Projekt Dan BezVeze prethodnih se godina provodio u školama – svi učenici i učitelji tog su dana ugasili svoje mobilne telefone, računala, tablete, televizore i igraće konzole, a organizirane su igre i brojne radionice za učenike. Ove godine održava se u subotu, u obiteljima učenika

Piše: Ana Dokler

U vrijeme pandemije Covida-19 sve naše aktivnosti premještene su u online svijet. Naučili smo putem interneta učiti, kupovati, raditi, zabavljati se, pratili kazališne predstave i koncerte, komunicirali uz pomoć Zooma, Teamsa, Skypa…. Ova godina pokazala nam je koliko je tehnologija bitna, ali nam sada više nego ikad treba i odmor od ekrana“, kaže Mirena Maljković, učiteljica informatike u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu i autorica projekta Dan BezVeze, kojem je ove godine cilj potaknuti djecu da provedu jedan dan sa svojim obiteljima i prijateljima u aktivnostima bez interneta, odnosno mobitela, računala i drugih uređaja.

Prvi put je Dan BezVeze održan 2017. u OŠ Rapska, zatim 2019. u OŠ Jure Kaštelana, a ove godine te su dvije škole ravnopravni partneri u projektu. Pridružit će im se i OŠ Središće i OŠ Zapruđe, a mogu se uključiti i sve druge škole u Hrvatskoj.

“Prethodnih godina, projekt se u školama provodio tako da su određenoga dana svi učenici i učitelji ugasili svoje mobilne telefone, računala, tablete, televizore, igraće konzole… Toga su dana u školi bile organizirane igre koje su poticale zajedništvo i druženje i brojne radionice u kojima su vježbali razgovor offline, to jest bez posredstva tehnologija.

Dan BezVeze: Cijela škola jedan dan bez mobitela

Razrednici su na satu razrednika razgovarali s učenicima o sigurnosti na internetu, učitelji su sa svojim učenicima vodili razgovore o pozitivnim stranama uporabe moderne tehnologije, poput lakšeg pristupa informacijama, ili primjene u zdravstvu za brže dijagnosticiranje i liječenje bolesti, ali i negativnim utjecajima, kao što je sjedalački način života, pretjerana stimulacija i smanjenje koncentracije”, objašnjava autorica projekta.

“Zbog nastave na daljinu, ove godine Dan BezVeze održava se u subotu, 13. lipnja u obiteljima naših učenika. Učitelji će za taj dan osmisliti aktivnosti i zadati učenicima zadatke koje će oni realizirati kod kuće. Bitno je da su aktivnosti primjerene dobi učenika i da ne uključuju korištenje bilo kakve tehnologije.

Svi zainteresirani nastavnici mogu se priključiti u projekt kao aktivni sudionici i ponuditi svoje prijedloge aktivnosti ili pak samo preuzeti već ponuđene aktivnosti i zadatke, a mogu odabrati i drugi termin održavanja. Trebaju samo ispuniti anketu i dobit će mail s pristupom mapi s prijedlozima aktivnosti podijeljenima po predmetima i razredima”, kaže Mirena Maljković.

Ona je već tijekom ovog tjedna satove informatike u nastavi na daljinu održavala “BezVeze” pa su učenici dobili zadatak rješiti Sudoku, odnosno nacrtati svoj strip na temu “Da sam ja superjunak”, “Superjunaci spašavaju svijet” ili “Dan BezVeze”.

Saznajte više o Danu BezVeze na internetskoj stranici projekta, a novosti pratite na Facebooku ili Instagram profilu @danbezveze.

Prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža