Festival prava djece, prvi i jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj, i ovog listopada donosi brojne zanimljive i inspirativne sadržaje za djecu, mlade i cijele obitelji. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan

Izvor: Festival prava djece

Od 9. do 26. listopada održava se 10. Festival prava djece, koji uključuje besplatne filmske projekcije za osnovne i srednje škole u 20 hrvatskih gradova, panel rasprave, radionice za djecu i mlade te projekcije obiteljskih filmova.

U ovih deset godina Festival je postao prava platforma za promociju dječjega filmskog stvaralaštva iz Hrvatske i svijeta – na školskim projekcijama djeca i mladi imaju priliku vidjeti filmove koje su osmislili i snimili njihovi vršnjaci, a u sklopu Festivala održat će se i okrugli stol o važnosti dječjeg filmskog stvaralaštva u kontekstu ostvarivanja prava djece na izražavanje, kao i o mogućnostima korištenja filmova koje su snimila djeca dok su učila o ljudskim pravima.

Na konferenciji za novinare, održanoj u srijedu 3. listopada u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu, o dosadašnjem razvoju Festivala govorila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala:

“Drago mi je vidjeti da se tijekom deset godina Festivala prava djece, od 6 gradova koji su ugostili festivalske aktivnosti, broj popeo na 20, a interes gradova za naš program i dalje raste. No mnoga kina nisu opremljena za projekcije filmova koje audiodeskripcijom prilagođavamo za praćenje slijepim i slabovidnim osobama. S obzirom na to da opremu za tu svrhu tijekom Festivala moramo sami osigurati i poslati u sva ta kina, čini mi se da smo u tome dostigli svoj maksimalni kapacitet i iz tog nam je razloga vrlo teško širiti se u nove sredine. Ipak, nadam se da će se to vremenom promijeniti i da ćemo na 15. obljetnici Festivala moći kazati da sva kina imaju opremu kako bi i osobe s oštećenjem vida mogli gledati filmove.

Povjerenje koje nam ukazuju škole čiji učenici i nastavnici sudjeluju na debatnim projekcijama je veliko i dragocjeno, a nama je motiv da i nadalje intenzivno radimo na edukativnim materijalima koji podržavaju obradu raznih društvenih tema. Želja nam je imati još više popratnih edukativnih aktivnosti i radionica, naročito u sredinama u kojima su takvi sadržaji rijetkost.”

Jedan od partnera Festivala prava djece je i Ured pravobraniteljice za djecu. Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu istaknula je:

“Festival prava djece osobito je važan i vrijedan zato što širi svjesnost o važnosti prava djece, a usto afirmira filmsko stvaralaštvo za djecu i stvaralaštvo djece i mladih. Pritom dosljedno ostvaruje i promiče načelo inkluzivnosti i omogućuje da ono zaživi i u području filma za djecu. Za nas je posebno zanimljiv onaj dio festivala u kojem se djeca predstavljaju kao autori jer to vidimo kao jedan od načina da se glas djece čuje u društvu – a i kao poticaj odraslima da razmišljaju o porukama djece. Ovaj je festival poticajan na mnogo načina i razina: i za djecu, i za roditelje, i za učitelje, ali i za cijelo društvo – koje i djeci mora osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakom djetetu.”

Festival prava djece je prvi i jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj, a o tom važnom doprinosu društvu govorila je Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom:

“Ne zaboravljajući djecu s teškoćama, Festival prava djece sa svojim snažnim porukama trajni je podsjetnik na to koliko su naši životi povezivi, isprepleteni i podudarni unatoč svim raznolikostima. Spoznaja da je invaliditet samo jedna od ljudskih različitosti koja može oblikovati djetinjstvo nešto drugačijim, ponekad bolnim – ne smije umanjiti prava djece s teškoćama na uključenost, na sudjelovanje s drugom djecom, na razvoj vlastitih sposobnosti, na pripadanje malim dječjim zajednicama i priliku za zajednički rast. Kad govorimo o inkluzivnosti, ona nije ništa drugo nego potpuna otvorenost prema djetetu s teškoćama, to je svako naše nastojanje da razumijemo načine na koje djeca s teškoćama doživljavaju svijet i kako uče životne vještine, to je ono prirodno prihvaćanje, sve one izgovorene i neizgovorene poruke kada ‘vidimo’ dijete, a ne njegovu teškoću, to su pogledi u kojima se prepoznaje da nam je stalo i da iskreno živimo inkluzivnost u svakodnevnim životnim situacijama. Razumijevanje dječjeg doživljavanja i mogućnost uživljavanja u njihove osjećaje i maštu je preduvjet nedjeljivosti dječjih prava i ostvarivosti za svu djecu. Na kraju, ovaj Festival ima tu magičnu moć vremeplova koji nas vraća u djetinjstvo uvijek kada želimo iskreniji i jasniji pogled, kada trebamo sigurnost, kada tragamo za unutarnjim skladom i osobnim kreativnim izrazom.”

Kako filmove gledaju oni koji ne vide

Važnu ulogu o nastanku Festivala i njegovom razvoju tijekom godina imao je, i dalje ima, ured UNICEF-a za Hrvatsku, čija je voditeljica komunikacija Gorana Banda ispričala:

“U studenome 2009. godine obilježavali smo 20 godina Konvencije o pravima djeteta. Te smo se godine pridružili velikom broju zemalja koje su kroz filmove o djeci i problemima djece širom svijeta progovarale o tome gdje je svijet stigao kada govorimo o ispunjavanju dječjih prava. Festival smo otvorili tada dirljivim dokumentarnim filmom ‘The Final Inch’ (Posljednji inč) koji je bio nominiran i za filmsku nagradu Oscar. Ta snažna filmska priča poučila nas je posljedicama dječje paralize u Sjedinjenim Američkim Državama i junacima javnog zdravstva koji se hrabro bore da okončaju njezin utjecaj u najsiromašnijim krajevima svijeta, a sve više i u razvijenim zemljama jer, kao što i sami svjedočimo, u međuvremenu su stope procijepljenosti djece pale ispod 95 posto i u Hrvatskoj.

Kad gledamo općenito što nam se dogodilo s pravima djece u posljednjih 10 godina, vidimo napredak, ali i razloge za zabrinutost i akciju. Festival je progovorio o mnogima od njih: stupanj uključenosti ranjivih skupina djece, nasilje nad i među djecom, uvažavanje dječjih stavova i njihovo uključivanje u odluke koje ih se tiču, kvaliteta slobodnog vremena, zajedničko vrijeme s obitelji… sve su to teme koje je Festival nastojao potaknuti u javnosti, ali i ponuditi neka rješenja kroz filmove djece i odraslih autora. Ove godine slavimo okruglo izdanje Festivala, zajedno s djecom i odraslima kojima je stalo do toga da svijet učinimo boljim mjestom za svako dijete…”

Festival ima mnoge prijatelje koji ga od početka podržavaju i nesebično mu pomažu, a među njima je i glumac Goran Grgić:

“Godinama sam vjerni pratitelj i prijatelj Festivala prava djece, jer sam među organizatorima i voditeljima festivala prepoznao iskrenu želju i upornost da svojim entuzijazmom pomiču granice mogućeg, da svojom pozitivnom energijom privuku što veći broj kreativaca kako bismo zajedno pokušali svakom djetetu pružiti iste mogućnosti. Bio sam prvi narator u prilagođavanju filmova za slijepe i slabovidne, bio sam i domaćin festivala, ali i promotor kad god je to bilo potrebno. Svakim svojim angažmanom na Festivalu prava djece osjećao bih da sam dio velike priče koja sve nas čini boljim ljudima, jer dajući priliku djeci i mladima da kroz filmove upoznaju sudbine i probleme svojih vršnjaka iz cijelog svijeta, dajemo im priliku da se uče toleranciji koja je dobar put za stvaranje pravednijeg svijeta, koji će u skoroj budućnosti biti u njihovim rukama.”

Svečano otvorenje 10. Festivala prava djece održat će se u utorak, 9. listopada 2018. godine u 20 sati u Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17, Zagreb.

Festival se razvija zahvaljujući podršci i pomoći brojnih umjetnika, stručnih suradnika, partnerskih organizacija, gradova koji su ga ugostili i medija koji su ga podržali, malih i velikih koji drže do prava djece i što je najvažnije, vjeruju u bolje sutra.

Zato je ovogodišnji festivalski slogan – Slavimo dječja prava zajedno!

Glavni organizator Festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a partneri su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i kina Cinestar. Ovogodišnje izdanje Festivala financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Grad Velika Gorica, Britih Council, British Embassy Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Pratite program Festivala na službenoj internetskoj stranici i na Facebooku. Svi festivalski sadržaji su besplatni, potrebno se samo prijaviti.

Sat građanskog odgoja: Kratki film i radionica o zaštiti dječjih prava