U ponedjeljak 2. svibnja u 11 sati održat će se stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima, koji u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje

Piše: Ana Dokler

U sklopu 5. Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziraju stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u dječjim vrtićima “Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer”, koji će se održati putem interneta, u ponedjeljak, 2. svibnja od 11 do 13 sati.

Prijave se odvijaju preko Ettaedu sustava za online prijavu na skupove Agencije za odgoj i obrazovanje – http://ettaedu.azoo.hr.

*Svih 490 mjesta na stručnom skupu popunjeno je već 21. travnja.

Nakon uvodnih riječi organizatora, središnji dio stručnog skupa bit će interaktivno predavanje “Kako razvijati medijsku i emocionalnu pismenost od vrtića: finski primjer”, koje će na engleskom jeziku održati Julia Alajärvi, viša savjetnica u finskom Nacionalnom audiovizualnom institutu (KAVI), koja radi na promicanju medijske pismenosti i medijskog obrazovanja, prvenstveno među odgojiteljima, nastavnicima i drugim edukatorima koji rade s djecom, mladima i odraslima.

Specijalizirala se za novinarstvo i medijsku produkciju te djeluje kao programska direktorica Centra za sigurniji internet u Finskoj. Sudjelovala je i u izradi obrazovnih materijala za razvoj medijske i emocionalne pismenosti djece do 8 godina, koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s Veleposlanstvom Finske, prošle godine preveli i objavili pod nazivom “Mediji i emocije“.

Aktivnosti za razvoj medijske i emocionalne pismenosti djece do 8 godina

Finska će stručnjakinja dati prikaz kako se u Finskoj razvija medijska pismenost kod djece rane i predškolske dobi te ponuditi primjere i prijedloge kako u dječjim vrtićima poticati razvoj medijske pismenosti i emocionalnih vještina na smislen i zanimljiv način, bez korištenja puno tehnologije. Također će odgovarati na pitanja sudionika.

Na kraju će Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica Dana medijske pismenosti, predstaviti obrazovne materijale na temelju kojih odgojitelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima mogu organizirati radionice medijske pismenosti za djecu predškolske dobi, odnosno roditeljske sastanke o medijima. Ti su materijali objavljeni u sklopu dosadašnjih Dana medijske pismenosti i mogu se besplatno preuzeti na portalu medijskapismenost.hr.

Saznajte više o 5. Danima medijske pismenosti!

Obrazovni materijali za preuzimanje

Foto: ANTONI SHKRABA from Pexels