Projekt Dan BezVeze, koji je prije pet godina pokrenula učiteljica informatike Mirena Maljković, održan je i ove godine u 8 škola diljem Hrvatske. Iz njega su proizašli još neki zanimljivi projekti kojima je cilj razvoj digitalne i medijske pismenosti učenika, roditelja i učitelja, poticanje na tjelesnu aktivnost i briga o mentalnom zdravlju

Piše: Ana Dokler

Iako ima mnogo prednosti, svima nam je ponekad potreban odmor od tehnologije. Vođena tom idejom, učiteljica mentorica informatike Mirena Maljković iz Osnovne škole Rapska u Zagrebu prije pet godina pokrenula je projekt Dan BezVeze.

Cilj projekta je osvijestiti svakodnevnu preopterećenost tehnologijama, a u školama se provodi tako da na jedan dan (ponekad Dan škole) svi učenici i učitelji, a kod kuće i roditelji, ugase svoje mobilne telefone, računala, tablete, televizore, igraće konzole i provedu zajedničko vrijeme u igri, razgovoru, fizičkim i kreativnim aktivnostima.

“Kao učiteljica informatike i sama sam veliki pobornik dobrog izbora tehnologija i primjene IKT-a u nastavi. Također smatram da je važno djecu od prvog razreda poučavati informatici, ali taj dio uključuje i odgoj i obrazovanje djece kako sigurno i odgovorno koristiti internet, razne aplikacije, mobitele, računala. Postoje računalne igre i drugi alati i sadržaji koji djeci mogu koristiti, no stvar je u odabiru i u količini vremena koju djeca provode pred ekranima”, rekla nam je Mirena Maljković još 2017., kada je Dan BezVeze održan prvi put.

Dan BezVeze: Cijela škola jedan dan bez mobitela

U međuvremenu su se u projekt uključivale i brojne druge škole diljem Hrvatske. Ove godine je krajem travnja, uz matičnu školu – OŠ Rapska, Dan BezVeze organiziran i u OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar; OŠ Petrijanec;  OŠ Ante Kovačića, Zagreb; OŠ Sibinjskih žrtava, Sibinj; OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja, OŠ “Gustav Krklec” Maruševec te u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin (na poveznicama se mogu vidjeti izvještaji o aktivnostima svake škole). Zahvaljujući kreativnim i vrijednim učiteljicama i učiteljima, učenici diljem Hrvatske proveli su dan bez tehnologija.

Mirena Maljković opisala nam je kako je to izgledalo u petak, 29. travnja u OŠ Rapska: “Uzbuđenje i veselje na licima djece vidjelo se na svakom koraku, od prvih jutarnjih radionica sve do aktivnosti na igralištu. Sudjelovali su u raznolikim igrama i radionicama, od pikulanja, lutkarstva, kreativnog pisanja, folklora, škole rocka, slikanja, matematičkih izazova, preko muzejskih eksponata sve do azimuta. Učiteljima su se pridružili i mnogi vanjski suradnici i pomogli učenicima u razvoju novih vještina”, kaže autorica Dana BezVeze, koji pored svoje internetske stranice, ima i Facebook i Instagram stranice na kojima se mogu pratiti sve informacije o projektu.

Velik interes učenika, učitelja i roditelja za Dan BezVeze, potaknuli su nastavnike OŠ Rapska na pokretanje još nekih sličnih, zanimljivih projekata kojima je cilj razvoj digitalne i medijske pismenosti učenika, roditelja i učitelja, poticanje na tjelesnu aktivnost i briga o mentalnom zdravlju.

Održite radionicu za učenike i podržite njihovo mentalno zdravlje

Jedan od njih je dvogodišnji Erasmus projekt “Online vs. offline – two worlds meet”, koji podrazumijeva i mobilnost učitelja kako bi se dodatno educirali za svrhovitu provedbu projekta.

Također, kaže Mirena Maljković, u svrhu pozicioniranja Dana BezVeze na međunarodnoj razini pokrenut je i eTwinning projekt “Offline onlife”, koji je zasad okupio desetak partnerskih škola iz Hrvatske i Europe i u kojem se svaki mjesec obrađuje nova tema i provode raznolike aktivnosti. U projektu se izmjenjuju aktivnosti u stvarnom s onima u digitalnom svijetu, na primjer, učenici iz partnerskih škola su izmjenjivali pisma, a zatim komucirali videopozivom preko Zooma. Tijekom božićnih praznika igrali su društvene igre s obiteljima, a tijekom siječnja i veljače izrađivali su društvene igre u svrhu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

eTwinning projekt “Offline onlife” možete pratiti putem Twinspace i Facebook stranice projekta.

Petašice iz Medijske skupine istražuju medije i znanja prenose mlađim učenicima

Foto i video: OŠ Rapska