Na festivalu Animafin, 16. prosinca u Centru KNAP u Zagrebu, bit će prikazano ukupno 16 kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i svijeta te će se održati 4 radionice za djecu i mlade. Ulaz na sve programe je besplatan

Pripremila: Ana Dokler

Festival animacije za djecu i mlade Animafin održat će se u subotu 16. prosinca 2023. u Centru KNAP u Ivanićgradskoj 41a u Zagrebu. Program se sastoji od radionica i projekcija animiranih filmova, na koje je ulaz besplatan, s time da se za sudjelovanje na radionicama potrebno prijaviti na e-mail: centar@knap.hr.

Glavni dio festivala čine projekcije nagrađivanih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta, koji su namijenjeni prvenstveno djeci i mladima te njihovim obiteljima, ali i svim ljubiteljima kvalitetne animacije.

Filmski program

Prva projekcija, od 12 do 13 sati, namijenjena je djeci od 6 i više godina, a na njoj će biti prikazani sljedeći animirani filmovi:

 1. Mala, sićušna lisica – Aline Quertain, Sylwia Szkiladz, Francuska, Belgija, Švicarska
 2. Crni vuk, bijeli vuk – Ivana Guljašević Kuman, Hrvatska
 3. Zebra – Julia Ocker, Njemačka
 4. Kakav si ti cvijet? – Yinuo Li, Yan Gu, Simiao Wang, Shilong Ji, Yaya Li, Kina
 5. Guska – Jan Mika, Češka, Francuska
 6. Crvena jabučica – Ana Horvat, Hrvatska
 7. Boom – Romain Augier,Charles Di Cicco, Gabriel Augerai, Yannick Jacquin, Laurie Pereira de Figueiredo, Francuska 

Od 13 do 14 sati održat će se druga projekcija, namjenjena djeci starijoj od 12 godina, a na programu su filmovi:

 1. Biti dijete – Simone Giampaolo, Ujedinjeno kraljevstvo
 2. 11 – Vuk Jevremović, Hrvatska
 3. Suho lišće – Lukas Winter, Estonija
 4. Zastavice za plažu – Sarah Saidan, Francuska, Iran
 5. Toplinski val – Fokion Xenos, Grčka
 6. Suočavanje – Sam Gainsborough, Ujedinjeno kraljevstvo
 7. Iris – Lucija Bužančić, Hrvatska
 8. Svjetiljke – Juan Pablo Zaramella, Portugal

Nakon svake projekcije publika će imati priliku glasovati za najbolji film, a rezultati će biti objavljeni na stranicama festivala.

Radionice za djecu i mlade

Čitaonica-pričaonica za uzrast 6+, održat će se od 11 do 12 sati. Voditeljica radionice, književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić djeci će pročitati slikovnicu Uljuđeni vuk Becky Bloom i Pascala Bieta. Nakon čitanja, s djecom će prepričavati sadržaj priče i tragati za značenjima nepoznatih riječi s kojima su se mogli susresti u slikovnici – i nuditi im sinonime za svaku pojedinu riječ, kako bi je bolje zapamtili. Razgovarat će o razlici između knjižare i knjižnice i o knjigama koje djeca vole čitati, a na kraju će djeca izmišljati vlastiti kraj priče.

Akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić vodit će dvije likovne radionice dizajna i izrade likova za kolaž, i to od 11 do 12 sati za uzrast 6+ te od 14 do 15 sati za uzrast 12+. Na ovim radionicama, djeca će dizajnirati svoje likove, izraditi ih od kartona te pripremiti za kolaž animaciju. Moći će dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko izmišljeno novo biće. Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice te postavljati rascjepke. Rezultat radionice bit će njihov vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju, a uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.

Radionica animacije u zoetropeu za uzrast 12+ održat će se od 14 do 15 sati pod vodstvom animatorice, producentice i edukatorice Maše Udovičić. Djeca će se susresti sa zanimljivom optičkom igračkom – zoetropeom i naučiti kako je koristiti. Prema svojim mogućnostima i trenutnoj inspiraciji, nacrtat će 15-tak crteža koji će oživjeti vrtnjom zoetropea. Cilj ove radionice je potaknuti kod djece interes za animaciju i pokazati da nije teško animirati, a moguće je i napraviti svoju verziju ove optičke igračke kod kuće.

U sklopu festivala, u foajeu Centra KNAP održat će se i prigodna prodajna izložba slikovnica izdavačke kuće Sretno srce, optičkih igračaka Croatian Zoetrope i uokvirenih autorskih ilustracija Ane Kadoić.

Festival Animafin organizira Luma Film u partnerstvu s Centrom KNAP, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više informacija pronađite na internetskoj stranici www.animafin.eu i na Facebook stranici https://www.facebook.com/LumaFilmZagreb/.

Videolekcija: Kako gledati animirani film