TRILJU

3. svibnja 2022. u 8.45 sati

OŠ Stjepan Radić Tijarica, Tijarica 142, 21240 Trilj

Za učenike nižih razreda navedene škole održat će se radionica na temu “Mediji i emocije”.

NESAVRŠENI INSTAGRAM

Od 2. do 20. svibnja 2022.

OŠ Trilj, Poljičke Republike 18, 21240 Trilj

Radionica je za učenike 7. i 8. razreda na temu Instagrama, influencera i njihovog (ne)stvarnog svijeta te razgovora o osjećajima koje pobuđuje promatranje tuđih ” savršenih” života. Cilj radionice je razumjeti lažni svijet koji postavlja nedostižne kriterije i “nestvarni” život iza filtera te potrebu za vraćanjem iskrenom i nesavršenom.

MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 20. svibnja 2022.

OŠ Trilj, Poljičke Republike 18, 21240 Trilj

Radionica na temu emocija, medija i veze između njih namijenjena je učenicima od 1. do 6. razreda. Kako se snaći u medijima, kako ih pametno koristiti, kako prepoznati metode kojima se utječe na korisnike medijskih sadržaja?

Cilj radionice je razviti medijsku pismenost, prepoznati i osvijestiti emocije koje pobuđuju mediji te osvijestiti važnost i moć emocija, pozitivnih i negativnih, koje mogu pobuditi sadržaji koje mi sami kreiramo.

TRNOVEC

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Trnovec, Bartolovečka 55, 42202 Trnovec

Učenici 6. i 8. razreda na satima Hrvatskog jezika sudjelovat će na radionicama temeljenim na brošuri “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” s internetske stranice medijskapismenost.hr

TOUNJ

LAŽNE VIJESTI

2. svibnja 2022.

OŠ – PŠ Lucija Capan, Zdenac 45, 47264 Tounj

Učenici 5. i 6. razreda će nakon odgledanih video materijala koji su vezani uz clickbait novinarstvo te lažne vijesti u medijima, pomoću aplikacije “Break your own news” izraditi vlastite vijesti. Ostali učenici u razredu će pokušati prepoznati radi li se o točnoj vijesti ili pak o lažnoj.

VIDEO VODIČI KROZ MEDIJE

3. svibnja 2022.

OŠ – PŠ Lucija Capan, Zdenac 45, 47264 Tounj

Učenici 7. i 8. razreda će pogledati video materijale: Jedan dan u informativnom programu, Kako nastaje vremenska prognoza, Kako nastaje sportski program i Kako radi radio.

Budući da je riječ o razredima maturanata i 7. razreda pred kojima je uskoro odabir željenog zanimanja, imat će raspravu o pogledanom materijalu, o radu na televiziji, u novinama te vide li se jednog dana u tom poslu. Na kraju će samostalno napisati jednu vijest koja bi se objavila na radiju, televiziji, prognozi sa svim sastavnicama koje i inače ima svaka objava.

VARAŽDIN

OD IDEJE DO REPORTAŽE

Od 2. do 8. svibnja 2022.

III. OŠ Varaždin, Trg Ivana Perkovca 35, 42000 Varaždin

Učenike navedene škole ugostit će VTV televizija i za njih organizirati radionice na temu kako nastaje televizijska reportaža te ih upoznati s osnovama snimanja i montiranja. Također će se okušati u snimanju televizijske reportaže s temom utjecaja influencera i društvenih mreža na mlade.

Učenici Novinarske skupine ugostit će u svojoj emisiji učenike koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti “Dječji forum” te učenike koji pohađaju izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje te raspravljati o utjecaju influencera i društvenih mreža na mlade.

U sklopu izvannastavne aktivnosti “Dječji forum” izradit će plakat s temom utjecaja influencera i društvenih mreža na mlade.

Svi radovi koji nastanu povodom Dana medijske pismenosti bit će prezentirani svim učenicima škole na satima Građanskog odgoja i obrazovanja, Hrvatskog jezika, Informatike i Sata razrednika.

PRATIM MEDIJE, PROVJERAVAM INFORMACIJE

Od 8. studenog 2021. do 31. svibnja 2022.

IV. OŠ Varaždin, A. M. Reljkovića 36, 42000 Varaždin

Tijekom ove školske godine provodi se projekt medijskog opismenjavanja učenika od 1. do 8. razreda. Projekt kroz predavanja i radionice ima za cilj podići svijest o medijskoj pismenosti mladih, promicati kritičko mišljenje tijekom korištenja medija i pomoći učenicima postati medijski mudar i pametan digitalni građanin.

ETWINNING PROJEKT - INVENTORS WHO CHANGED TECHNICAL WORLD

3. svibnja 2022. u 10.45 sati

Strojarska i prometna škola, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

“Inventors who changed technical world” je eTwinningov projekt koji se provodi sa školama iz Turske, Španjolske ,Francuske, Srbije i Švedske. Projekt traje od 10. mjeseca 2021. do kraja 5. mjeseca 2022. godine. Kao zadnja aktivnost projekta održat će se radionica s učenicima maturantima zanimanja strojarski računalni tehničar. Uključuje i predavanje o medijskoj pismenosti, načinima širenja vijesti, kako prepoznati dobre i loše te točne i netočne vijesti. Učenici će nakon predavanja izraditi digitalne materijale – letke i novinske članke, kojima će diseminirati eTwinningov projekt.

EDITA I INFLUENCERI

Od 3. do 6. svibnja 2022.

II. osnovna škola Varaždin, Augusta Cesarca 10, 42000 Varaždin

Tijekom četverodnevne istraživačke nastave učenici 4. razreda i članovi grupe “Medijska kultura Dođi, vidi, viči” će saznati tko su influenceri i što ih čini popularnima. Također, obradit će teme kako uređivanje fotografija i videozapisa utječe na njihovu popularnost, razmišljamo li o vjerodostojnosti fotografija i videozapisa s popularnim osobama te kojim alatima i na koji način možemo izmijeniti istinitost fotografije i/ili videozapisa.

UTJECAJ MODERNIH MEDIJA NA DJECU I ADOLESCENTE

2. svibnja 2022. u 13.15 sati

V. osnovna škola Varaždin, Vatrogasna ulica 5, 42000 Varaždin

Prezentacija za učenike 8. razreda obrađuje temu utjecaja modernih medija na razvoj poželjnih karakteristika osobnosti učenika te radnih navika. Obrađuje se i podrujče odabira i manipulacije sadržajima na navedenim medijima te u konačnici raspravlja o korisnim i manje korisnim sadržajima.

INFLUENCERI NA RAZLIČITIM DRUŠTVENIM MREŽAMA

3. svibnja 2022. u 16.15 sati

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Hallerova aleja 3, 42000 Varaždin

Za učenike fakultativnog predmeta Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava bit će organizirano predavanje o najpopularnijim društvenim mrežama, zatim radionica na kojoj će učenici istražiti najpopularnije influencere na društvenim mrežama – YouTube, Instagram i TikTok, te usporediti kanale naipoznatijeg youtubera na YouTubeu i njegov profil na Instagramu. Po čemu se razlikuju, što objavljuju na jednom kanalu, a što na drugom i zašto?

Također će se prezentirati video uradak “Popularnost društvene mreže TikTok među mladima” kojeg su u obliku intervjua izradile učenice škole na temelju anketnog istraživanja o popularnosti te društvene mreže među mladima.

OD VIRTUALNOG DO NEPOSREDNE STVARNOSTI

Od 3. do 12. svibnja 2022.

DV Panda, Hercegovačka 29, 42000 Varaždin

Tijekom više dana planirano je provesti raznolike aktivnosti za djecu starije vrtićke dobi, koje će im približiti razliku između doživljaja istih informacija dobivenih putem medija i onih putem neposredne stvarnosti. Djeca će, između ostalog, proći virtualnu šetnju Muzejem kukaca u Varaždinu te nakon toga i fizički posjetiti  navedeni muzej. Također će pogledati film “Moj svijet-svijet medija”.

Sve će aktivnosti biti zabilježene i informacije dostupne na mrežnoj stranici vrtića. Djeca i odgojitelji će izraditi prigodan informativni plakat , koji će sadržavati informacije o medijima u životu djeteta.

POKLONI SVOJ MI FOTO (OTVORENO ZA JAVNOST – ZA OSNOVNOŠKOLCE)

9., 10. i 11. svibnja 2022.

Filmsko-kreativni studio VANIMA, Petra Preradovića 4, 42000 Varaždin

Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira trodnevnu radionicu za članove naveedenog studija i sve zainteresirane osnovnoškolce. Ciljevi radionice su uočiti razliku između fotografije i načina fotografiranja nekad i danas, upoznati animirane tehnike (animacija fotografije i piksilacija), te izraditi kratki animirani film koji na duhovit način ilustrira glazbeni klasik iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, po kojem i sama radionica nosi naziv.

Prijaviti se može na e-mail adresu: vanima@vanima.hr

RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA KREIRANJEM SADRŽAJA ZA ŠKOLSKI LIST

Od 2. do 25. svibnja 20222.

Strojarska i prometna škola Varaždin, Hallerova aleja 3a, 42000 Varaždin

Događaj je namijenjen svim zainteresiranim dionicima nastavnog procesa, a pogotovo učenicima završnih razreda koji će kreirati sadržaje za školski list. Stvaranje sadržaja za školski list će unaprijediti medijsku pismenost učenika te će razviti vještine analize, apstrahiranja i kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja. Umjesto pasivne konzumacije medija, učenici će stvarati sadržaj.

PROJEKCIJA HRVATSKOG FILMA H8 S PRIGODNOM IZLOŽBOM (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja 2022. u 18 sati

Pučko otvoreno učilište Varaždin, Kino Gaj, Gajeva 1, 42000 Varaždin

Događaj je namijenjen svim zainteresiranim građanima.

Program događanja:

18 – 19 sati: razgovor o filmu H-8 u kojem sudjeluju: Marko Stojiljković, filmski kritičar i Goran Plantak, koordinator programa kina Gaj. Moderator razgovora: dr.sc. Vladimir Huzjan.

19 – 19:30 sati: razgledavanje prigodne izložbe u predvorju kina Gaj

19:30-21:45 sati: projekcija filma H-8

Prijaviti se može putem e-mail adrese: plantak@pouvarazdin.hr

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

5. svibnja 2022. u 8 sati

IV. OŠ Varaždin, Matije Antuna Reljkovića 36, 42000 Varaždin

Radionice za učenike 5. razreda održat će se na teme: influenceri na različitim društvenim mrežama, influenceri s obzirom na vrstu sadržaja te društvene mreže i socijalna usporedba.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

3. svibnja 2022.

Gospodarska škola Varaždin, Ulica Božene Plazzeriano 4, 42000 Varaždin

Učenici 1. razreda će na Satu razredne zajednice sudjelovati na radionicama temeljenima na brošuri “Digitalni mediji i mentalno zdravlje” sa stranice medijskapismenost.hr.

