Ove jeseni u sklopu programa ‘Vrtići u kvartovskom kinu’, djeca u zagrebačkim vrtićima imaju priliku gledati epizode animiranog serijala ‘Koyaa’, a razgovor i druge aktivnosti prije i nakon gledanja filma odvijaju se online

Izvor: Sedmi kontinent

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu nastavlja se već petu godinu zaredom, ali ovoga puta online. Radi se o cjelovitom filmskom programu razvoja filmske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju “Sedmi kontinent” u kojem aktivno kroz cijelu godinu sudjeluje 28 gradskih vrtića i 8 kulturnih centara, a koji financira Grad Zagreb.

U dosadašnjim normalnim okolnostima, djeca su se prije dolaska u kvartovsko kino zajedno sa svojim odgojiteljima pripremala za projekciju najavljenog filma kroz ponuđene im odgojno-obrazovne aktivnosti. S djecom u kinima provodilo se vođeno gledanje filma, a nakon odgledanog filma, pri povratku u vrtiće istraživala se filmska priča još tjednima u za to predviđenim centrima u vrtićkim prostorijama.

Program filmske pismenosti za predškolce, njihove odgojitelje i roditelje

S obzirom na okolnosti u kojima se sada nalazimo, jesensko izdanje ovog programa, posvećeno lutkarskom animiranom filmu, provodi se online.

Do sredine prosinca djeca u vrtićima imaju priliku gledati epizode animiranog serijala Koyaa, jednog od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji, Kolje Sakside. Inspiraciju za svog animiranog junaka autor je pronašao u vlastitom liku. Lutak Koyaa se na posve neobičan i zabavan način suočava sa svakodnevnim situacijama. Oživljava na ekranu i pomoću originalnih ideja rješava svoje probleme sa rasplesanim čarapama, letećom bilježnicom, razigranim autićima, tvrdoglavom naljepnicom, smrznutim šalom ..

Kao i u kinu,  kroz online vođeno gledanje filmova, razgovore prije i nakon filma, kao i razne maštovite igre i zabavne aktivnosti vodi ih voditeljica Jana Šivak koju djeca poznaju iz programa u kinu. Odgojitelji i dalje provode odgojno-obrazovne aktivnosti prema metodičkom priručniku prilagođenom djeci predškolske dobi. Niz predloženih aktivnosti uz film Koyaa ima za cilj približavanje djeci filmske priče i lutkarskog filma kao vrste animiranog filma. Uz njih odgojitelji mogu istražiti zajedno s djecom ulogu pokreta i zvuka na filmu te kako oživjeti lutka ili neki predmet.

Pedagoginja Zlata Gunc iz DV Ivana Brlić Mažuranić, koja sudjeluje u programu od samoga početka smatra da projekt ne samo da razvija filmsku pismenost, nego utječe i na razvoj mnogih drugih kompetencija djece. “U ovoj epidemiološkoj situaciji posve su ograničeni izlasci djece van vrtića, posjete, sudjelovanje u različitim događanjima i susreti sa zanimljivim ljudima. Tim više nam je izuzetno drago da se, unatoč koroni, iznašla mogućnost da se projekt nastavi u virtualnom obliku. Iako doživljaj filma nije kao u kino dvorani, djeca su uživala u filmu Koyaa i aktivnostima koje su prethodile i slijedile projekciju. Radujemo se budućim susretima, makar i u virtualnom obliku”, izjavila je Zlata Gunc.

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu u gradu Zagrebu provodi se od 2016. godine i godišnje ostvari 7 tisuća posjeta djece, a više stotina odgojitelja dosad je sudjelovalo u godišnjim edukacijama na temu razvoja filmske pismenosti.

‘U našem vrtićkom kinu djeca gledaju kvalitetne crtiće i uče’