Mali festival za velike teme ove godine seli na male ekrane. Kvalitetne obiteljske filmove gledat ćemo na HRT-u, a filmove čiji su autori djeca i mladi putem festivalske internetske stranice

Izvor: Festival prava djece

Devet osnovnoškolskih i šest srednjoškolskih filmova ove će godine biti dio programa Festivala prava djece. Iako u pomalo izmijenjenim okolnostima, Festival će se održati i ove godine, po prvi put u online izdanju.  Kvalitetne obiteljske filmove europske produkcije moći ćete pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji. Školski filmovi dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva mladih bit će dostupni na internetskoj stranici Festivala prava djece.

U programu za osnovne škole “Školski objektiv”, selektorica Festivala, savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, iz Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece odabrala je devet filmova koje su snimila djeca iz Hrvatske. Ovogodišnji filmovi donose brojne teme koje su bliske djeci, od odrastanja, preko nasilja na internetu, do pandemije.

Odabrani filmovi su:

 1. Vrijeme je stalo, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica,
 2. Vjerujem i ne vjerujem, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari,
 3. Naš online život o kojem roditelji trebaju znati, Medijska skupina OŠ Dalj, Dalj
 4. Perfect, OŠ Luke Perkovića, Brinje,
 5. Just because…, FKVK Zaprešić, Zaprešić,
 6. Ja sam Edita, OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja u suradnji sa SKIG-om,
 7. U šumi, Škola animiranog filma (ŠAF) Čakovec,
 8. Predsjednički izbori 4D, Mali filmoljubci OŠTB (OŠ Tituša Brezovačkog), Zagreb,
 9. Putuj, gledaj, razgledaj, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin.

Filmski kritičar Boško Picula selektor je filmova za srednjoškolce. U programu “Mislim, dakle snimam” tako se našlo šest filmova s 25. Filmske revije mladeži & 12. Four River Film Festivala. Riječ je o filmovima djece i mladih iz filmskih družina i klubova diljem svijeta, a koji se bave temama koje su njihovim vršnjacima važne, bliske i poznate.

Odabrani filmovi su:

 1. Sjećanje, Karlo Špoljar, Zagreb,
 2. Krik, FKVK Zaprešić, Zaprešić,
 3. Odraz tišine, Kinoklub Karlovac, Karlovac,
 4. What the rain hides, Sergej Sarchevski, Sjeverna Makedonija,
 5. The Quiet, Radheya Jegatheva, Australija,
 6. Veselica za kraj, Udruga Blank, Hrvatska.

Na listi odabranih filmova našlo se i nekoliko pobjednika 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala. Tako je film The Quiet osvojio Grand prix 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala. Veselica za kraj dobio je nagradu u dokumentarnoj kategoriji Filmske revije mladeži, a nagradu za najbolje scenaristice dobile su Michaela Gojević i Hana Volner za scenarij za film Odraz tišine, za koji je Niko Pauković nagrađen za najbolju montažu.

Film Naš online život o kojem roditelji trebaju znati Medijske skupine OŠ Dalj pobjedio je pak u osnovnoškolskoj kategoriji na filmskom natječaju Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju, održanom u sklopu Dana medijske pismenosti 2020., u organizaciji Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a i Hrvatskog filmskog saveza.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja

U 11 godina postojanja, Festival prava djece posjetilo je više od 67 800 djece i odraslih, a do sada su bili prisutni u 22 grada diljem Hrvatske. Festival prava djece i dalje je jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj i do sada je za osobe sa senzornim oštećenjima prilagođeno čak 289 kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Više informacija o Festivalu i programskim aktivnostima uskoro će biti objavljeno na službenoj stranici Festivala.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo