Thaumatrope je jedna od jednostavnih optičkih igračaka koje možete lako izraditi s djecom vrtićke ili mlađe školske dobi, a pomoći će im u razumijevanju kako se rade animirani filmovi i videoigre

Piše: Ana Dokler

Radionica optičkih igračaka – radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina, jedan je od obrazovnih materijala koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili povodom Dana medijske pismenosti 2018. Autorica je mag.praesc.educ. Jelena Alpeza, odgojiteljica u zagrebačkom Dječjem vrtiću Pčelica, gdje provodi razne aktivnosti s ciljem razvoja medijske pismenosti djece.

Kako u jednom zagrebačkom vrtiću djeca razvijaju medijsku pismenost

Radionički materijali sadrže povijesni osvrt na animacijske uređaje te upute za vođenje radionice i izradu nekoliko jednostavnih optičkih igračaka. Iako su prvenstveno namijenjeni odgojiteljima za rad s predškolcima, materijale su preuzeli i koristili i mnogi knjižničari i učitelji te organizirali radionice optičkih igračaka za učenike nižih razreda osnovne škole.

Jedna takva radionica održana je u travnju 2018., u vrijeme Dana medijske pismenosti, i u školskoj knjižnici OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja (na fotografijama). Tamo su učenici 1. razreda pod vodstvom školske knjižničarke prof. Anite Tufekčić izrađivali Thaumatrope.

Kako stoji u radioničkim materijalima, Thaumatrope funkcionira na principu brze rotacije jednog komada kartona na kojem se sa svake strane nalazi po jedan crtež – između dva konopca ili brzim okretanjem štapića rukom.

“Kako je ljudsko oko tromo i samim tim nesavršeno, tim brzim pokretanjem dviju slika stvara se dojam njihova stapanja, odnosno njihova brza izmjena daje našem mozgu neku novu informaciju, stvara iluziju koja u stvarnosti ne postoji”, objasnila je autorica Jelena Alpeza.

Tromost oka i iluzija pokreta: kratka povijest optičkih igračaka

Prenosimo vam i upute za izradu jednostavne optiče igračke thaumatropa:

Izrežite okrugli komad kartona, a zatim na papiru nacrtajte dvije slike koje će veličinom pristajati na izrezani karton.

Možete nacrtati krletku i ptičicu. Pripazite da crteži budu nacrtani u sredini papira. Možete nacrtati bilo koja druga dva crteža, ali pripazite da u kombinaciji čine neki novi sadržaj kako bi Thaumatrope funkcionirao.

Oba crteža izrežite tako da savršeno pristaju okruglom kartonu koji smo prije izrezali. Crteže zalijepite na karton, jedan na prednju, a drugi na stražnju stranu kartona. Crtež na stražnjoj strani zalijepite obrnuto.

Uz sam rub kartona s lijeve i desne strane napravite dvije male rupice. Kroz svaku od rupica provucite i zavežite jednu elastični konac. Umjesto elastike možete koristiti tanki konopac ili deblji konac.

Thaumatrop možete izraditi i na drugi način. Rukama čvrsto držite krajeve elastike te zavrnite nekoliko puta karton sa crtežima tako da se obje elastike napnu. Karton s crtežima počet će se rotirati, a crteži će se stapati u jedan. Ukoliko koristite konopac ili deblji konac, držite ih palcem i kažiprstom te umjesto potezanja trljajte ih vrhovima prstiju i učinak je isti.

Preuzmite cijele radioničke materijale za vrtiće ‘Radionica optičkih igračaka’

Foto: Anita Tufekčić

Obrazovni materijali za vrtiće, osnovne i srednje škole