POSJET UČENIKA OŠ KLENOVNIK REDAKCIJI REGIONALNOG TJEDNIKA

3. svibnja 2022. u 11 sati

Regionalni tjednik, Zagrebačka 38, 42000 Varaždin

Učenici OŠ Klenovnik, članovi novinarske grupe, s voditeljicom grupe posjetili su novinare redakcije tjednih novina Regionalni tjednik. Učili su o osnovama novinarskog posla, grafičkom dizajnu i izradi stranica, načinu biranja teme broja i ostalih tekstova, uređivanju rubrika, prijelomu stranica, fotografiji i slično. Učenici su postavljali pitanja, a novinari redakcije su odgovarali i objašnjavali, pokazivali na primjerima te davali savjete kako usavršiti svoje umijeće uređivanja i pisanja za klenovnički školski list.

VARAŽDINSKE TOPLICE

MEDIJI I DIJETE PREDŠKOLSKE DOBI

10. i 11. svibnja 2022. u 10 sati

Dječji vrtić Čarobno ogledalce, Selnička ulica 2.a, 42223 Varaždinske Toplice

S djecom će se provesti dijaloško čitanje “Slikovnice o medijima”, s ciljem boljeg razumijevanja pojma “mediji” kao i raspoznavanja virtualnog i stvarnog. Također će se provesti aktivnosti na temu “Oglasi” te tako potaknuti djecu na prepoznavanje oglasa, njihovo bolje razumijevanje te kritičko razmišljanje o njihovim porukama.

Edukativni materijali za roditelje će se prezentirati na virtualnoj oglasnoj ploči vrtića . Riječ je o materijalima “Utjecaj medija na dijete predškolske dobi”, “Djeca i mediji – vodič za roditelje” i ” Birajmo što gledamo”.

VELIKA

ŠTO DA RADIM BEZ YOUTUBERA?

4. svibnja u 12.25 sati i 5. svibnja 2022. u 10.40 sati

OŠ Ivan Goran Kovačić, Trg bana Josipa Jelačića 7, 34330 Velika

Učenici 6. i 7. razreda će na početku sata usmeno odgovoriti na pitanje prate li youtubere, te navesti razloge zašto ih prate. Nakon toga će u paru riješiti radni list Pro-contra Youtube na koji će upisivati pozitivne te negativne strane Youtuba/youtubera. Nakon usmenog iznošenja napisanog, učenici će pogledati videolekciju “Što da radim bez Jutjubera?”, a potom individualno riješiti radni list Youtube planer na koji će pisati što čini uspješnog youtubera te napisati čime bi se bavili kad bi oni bili youtuberi te kako bi svoj kanal iskoristili za neku dobru svrhu.

VELIKA GORICA

MEDIJSKA PISMENOST I DIGITALNE VJEŠTINE U PREDŠKOLSKOJ DOBI (OTVORENO ZA JAVNOST)

5. svibnja 2022. u 18 sati

Gradska knjižnica Velika Gorica, Zagrebačka 37, 10410 Velika Gorica

Događaj je namijenjen roditeljima i odgojiteljima. Djeca su najosjetljiviji korisnici medija, oni pamte, uče i usvajaju i one informacije koje ne razumiju potpuno, te se krije opasnost da nesvjesno imitiraju određene oblike ponašanja u ponekim situacijama ili usvajaju nametnute ideje i osjećaje. U ovom predavanju će se pružiti osnovne informacije i smjernice na kojima se temelji sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja u predškolskom razdoblju.

Prijave se zaprimaju na broj telefona knjižnice: 01/6260689

UČIMO O MEDIJIMA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

DV Koraci, Alojzija Stepinca 12, 10410 Velika Gorica

Djecu će se upoznati s pojmom medija i važnosti pravilnog korištenja medija, a za roditelje će se napraviti prezentacija putem edukativnog kutića.

 

DJECA I MEDIJI - PREDAVANJE ZA RODITELJE U SKLOPU PROGRAMA “RASTIMO ZAJEDNO”

4. svibnja 2022. u 17 sati

DV Lojtrica, PO Selnica, Šćitarjevska 80 c, 10410 Velika Gorica

Događaj je namijenjen roditeljima djece rane i predškolske dobi. Cilj predavanja je povećati svjesnost roditelja o pozitivnim i negativnim aspektima korištenja medija te ih senzibilizirati na temu važnosti njihove uloge u razvoju medijske pismenosti kod djece.

VELIKO TRGOVIŠĆE

UTJECAJ INFLUENCERA NA SAMOSVIJEST I EMOCIJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Veliko Trgovišće, Stjepana Radića 27, 49214 Veliko Trgovišće

Radionica je namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda navedene škole., a tema je utjecaj koji na njih imaju influenceri.

ČITANJEM SLIKOVNICA UČIMO O MEDIJIMA

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Veliko Trgovišće, Stjepana Radića 27, 49214 Veliko Trgovišće

Radionica je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda, s ciljem da kroz čitanje nauče osnove medijske pismenosti.

MEDIJSKA PISMENOST ZA NAJMLAĐE

Od 1. studenog 20021. do 20. travnja 2022.

DV Rožica, Augusta Šenoe 3, 49214 Veliko Trgovišće

Projekt je započet s materijalima “Mediji i emocije” za djecu do 8 godina. Za vrijeme aktivnosti “Fotografiraj emociju” djeca su pokazala veliki interes za zanimanja u medijima. Zbog toga su krenule razne aktivnosti vezane uz fotografiju, televiziju i filmove. Kroz te aktivnosti djeca su upoznala zanimanje fotografa, snimatelja, tv-voditelja, a kroz simboličku igru organizirali su snimanje emisije “Super talent show”, Vijesti i sl. Radionicu optičkih igračaka imali su u sklopu razgovora o animiranim filmovima.

VINICE

MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 8. svibnja 2022.

DV Vinica, Josipa Dumbovića 3, Marčan, 42207 Vinica

Odgojnu skupinu “Bubamarci” upoznat će se s temom “Mediji i emocije”. Provedbom raznih aktivnosti cilj je da djeca spoznaju razliku virtualnog i stvarnog svijeta, raspoznaju i osvijeste vlastite emocije, te utjecaj medija na njih.

VINKOVCI

BONTON – PRAVILA LIJEPOG PONAŠANJA NA INTERNETU I DRUŠTVENIM MREŽAMA

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, I. K. Sakcinskoga 46a, 32 100 Vinkovci

Događaj je namijenjen učenicima 4. razreda navedene škole. Cilj je naučiti i osvijestiti djecu o pozitivnim i negativnim stranama interneta i društvenih mreža, pravilima ponašanja te važnosti slušanja drugih.

Kroz edukativne filmove i video materijale djeci će biti prikazane dobre i loše strane interneta i društvenih mreža. Djeca će se podijeliti u grupe sa zadatkom osmišljavanja i izrade “Bontona – Pravila lijepoga ponašanja na internetu i društvenim mrežama” te će osmisliti vlastite poruke i slogane o medijima. Po završetku će svaka grupa prezentirati svoje radove i raspravljati kojih 10 pravila treba biti uvršteno u razredni bonton.

U SVIJETU MEDIJA

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, I. K. Sakcinskoga 46a, 32 100 Vinkovci

Događaj je namijenjen učenicima 3. razreda navedene škole. Učenici će kroz prezentaciju, razgovor te igru naučiti što su to mediji, koje vrste medija razlikujemo te njihove pozitivne i negativne strane. Također, djeca se podijeliti u grupe te osmisliti slogane vezane uz korištenje medija.

CLICKBAIT NASLOVI „MAMCI ZA KLIKOVE“

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, I. K. Sakcinskoga 46a, 32 100 Vinkovci

Događaj je namijenjen učenicima 5. razreda navedene škole. Učenici će kroz pripremljenu prezentaciju naučiti što su to clickbait naslovi, kako nastaju i s kojim ciljem te razliku između informativnih i clickbait naslova. Kroz niz primjera upoznat će se s odlikama ovih dviju vrsta. Nakon toga će morati samostalno osmisliti nekoliko clickbait naslova za tekstove koji će im biti pročitani.

PARLAONICA – DIGITALNI MEDIJI U ODGOJU I OBRAZOVANJU DJECE

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, I. K. Sakcinskoga 46a, 32 100 Vinkovci

Događaj je namijenjen učenicima 7. razreda navedene škole. Učenici će održati debatu o upotrebi digitalnih medija u obrazovanju. Suprotstavljene strane postavit će svoje teze i iznijeti argumente na zadanu temu. Komisija od tri člana, koja se nisu opredijelila niti za jedno mišljenje, vrednovati će sve izrečeno te potvrditi ili odbaciti tezu. Jedan učenik cijelo vrijeme bilježit će smjer komunikacije između suprotstavljenih grupa, kako bi imali uvid sudjeluju li svi učenici u parlaonici i koja je grupa bila aktivnija.

RADIONICA FAKE NEWS - FAKE SHOES

27. travnja 2022. u 12.15 sati

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

Na satu informatike za učenike prvih razreda držat će se radionica o “lažnim vijestima”. Učenici će riješiti kviz “Kako prepoznati lažne vijesti?”, a zatim će se govoriti o pojmu „DeepFake video“.

Na web stranici https://detectfakes.media.mit.edu/ pogledat će primjere „DeepFake videa“ i izraditi vlastiti video. Također će imati zadatak pronaći neku fotografiju na internetu te pomoću alata “Google Reverse Image Search” provjeriti njezinu autentičnost.

DIGITALNI MEDIJI

27. travnja 2022. u 10.40 sati

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

Na satu informatike za učenike završnih razreda držat će se radionica na navedenu temu. Jedna grupa učenika radit će na izradi lažnih vijesti preko web stranice https://breakyourownnews.com/ , druga grupa izradit će infografike u “Canvi” program na temu “Digitalni mediji i mentalno zdravlje”, dok će treća grupa izraditi brošure u alatu “Bookcreator”.

PUT OKO SVIJETA PREKO NOVINSKIH NASLOVNICA

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

S učenicima prvih razreda održat će se radionica u kojoj će ih se upoznati s novinama kao posebnim oblikom tiskanih medija koji sadržavaju informacije. Te informacije često su istinite, ali ponekad mogu biti i lažne. Proučavat će naslovnice novina diljem svijeta i uočavati njihova zajednička obilježja. Jedna od aktivnosti bit će slaganje naslova vijesti iz dječjih časopisa. Kao stvaralački i kreativni zadatak trebat će izraditi naslovnicu svojih novina i napisati vijest – istinitu ili lažnu. Jedni drugima će prepoznavati jesu li im vijesti istinite ili lažne, a naslovnice će biti izložene u školskoj knjižnici.

KAKO ČITAMO MEDIJSKE SADRŽAJE?

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

Na navedenoj radionici učenici 6. razreda uspoređivat će različito predstavljene medijske sadržaje te uočiti neobjektivno prikazivanje medijske stvarnosti. Razgovarat će o prikazu drukčije stvarnosti u računalnim igrama, lažnim vijestima te senzacionalističkim naslovima te iznijeti svoja mišljenja i stavove. Pomoću osam jednostavnih koraka za provjeru bilo koje vijesti uspoređivat će dva članka te prepoznati koji je istinit, a koji lažan. Također će smišljati svoje senzacionalističke naslove prema dobivenim smjernicama te će ih stvarati koristeći se starim člancima iz novina.

INFLUENCERI, GEJMERI, TIKTOKERI, BLOGERI, VLOGERI I MI

Od 2. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

Radionica je namijenjena učenicima 8. razreda. Ispunit će online upitnik s temom iz naslova. Pogledat će kratku TV reportažu “Influenceri i mi” koju su učenici i nastavnici snimili u travnju ove godine te ju prijavili na Filmski natječaj uz 5. Dane medijske pismenosti. Kroz analizu upitnika i reportaže doći će do zaključaka o potrebi kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja koje objavljuju influenceri, gejmeri, tiktokeri, blogeri i vlogeri. Prepoznat će i izdvojiti pozitivne vrijednosti koje se objavljuju na društvenim mrežama te načine na koje im internet i društvene mreže mogu pomoći u učenju. Učenicima će na kraju biti predložen istraživački zadatak vođenja svog videodnevnika, odnosno snimanja jednostavnih jednominutnih priloga o njima zanimljivim temama.

IZAZOVI TIKTOKA

3. svibnja 2022. u 12.30 sati

OŠ Josipa Kozarca, Hrvatskih žrtava 13, 32100 Vinkovci

Školska knjižnica Osnovne škole Josipa Kozarca, mjesto je gdje će se održati predavanje na temu: TikTok – izazovi i opasnosti. Predavanje je za učenike, učitelje i roditelje. Cilj predavanja je osvijestiti učenike, učitelje i roditelje o TikTok aplikaciji koja je danas popularna među mladima.

OD SLOVA DO BROJKI

2. svibnja 2022. u 8 sati

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci, Antuna Akšamovića 31, 32100 Vinkovci

U sklopu radionice učenici trećeg razreda će podijeljeni u skupine ispuniti radni listić te će rezultate usporediti s podacima nacionalnog istraživanja ˝Društvena online iskustva i mentalno zdravlje mladih˝. Nakon toga će pogledati video lekcije o sextingu i sextortionu kao i video uradak kampanje Interpola ˝Say No˝.

Nakon provedene aktivnosti učenici će moći pojasniti ključne rezultate, objasniti zašto je prosljeđivanje seksualno eksplicitnog sadržaja druge osobe bez njezina pristanka oblik neprihvatljivog i nasilnog ponašanja te opisati postupke seksualne prisile i iznude djece i mladih u virtualnom okruženju.

MEDIJI I EMOCIJE

2. svibnja u 10 sati i 3. svibnja 2022. u 16.30 sati

DV Vinkovci, PO Pčelica Ulica 12 redarstvenika 18 a, 32100 Vinkovci

Polaznici vrtića u drugoj i trećoj godini života imat će mogućnost biti aktivni sudionici u stvaranju osnovnog medijskog stvaralaštva kroz materijale „Mediji i emocije“.

Planirane su aktivnosti: „Izgled emocija“ (prepoznavanje i imenovanje osnovnih emocija), „Što fotografije govore o emocijama?“, „Osjeti glazbu“ (aktivno slušanje skladbi s ciljem poticanja različitih raspoloženja), uspoređivanje različitih simbola za istu stvar te gledanje kratkih filmova uz razgovor.

Održat će se i roditeljski sastanak na temu „Medijska pismenost“, s ciljem osvještavanja i educiranja roditelja o primjerenim sadržajima za jasličku dob.

 

MEDIJI- SADA I NEKADA

Od 2. do 8. svibnja 2022. u 10 sati

DV Vinkovci PO Pčelica, Ulica 12 redarstvenika 18 a, 32100 Vinkovci

Odgojiteljice mješovite odgojno-obrazovne skupine „Bojice“, u suradnji s roditeljima organiziraju izložbu „Mediji – sada i nekada“, s ciljem razvoja dječje svijesti o tome što su mediji, koje vrste medija postoje i čemu mediji služe.

Planira se provesti i niz aktivnosti s djecom; slušanje gramofonskih ploča, uspoređivanje animiranog filma i slikovnice po kojoj je snimljen, istraživanje grafoskopa kao medija za prijenos podataka te pisanje na pisaćoj mašini.

Također će organizirati i glazbenu radionicu za djecu naziva „Osjeti ritam – bodypercusion“ kako bi djeci skrenuli pažnju na slušanje glazbe i njezin ritam. U današnje vrijeme djeca sve više vremena provode pred ekranima. Stekla su naviku gledanja u ekran umjesto aktivnog slušanja glazbe. Naglasak ove radionice je navikavati djecu na ritmičke pokrete kojima se tijelo koristi kao instrument tijekom slušanja glazbe.

MEDIJI EMOCIJE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

5. svibnja 2022. u 9 sati

DV Bajka, Nuštarska Ulica 4, Vinkovci

Edukativni materijal “Mediji i emocije” će se primijeniti prema mogućnostima i dobnoj skupini djece. Najmlađa djeca će obrađivati temu “Emocije u pokretu kroz slike”, koje nam pričaju priču što su to emocije. Srednja skupina će istraživati što su to mediji. Starija odgojna skupina će osjećati emocije kroz glazbu iz medija, dok će predškolska odgojna skupina osmisliti te napisati ili ilustrirati vlastitu emocionalnu priču.

MEDIJI I EMOCIJE

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Nikole Tesle, Trg Nikole Tesle 1, Mirkovci, 32100 Vinkovci

Radionice za učenike 3., 4, i 5. razreda o korištenju emocija u medijima i utjecaju medija na emocije.

DESET ZAPOVIJEDI ODNOSI SE I NA MEDIJE

3. svibnja 2022.

OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, Silvija Strahimira Kranjčevića 2, 32100 Vinkovci

Učenici 7. razreda će na blok satu Vjeronauka prepoznati i navesti situacije koje se događaju u svijetu medija,a moguće ih je povezati s Dekalogom (npr. Ne reci lažna svjedočanstva – lažne vijesti, Ne ukradi – kome je ukradena istina i slično.) Učenici će raditi u skupinama, istraživačkim načinom rada uz pomoć materijala i postojećega znanja.

OVISNOST O INTERNETU – ISTINA ILI MIT?

2. svibnja 2022. u 7.50 sati

Gimnazija M.A. Reljkovića, Trg bana Josipa Šokčevića 1, 32100 Vinkovci

Radionica u obliku prezentacije namijenjena je učenicima te je odrađena na satu razrednika kao aktivnost uz Dane medijske pismenosti.

FACT VS OPINION

5. svibnja 2022. u 11.30 sati

SSŠ Vinkovci, Stanka Vraza 15, 32100 Vinkovci

U ovoj radionici učenici će provjeriti svoje znanje o medijskoj pismenosti kroz kratak kviz na početku radionice. Rezultati kviza poslužit će kao podloga za diskusiju o važnosti poučavanja o medijskoj pismenosti. Kroz različite aktivnosti učenici će u ostatku radionice vježbati uočavati razliku između činjenice i mišljenja – opis fotografije, analiza novinskih tekstova i pisanje novinskog članka. Radionica se izvodi na engleskom jeziku.

KOJE EMOCIJE U MENI POTIČU MEDIJI?

9. svibnja 2022.

OŠ Vladimira Nazora, I. K. Sakcinskoga 46a, 32100 Vinkovci

S učenicima 2. razreda održat će se radionica u kojoj će kroz nekoliko aktivnosti izražavati različite emocije, govoriti o povezanosti medija i emocija te o tome koje emocije u njima mediji najčešće potiču.

VIROVITICA

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U TEHNIČKOJ ŠKOLI VIROVITICA

5. svibnja 2022. u 15.45 sati

Tehnička škola Virovitica, Zbora narodne garde 29, 33000 Virovitica

Učenici 2. razreda sudjelovat će na radionici temeljenoj na brošuri „Veliki podaci i podatkovna ekonomija” s internetske stranice medijskapismenost.hr.

PREDŠKOLCI U SVIJETU MEDIJA I EMOCIJA

6. svibnja 2022. u 9 sati

DV Cvrčak Virovitica, Trg dr. Ante Starčevića 3, 33000 Virovitica

Radionica je namijenjena skupini djece predškolaraca. Cilj radionice je spoznavanje razlike između stvarnosti i svijeta medija te osvješćivanje emocija koje različiti medijski sadržaji pobuđuju kod djece.

UMIJEĆE UVJERAVANJA

4. svibnja 2022. u 11.30 sati

Veleučilište u Virovitici, Matije Gupca 78, 33000 Virovitica

Događaj je namijenjen studentima smjera Poduzetništvo 2. godine studija. U sklopu kolegija Marketing analizirati će propagandni film na temelju pet strategija: poticanje emocija, napadanje protivnika – stvaranje jaza između „nas” i „njih”, pojednostavljivanje, iskrivljavanje i iznošenje lažnih činjenica i podataka, obraćanje određenoj publici i odgovaranje na njihove potrebe i vrijednosti te ponavljanje ideje ili poruke.

DIGITALNI MEDIJ I MENTALNO ZDRAVLJE

4. svibnja 2022. u 18 sati

Studentski dom Virovitica, Matije Gupca 78/a, 33000 Virovitica

Događaj je namijenjen studentima Veleučilišta u Virovitici. Radionica je koncipirana u dva dijela. U prvom dijelu govorit će se o tome zašto koristimo društvene mreže, a u drugom dijelu kako one utječu na nas. Za provođenje radionice koristiti ću se dostupni edukativni materijali s medijskapismenosti.hr, uz kombinaciju “Points of You alata”.

Studenti se mogu prijaviti na e-mail: anita.prelas.kovacevic@vuv.hr ili na: studom@vuv.hr

VELIKI PODACI I OGLAŠAVANJE

3. svibnja 2022. u 9 sati

Veleučilište u Virovitici, Matije Gupca 78, 33000 Virovitica

Događaj je namijenjen studentima. Analizirati će se važnost prikupljanja, analiziranja podataka, kreiranja baza podataka i traženja istih u cilju prikupljanja ključnih informacija za kreiranje adekvatnog oglasa.

