5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, održava se 16. i 17. listopada u kinu Urania u Osijeku. Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA, a filmska profesija u fokusu ove godine je gluma. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera

Izvor: Filmska RUNDA

“Ove godine Špica radionica bila je zaista posebna. Vodili su je David Gašo i Tin Ostrošić, naši dragi Rundaši i pratitelji od samih početaka, a sada studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Njihov ambiciozan plan pratilo je petnaest polaznika iz cijele Slavonije. U tri dana napravili su čak pet najava za RUNDU. S obzirom na to da je ove godine fokus na glumi, pridružili su im se osječki glumci, predvođeni Aretom Ćurković i Anitom Schmidt. Premijere špica na filmskom platnu, polaznici i publika će vidjeti ovaj vikend u kinu Urania”, najavila je Ana Šimić iz organizacije Filmske RUNDE.

Program počinje u petak, 16. listopada u 18 sati s glumcima u ulozi redatelja, odnosno programom Glumci režiraju. Svoju će osječku premijeru imati filmovi Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.

“Filmska RUNDA svake godine ima jednu filmsku profesiju u fokusu, a ove je godine to gluma. Upravo zato, željeli smo posebnu pozornost posvetiti glumcima, kako ispred, tako i iza kamere gdje smo uočili da postoji nekolicina hrvatskih glumaca koja se izvrsno snašla u ulozi redatelja. Neki su istodobno i režirali i glumili u filmu kojeg režiraju, što je nedvojbeno bio vrlo zahtjevan posao. Njihovi filmovi su posjetili brojne domaće i inozemne festivale i sretni smo što ih sada možemo po prvi put podijeliti s osječkom publikom”, istaknula je Ines Jokoš iz organizacije Filmske RUNDE.

Nakon lutanja po brojnim europskim i svjetskim platnima, profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi u petak u 20 sati stižu i u kino Urania. Festivalska RUNDA i topos mediterana, kaže Dalija Dozet iz direkcije revije i dodaje:

“Ove godine u sklopu Festivalske RUNDE predstaviti ćemo film Njemački inat, osječke redateljice Silve Ćapin, miksove dokumentarno-animirane i eksperimentalne, poput višestruko nagrađivanih filmova Porvernir i Mačka je uvijek ženska, razigranu estonsko-hrvatsku koprodukciju Demonstracija briljantnosti u 4 čina te nagrađivani debitantski igrani film Druker, redatelja Rina Barbira, kojega do sada znamo po nizu odličnih spotova za Vojka V.”

Fokus RUNDA: Gluma, partner: Croatian.film!

Osijek je 16. i 17. listopada fokusiran na Filmsku RUNDU, a Filmska RUNDA na kratkometražne filmove i glumu koja je fokus profesija. Uz pomoć platforme za promociju hrvatskog kratkometražnog filma  Croatian.film Filmska RUNDA donosi i neka iznenađenja za posjetitelje.

Online platforma za gledanje hrvatskih kratkih filmova

“Svake godine stavljamo jednu filmsku profesiju u fokus te se s njom bavimo kroz filmski i radionički program i tako ju približavamo osječkoj publici. Uz sjajnog partnera tu je i sjajni i precizni predslektor Mario Kozina te vrhunski žiri kojemu se pridružio i glas publike. Žiri (Areta Ćurković, Mia Anočić-Valentić, Domagoj Mrkonjić) imao je težak zadatak suditi svojim kolegama te između 15 izabrati 5 filmova. Glas publike dodao je još jedan film. Koji su to točno filmovi? Morat ćete doći u 18 sati u subotu u kino Urania”, najavila je Marta Užarević iz organizacije Filmske RUNDE

Iz fokusa nisu izašli ni vrijedni studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a osim njih, Studentska će RUNDA ove godine prikazati i premijere studenata Akademije za umjetnost i kuturu u Osijeku i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb i to u subotu u 20 sati.

Studentska RUNDA dio je glavnog programa revije. Želimo pratiti kvalitetne i autentične autorske poetike od samog početka i omogućiti publici praćenje nečijeg rada u kontinuitetu, a mladim autorima omogućujemo mjesto na kojemu će moći predstaviti svoj rad i istraživanje, umrežiti se i dobiti direktni feedback od publike i kolega. Drago nam je da ove godine imamo i film sa osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Dnevnik Marije Josipović te film Dvopek, tri jabuke, jogurt autorice Anite Čeko, koji je nastao u sklopu radionice Kinokluba Zagreb”, kaže Dalija Dozet.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Mole se posjetitelji da dođu ranije na željeni dio programa kako bi se udobno smjestili uz pravilan razmak te kako ne bi stvarali nepotreban red prilikom ulaska u kino.

Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova” te grada Osijeka.

Pogledajte program Filmske RUNDE

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma