Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo tema je okruglog stola koji će se održati u četvrtak, 11. listopada u 10 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac, u sklopu Festivala prava djece

Izvor: Festival prava djece

U sklopu 10. Festivala prava djece, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je okrugli stol pod nazivom “Pogledaj što mi je važno!”. Tema okruglog stola je učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo, a održat će se u četvrtak, 11. listopada od 10 do 11.30 sati u prostoru Male dvorane Kina Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb.

Festival koji već 10 godina promiče prava djece i dječje filmsko stvaralaštvo

Dječje filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Danas u Hrvatskoj djeluje oko 180 školskih i neovisnih filmskih klubova u kojima djeca i mladi uče o filmskoj tehnici i tehnologijama, o filmu kao mediju. Mali i mladi filmaši snimaju igrane, dokumentarne i animirane filmove i reportaže, kroz koje progovaraju o njima bitnim temama, koje su im bliske i koje ih muče.

Na okruglom stolu razgovarat ćemo o važnosti dječjeg filmskog stvaralaštva u kontekstu ostvarivanja prava djece na izražavanje, kao i o mogućnostima korištenja filmova koje su snimila djeca dok su učila o ljudskim pravima. Zašto je upravo film idealan medij kroz koji djeca i mladi mogu ostvariti svoje pravo na izražavanje, koja još prava djeca ostvaruju snimajući filmove i što pritom mogu naučiti o medijima, neka su od pitanja na koja ćemo pokušati dobiti odgovor.

Na okruglom stolu sudjeluju:

  • Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala prava djece,
  • Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu za odnose s javnošću,
  • Nebojša Slijepčević, redatelj dokumentarnih filmova,
  • Stojanka Lesički, voditeljica filmske družine u OŠ Sveti Petar Orehovec.

Moderatorica je Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

Svi zainteresirani pozvani su da se pridruže i svojim sudjelovanjem doprinesu kvaliteti rasprave. Svoj dolazak potvrdite na adresu katarina@alternator.hr (kontakt osoba Katarina Ivče Farnell) do 10. listopada.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?

Foto: Festival prava djece