ZVJEZDANI OGLASI

4. svibnja 2022. u 9 sati

DV Cvrčak Virovitica, Pejačevićeva 1, 33000 Virovitica

Radionica je namijenjena djeci skupine “Zvjezdice” u dobi od 4 i 5 godina. Cilj radionice je upoznati djecu s oglasima s kojima se svakodnevno susreću te ih potaknuti da, u skladu s dobi, razumiju i promišljaju o sadržaju i porukama koje dobivaju putem oglasa.

DJEČAK KOJI JE PROPUSTIO TRENUTAK

Od 26. travnja do 11. svibnja 2022.

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica, Tina Ujevića 18, 33000 Virovitica

Školske knjižničarke će za učenike drugih razreda održati radionicu koja se temelji na slikovnici Branke Dokić i govori o malim ovisnicima o ekranima. Radionica će biti ponovljena sedam puta za sve druge razrede matične i područnih škola. Kroz različite aktivnosti tijekom radionice, učenici će promišljati o prednostima i nedostacima upotrebe medija, odgovornom korištenju različitim medijima, ovisnosti o medijima i alternativama za kvalitetno provođenje svojeg slobodnog vremena.

VIŠKOVO

MEDIJI I MI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

5. i 6. svibnja 2022.

OŠ Sveti Matej, Vozišće 13, 51216 Viškovo

 1. svibnja 2022. održat će se radionica za učenike 2. razreda. Počet će glasnim čitanjem „Slikovnice o medijima“, budući je glasno čitanje ključno za razvijanje čitateljskih kompetencija. Nakon čitanja učenici će sudjelovati u iskustvenoj aktivnosti te spoznavati razlike i iskustveno uspoređivati doživljeno vlastitim osjetilima s onim što su doživjeli putem medija i u obliku simbola. Za kraj će pogledati „Video o medijima: Medijska pismenost za najmlađe“.
 2. svibnja 2022. provest će se radionica „Prikriveno oglašavanje“ s učenicima 4. razreda. Koristit će znanje usvojeno u programu „Trening životnih vještina“, radionica „Reklamiranje“, u kojoj su upoznali trikove koje oglašivači koriste u nastojanju da prodaju svoj proizvod. Cilj je utvrditi znanja o prikrivenom oglašavanju i tako poticati kritičko razmišljanje i vrednovanje medija, kako bi od učenika stvorili odgovorne medijske korisnike.
RADIJSKO NOVINARSTVO

11. svibnja 2022. u 18 sati

OŠ Sveti Matej, Vozišće 13, 51216 Viškovo

Radionica je namijenjena učenicima od 1. do 8. razreda koji žele saznati više o radijskom novinarstvu, radijskim vrstama i montiranju emisija. Učenici će učiti jedni od drugih tako da će oni koji pohađaju izvannnastavnu aktivnost “Radio Matejčić” upoznati ostale učenike s nastankom radijske emisije i radiodrame te će se svi okušati u osmišljavanju, snimanju i montiranju emisije posvećene obilježavanju Dana medijske pismenosti.

VOĆIN

INFLUENCERI I NJIHOVA ULOGA U ŽIVOTIMA DJECE I MLADIH

4. svibnja 2022. u 10.20 sati

OŠ Voćin, Trg Gospe Voćinske 2, 33522 Voćin

Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole. Cilj je osvještavanje djece o svim pozitivnim i negativnim stranama novih medija i praćenja objava različitih influencera.

VRBOVEC

IZAZOVI ODRASTANJA I ODGOJA U DIGITALNOM OKRUŽENJU

10. svibnja 2022. u 17.30 sati

Dječji vrtić Vrbovec, 7.svibnja 12a, 10340 Vrbovec

Predavanje za roditelje na navedenu temu biti će održano s ciljem osviještavanja uloge roditelja, ali i ostalih odraslih osoba iz djetetovog okruženja u formiranju djetetovih medijskih navika i medijskog opismenjavanja djece.

MEDIJSKE PORUKE

Od 2. do 8. svibnja 2022.

OŠ Marije Jurić Zagorke, Brdo 12A, 10340 Vrbovec

Učenicima od 1. do 4. razreda predstavit će se pojam medijske poruke i provesti radionice kroz koje će spoznati razliku između stvarnih i medijskih sadržaja te ulogu oglasa u medijima. Cilj je poticanje kritičkog promišljanja o oglasima i drugim medijskim sadržajima. Radionice će se provesti kroz nastavu Hrvatskog jezika i Sata razrednika.

INFORMACIJA ILI DEZINFORMACIJA

19. svibnja 2022. u 13 sati

Srednja škola Vrbovec, Ulica 7. svibnja 2, 10340 Vrbovec

Događaj je namijenjen učenicima 2. i 3. razreda zanimanja kuhar i konobar. Cilj ih je educirati kako prepoznati informaciju koja je istinita, točna i pravična, u odnosu na onu koja to nije. Kroz radionicu uz puno vježbe i diskusije te rasprave i promišljanja o tome što je u kojem slučaju informacija, a što dezinformacija, učenici će moći razlučiti važnost provjere pojedinih iskaza.

VRGORAC

RADIOAMATERIZAM ZA DJECU I ODRASLE

Od 21. do 29. svibnja 2022.

OŠ Vrgorac, Matice Hrvatske 9, 21276 Vrgorac

Kroz PowerPoint i video uratke, cilj je radionicom približiti radio kao medij učenicima.

VRSI

MALA ŠKOLA NOVINARSTVA (OTVORENO ZA JAVNOST - DJECA DO 12 GODINA)

11. svibnja 2022. u 15 sati

Organizator: Centar za podršku i razvoj civilnog društva. Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Općine Vrsi, Franje Tuđmana 6, 23235 Vrsi

Mala škola novinarstva događaj je namijenjen djeci do 12 godina. Stručni predavač predstavit će djeci proces izrade dnevne novine i način na koji novinari rade i djeluju. Također, djeca će snimiti svoju emisiju sa profesionalnom opremom i na jedan dan će postati TV lica.

Prijaviti se može na e-mail: udrugacepora@gmail.com ili na broj: 0958563746

VUKOVAR

SVIJET INFLUENCERA I NJIHOVIH FOLLOWERA

4. svibnja 2022. u 7 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

U sklopu radionice održat će se debata na temu “Jesu li influenceri dobar uzor mladima?”, kroz koju će biti analizirana uloga influencera, kao i njihov pozitivan i negativan utjecaj na djecu. Također, učenici će snimiti video zapis na temu “Ja u ulozi influencera”.

Cilj aktivnosti je približiti uloge influencera i pratitelja te razviti kritičko razumijevanje utjecaja koji dolaze iz virtualnog svijeta.

UČIMO O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

5. svibnja 2022. u 19 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, 32000 Vukovar

U sklopu međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“, mladi eTwinneri učit će o medijskoj pismenosti i definirati pravila ponašanja vezana za e-sigurnost, mrežni bonton, zaštitu privatnosti, intelektualno vlasništvo i digitalno građanstvo. Također će izraditi digitalne materijale s ciljem isticanja najbitnijih pojmova o zadanim temama te će riješiti “Internet Safety Quiz” o tome koliko znaju zaštiti sebe i druge u online okruženju.

U tjednu od 2. do 8. svibnja 2022. održat će se predstavljanje gotovih uradaka i rezultata kviza. Rezultati aktivnosti bit će objedinjeni u eKnjizi “Učimo o medijskoj pismenosti”. Aktivnost je namijenjena sudionicima projekta kao i ostalim zainteresiranim učenicima i nastavnicima.

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: sanda.sutalo@skole.hr i sanja.pavlovic-sijanovic@skole.hr .

VIŠE OD PRIJATELJA - “VIDI, OSJETI, DJELUJ”

4. svibnja 2022. u 8 sati

OŠ Siniše Glavaševića, Dr. Ante Starčevića 5, 32010 Vukovar

Događaj je namijenjen učenicima nižih razreda navedene škole. Nakon čitanja bajke i postavljanja motivacijskih pitanja, djeci će biti prikazane fotografije migranata. Tražit će se da iskažu svoja mišljenja i osjećaje stečene kroz medije i razgovore u obitelji. Zatim će slike putovanja migranata trebati poredati kronološki. Cilj je stvoriti priču kroz slike. Također će ih se potaknuti da kroz likovne radove izraze svoju empatiju i razumijevanje situacije migranata.

JA - INFLUENCER?

6. svibnja 2022. u 11 sati

Ekonomska škola Vukovar, Stjepana Filipovića 6, 32000 Vukovar

Učenici 1.- 4. razreda kroz radionicu će se upoznati s pojmom, podjelom te pozitivnim i negativnim utjecajem influencera kao što su socijalna usporedba, internalizacija društvenih ideala ljepote, mentalno zdravlje i slično. Učenici će osvijestiti i dati primjer na koje sve načine i sami utječu na druge svojom aktivnošću na društvenim mrežama.

OTKRIJ DIGITALNE TRAGOVE

Od 2.do 8. svibnja 2022.

Ekonomska škola Vukovar, S.Filipovića 6, 32010 Vukovar

Učenicima 1. i 2. razreda će biti pripremljena radionica kroz koju će saznati što su to digitalni tragovi, koje digitalne tragove ostavljamo te kako pripaziti na te tragove i obrisati ih.

NARCISOIDNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA (OTVORENO ZA JAVNOST)

6. svibnja 2022. u 14.45 sati

Veleučilište Lavoslav Ružička, Vukovar, Županijska 50, 32000 Vukovar

Događaj je namijenjen svim zainteresiranim građanima. Predavanje izlažu učenici Jaroslava Vovk, David Kovačić, Eva Šota i Vedrana Bosanac, pod mentorstvom Sanje Matičić. Tema je njihovo istraživanje koliko je narcisoidnost prisutna na društvenim mrežama među mladima do 18 godina.

Prijaviti se može na e-mail adresu: knjiznica@vevu.hr

ZABOK

LAŽNE VIJESTI

25. i 29. travnja te 2. i 6. svibnja 2022.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Ivana Vrančića 5, 49210 Zabok

S učenicima 3. razreda Medijskih tehničara na satu Medijskih projekata i Engleskog jezika obrađivala se tema lažnih vijesti te se pogledala HRT-ova emisija Kolaži o laži. Organizirana je panel rasprava i vježba pisanja istinitih i lažnih vijesti.

Na engleskom jeziku radilo se na usvajanju vokabulara vezanog uz medije, medijsko izvještavanje te usporedba izrade TV vijesti na početku televizije i danas. Na radionici su u grupama učenici pisali po dvije vijesti na istu temu, ali jedna vijest morala je biti pisana objektivno i uz provjerene činjenice, a druga pristrana i u svrhu promicanja samo jedne strane priče. Na kraju sata sve priče su raspoređene na ploči, a učenici su označili priče koje su obmanjujuće, pokazujući razumijevanje i prepoznavanje pristranosti.

ZADAR

KAKO DRUŠTVENE MREŽE UTJEČU NA MENTALNO ZDRAVLJE UČENIKA?

5. svibnja 2022. u 20 sati

Srednjoškolski đački dom Zadar, Obala kneza Branimira 10A, 23000 Zadar

Radionica za srednjoškolce temeljit će se na obrazovnom materijalu “Digitalni mediji i mentalno zdravlje učenika”. Cilj je osnaživanje samosvijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i ulozi koju u tome imaju društvene mreže, a koje danas gotovo svaki srednjoškolac svakodnevno koristi i po nekoliko sati. Također, voditeljice će kroz radionicu preispitati i koja je uloga influencera danas, s naglskom na moguće posljedice neprimjerenih poruka na mentalno zdravlje učenika.

MEDIJI OKO NAS

6. svibnja 2022.

OŠ Šimuna Kožičića Benje, Ul. Asje Petričić 7, 23000 Zadar

Učenici 3. razreda će uz edukativnu slikovnicu o medijima imati aktivnost izrade vlastite brošure i društvene igre – memokartice o zaštiti privatnosti i pravilnom korištenju elektroničnih medija .

PRVAŠIĆI UPOZNAJU MEDIJE

6. svibnja 2022. u 10 sati

Novi radio, Splitska ulica 3, 23000 Zadar

Učenici 1. razreda OŠ Šimun Kožičića Benje – PŠ Diklo, u školi će odraditi radionice u kojima će upoznati što su to mediji i pobliže upoznati radio kao jedan od njih. Slikat će radio prošlosti i budućnosti te fotografije uvezati kao poklon djelatnicima radio postaje koju će posjetit.

Na radiju će snimiti džingl o Eko junaku ili otpjevati pjesmu majkama za njihov dan. Učenici će pri tome izraziti svoje emocije i podijeliti ih s drugima.

DJECA I MEDIJI

28. travnja u 19 sati i 4. svibnja 2022. u 17 sati

OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar, Ulica Asje Petričić 7, 23000 Zadar

Učiteljica će provesti s roditeljima predavanje i radionicu. Učenici 3. razreda će pak sudjelovati na edukativnoj radionici o medijskoj pismenosti na kojoj će obuhvatiti teme: vrste medija, kako se pravilno ponašati i zaštititi u svijetu medija, medijski prostor i stvarnost, kako mediji utječu na djecu te dobre i loše strane medija.

KLIKOLOVKA

4. svibnja 2022. u 9.40 sati

OŠ Šimuna Kožičića Benje, Ulica Asje Petričić 7, 23000 Zadar

Učenici 6. razreda će pogledati video lekciju “Clickbait novinarstvo” u kojoj će saznati kako prepoznati pravu vijest, kako se kreira senzacionalistički naslov i koja je svrha istog. Kroz timski rad, na temelju podataka koje će dobiti, osmislit će kratku vijest s clickbait naslovom. Predstavnici timova rezultate će predstaviti razredu.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U HOTELIJERSKO-TURISTIČKOJ I UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI ZADAR

Od 2. do 13. svibnja 2022.

Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Antuna Gustava Matoša 40, 23000 Zadar

Tijekom Dana medijske pismenosti u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi održavat će se radionice i predavanja s temama iz medijske pismenosti. Teme su: cyberbullying, dezinformacije i lažne vijesti, sigurnost na internetu, reklame i kritičko mišljenje te propagandne tehnike.

MEDIJSKA PISMENOST OD NAJRANIJE DOBI (OTVORENO ZA JAVNOST – PREDŠKOLARCI)

6. svibnja 2022. u 9 sati

Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Aleksandar Stipčević, Arbanasi

Radionica je namijenjena predškolskom uzrastu, a cilj je istražiti dječje razumijevanje medija te ih upoznati s različitim oblicima medija i medijskih sadržaja. Poseban naglasak je na jednu od najznačajnijih komponenati medijske pismenosti – nužnost ralikovanja između svijeta medija i stvarnog svijeta

Prijaviti se može na broj telefona 023 313 235.

NOVINAR NA JEDAN DAN (OTVORENO ZA JAVNOST - OSNOVNOŠKOLCI)

2. svibnja 2022. u 14 sati

Gradska knjižnica Zadar,Ogranak Bili brig, Put Pudarice 15J, 23000 Zadar

Učenici viših razreda osnovne škole upoznat će novinarku Slavicu Vulin koja će im približiti ulogu i zadaće novinara. Objasnit će im način pripremanja vijesti kako za televiziji, tako i za radio i novine. Knjižničari će sudionike radionice podijeliti u nekoliko grupa. Svakoj će grupi podijeliti kratke priče iz kojih oni trebaju sastaviti vijesti iz kulture, crne kronike, sporta, žutog tiska i slično. Napisano će komentirati navedena novinarka.

Prijaviti se može na broj telefona: 023 327 629

KOLIKO ZNAMO O DRUŠTVENIM MREŽAMA? (OTVORENO ZA JAVNOST - OSNOVNOŠKOLCI)

2. svibnja 2022. u 9 sati

Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Ploča, Grgura Barskog Zadranina 10, 23000 Zadar

Psihologinja Diana Dragaš učenicima nižih razreda osnovnoškolskog uzrasta održat će interaktivnu radionicu kojom će ukazati na opasnosti društvenih mreža.

Prijaviti se može na broj telefona: 023342199

MEDIJSKA PISMENOST U VRTIĆU

Od 23. do 26. svibnja 2022. u 16.30 sati

Dv Školjkica i more, Marijane Radev 2, 23000 Zadar

Putem slikovnica, plakata i poučnih videa približit će se djeci korisnost i štetnost medija. Za kraj planiranih aktivnosti priredit će se kreativna radionica za djecu i roditelje (izrada slikovnice na temu mediji) te igrokaz koji će roditelji izvesti za djecu pod nazivom “Druženje bez medija”.

BITI RADIJSKI VODITELJ

3. svbnja 2022. u 8 sati

Gradska knjižnica Zadar, Stjepana Radića 11b, 23000 Zadar

Glavni urednik HRT Radio Zadra, Toni Pajkin, družit će se s učenicima 3. razreda Gimnazije Vladimira Nazora te ih upoznati sa svojim poslom.

OVISNI O PONAŠANJU

6. svibnja 2022. u 12.25 sati

Gimnazija Franje Petrića Zadar, Obala kneza Trpimira 26, 23000 Zadar

Kada korištenje interneta i društvenih mreža postaje prekomjerno? Koji kriteriji određuju granicu čiji prelazak podrazumijeva rizik za razvoj ovisnosti o internetu? Koje su posljedice pretjerane upotrebe interneta? Na navedena pitanja odgovore će tražiti učenici drugih razreda. Radionicu će s njima provesti školska knjižničarka.

DJECA I MEDIJI

3. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Šimuna Kožičića Benje, Ulica Asje Petričić 7, 23000 Zadar

Učenicima je održana prezentacija o marketingu i pretjeranom isticanju svojstava koje proizvod u biti ne posjeduje. Upoznati su s pojmovima internetski marketing i promidžbena poruka. Učenici su dobili zadatak osmisliti oglas za neki proizvod, smisliti slogan i razmisliti tko su potencijalni kupci proizvoda. Potom su snimili oglas pomoću digitalnog alata.

ZAGREB

SVIJET BEZ MEDIJA: GDJE SE VIDIMO ZA 10 GODINA?

12. travnja 2022.

OŠ Ivana Cankara, Cankareva 10, 1000 Zagreb

Radionica i diskusija o ovisnosti o medijima namijenjena je učenicima petog razreda navedene škole. Koliko nam u životu pomažu mediji? Jesi li nužno dobri? Možemo li vjerovati svakoj informaciji i gdje bi nas neprovjeravanje izvora dovelo? Svijet prije 50 godina i za 50 godina – kako ga zamišljam? Koliko će mediji imati utjecaja na budućnost?

MEDIJSKA PISMENOST U KRUŠKICAMA

Od 25. travnja do 7. svibnja 2022.

Dječji vrtić Poletarac, Vile Velebita 18, 10040 Zagreb

Događaj je namijenjen djeci iz skupine “Kruškice” i njihovim roditeljima. Kroz djeci prilagođene aktivnosti osvijestit će se važnost medijske pismenosti, primjereno korištenje medija u vrtiću i kod kuće.

Na roditeljskom sastanku, prezentirat će se materijali i ideje vezane uz temu djece i medija, koje roditelji mogu provoditi kod kuće s djecom.

RADIONICE MEDIJSKE PISMENOSTI

Od 1. travnja do 30. svibnja 2022. po dvije radionice tjedno

Učenički dom Antun Gustav Matoš, Trg Marka Marulića 6, 10000 Zagreb

Društveni centar Borovje i Hrabri telefon održati će ukupno 11 radionica za učenike/ce srednjih škola smještenih u Učeničkom domu Antun Gustav Matoš u Zagrebu. Teme radionica su kako se stvaraju medijski sadržaji, sigurnost na internetu, utjecaj medija na sliku o sebi, prepoznavanje rodnih stereotipova, influenceri i Youtuberi, Instagram vs. Reality te provjeravanje istinitosti izjava.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U MATOŠU

5. svibnja 2022. u 13.10 sati

OŠ Antuna Gustava Matoša Zagreb, Aleja Antuna Augustinčića 12, 10 000 Zagreb

Polaznici dramske skupine petih razreda s voditeljicom će pripremiti radionicu u obliku forum kazališta. Prikazat će nekoliko scena koje se bave elektroničkim nasiljem. Publika će zatim biti pozvana da u interaktivnoj radionici pokuša promijeniti tijek događaja.

Nakon kazališne izvedbe učenici će razgovarati o situacijama elektroničkog nasilja koje su doživjeli ili za koje su čuli te će riješiti anonimni upitnik.

DIGITALNI OTISAK

Od 2. do 6. svibnja 2022.

OŠ Grigora Viteza, Kruge 46, 10000 Zagreb

Na panou ispred knjižnice postavit će se plakati o digitalnim otiscima. Tako će učenici naučiti što je digitalni otisak, čemu služi i tko ga koristi. Na plakatima će učenici naći sve najvažnije informacije kako bi uspješno riješili igricu kojoj će moći pristupiti preko QR koda.

SVE ZBOG JABUKA - KAZALIŠNA PREDSTAVA (OTVORENO ZA JAVNOST)

13. svibnja 2022. u 19.30 sati

Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg narodne zaštite 2, 10000 Zagreb

Predstava o medijskoj pismenosti namijenjena je djeci i odraslima.

Na tržnici grada Tuverploka dogodio se neugodan incident. Jedan prodavač jabuka je napao drugog. Ova vijest brzo se proširila putem novina, interneta, radija i televizijskih emisija. Zbog te vijesti došlo je do svađe između dobrih prijatelja i do žustrih rasprava stručnjaka. No, zašto je uopće došlo do sukoba između dva prodavača i što je istina u cijeloj priči?

