‘Vodič za srebrne surfere’ sadrži korisne informacije i savjete za korištenje interneta i društvenih mreža za osobe treće životne dobi te prijedloge vježbi koje se mogu provoditi u domovima za starije osobe, udrugama umirovljenika i knjižnicama, ili pak samostalno

Piše: Ana Dokler

U sklopu 5. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije objavila je Vodič za srebrne surfere – prvi hrvatski priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob, koji se može besplatno preuzeti u digitalnom obliku na portalu medijskapismenost.hr.

U naslovu priručnika nalazi se pojam srebrni surferi kojim se u literaturi nazivaju osobe starije životne dobi koje koriste informacijsko-komunikacijske tehnologije. Jedan od izazova s kojima se pritom susreću su dezinformacije i lažne vijesti – istraživanja pokazuju da zbog nedovoljnog poznavanja funkcioniranja interneta i društvenih mreža upravo ova dobna skupina širi dezinformacije čak i do sedam puta češće nego mlađe osobe.

Autori priručnika Tomislav Levak, mag. cult., predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, i novinarka dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, u osmišljavanju sadržaja oslanjali su se na svoje iskustvo u radu s umirovljenicima kroz projekte “Novomedijsko doba za treću životnu dob” i “Hodalica kroz lažne vijesti”.

U teorijskom dijelu priručnika objasnili su razlike između tradicionalnih i novih medija te ukratko opisali specifičnosti različitih društvenih mreža, a posebnu pažnju posvetili su dezinformacijama i lažnim vijestima te lažnim oglasima na internetu.

Tko kreira i dijeli dezinformacije, a tko na njih najčešće nasjeda?

Priručnik sadrži i mali rječnik novomedijskih pojmova i smjernice za korištenje interneta i društvenih mreža za osobe treće životne dobi, među kojima su i pitanja koja si trebate postaviti kada objavljujete, odnosno pregledavate objave i sadržaje na internetu, savjeti za pronalaženje vjerodostojnih izvora te za prepoznavanje oglašivačkih tehnika u medijima.

Tu je i osam vježbi i zadataka koje mogu provoditi njegovatelji u domovima za starije osobe i voditelji radionica u udrugama umirovljenika ili knjižnicama, ali i osobe treće životne dobi same, ili s članovima obitelji. Uz ove vježbe mogu naučiti prepoznati lažne i obmanjujuće internetske oglase, uvjeriti se koliko je lako napraviti deepfake video ili fotografiju, razumjeti kako djeluju trolovi u internetskim raspravama, a kroz kviz provjeriti svoje znanje o medijima i društvenim mrežama.

Preuzmite ‘Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob’

Što djeca i mladi mogu bake i djedove naučiti o sigurnom korištenju interneta