Animirani film ‘Obitelj Addams’ preporučuje se djeci starijoj od 8 godina. Sadrži mnoštvo gegova koji će zabaviti i djecu i odrasle, a kroz cijeli film se provlače poruke o važnosti obitelji i zajedništva, empatije i prihvaćanja različitosti

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani film Obitelj Addams je još jedan uradak o ovoj neobičnoj obitelji. Iako nije jeziv kao filmovi i serije koji su mnogima dobro poznati, film i dalje ima naglasak na crnom humoru, oružju i pomalo čudnim običajima obitelji. Onima koji su gadljivi, scene ručka gdje se vide oči na tanjurima mogle bi biti odbojne.

U filmu se pojavljuju vjerni batler i nezaobilazni pomagač Ruka koji samom svojom pojavom kod djece mogu izazvati neugodu i zbunjenost. Iako su likovi zaista čudni, poruke koje šalju su za svaku pohvalu. Ideje o važnosti obitelji i zajedništva se provlače kroz cijeli film. Naglasak je stavljen i na važnost prihvaćanja različitosti, empatije i suosjećanja s drugima.

Film ima mnoštvo gegova koji će zabaviti djecu i odrasle i mogao bi biti zabavan način za provesti kišno popodne.

Kako kod djece poticati empatiju? I mediji vam mogu pomoći u tome

Sinkroniziran je na hrvatski jezik.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Zabavni likovi, slapstick gegovi i smiješne doskočice.

Nasilje: Nasilja ima. Na primjer, Wednesday u nekoliko navrata gađa svog strica lukom i strijelama koje mu se zabijaju u tijelo i glavu, pri čemu on ne biva ozlijeđen. Zbog toga bi bilo dobro s djecom porazgovarati o stvarnim posljedicama takvog ozljeđivanja i nasilja općenito.

Zastrašujući prizori: Ima ih. Djeci bi mogli biti zastrašujući članovi šire obitelji Addams, poput tete Sloom koja nema jedno oko, i kuća u kojoj žive.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci, iako se koriste izrazi koji bi djeci mogli biti zbunjujući, kao kada Morticia kaže djeci da pljunu tatu (da mu izraze ljubav) prije spavanja.

Seks: Morticia Addams i Gomez Addams se ljube i strastveno plešu.

Tempo: Tempo je prilagođen djeci.

Harry Potter djecu uči kako biti otvoreniji i tolerantniji