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: centar.anzip@gmail.com

UTJECAJ KORIŠTENJA MOBILNIH TELEFONA NA DJECU I ADOLESCENTE (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 13 sati

Knjižnica Gajnice, Meksička 6, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola. Tema su rezultati istraživanja o utjecaju korištenja mobilnih telefona na kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj djece i adolescenata. Raspravit će se prednosti i nedostaci korištenja mobilnih telefona te sigurni i odgovorni načini njihovog korištenja.

Nije potrebna prijava, ulaz je slobodan.

UTJECAJ MEDIJSKIH SADRŽAJA NA DJECU PREDŠKOLSKE DOBI

4. svibnja 2022. u 17 sati

DV Šegrt Hlapić, Područni objekt Iver, Ulica Dragutina Mitića, 10361 Zagreb

Predavanje o razvoju medijske pismenosti kod djece te o utjecaju medijskih sadržaja kojima su djeca izložena, održat će se za roditelje djece polaznika vrtića.

POVEZANOST MEDIJA I DRAMSKO-SCENSKOG PROGRAMA U DJEČJEM VRTICU

Od 25. travnja do 6. svibnja 2022.

DV Poletarac, Vile Velebita 18, 10040 Zagreb

Gledajući predstavu putem DVD-a, djeca će stjecati iskustva i stvarati predodžbu o igri uloga, sceni, rekvizitima na sceni, govoru tijela, mimici i glazbi. Nakon odgledane predstave, djeca će se moći poistovjećivati s likovima, uživljavati u njihove radnje i oponašati ih na svoj način.

Crtići prikazani na ekranu upoznat će djecu sa dogodovštinama prof. Baltazara i njegovim karakteristikama izgleda. Promatranje proljetnog drveta na internetu potaknuti će dječju vizualizaciju od koje mogu nastati originalni slikarski radovi.

ZAGORKINI INOJEZIČARI U SVIJETU MEDIJA

2. svibnja 2022. u 10 sati

OŠ Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka cesta 67, 10000 Zagreb

Učenici od 5. do 8. razreda navedene škole pogledat će film “Ljepota je u različitosti” o učenicima kojima hrvatski jezik nije materinski. Nakon projekcije filma odigrat će “Kahoot kviz” i ispunjavati anketu o poštivanju različitosti u svijetu medija i vršnjačkoj toleranciji.

U školskoj knjižnici razgledat će izložbu rječnika i knjiga na poljskom, ukrajinskom, španjolskom i indonezijskom jeziku i odigrati nagradnu igru “Ispeci pa reci!”. Naučit će od vršnjaka, kojima hrvatski nije materinski, riječi i fraze na poljskom, ukrajinskom, španjolskom i indonezijskom jeziku.

MISLI ŠTO SURFAŠ! (OTVORENO ZA JAVNOST)

7. svibnja 2022. u 16 sati

Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje, Gornje Prekrižje, Ul. Šumski prečac 48, 10000 Zagreb

Udruga “Kolajna ljubavi” organizirati će edukativnu radionicu “Misli što surfaš!” u Centru za odgoj i obrazovanje Prekrižje s djecom s posebnim potrebama i djecom bez adekvatne roditeljske skrbi. Događaj je namijenjen građanima i volonterima.

Prijave se zaprimaju na e-mail adresu: kolajna.ljubavi@gmail.com

PROJEKCIJA I ANALIZA FILMA “INFLUENCERICA”

6. svibnja u 14 sati

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

U suradnji sa Zagreb Film Festivalom i Hrvatskim filmskim savezom, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organiziraju projekciju filma “Influencerica” za srednjoškolce i njihove nastavnike.

Projekcija će se održati u petak, 6. svibnja u 14 sati u zagrebačkom Kinu Tuškanac, s uvodnim razgovorom i analizom filma pod vodstvom Ane Đordić i Uroša Živanovića, voditelja Filmske naSTAVe – obrazovnog programa Hrvatskog filmskog saveza namijenjenog prvenstveno srednjoškolcima.

Prijave se primaju putem obrasca, koji za svoje razrede trebaju ispuniti srednjoškolski nastavnici koji će s učenicima doći na projekciju.

Više informacija saznajte OVDJE.

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE

5. svibnja 2022. u 10.40 sati

OŠ Većeslava Holjevca, Siget 23, 10000 Zagreb

Učenici 5. razreda sudjelovat će na radionici “Odnosi na mreži vs. odnosi uživo” u sklopu nastave hrvatskog jezika.

KAKO GLEDATI CRTANI FILM

5. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ braće Radić, Šenoine Branke 22, 10020 Zagreb

Učenici 2. razreda razgovarat će o crtanim filmovima koje vole gledati. Analizirat će se film koji se najčešće spominje. Teme razgovora bit će i gdje najčešće gledaju crtane filmove? Gledaju li ih sami ili s nekim? Što znače oznake 12, 15 i 18?

 

PET KORAKA DO ISTINE

Tijekom travnja i svibnja 2022.

OŠ Petra Zrinskog, Krajiška 9, 10000 Zagreb

Učenici OŠ Petra Zrinskog sudjeluju u eTwinningovom projektu “Pet koraka do istine” kojem je glavna tema razvoj medijske pismenosti i prepoznavanje dezinformacija. Za Dane medijske pismenosti učenici sudjeluju u izradi prvog broja istoimenog e-časopisa zajedno s drugim školama/partnerima koje sudjeluju u projektu. Osim toga sa školama partnerima provode videokonferencije na kojima jedni drugima predstavljau različite teme iz svijeta medija na različite načine.

MEDIJSKA PISMENOST ZA POLICIJU: KAKO PREPOZNATI LAŽNE VIJESTI? (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 11.35 sati

Visoka policijska škola u Zagrebu, Avenija Gojka Šuška 1, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen studentima Visoke policijske škole i zaposlenicima Policijske akademije (uživo) i javnosti (online). Cilj je povećanje medijske pismenosti među studentima Visoke policijske škole, ali i ostalim zainteresiranima. U moru informacija danas je sve važnija sposobnost razlučivanja između pouzdanih i nepouzdanih informacija u medijima i na internetu što zahtijeva znanje i pristup odgovarajućim alatima za provjeru informacija.

Javnost može pratiti predavanje online, a poveznica za pristup bit će dostupna nekoliko sati prije predavanja na: https://policijska-akademija.gov.hr/vijesti/najava-medijska-pismenost-za-policiju-kako-prepoznati-lazne-vijesti/4035

OKRUGLI STOL (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 18 sati

Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Selčina, Selčinska8, 10360 Zagreb

Događanje je namijenjeno zainteresiranim odraslim osobama koje svojim roditeljskim ili profesionalnim ulogama odgajaju djecu. Tema okruglog stola je “Kako pomoći djeci da ne potpadnu pod negativne medijske utjecaje?” Uvodna izlaganja će održati Maja Babić, Danijela Drožđan i Margareta Jakičić, odgojiteljice DV Šegrt Hlapić, a moderirat će Keti Krpan, pedagoginja i knjižničarka, koordinatorica Knjižnice.

Prijaviti se može u Knjižnici Selčina osobno ili na broj telefona 01/2000153

RADIONICA O MEDIJIMA (OTVORENO ZA JAVNOST)

29. travnja 2022. u 18 sati

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Dragutina Golika 28, 10 000 Zagreb

Uz potporu Zaklade Hrvatska za djecu u sklopu projekta “Izrazi se medijima i emocijama”, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, najveća organizacija civilnog društva za medijsko obrazovanje u Hrvatskoj, organizira interaktivne radionice o medijima za djecu predškolske i rane školske dobi u prostorijama ureda DKMK-a u trajanju od sat vremena.

Prijave se zaprimaju na broj 0981816062.

ZAŠTO DEBELA NE SMIJE BITI IZBAČENA IZ GRUPE NA VIBERU ILI ISMIJANA U RAZREDU!?

4. svibnja u 16.50 sati

OŠ Bukovac, Trnac ul. 42, 10000 Zagreb

Učenici 8. razreda će se prisjetiti književnoga djela “Debela”. Nakon toga će čuti nekoliko informacija o tome zašto je važno poštivanje i sebe i drugih u pisanoj komunikaciji na internetu. Teorija će se povezati s književnim likom te pomoću toga mladima ukazati na problem do kojega dolazi kada druge omalovažavamo, vrijeđamo, izbacujemo iz grupa ili javno kritiziramo.

M(TV)OJE ZDRAVLJE JE VAŽNO

2. svibnja u 14.25 sati

OŠ Bukovac, Trnac ul. 42, 10000 Zagreb

Učenici petoga razreda će čuti o važnosti brige za svoje i tuđe mentalno zdravlje tijekom korištenja različitih medija. Nakon razgovora, sudjelovat će u radionici „Koliko poznajem sebe?” Odgovore će čitati javno, a sve u svrhu normalizacije neugodnih iskustava i emocija koje svi doživimo, a važno je naučiti kako o njima razgovarati.

MEDIJ - RADIO

4. i 5. svibnja 2022.

OŠ Brestje, Sesvete, Potočnica 8, 10360 Zagreb

U prvom dijelu učenici 3. razreda će ispuniti anketu o radiju. Upoznat će se s urednicom vijesti na radiju koja će ih posjetiti u školi te održati predavanje o navedenom mediju. Na snimljenom videu koji će urednica izraditi na svome radnom mjestu, učenici će vidjeti kako izgledaju redakcije i studiji na radiju. Upoznat će i ostale zaposlenike i njihovu ulogu. Upoznat će se s protokolom kako nastaju određene vijesti i tko i kako ih plasira u eter. Nakon predavanja, slijedi radionica, na kojoj će učenici s urednicom napraviti stvaralački rad, radijsku emisiju “Što me veseli?”.

MEDIJI I EMOCIJE

4. svibnja 2022. u 15 sati

OŠ Sveta Klara, Markšina 42, 10020 Zagreb

Na Satu razrednika za učenike 2. razreda će biti održane aktivnosti na temu “Mediji i emocije”, prema prijedlogu s portala medijskapismenost.hr.

PRIČE O ŽIVOTINJAMA

4. i 5. svibnja 2022. u 12.20 sati

OŠ Borovje, D. Zbiljskog 7, 10000 Zagreb

Učenici 4. razreda će nakon pisanja scenarija na temu “Priče o životinjama”, izrađivati različite multimedijske sadržaje, stop-animacije, GIF-ove, stripove, 2D i 3D crteže te ih objaviti pomoću alata “Sway”.

MEDIJSKA PISMENOST ZA DJECU MLAĐE DOBI U ODGOJNIM SKUPINAMA "JAGODICE" I "KAPLJICE"

Od 16. do 20. svibnja 2022.

DV šegrt Hlapić Dobriše Cesarića 4, 10360 Zagreb

Tema događanja je kvalitetan medijski sadržaj u odgojno-obrazovnom radu kroz edukativne računalne igre namjenjene djeci. Uključuje i edukativno informativne letke za roditelje te anketu o navikama i načinima koristenja različitih medija u obiteljskom okruženju.

