Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI održava se u Varaždinu i Rijeci od 28. svibnja do 3. lipnja, a dio varaždinskog dijela festivala je i panel rasprava o pravima i zaštiti djece u medijima

Izvor: VAFI

U nedostatku zakonske regulative, puno je toga prepušteno novinarskoj etici. Je li Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima dovoljno konkretan da
novinare riješi briga o etičnosti postupaka? Tko će se uhvatiti u koštac s problemima maloljetnika? Gdje su u praksi djeca u medijima i kakva prava imaju?

O djeci u medijima i njihovoj zaštiti te o međuprostoru kojeg s jedne strane ograničavaju propisi, s druge policija, a s treće strane interes javnosti, raspravljat će se na panelu “Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog”, koji će se održati u sklopu VAFI festivala, u petak, 1. lipnja, s početkom u 16 sati u palači Herzer u Varaždinu.

Panelisti su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Gorana Banda iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Boško Picula, autor filmske emisije “Kokice” te profesor Darijo Čerepinko sa Sveučilišta Sjever.

Festivalska događanja u Rijeci i Varaždinu

Deveti internacionalni festival animiranog filma djece i mladih ove se godine po prvi put održava u Varaždinu i Rijeci. Bogat program VAFI & RAFI festivala počeo je u ponedjeljak, 28. svibnja, u Rijeci, dok će varaždinski dio započeti u četvrtak, 31. svibnja, i trajat će sve do nedjelje, 3. lipnja.

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu i Rijeci

Domaćin riječkog dijela festivala (RAFI) je Art-Kino, gdje su projekcije filmova započele u ponedjeljak ujutro, dok je službeno otvoren u 19 sati u Malom salonu MMSU-a, izložbom redatelja Božidara Trkulje i njegovog glumačkog – lutkarskog postava animiranog stop-animacijskog filma “Posljednji izazov”, prvog filma nastalog u Studiju za lutka film Zagreb filma.

 

Na svečanom otvaranju izložbe i festivala u Malom salonu MMSU-a osim autora, publici su se obratili organizatori VAFI & RAFI festivala – u ime domaćina Art-kina, Barbara Zupičić, te Hrvoje Selec iz varaždinske VANIME. Svoje zadovoljstvo početkom ove suradnje Varaždina i Rijeke u svom je obraćanju u ime grada Rijeke istaknuo Ivan Šarar, pročelnik Upravnog odjela za kulturu.

Završni dio RAFI dijela festivala održan je u srijedu 30. svibnja u Art-kinu, gdje su dodjeljene RAFI nagrade i održane projekcije pobjedničkih filmova. Također, prikazani su animirani filmovi nastali na radionicama koje su vodili talijanski animatori s riječkom djecom i mladima.

Iako je u Varaždinu od ponedjeljka trajao program projekcija za djecu iz škola i vrtića, koji su imali prilike gledati najblje slovenske animirane filmove, u četvrtak 31. svibnja službeno počinje varaždinski dio festivala (VAFI). Službeno otvorenje bit će u 18.30 sati u kinu GAJ, a svečano će ga otvoriti Božidar Trkulja zajedno s kolegom animatorom Markom Dješkom koji će se predstaviti izložbom u 19.30 sati u Galerijskom centru.

varaždinskom dijelu festivala pridružuje se i sedamdesetak malih autora sa svojim mentorima koji će pratiti šest službenih projekcija, razvrstanih u tri kategorije, odnosno vidjet će 111 animiranih filmova. Također, mladi će Varaždinci imati priliku raditi s animatorima iz Italije te ostalim gostima koji će voditi radionice animacije u Centru za mlade.

Dodjela “VAFI” statua održat će se zadnjeg dana, u nedjelju, 3. lipnja, u palači Herzer, a nakon dodjele nagrada, prikazat će se pobjednički filmovi.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a više informacija kao i službeni katalog možete pronaći na internetskim stranicama www.vafi.hr.