Panel u organizaciji HAVC-a i Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino održat će se putem Zooma u četvrtak 12. studenog u podne. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se primaju do 10. studenog

Izvor: HAVC

S namjerom razvoja nastave filmske umjetnosti i promicanja filmske i medijske kulture, svake godine u suradnji s festivalima, kinima, filmskim udrugama, školama i drugim tijelima kroz različita događanja Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) nastoji okupiti nastavnike i odgajatelje iz cijele Hrvatske i ponuditi im specijalizirane radioničke programe, filmove i metodičke alate koje će moći primijeniti u nastavnom procesu, čime aktivno prati i podržava implementaciju kurikularnih promjena u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. U ovoj po svemu izvanrednoj godini želja im je u susretu stručnjaka iz audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora artikulirati sve ključne aspekte problematike dostupnosti kvalitetnih filmova za djecu i mlade te metodičkih materijala za nastavnike u online okruženju.

U sklopu popratnog programa Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, koji se održava od 9. do 15. studenog, rasprava o ovim izazovima bit će potaknuta prezentacijom inovativnih filmsko-obrazovnih platformi koje su od ove nastavne godine dostupne u Hrvatskoj te u zemljama članicama programa Kreativna Europa, a koje donose probranu selekciju suvremenog i baštinskog europskog i hrvatskog filma, i to filmova za djecu i mlade te filmova djece i mladih. Riječ je, prvenstveno, o platformi projekta CinEd 2.0, čiji je nositelj u Hrvatskoj udruga Bacači sjenki, zatim Vrti svoj film udruge Djeca susreću umjetnost te Filmska naSTAVa Hrvatskog filmskog saveza, ali i drugima poput uspješnog portala croatian.film Zagreb Film Festivala te raznim drugim korisnim filmskim izvorima za nastavu.

Online platforma za gledanje hrvatskih kratkih filmova

U drugom dijelu panela u radioničkom obliku sudionici će se posvetiti pojedinačnim pitanjima – kako se rješavaju autorska i prikazivačka prava kada je u pitanju film namijenjen nastavi, kakvi su tehnički uvjeti za prikazivanje filma u fizičkim i virtualnim školama, koji su specifični zahtjevi nastavnika i učenika s jedne, a filmskih autora, producenata i pružatelja platformi s druge strane, kako izgleda financijska struktura školskog distribucijskog “tržišta” i kako osigurati da svim učenicima filmska nastava bude jednakopravno dostupna, kako je selekcijski proces ovakvih projekata usklađen s postavkama kurikularne reforme… Također, govorit će se o tome kako osigurati da po postepidemijskom povratku u školske klupe virtualni oblici nastave i školski televizor ne zamijene ono temeljno i najvrjednije što zagovaraju svi koji se bave filmskim obrazovanjem – iskustvo uživanja u filmskoj umjetnosti u pravoj kinodvorani.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja

U panelu će sudjelovati Jelena Modrić, docentica montaže pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te jedna od autorica platforme Filmska naSTAVaIvana Jakobović Alpeza, voditeljica programa udruge Djeca susreću umjetnost, Marija Georgiev, koordinatorica projekta CinEd 2.0Marija Ćurić, urednica portala croatian.filmAna Manjaka, profesorica Hrvatskog jezika u OŠ Župa Dubrovačka, Nataša Sajko, profesorica Hrvatskog jezika u Medicinskoj školi Varaždin i članica Radne skupine predmetnog kurikuluma Hrvatskog jezika pri MZO-u, Anita Duvnjak, rukovoditeljica Odjela za pravne poslove u HAVC-u i Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u, ujedno moderator panela.

Panel se odvija putem videoplatforme Zoom, u četvrtak, 12. studenog u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne i primaju se do utorka, 10. studenog. Prijavnica se nalazi na ovoj poveznici: bit.ly/KinoKino2020.

Akcija Sedmog kontinenta za edukaciju i obiteljsko uživanje u filmu

Dan prije održavanja panela, u srijedu, 11. studenog, svim će sudionicima biti poslani pristupni podaci za Zoom te, kako bi se potaknula usmjerena rasprava, kratak orijentacijski popis tema odnosno pitanja pomoću kojih se lakše mogu pripremiti za praćenje i sudjelovanje. Predviđeno vrijeme trajanje panela je od 12 do oko 14.15 sati.

Ovo događanje realizira se u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti (2017. – 2021.) Hrvatskog audiovizualnog centra, a u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu KinoKino. Za sve dodatne informacije o panelu molimo da se obratite na e-adresu uros.zivanovic@havc.hr. Za informacije o programu samog festivala možete se obratiti na info@kinokino.hr.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu