Drugu godinu zaredom, studenti Medijske kulture na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u okviru kolegija Medijska pismenost i civilno društvo imaju zadatak snimiti videouratke na neku od tema medijske pismenosti. Ovoga puta to su dezinformacije koje prate pandemiju Covida-19

Piše: Ana Dokler

U sklopu suradnje Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr, osječki studenti ovih dana osmišljavaju i snimaju svoje videoradove na temu (dez)infodemije, odnosno dezinformacija i teorija zavjere na internetu.

Riječ je o studentima 3. godine preddiplomskoga studija, smjer Medijska kultura, na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment, a sve se odvija u okviru obveznog stručnog kolegija Medijska pismenost i civilno društvo, koji izvode izv. prof. dr. sc. Ivica Šola i asistent Tomislav Levak, inače koordinator suradnje s AEM-om i našim portalom.

Video lekcija: Dezinformacije i lažne vijesti kao političko oružje

U sklopu tog kolegija, Tomislav Levak početkom prosinca održao je predavanje o dezinformacijama te su studenti dobili praktični zadatak: kreirati kratke videoradove na temu (dez)infodemije, pojave koja prati aktualnu pandemiju bolesti COVID-19, odnosno borbe protiv produciranja i širenja dezinformacija.

Što je infodemija i kako se u njoj snaći?

Studenti će raditi u grupama, a svoje uratke mogu koncipirati kao videospotove za kampanju, ili kao informativno-obrazovne kratke videopriloge o (dez)infodemiji. Zadatak trebaju završiti do druge polovice siječnja 2021., kada će biti odabrani i proglašeni najbolji radovi.

Projekt je nastavak prošlogodišnje suradnje, kada su studenti AUK-a snimali videoradove na temu govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja.

Najbolji studentski videoradovi na temu govora mržnje i cyberbullyinga