U prosincu se održavaju posljednje radionice Filmske početnice u 2019. godini: radionice ‘Osnove filma’ za djecu od 5 do 7 godina te radionica optičkog zvuka za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole

Izvor: Filmska početnica

Želi li se vaše dijete baviti stop-motion tehnikom i saznati kako se objekti u filmu sami kreću? Zanima li ga kako nastaje glazba u filmu te želi kroz muziciranje stvarati vlastite atmosfere u filmskim scenama? Ili ga zanima što je te kako nastaje optički zvuk, kako zvuči žarulja, ekran mobitela ili bljeskalica?

Ovisno o dobi djeteta, možete ga prijaviti na jednu od radionica “Filmska početnica”, koje provodi udruga Restart, a besplatne su zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Teme radionica ovoga su puta “Osnove filma” i “Optički zvuk”.

Za prijavu je potrebno preuzeti OBRAZAC na službenim stranicama programa www.filmskapocetnica.restarted.hr te ga ispunjenog poslati na filmskapocetnica@restarted.hr. Po prijavi dobivate sve dodatne informacije!

Osnove filma

Radionica “Osnove filma” namijenjena je djeci od 5 do 7 godina. Održavat će se u prostoru Multimedijalnog instituta – klub MAMA u Preradovićevoj 18 u Zagrebu kroz 4 nedjelje u prosincu – 1.12., 8.12., 15.12. i 22. 12., od 10 do 11 sati.

Svaki od tih termina bit će posvećen jednoj temi – glazbi u filmu, fotografiji, videu i zvuku, a voditelji su Ivana Đula, Luka Vrbanić, Vanja Babić i Vanda Kreutz.

Djeca će se na radionicama baviti stop-motion tehnikom kako bi saznali kako se objekti u filmu sami kreću, kao i procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Slušat će zvukove koji ih okružuju, bilježiti što čuju te razmišljati o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma: umiruje, straši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Na kraju će stvoriti iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi te im mijenjati položaje i oblike kako bi dobili neku svoju priču.

Optički zvuk

Radionica optičkog zvuka namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda). Održat će se kroz tri nedjelje 8.12., 15.12. i 22.12., od 14 do 17 sati, u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34.

Uz voditelje Saru Salamon, Hrvoja Spudića, Vanju Babić, Vandu Kreutz i Tina Dožića, djeca će dobiti uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. S fototranzistorom moguće je očitati titraj svakog izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar. Na radionici će se analizirati zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka.

Tijekom radionice izradit će se jednostavni uređaji za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik). Koristeći uređaj polaznici će izraditi rotirajući instrument u kojeg će dodati svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) kako bi modificirali pronađene frekvencije. Izrađene crteže pretvorit će u video te ga zatim ozvučiti.

Više informacija potražite na službenoj stranici filmskapocetnica.restarted.hr ili Facebook stranici Filmska početnica.

Napravite svoj film u tehnici stop animacije