MEDIJSKI SADRŽAJI PRIMJERENI DJECI PREDŠKOLSKE DOBI

3. svibnja 2022. u 17 sati

DV Dobro Drvo, Strojarska cesta 26, 10000 Zagreb

Stručna suradnica pedagoginja će održati online predavanje za roditelje djece predškolske dobi na temu “Medijski sadržaji primjereni djeci predškolske dobi”. S obzirom na to da je obiteljsko okruženje mjesto gdje se odlučuje s kojim će medijima dijete doći u doticaj i kakvu će važnost mediji i s njima povezane aktivnosti imati u djetetovu svakodnevnom životu, roditeljima će se dati smjernice za korištenje medijskih sadržaja u obitelji te prijedlozi medijskih sadržaja primjereni dobi i razvojnim karakteristikama djece predškolske dobi.

LAŽI, LAŽI, LAŽI ME – MEDIJI TO ČINE NAJBOLJE: MEDIJSKA PISMENOST ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB (OTVORENO ZA JAVNOST - ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI)

4. svibnja 2022. u 17 sati

Knjižnica Savica, Ljerke Šram 4, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen osobama treće životne dobi. Program edukacije na radionici prilagodit će se pojedinačnim potrebama korisnika. Uključuje osnove rada na pametnom telefonu (spajanje na Wi-Fi mrežu, služenje različitim aplikacijama za komunikaciju i pristup društvenim mrežama te onima za olakšavanje svakodnevnog života kao što su mobilno bankarstvo, naručivanje na liječničke preglede, naručivanje taksija i slično).

Prijaviti se može telefonski na broj 01 6115 927 ili e-mailom na: knjiznica.savica@kgz.hr

ZVUKOPISNA MANIPULACIJA (OTVORENO ZA JAVNOST)

3. svibnja 2022. u 17 sati, 9. svibnja u 17 sati te 10. svibnja 2022. u 17 sati

Knjižnica Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualda Tadina 4, 10000 Zagreb

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Knjižnica Kajfešov brijeg organiziraju ciklus radionica “Zvukopisna manipulacija”. Događaj je namijenjen djeci uzrasta od 11 do 15 godina.

Teme radionica će biti na koje sve načine mediji mogu manipulirati, kako se postiže manipulacija montažom, lažnim vijestima, pristranim izvještavanjem, cenzurom te kako prepoznati pravu informaciju od one koja to nije.

Prijave se zaprimaju na e-mail: knjiznica.kajfesov.brijeg@kgz.hr

ČITANJE SLIKOVNICE O MEDIJIMA

3. svibnja 2022.

Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10, 10000 Zagreb

U knjižnici Poliklinike SUVAG povodom Dana medijske pismenosti učenicima sa govorno-jezičnim poremećajima u razrednoj nastavi, koji su polaznici produženog stručnog postupka, upriličit će se čitanje “Slikovnice o medijima: medijska pismenost za najmlađe”. Uz čitanje slikovnice, za djecu je osmišljena radionica o osnovama medijske pismenosti uz kviz, a prikazat ćemo i video o medijima.

VIDEOIGRE – PLUSEVI I MINUSI (OTVORENO ZA JAVNOST – ZA OSNOVNOŠKOLCE)

13. svibnja u 9 sati

Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Jelkovec, Vladimira Stahuljaka 3, 10360 Zagreb

Događaj je namijenjen učenicima 2. razreda osnovne škole. Započet će čitanjem slikovnice “Kad video igrice preuzmu kontrolu”, autorice Jennifer Moore-Mallinos. Nakon toga djeca će sudjelovati u razgovoru i aktivnostima povezanima s pričom.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem e-pošte: ana.pavlek@kgz.hr

LAŽNE VIJESTI

3. svibnja 2022. u 15 sati

OŠ Jelkovec, D.Plamenca 1, 10360 Zagreb (Sesvete)

Riječ je o radionici o dezinformacijama i lažnim vijestima. Znamo li kako ih prepoznati? Namijenjena je učenicima 7. razreda navedene škole.

NOVINSKO KAZALIŠTE (MODIFIKACIJA TEHNIKE AUGUSTA BOALA)

5. svibnja 2022. 11.30 sati

OŠ Ivana Gundulića, Gundulićeva 23a, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen učenicima 7. razreda. Modifikacijom tehnika kazališta potlačenih cilj je radionice osvijestiti važnost kritičkog razmišljanja o medijima, razlikovanje istinitih vijesti od lažnih i razvijanje medijske pismenosti učenika. Radionicom će se obuhvatiti deset tehnika novinskog kazališta prema A. Boalu (npr. komplementarno čitanje, komplementarno-ritmičko čitanje i improvizacije).

KLIK! KLIK! – MINUS I PLUS

4. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Lučko, Puškarićeva 102, 10250 Zagreb

Učenici šestog razreda navedene škole sudjelovat će u radionici “Klik! Klik! – minus i plus”. Kritički će promišljati o pozitivnim i negativnim medijskim porukama te njihovom utjecaju na razvoj stavova i vrijednosti. Stvarat će vlastite medijske poruke služeći se IKT-om.

POZITIVNI I NEGATIVNI MEDIJSKI SADRŽAJI

4. svibnja 2022. u 14 sati

OŠ Brestje, Potočnica 8, Sesvete, 10360 Zagreb

Cilj je upoznati učenike trećeg razreda s negativnim i pozitivnim sadržajima koje susreću u crtanim filmovima te kako oni utječu na njihov kognitivni razvoj i ponašanje. Učenici će uočavati pozitivne i negativne sadržaje te kako se nositi s njima. Pokušat će se kod učenika razviti kritičko mišljenje prema sadržajima koje gledaju u slobodno vrijeme.

KAKO RODITELJI MOGU PODRŽATI DJECU U SVIJETU MEDIJA

17. svibnja 2022. u 18 sati

OŠ Sveta Klara, Mrkšina ul. 42, 10020 Zagreb

Predavanje i radionica bit će održani za roditelje učenika 2. razreda, s ciljem osvješćivanja roditelja o važnosti njihove uloge u poticanju medijske pismenosti kod djece.

VIJEST KOJA NIJE VIJEST

3. svibnja 2022.

Elektrotehnička škola, Konavoska 2, 10000 Zagreb

Radionica za učenike prvog razreda je organizirana u okviru nastave Etike i suradnji s Gradskom knjižnicom Voltino. Učenici će koristiti digitalne alate kako bi ispitali njihova iskustva u korištenju društvenih mreža i drugih medija koje koriste za informiranje. Nakon analize rezultata, učenike će se upoznati s izazovima suvremenog društva u digitalnom dobu, odnosno prednostima i posljednicama koje mogu izazvati informacije i dezinformacije. Analizirajući zadane primjere medijskih tekstova, učenici će u grupama pokušati prepoznati istinitost vijesti te predstaviti parametre kojima su se vodili prilikom svoje pripreme.

U završnom dijelu radionice, učenice će se upoznati s deset savjeta kako prepoznati lažne vijesti, ali i s odabranim djelima koje gradska knjižnica nudi učenicima za proširivanje svojih znanja o ovoj važnoj temi.

MEDIJI I EMOCIJE

3. svibnja 2022. u 11.50 sati

Salezijanska osnovna škola, Dugoratska ulica 2, 10000 Zagreb

S učenicima 4. razreda održat će se radionica po materijalima 1. i 3. poglavlja brošure “Mediji i emocije”.

INFLUENCERI NEKAD I DANAS

2. svibnja 2022. u 15.50 sati

OŠ Bukovac, Vrtnjakovečka 8, 10000 Zagreb

Radionica o utjecaju influecera nekad i danas održat će se za učenike 8. razreda.

YOUTUBE(RI)

4. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Kustošija, Sokolska 7, 10000 Zagreb

Na nastavi sata razrednika učenici 5. razreda će pogledati videolekciju “Što da radim bez jutjub(er)a?”. Zatim će diskutirati te riješiti radne listiće. Učenici će prezentirati svoje radove, a najzanimljiviji će se staviti na pano u razredu.

SVIJET ZBILJE/SVIJET MEDIJA

6. svibnja 2022. u 13 sati

DV Košnica, Medpotoki 1a, 10090 Zagreb

Djeca će nakon uvodnog razgovora pogledati kratki video o svijetu zbilje i svijetu medija. Nakon pogledanog video, izraditi će dva plakata u dvije skupine. Na jednom plakatu prikazati će što spada u svijet zbilje, a što u svijet medija. Nakon izrade plakata, slijedi izrada dječje slikovnice u kojoj će djeca smišljati priču s naglaskom na spomenute razlike. Cilj je osvijestiti razlike navedenih pojmova te pozitivne i negativne strane istih.

PRIMJENA FOTOGRAFIJE I DIGITALNIH MEDIJA U RADU S DJECIM RANE I PREDŠKOLŠKE DOBI

14. svibnja 2022.

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 77, 10000 Zagreb

Tijekom predavanja studentima će biti prikazane mogućnosti primjene fotografije u radu s djecom. Cilj je poticanje na promišljanje te stvaranje motivirajućeg digitalnog okruženja u svrhu aktivne participacije djeteta i kritičkog promišljanja te odgovornog korištenja digitalnih medija.

PROJEKCIJA FILMA "CRVENI BALON"

15. svibnja 2022. u 10 sati

Organizator: Udruga 7. kontinent, Mjesto održavanja: Narodno sveučilište Dubrava, Avenija Dubrava 51A, 10040 Zagreb

U sklopu projekta “Vrtić u kvartovskom kinu” Udruge 7. kontinent, za djecu predškolske dobi održat će se projekcija filma “Crveni balon”.

Prijave zaprima organizator, Udruga 7. Continent

DIGITALNA PISMENOST DJECE PREDŠKOLSKE DOBI I ODGOJITELJ U DIGITALNOM SVIJETU

5. svibnja 2022. u 17 sati

DV Medo Brundo, Dubrava 185, 10040 Zagreb

Interni stručni aktiv na temu “Digitalna pismenost djece predškolske dobi i odgojitelj u digitalnom svijetu” oblik je stručnog usavršavanja za odgojitelje i stručne suradnike navedenog vrtića. Uključuje parlaonicu, navođenje primjera dobre pedagoške prakse i prezentaciju “Mrežni alati u radu s djecom”.

EKSPERIMENTALNI FILM "FILM ISPOČETKA"

6. svibnja, 2022. u 10.30 sati

Organizator: Udruga Bacači sjenki. Mjesto održavanja: DV Pčelica, PO Trepčanska, Trepčanska 10, 10000 Zagreb

Događaj je namijenjen djeci navedenog vrtića. Eksperimentalni film “Film ispočetka” dio je programa međunarodnog projekta CinEd, filmskog obrazovanja djece i mladih. Udruga Bacači sjenki partner je i izvođač projekta CinEd za Hrvatsku.

