Animatori iz 69 zemalja prijavili su ukupno 693 filma za konkurenciju u dvije sekcije – VAFI, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih i RAFI, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci

Izvor: VAFI

Deveti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, po prvi će puta imati dva grada domaćina. Rijeka, gdje će Festival biti održan od 28. do 30. svibnja, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 31. svibnja do 3. lipnja. Na ovogodišnji festival pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazao 188 animiranih filmova i to u čak 14 službenih projekcija.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH. Šesti puta Maja Flego i Gorana Banda dodijelit će Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava u sekciji filmova koje su radila djeca.

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija, Festival donosi besplatne radionice animiranog filma i to dvije u Rijeci i tri u Varaždinu. Prijave za sudjelovanje na radionicama još uvijek traju traju (do 25. svibnja), a broj polaznika je ograničen pa se za sudjelovanje treba prijaviti na e-mail: vanima@vanima.hr .

Službeno otvaranje RAFI-ja bit će u ponedjeljak, 28. svibnja u Rijeci, dok VAFI u Varaždinu počinje u četvrtak, 31. svibnja u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečano otvaranje izložbe dvaju animatora. U Galerijskom centru predstavit će se animatori Božidar Trkulja i Marko Dješka.

Odabrani filmovi

Animatori iz cijelog svijeta prijavili su se za konkurenciju u dvije sekcije – VAFI, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i RAFI, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.

Selekcijsku komisiju VAFI sekcije činili su Linda Golik Horvat, članica ŠAF-a Čakovec, HDD-a i ASIFA Hrvatske, te Zvonimir Haramija Hans prof. likovne kulture u Koprivnici i autor nekoliko animiranih filmova. Odlučili su da u službenu konkurenciju za prikazivanje ulazi 111 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi. Filmovi će biti prikazani u Varaždinu u šest službenih projekcija i to u tri kategorije prema dobi autora (MINI, MIDI i MAXI).

RAFI sekciju odabrale su selektorice Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME, i Sandra Malenica, bivša programska voditeljica VAFI festivala. One su odlučile da u službenu konkurenciju ulazi 77 animiranih filmova prilagođenih djeci i mladima. Filmovi će biti prikazani u Rijeci u osam službenih projekcija i to u četiri kategorije, prema dobi gledatelja (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18).

Prijavljeno je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja: u sekciji VAFI 298 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi iz 28 zemalja, a u sekciji RAFI 389 profesionalnih filmova za djecu i mlade iz 59 zemalja.

Žiri za RAFI sekciju bit će 12 djece i mladih iz Rijeke, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Andrea Martignoni, animator iz Italije, Igor Prassel, direktor Animateke iz Slovenije, te Ana Hušman, docentica na odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

“Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, na Festivalu će biti i niz drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici”, naglasila je Ana Sever, izvršna producentica VAFI-ja, u sklopu predstavljanja programa na konferenciji za novinare 18. svibnja u kinu GAJ u Varaždinu.

Izvršna producentica RAFI-ja, Barbara Zupičić iz Art-kina je istaknula kako su današnja djeca – djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture.

“Festival u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih.  Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo”, rekla je Barbara Zupičić.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Dogradonačelnica grada Varaždina, Sandra Malenica, pohvalila je kontinuitet festivala koji se ove godine održava deveti puta i to u dva grada domaćina.

“Gradu Varaždinu koji je ponovno pokrovitelj Festivala važna je suradnja s Rijekom koja će 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Ovo je jedan od projekata koji nas programski spaja s Rijekom, ali to je samo jedan mali dio jer pred nama je osmišljavanje daljnje suradnje”, istaknula je dogradonačelnica Sandra Malenica.

U ime suorganizatora na konferenciji za medije obratila se i Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU-a Varaždin.

“I ove godine podržavamo VAFI & RAFI festival koji će biti održan u gradskom kinu GAJ. Veseli nas kad je kino puno djece i mladih jer ovim projektom ujedno razvijamo publiku što je jedan od fokusa razvoja naše ustanove”, rekla je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin.

Radionički dio programa

Nisu samo projekcije dio Festivala, već i bogati program radionica. U Rijeci će tako srednjoškolcima i studentima radionicu održati animator iz Italije Vincenzo Gioanola. Polaznici će se okušati u animaciji na filmskoj traci. Djecu osnovnoškolskog uzrasta o stop animaciji će učiti gosti iz OTTOmani laboratorija, koji također dolaze iz Italije.

U Varaždinu će radionicu stop animacije za djecu također održati gosti OTTOmani laboratrija, dok će s mladima crtani film raditi Danilo Dabić i Ivana Popović iz Srbije. Selektor VAFI sekcije Zvonimir Haramija Hans će tijekom vikenda za vrijeme festivala s mladima oslikavati zid u Centru za mlade u Varaždinu. Za sve navedene radionice u Varaždinu još uvijek ima mjesta, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem e-maila vanima@vanima.hr i to najkasnije do 25. svibnja.

Panel rasprava ‘Mediji i maloljetnici’

Direktor Festivala Hrvoje Selec najavio je panel raspravu na temu “Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog” koja će biti održana 1. lipnja u Varaždinu u palači Herzer. Gosti panela su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH, Gorana Banda iz Ureda UNICEF-a Hrvatske, Darijo Čerepinko, pročelnik Odjela za odnose s javnostima pri Sveučilištu Sjever, te Boško Picula, jedan od utora emisije “Kokice” koja se prikazuje na HRT-u.

“U košmaru informacija koje putuju internetom bitno je zaštititi maloljetne osobe, pa smatramo kako će ova panel rasprava potaknuti medijske djelatnike na korektno iznošenje informacija kad su maloljetnici u pitanju koje moramo na neki način zaštititi”, istaknuo je direktor Festivala Hrvoje Selec.

Proučite Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

Više informacija o Festivalu moguće je pronaći na web stranici: www.vafi.hr .

Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Grada Varaždina, Grada Rijeke, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Varaždina. Organizatori su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke, dok su suorganizatori POU Varaždin i kino GAJ, te ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na Festivalu su besplatni.