Agencija za elektroničke medije sufinancira projekte, manifestacije, seminare, konferencije, radionice, predavanja, istraživanja ili pripremu i izradu edukacijskih materijala na temu medijske pismenosti. Najviši iznos koji se može dobiti za pojedini projekt iznosi 40 tisuća kuna, a rok za podnošenje prijava je 19. prosinca 2019.

Izvor: aem.hr

Vijeće za elektroničke medije objavilo je 18. studenog 2019. javni poziv za prikupljanje ponuda za sufinanciranje projekata, manifestacija, seminara, konferencija, radionica, predavanja, istraživanja ili pripreme i izrade edukacijskih materijala na temu medijske pismenosti za 2020. godinu.

U proračunu Agencije za elektroničke medije i ove su godine za tu svrhu osigurana financijska sredstva u visini od 400 tisuća kuna. Najviši iznos koji se može dobiti za pojedini projekt iznosi 40 tisuća kuna u jednoj godini, a najmanji 4 tisuće kuna.

Svrha sufinanciranja je jačanje i razvoj medijske pismenosti građana te osvješćivanje javnosti o njenoj važnosti. Medijska pismenost podrazumijeva skup pojedinačnih i društvenih znanja, brojne kompetencije i vještine, odnosno sposobnost pristupa i korištenja medija i komunikacijskih platformi, razumijevanje, vrednovanje i kritičko promišljanje različitih aspekata medija i medijskih sadržaja te stvaranje medijskih sadržaja i poruka, kao i odgovorno i etičko dijeljenje informacija i medijskih sadržaja na medijskim i komunikacijskim platformama.

Medijska pismenost omogućuje građanima da razviju kognitivne, tehničke i društvene vještine i kapacitete koji im omogućuju učinkovit pristup i kritičku analizu informacija i medijskih sadržaja, da znaju provjeriti točnost informacija, kako bi mogli donositi informirane odluke na temelju medijskih sadržaja koje koriste, kreiraju i dijele i zaštiti se od dezinformacija, lažnih vijesti, manipulacija i propagande, te sudjelovati u društvenome i kulturnome životu i imati aktivnu ulogu u demokratkom procesu.

Pravo podnošenja prijave imaju svi fakulteti, instituti, obrazovne ustanove, udruge i ostale pravne osobe koje razvijaju i rade projekte vezane uz medijsku pismenost koji će se finalizirati do 30. lipnja 2021.

Dokumentacija za podnošenje prijave može se podići u Agenciji za elektroničke medije, Jagićeva 31, Zagreb, te je dostupna i na internetskim stranicama Agencije.

Prijave se dostavljaju Agenciji za elektroničke medije na popunjenom propisanom obrascu i s dokumentacijom kojom se prijava potkrepljuje. Svu traženu dokumentaciju potrebno je dostaviti u zatvorenoj omotnici na adresu: Agencija za elektroničke medije, Jagićeva 31, Zagreb, uz napomenu “Prijava na javni poziv za sufinanciranje projekata medijske pismenosti”.

Rok za podnošenje prijava je 19. prosinca 2019., a Vijeće za elektroničke medije će u roku 45 dana od zadana zaprimanja ponuda obavijestiti podnositelje zahtjeva o odluci Vijeća.

Preuzmite javni poziv, upute za prijavitelje i obrasce za prijavu

Mogu li regulatori poticati medijsku pismenost?

Foto: Helloquence on Unsplash