SNALAŽENJE U ŠUMI (NETOČNIH) PODATAKA

Od 4. do 12. svibnja 2022.

OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92, 10000 Zagreb

Školska knjižničarka u Osnovnoj školi Petra Zrinskoga Rahela Frelih u suradnji s Odjelom za djecu i mladež Knjižnice Vladimira Nazora, tijekom svibnja održava radionice u kojima učenici uz vođeni heuristički razgovor te kratke vježbe osvještavaju potrebu za provjerom podataka koje pronalaze na internetu, posebice na društvenim mrežama. Kako lako informacija postane dezinformacija te koje razmjere može imati krivo prenesen podatak, učenici će otkrivati pomoću konkretnih situacijskih igara koje vode knjižničarke.

MOJ PRVI FILM

Od 5. svibnja 2022.

DV Mačak u čizmama, Kvintička 82, 10000 Zagreb

Djeca starije vrtićke skupine će uz pomoć digitalnih alata izraditi “Stop motion” crtani film. Kroz izradu filma, djeca će iskustveno učiti, istraživati digitalne alate i mogućnosti korištenja, razvijati će kreativnost i samostalnost te će učiti o različitim oblicima medijskih reprezentacija.

OPREZAN LET U CYBER-SVIJET

6. svibnja 2022.

OŠ Remete, Remete 99a, 10000 Zagreb

Učenicima šestih razreda će biti prikazan film “STOPcyberbullyingu” dramsko-medijske skupine OŠ Dragalić. Potom će sudjelovati u radionici pod nazivom “Oprezan let u cyber-svijet”. Cilj je navedene radionice upoznati učenike s pojmom cyberbullyinga te ih potaknuti da pravovremeno prepoznaju sveprisutno internetsko nasilje u svojoj okolini. Učenici će u skupinama osmisliti slogane kojima će upozoriti vršnjake na opasnosti koje donosi internetsko nasilje.

ESCAPE ROOM: LAŽNA VIJEST ILI NE?

5. svibnja 2022. u 15 sati

VII. gimnazija, Križanićeva 4, 10000 Zagreb

Učenici 3. razreda će u timovima morati doći do zaključka je li dana informacija istinita ili lažna. Morat će pronaći odgovore na temelju pet zadanih tragova, koji ih vode do konačnog zaključka. Tragovi su zadaci iz područja prepoznavanja lažnih vijesti i citiranja.

LAŽNE VIJESTI! KAKO IH PREPOZNATI? (OTVORENO ZA JAVNOST)

9. svibnja 2022. u 17.30 sati

Knjižnica Knežija, Albaharijeva 7, 10000 Zagreb

Na radionici, koju će voditi diplomirana novinarka Irena Petrović, članica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, bit će riječi o tome kako možemo prepoznati lažne vijesti, tehnikama njihova prepoznavanja, posljedicama njihova dijeljenja te o digitalnoj odgovornosti.

Ulaz je slobodan, prijave nisu potrebne.

DRUŠTVENE MREŽE- KAKO SIGURNO SURFATI

Od 25. travnja do 6. svibnja 2022.

OŠ Gračani, Gračani 4a, 10000 Zagreb

Predavanje i radionica namijenjena je roditeljima učenika navedene škole. Roditelji će biti upoznati kako i na koji način svoju djecu usmjeriti na putu društvenih mreža, platformi i zamki koje donosi digitalni svijet.

OSNOVE MEDIJSKE PISMENOSTI

6. svibnja 2022.

DV Špansko, Špansko 11, 10000 Zagreb

S djecom od 6 i 7 godina igrat će se igre koje ih pripremaju za školu, potiču predčitalačke i predmatematičke vještine na laptopu. Pogledat će se videolekcija o medijima Medijska pismenost za najmlađe te razgovarati o iskustvima korištenja medija kod kuće.

MEDIJI OKO MENE - PRIMJERENOST MEDIJA

5. svibnja 2022.

OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92, 10000 Zagreb

Cilj radionice je upoznati se s medijima s kojima se učenici susreću i prepoznati različite osjećaje vezane uz te medije. Planirane su aktivnosti stvaranja vlastitog medijskog sadržaja.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ VOLTINO

Od 16. do 27. svibnja

OŠ Voltino, Vinkovačka ul. 1, 10000 Zagreb

Radionice na temu medijske pismenosti za učenike navedene škole održavat će se na Satu razrednika.

ČITANJE SLIKOVNICE O MEDIJIMA I IZRADA ZAJEDNIČKOG PLAKATA "MEDIJI"

11. svibnja 2022. u 9 sati

DV Sunčana, Dječji trg 2, 10000 Zagreb

Zajedno s djecom, odgojiteljice će čitati “Slikovnicu o medijima”. Potom će, izrezivanjem elemenata iz časopisa, izraditi  plakat “Mediji”.

ZAPREŠIĆ

MEDIJSKA PISMENOST U VRTIĆU MASLAČAK

Od 2. do 6. svibnja 2022.

DV Maslačak Zaprešić, Hrvatske mladeži 4, 10290 Zaprešić

Odgojna skupina “Cipelići” ove pedagoške godine bavi se projektom Medijska pismenost. U navedenom tjednu znanja koja su stekli kroz projekt podijelit će s prijateljima iz drugih skupina i  roditeljima.

U predvorju vrtića djeca će s odgojiteljima izložiti plakate o tome što su mediji i zašto je važno o njima učiti od malih nogu. Djeca će imati priliku koristiti laptop te putem projektora vidjeti što su napisali ili nacrtali, a također uz podršku odraslih koristit će se i internetom. Postaviti će se i edukativni kutić za roditelje s letcima i prezentacijom o medijskoj pismenosti za djecu. Također predstaviti će se i rezultati ankete o korištenju medija kod kuće koju su roditelji prethodno ispunili.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MLADIH AUTORA DV PČELICA, ZAGREB, "TRANSFORMACIJE""

Svibanj, 2022.

Gradska knjižnica Ante Kovačića, Trg žrtava fašizma 6, 10290 Zaprešić

Izložbom fotografija cilj je prikazati različita područja dječjeg interesa prikazanog kroz fotografiju.

UTJECAJ MEDIJA NA EMOCIJE

6. svibnja u 9.30 sati i 10. svibnja 2022. u 17.30 sati

OŠ Ljudevita Gaja, Ljudevita Gaja 2, 10290 Zaprešić

Kakav je utjecaj medija na emocije? Cilj radionice za učenike razredne nastave je približiti metode kojima se utječe na naše emocije, razviti medijsku pismenost i osvijestiti emocije koje izazivaju mediji.

ZLATAR

ISTINA, NASILJE, DJECA

3. svibnja 2022. u 7.15 sati

SŠ Zlatar, Braće Radića 10, 49250 Zlatar

Učenici na satu etike u grupnom radu istražit će tri problema prema vlastitim željama. Teme su – istina/neistina u medijima, komentari nasilja i iskorištavanje djece u medijima. U digitalnom alatu “Canva” objavit će rezultate svog istraživanja.

YOUTUBE(RI)

4. svibnja 2022. u 11.30 sati

OŠ Kustošija, Sokolska 7, 10000 Zagreb

Na nastavi sata razrednika učenici 5. razreda će pogledati videolekciju “Što da radim bez jutjub(er)a?”. Zatim će diskutirati te riješiti radne listiće. Učenici će prezentirati svoje radove, a najzanimljiviji će se staviti na pano u razredu.

DIGITALNE PRIČE - RADIONICA DIGITALNOG PRIPOVIJEDANJA

11. svibnja 2022. u 13.15 sati

SŠ Zlatar, Braće Radić 10, 49250 Zlatar

U okviru fakultativnog predmeta Digitalni mediji, održat će se radionica digitalnog pripovijedanja. Polaznici će naučiti kako kreirati i publicirati medijski sadržaj u obliku kratkih digitalnih priča. Nakon demonstracijskog primjera, polaznici će odabrati temu svoje digitalne priče, izraditi scenarij, prikupiti informacije, izraditi slikovni i multimedijski sadržaj te oblikovati medijski sadržaj u formi kratke digitalne priče. Po završetku radionice, učenici će svoje digitalne priče objaviti u digitalnom školskom listu KAP.

ŽUPANJA

DIGITALNI MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE - RECIMO DA VIDEOIGRAMA, ALI U PRAVOJ MJERI!

2. svibnja u 8 i 12.30 sati, 3. svibnja u 12.30 sati te 6. svibnja 2022. u 12.30 sati

OŠ Ivana Kozarca Županja, Dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja

Školska knjižničarka će za učenike petih razreda prirediti predavanje na satu razrednika. Tema je kako koristiti digitalne medije u pravoj mjeri i na pravi način, kako bi očuvali svoje mentalno zdravlje. Naglasak će biti na prekomjernoj uporabi računala i igranju videoigara. Na kraju će učenici poslati svoju poruku vršnjacima pod motom “Recimo DA videoigrama, ali u pravoj mjeri!”

MOJI MEDIJI: KNJIGA I TELEVIZIJA - GLEDAMO ANIMIRANI FILM, ALI I ČITAMO PRIČU

4. svibnja u 17.10 sati, 5. svibnja u 13.30 te u 17.10 sati

OŠ Ivana Kozarca Županja, Dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja

Školska knjižničarka priredit će za učenike 2. razreda projekciju animiranog filma “Mačke iz visokog društva”. Projekciji će prethoditi čitanje istoimene priče iz slikovnice. Učenici će priču doživjeti putem tiskanog medija te kroz animirani film. Na ovaj način će učenici biti potaknuti ne samo na gledanje crtića, već i na čitanje priča na čijim predlošcima su crtići nastali.

OBILJEŽAVANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ IVANA KOZARCA ŽUPANJA

5. svibnja 2022. u 18 sati OŠ Ivana Kozarca Županja, Dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja Na pedagoškoj radionici učenicima prvog razreda će se objasniti pojam medija. Kakve sve stvari vide na televiziji? Što sve mogu čuti na radiju? Što sve mogu s pametnim telefonom? Što se čita ili može naći u novinama? Koje osjećaje možemo doživjeti kroz medije? Navedeno su dio tema o kojima će se razgovarati.

OBILJEŽAVANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI U OŠ IVANA KOZARCA ŽUPANJA

3. svibnja 2022. u 16.20 sati

OŠ Ivana Kozarca Županja, Dr. Franje Račkog 30, 32270 Županja

Na pedagoškoj radionici za učenike 7. razreda govorit će se o poštivanju sebe i drugih u virtualnom svijetu. Osvijestit će se pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu. Analizirat će se primjerene i neprimjerene oblike ponašanja na internetu te ukazati na važnost zaštite osobnih podataka na internetu.