Projekcije animiranih filmova Pinokio, Pčelica Maja i Tabaluga, prilagođene djeci sa senzornim poteškoćama, održavat će se tijekom listopada, studenog i prosinca u kinima u Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu

Izvor: Hrvatski filmski savez

Senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena i zvuk tiši, a djeca mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu. Mogu donijeti igračke, dekice, grickalice ili doći u pratnji terapijskog psa.

Prikazivat će se dugometražni animirani filmovi Pinokio (2012.), Pčelica Maja (2014.) i Tabaluga (2018.).

Raspored projekcija je sljedeći:

Kino Gaj, Varaždin – 17. listopada, 14. studenog i 12. prosinca u 17 sati

Kino Velebit, Koprivnica – 17. listopada, 14. studenog i 12. prosinca u 11 sati

Kino Tuškanac, Zagreb – 17. listopada u 14 sati, 7. studenog u 16 sati i 12. prosinca u 14 sati.

Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom “kino za sve kino, dostupno svima”. Na senzorne projekcije dobrodošla su sva djeca, ne samo ona sa senzornim poteškoćama. Na taj način ruše se predrasude i stereotipi te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, koja trenutno pohađa doktorski studij Medija i komunikacija, te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti, koja trenutno pohađa doktorski studij Književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Rezultati istraživanja koje su sutorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Senzorne projekcije se održavaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju, javite se na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela 095/578 8511 s informacijama o broju mjesta koje trebate.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju