Pogledajte s djecom ovaj kratki film koji su grčki srednjoškolci snimili povodom Dana sigurnijeg interneta i razgovarajte o tome kako njihovi djedovi i bake koriste digitalnu tehnologiju

Piše: Ana Dokler

Simpatični kratki nijemi film “Snjeguljica i sedam ostarjelih patuljaka” pobjedio je u natječaju koji je u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2017. organizirao grčki Centar za sigurniji internet na temu edukacije starijih ljudi o korištenju digitalne tehnologije.

Snimili su ga učenici srednje škole Arsakio Lyceum iz Patrasa, a u njemu je Snjeguljica predstavnica nove generacije, dok su patuljci stariji ljudi, izloženi različitim rizicima na internetu, a zla vještica personifikacija je tih rizika. Mlada Snjeguljica podučava patuljke kako sigurno surfati internetom.

Priča ide ovako: nakon što zloj vještici tablet (umjesto ogledala) odgovori da je Snjeguljica najpametnija u cyber svijetu, ona je protjera duboko u cyber šumu, gdje patuljci sa sijedim bradama mirno žive bez dodira s tehnologijom. Snjeguljica im pokazuje kako im računalo može olakšati život: uz njezinu pomoć patuljci na internetu traže informacije koje ih zanimaju, gledaju filmove, slušaju glazbu, pronalaze stare prijetelje na Facebooku… No zlo vreba na njih i, jedan po jedan, patuljci upoznaju različite opasnosti na internetu: dezinformacije, elektroničko nasilje, računalne viruse, krađu osobnih podataka, kockanje na internetu, ovisnost o nasilnim videoigrama. U svakoj od ovih situacija Snjeguljica im daje ključni savjet kako se zaštititi, a oni spremno od nje uče.

Možete ovaj film pogledati zajedno s djecom i pitati ih kako se njihovi djedovi bake snalaze s računalima, pametnim telefonima i internetom te što bi jedni od drugih u vezi s tim mogli naučiti.

Pahuljac i sedam patuljčica: animirana bajka s temom rodne jednakosti