Francusko-belgijski animirani film ‘Phantom boy’ uz humanističku priču donosi i intenzivno likovno iskustvo u kojem će uživati djeca, ali i odrasli. Pogledajte ga na senzornoj projekciji 6. prosinca 2023. u 10 sati u kinu Kinoteka

Pripremila: Ana Dokler

Jedanaestogodišnji Alex maštoviti je dječak koji zbog bolesti dospije u bolnicu te otkriva da u snu može napustiti vlastito tijelo, levitirati i letjeti nad gradom. Na isti bolnički odjel dolazi i unesrećeni policajac Leo koji je otkrio zlog urotnika koji namjerava računalnim virusom pokoriti New York, ali mu šefovi ne vjeruju. Onemoćali policajac, dječak s čudesnom sposobnošću i domišljata novinarka udružuju se da bi spasili New York.

Radnja je to francusko-belgijskog animiranog filma “Phantom boy” koji će biti prikazan na senzornoj projekciji u kinu Kinoteka (Kordunska 1, Zagreb) 6. prosinca 2023. u 10 sati.

“Phantom boy” nije samo priča o spašavanju svijeta, već i poruka o pronalaženju hrabrosti i snage čak i u najtežim životnim trenutcima. Uz humanističku priču, ovaj animirani film donosi intenzivno likovno iskustvo u kojem će uživati djeca, ali i odrasli. Stilski je inspiriran film noirom, kriminalističkim filmovima, grafičkim romanima te kubizmom i drugim umjetničkim pravcima.

Animirani filmovi za pripremu djece za pretrage i bolničko liječenje

Kao i inače na senzornim projekcijama, film će biti prikazan u uvjetima prilagođenima djeci koja imaju poteškoće senzorne integracije – uz prigušena svjetla i slabiji zvuk, dok djeca u kinu mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka i djedova.

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost provodi se od 2016. prema konceptu Eve Brlek i Sandre Malenice, a projekt podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Pod krilaticom “Kino dostupno svima”, senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a najave senzornih projekcija redovito se objavljuju na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Sve dodatne informacije o senzornim projekcijama možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Videolekcija: Kako gledati animirani film