Školu u kinu u proteklih 12 godina posjetilo je više od stotinu tisuća djece i mladih, a ovaj program riječkog Art-kina odnedavno je dostupan i online

Izvor: Art-kino

Škola u kinu dugogodišnji je projekt riječkog Art-kina namijenjen približavanju filmske umjetnosti djeci i mladima. Nastao 2009., zamišljen je kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod spomenutog uzrasta. S vremenom je proširen na vrtiće i srednje škole, a odnedavno je, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju,  dostupan i online.

U 12 godina održavanja, Školu u kinu posjetilo je više od stotinu tisuća djece i mladih, odgajatelja i nastavnika iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Osnovna ideja projekta je potaknuti djecu i mlade da filmove gledaju na velikom platnu, u tišini i mraku kino dvorane, kako bi sama recepcija filma bila kvalitetnija. Skretanjem pažnje na pojedine elemente filmskog jezika cilj je kod djece razviti sposobnost razumijevanja, analize i vrednovanja filmskih sadržaja. Konačno, prikazivanjem raznih filmskih primjera, a u pogledu vremena njihova nastanka, roda, vrsta i geografskog porijekla, nastoji se kod djece razviti selektivnost pri odabiru filmova. Cilj Škole u kinu je da generacije djece koja sudjeluju u programu jednoga dana ne budu samo pasivni konzumenti filmskih sadržaja već osviještena i educirana filmska publika.

Program za dječje vrtiće uključuje kratkometražne animirane filmove recentne domaće i europske produkcije; cilj je stvaranje navike odlaska u kino od najranije dobi kao i približavanje drugačijeg sadržaja od onog u ponudi multipleksa.

Program za osnovne škole nadovezuje se na teme iz filmske kulture koje se obrađuju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja u sklopu Kulture i medija, a donosi širok spektar igrane i animirane produkcije; riječ je o kombinaciji domaćih i stranih dječjih filmskih klasika poput Čarobnjaka iz Oza, Vlaka u snijegu, Družbe Pere Kvržice, Vuka samotnjak, Crvenog balona, filmova Zagrebačke škole crtanog filma i iz serijala prof. Baltazara te recentnijih domaćih i europskih igranih filmova: filmovi iz serijala o Koku (Koko i duhovi, Zagonetni dječak, Ljubav ili smrt, Uzbuna na Zelenom Vrhu), Medvjedić Paddington, Brailleovo srce, Nevidljivi dječak, Novi klinac, Mali gangster, Operacija Arktik.

Crveni balon: filmska bajka o prijateljstvu

Konačno, program filmova za srednje škole omogućuje koreliranje nastave iz raznih predmeta s filmovima na programu; riječ je uglavnom o nezavisnoj igranoj produkciji, a naslovi koji su izazvali najveće zanimanje su: Loving Vincent, Kapetan Fantastični, Raspjevana ulica, Dunkirk, Društvo mrtvih pjesnika, Val, Lady Bird, Sufražetkinje, Dnevnik Diane Budisavljević.

Zbog novonastalih okolnosti vezanih uz COVID-19 te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija, Art-kino je u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima dio programa Škola u kinu krajem 2020. ponudio i u online varijanti. “Iako je jedan od temeljnih ciljeva programa Škola u kinu poticanje gledanja filmova u kinu, u ovim novonastalim okolnostima Art-kino pokušava naći jednostavno rješenje koje će omogućiti gledanje kvalitetnih filmova i putem drugih medija, a sve u cilju zadržavanja kontakta sa školama i učenicima, učenja o filmu te kontinuiteta ovog programa“, ističe savjetnica za dječje programe Art-kina Barbara Zupičić. Tako djeca i mladi iz Primorsko-goranske županije odnedavno mogu u prostorima svojih vrtića i škola ili na svojim uređajima kod kuće uživati u novim i starim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta koji su namijenjeni upravo njihovom uzrastu.

“Škola u kinu ima za cilj razvoj filmske pismenosti kod djece i mladih tako da kod njih razvijemo sposobnost gledanja filma, analize i kritičkog vrednovanja istog te selektivnosti u izboru filmova. Ukratko, cilj je educirati informirane gledatelje, a ne pasivne konzumente. Ujedno ovaj program ima za cilj promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti kao što su društvena inkluzija, ravnopravnost, solidarnost, demokracija i poštivanje različitosti”, kaže ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Školu u kinu tijekom 2020. u kino dvorani i online posjetilo je  sveukupno 8117 gledatelja; održano je 55  projekcija u dvorani uz 4985 gledatelja. Online varijantu programa u posljednja tri mjeseca 2020. konzumiralo je  3132 gledatelja. Prikazana su ukupno 83 naslova svih filmskih rodova (animirani, igrani i dokumentarni), od čega 42 domaća naslova. Najgledaniji filmovi u 2020. bili su: Dnevnik Diane BudisavljevićNevjerojatna priča o divovskoj kruški, Gordon i Paddy, Haker, kratkometražni animirani filmovi Ivane Guljašević Kuman i drugi.

Nastavni materijali uz film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

Više informacija na https://www.art-kino.org/hr/djeca-mladi