U sklopu 10. Festivala prava djece u listopadu je u 20 gradova Hrvatske održan niz filmskih projekcija za osnovnoškolce i srednjoškolce, panel rasprava i radionica za djecu i mlade

Izvor: Festival prava djece

Nakon tri tjedna programskih aktivnosti, 12 600 gledatelja i sudionika u 20 gradova Hrvatske, završio je 10. Festival prava djece.

Festival koji već 10 godina promiče prava djece i dječje filmsko stvaralaštvo

Dječji osmijeh i radost najbolje opisuju dojam viđenog i doživljenog tijekom Festivala, dijalog i kritičko promišljanje mladi su ocijenili njegovim najvrjednijim postignućem, a evo što o ovogodišnjem Festivalu prava djece kažu odrasli:

“Nitko od nas odraslih ne zna i ne razumije kako je biti dijete i mlada osoba u današnje vrijeme. Stoga ih treba poticati da se čuje njihov glas. Smatram da nam trebaju diskusije s mladima u što većoj mjeri, to je način da ih se čuje, da oni iznose suprotstavljena mišljenja, a da ih i odrasli vodimo i usmjeravamo. Kao psihologinja smatram da je izuzetno važno progovarati i diskutirati o pravima djece i stalno raditi na senzibilizaciji, a Festival prava djece to radi već punih 10 godina”, riječi su Sande Puljiz Vidović, prof. psihologije, ravnateljice Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica.

Film kao temelj za raspravu o izazovima odrastanja

“Ako ne možeš napraviti sjajne stvari, realiziraj male na sjajan način”, rekao je Napoleon Hill, a njega je, govoreći o svojim dojmovima sudjelovanja na ovogodišnjem Festivalu prava djece, citirala akademska slikarica Marija Krajančić, voditeljica likovne radionice izrade plakata. “Plakat je forma u kojoj je izražavanje riječju i slikom ravnopravno. Moj zadatak je bio upoznati ih s tom formom i potaknuti na izradu plakata najdražeg filma. Podržala sam svaku ideju, ponudila neke nove likovne mogućnosti te smo zajedno realizirali zanimljive i kreativne plakate. Osmijeh na njihovim licima za mene je ono ‘sjajno’ iz uvodnog citata i već tim osmijehom mogu reći da je radionica bila uspješna.”

“Osobno, kao slijepoj osobi, ovo je jedini festival koji zaista ne radi razliku između osoba sa i bez invaliditeta, samim tim osobe s invaliditetom stavlja u ravnopravni položaj sa svima ostalima te u njima samima budi i održava nadu da su jednake i ravnopravne ostalima. Pogotovo za djecu s poteškoćama i mlade s invaliditetom koji se svakodnevno susreću sa preprekama kod uključivanja u socijalni život, Festival prava djece pokazuje da smo svi na kraju isti, vidjeli ne vidjeli, čuli ne čuli”, ispričao je Antonio Pavlović, urednik audiodeskripcije.

Kako filmove gledaju oni koji ne vide

“Nazočili smo Svečanom otvaranju 10. Festivala prava djece, uživali u kreativnoj izvedbi sudionika priredbe, a nakon projekcije filma ‘Tiho dijete’, privremeno smo i mi utihnuli. Pogledali smo i film ‘Duboki rezovi’ na projekciji za srednjoškolce te sudjelovali u raspravi nakon projekcije. Sudjelovali smo na radionici ‘Deset malih tajni velikih majstora: kako mediji i reklame utječu na nas?’ Radionicu su učenici ocijenili kao poučnu, zanimljivu i primjerenu mladima. Posebno cijene mogućnost iznošenja svojih stajališta”, rekla je nastavnica strukovnih predmeta u Školi za medicinske sestre Vrapče Mirjana Kozina, mag.med.techn., savjetnik.

“Ovogodišnji Festival je obogaćen brojnim radionicama na kojima su učenici mogli unaprijediti svoja znanja i vještine. Na radionici ‘Deset malih tajni velikih majstora: kako mediji i reklame utječu na nas?’ učenici srednjih škola imali su priliku učiti o medijima, reklamama i trikovima koji se koriste kako bi se pridobila naša pažnja. Osobno smatram ovaj Festival jedinstvenim i potrebnim, jer osvještava djecu i mlade o filmu kao mediju, medijskoj pismenosti i medijima općenito – a ono najvažnije, uči ih o važnosti poznavanja vlastitih prava u suvremenom društvu”, istaknuo je komunikolog Domagoj Morić, voditelj radionice.

“Kad sam bila pozvana da se ove godine priključim festivalskom timu Festivala prava djece, nisam ni slutila koliko i kako će to proširi moje vidike te obogatiti mene kao osobu. Taj osmijeh i to zadovoljstvo djece koja su došla gledati naše filmove zauvijek će mi se urezati u sjećanje. Još jednom sam se uvjerila koliko je važno ne raditi razlike i koliko ovakav festival može educirati sve nas o inkluzivnosti i pravima djeteta”, svoje dojmove podijelila je Jana Šivak, producentica Festivala prava djece.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo