Program za djecu i mlade, koji je vremenski prilagođen školama i vrtićima, ali i zaposlenim roditeljima, najvećim se djelom odvija u dvorani Kinoteke, a zanimljiv je i program izvan kino-dvorana

Izvor: animafest.hr

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a uvodna događanja kreću već ovog vikenda.

Filmski program čini više 400 filmova iz preko 44 zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i Animacikl, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

50. obljetnica Profesora Baltazara

Animafestov program izvan kino-dvorana već ovoga vikenda donosi Animacikl na Gornjem gradu i u Ljetnom kinu Gradec te prvi od omiljenih Animafestovih Open Airova na Ribnjaku.

Program animacikliranja ove nedjelje upotpunjen je i predstavom o Profesoru Baltazaru, kao i filmovima iz te slavne animirane serije čiju 50. obljetnicu ove godine Animafest obilježava i radionicom za najmlađe te izložbom u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt.

Sve o profesoru Baltazaru: zašto ga vole i djeca i odrasli

Program Animacikla, koji animira gornjogradske fasade te prolazi i Tunelom Grič ostvaren je u suradnji s Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

U subotu, 2. lipnja, na Open Airu prikazuju se pobjednici prošlogodišnjeg AnimafestaJeževa kuća Eve Cvijanović, Crvena kornjača oskarovca Michaela Dudok de Wita i Noćna ptica Špele Čadež.

Drugi Open Air u Ljetnom kinu Gradec na rasporedu je u ponedjeljak, 4. lipnja, na dan otvaranja festivala, a prikazuje se Moj pas Tulip Paula Fierlingera. Treći Open Air odvija se na dan zatvaranja, 9. lipnja, u Ljetnom kinu Tuškanac, a riječ je o posebnoj projekciji namijenjenoj “ljudima i psima”, dakle vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima. Na rasporedu je Otok pasa Wesa Andersona.

Tijekom festivala na otvorenom se odvija i bogat program u Art Parku posvećen hororu u animaciji, središnjoj temi ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Animafest u Art parku: Tri noći potpunog užasa”.

Bogat program za djecu i mlade

Program za djecu i mlade najbolje je gledati putem pogodnosti Obiteljske iskaznice jer po cijenama od 100 (1 dijete + 1 roditelj) i 150 (2 djece + 1 roditelj) kuna omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci, a kojih je ove godine čak 24. Program za djecu i mlade, koji je vremenski prilagođen kako školama i vrtićima, tako i zaposlenim roditeljima, najvećim se djelom odvija u dvorani Kinoteke, a filmovi su kategorizirani prema uzrastu. Atraktivni Obiteljski program uključuje dugometražne filmove The Breadwinner Nore Twomey, Frankenweenie Tima Burtona i Buntovni stihovi Jakoba Schuha te kratke selekcije o temama ljubavi, snage i glazbe. Tradicionalni Animafest u Vašem kvartu odvija se u kulturnim centrima Dubrava, Peščenica (KNAP), Maksimir, Travno i Dubrava.

Animafest će i 2018. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostovati i na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica u Klaićevoj, Vinogradskoj i Kukuljevićevoj ulici, na Institutu za tumore te pedijatriji i onkologiji bolnice Rebro od 4. do 7. lipnja.

‘Djeci u bolnici donosimo filmski svijet u kojem je sve moguće’

U petak 8. 6. u 15:30 djeca na besplatnoj projekciji u Kinoteci mogu vidjeti i najbolje filmove svojih talentiranih vršnjaka – nagrađene filmove 8. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin.

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online na adresi animafest.kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka.

Više informacija potražite na službenoj stranici animafest.hr, a novosti možete pratiti i na Facebook stranici Festivala.