Odrastajući u digitalnom okruženju djeca diljem svijeta internetom se koriste svakodnevno. Dijele fotografije na Instagramu, objavljuju smiješne videozapise na Snapchatu, dogovaraju se za druženje preko WhatsAppa… Iako iznimno vješti u savladavanju novih aplikacija i trendova, djeca često ne razmišljaju o svojoj sigurnosti i zaštiti privatnosti

Prevela i priredila: Irena Domitrović

Stručnjaci s Fakulteta ekonomije i političkih znanosti u Londonu razvili su online vodič za mlade “Moji podaci i privatnost na internetu“. Cilj je ovog vodiča potaknuti djecu na kritičko razmišljanje i donošenje mudrih odluka vezanih uz njihovu privatnost na internetu.  U njemu se mogu pronaći odgovori na pitanja zašto je privatnost bitna, kako se podaci na internetu prikupljaju i koriste, koja su dječja prava, kojim se rizicima izlažu na internetu i gdje mogu potražiti pomoć, a tu su i zabavne igre i video sadržaji pomoću kojih djeca mogu još više naučiti o zaštiti privatnosti na internetu.

U nastavku vam prenosimo neke od ključnih informacija i preporuka iz vodiča.

Aplikacija iz koje djeca i mladi mogu učiti o zaštiti osobnih podataka

Privatnost na internetu: O čemu je riječ?

Naš izgled, ono što volimo, tko su naši prijatelji, u čemu najradije uživamo u slobodno vrijeme – sve te stvari dijelimo o sebi putem interneta, a slične informacije mogu o nama podijeliti i naši prijatelji. Internet bilježi te informacije, aplikacije i uređaji koje upotrebljavamo automatski prikupljaju podatke o nama, tako da znaju koji uređaj koristimo, gdje se nalazimo, što gledamo ili klikamo i tražimo.

Tko ima naše podatke?

Brojne aplikacije prikupljaju podatke koji im nisu nužni da bi radile. Tako, na primjer, postoje aplikacije za bljeskalicu koje prilikom instalacije traže pristup lokaciji. Svatko od nas može odabrati želi li nekoj aplikaciji dati pristup nečemu ili ne, ali to ne znači da smo potpuno zaštićeni. Budući da uređaji i aplikacije redovito izmjenjuju podatke među sobom, našim podacima moguće je pristupiti čak i ako su naši prijatelji nekoj aplikaciji dali dopuštenje za pristup npr. svojim kontaktima.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Tko nas prati?

Prilikom svakog ulaska na neku internetsku stranicu ili u aplikaciju dajemo dopuštenje za kolačiće. Oni služe za praćenje naših online aktivnosti. Ponekad nam dobro dođu, jer primjerice pamte našu prijavu na određenu stranicu pa ne moramo svaki put iznova upisivati korisničku ime i lozinku. Ipak, postoje i oni kolačići koji služe za istraživanje korisnika, kao i oni koje koriste oglašivači da bi prilagodili svoje oglase našim interesima. Naši podaci se onda mogu kopirati, analizirati, pohranjivati, kombinirati s drugim podacima, dijeliti i prodavati drugima: oglašivačima, tvrtkama, vladi.

Koja su naša prava?

Svi korisnici interneta imaju pravo:

  • Biti informirani
  • Pristupiti svim podacima koje neka tvrtka ima o njima
  • Ispraviti sve netočne podatke o sebi na internetu
  • Obrisati sve svoje osobne podatke s interneta
  • Ograničiti količinu podataka koje dijele s tvrtkama
  • Zatražiti prebacivanje svih podataka iz jedne kompanije u drugu
  • Odbiti automatizirano donošenje odluka i profiliranje koje ponekad rade programi, a ne ljudi

Pravo na zaborav: Kako tražiti uklanjanje osobnih podataka s Googlea

Sva djeca imaju pravo na dodatnu zaštitu na internetu stoga je važno da niti jedno dijete ne laže o svojoj dobi prilikom kreiranja svojih korisničkih računa.

Što može poći po zlu?

Iako pojedini podaci koje ostavljamo na internetu ne otkrivaju mnogo o nama, zajedno mogu omogućiti otkrivanje našeg identiteta. Osim toga, ostavljajući brojne osobne informacije o sebi na internetu izlažemo se riziku od krađe osobnih podataka (posljednjih godina dogodilo se nekoliko “curenja” privatnih podataka korisnika većih društvenih mreža).

Kako se zaštititi od krađe online identiteta

Zaštita privatnosti

Prije nego prihvatimo sve uvjete korištenja, bilo bi dobro da se informiramo o tome na što sve pristajemo instalacijom neke aplikacije. Kada je počenemo koristiti, trebali bismo provjeriti kako su nam namještene postavke, koje sve stvari možemo ograničiti ili isključiti, a da aplikacija i dalje normalno radi (npr. lokacija).

Trebali bismo redovito brisati aplikacije koje ne koristimo i čistiti sadržaje na svojim društvenim mrežama. Pretraživanjem svog imena u internetskoj tražilici možemo vidjeti koji su sve podaci o nama javno dostupni, i ukoliko nam nešto od toga ne odgovara, možemo zatražiti uklanjanje tih podataka.

Korisnici moraju biti iznimno oprezni kada samostalno nešto dijele na internetu. Pravilo je da bismo s online prijateljima trebali dijeliti samo ono na što ćemo biti ponosni i za deset godina od danas.

Internet pruža neograničene mogućnosti za svoje korisnike. Pomaže nam u socijalizaciji, pruža neograničen pristup informacijama, a može poslužiti i kao odličan alat za zabavu. Važno je da ga koristimo savjesno i da iza sebe ostavljamo samo pozitivne digitalne otiske.

Foto: Darwin Laganzon from Pixabay

Face App i zloupotreba osobnih podataka: Ima li razloga za zabrinutost?