Na festivale održane u Karlovcu od 8. do 12. rujna ove su godine stigle rekordne 1632 prijave mladih filmaša iz čak 99 zemalja svijeta, a u programu je prikazan 71 film

Izvor: Hrvatski filmski savez

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održani su od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. U programu je prikazan 71 film, a dodjela nagrada održana je u subotu, 12. rujna u Urbanom parku Hrvatskog doma u Karlovcu uz online prijenos.

Snimka dodjele može se pogledati na poveznici.

Grand Prix osvojio je film Tišina Australca Radheya Jegatheva uz obrazloženje žirija da je ovo jedan od onih rijetkih filmova kojeg ćete poželjeti gledati iznova i iznova te da oduševljava naizgled jednostavnom, a istovremeno snažnom i slojevitom pričom koja nas iz očaravajućih dubina svemira uvlači u najdublje tajne ljudske psihe.

Nagrada publike otišla je filmu Brod u boci Karla Gagulića. Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Između golubica danske redateljice Anne Marie Bjerre Koch. Uručio ju je Boško Picula, filmski kritičar i scenarist televizijske emisije Kokice koja medijski predstavlja nagradu te u programu Hrvatske radiotelevizije promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta, filmsku kulturu te nove i klasične filmove namijenjene mladim filmoljupcima, ali i odraslim filmofilima.

Zabavna i edukativna emisija o filmu za djecu i mlade

Na 25. Filmskoj reviji mladeži u kategoriji animiranog filma nagrađena je Paula Petković za film S mamom u šetnji, koji nas, kako stoji u obrazloženju žirija, “jednostavnim, a efektnim crtežom provodi kroz niz apsurdnih situacija koje donosi ovisnost o mobitelima.” U dokumentarnoj kategoriji nagrađen je film Veselica za kraj Doriana Vicića, koji “iskreno i bez okolišanja, na duhovit i dirljiv način progovara o nadama i strahovima srednjoškolaca u srazu s online nastavom.” Film Prašina ispod kreveta Davida Padovana nagrađen je u igranoj kategoriji, a u kategoriji slobodnog stila film Slušaj očima, koji je producirala Škola likovnih umjetnosti Split. Posebno priznanje stručnog žirija dodijeljeno je filmu Galaktičko jato iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Na 13. Four River Film Festivalu u kategoriji igranog filma nagrađen je film Ljubav na prvi pogled mladih Španjolaca Alvara Jimeneza i Mikela D. Etxeberrie, a u kategoriji slobodnog stila Zalazak sunca u mom retrovizoru Sama Leslia iz Kanade. Nagrađeni su još i animirani film Nastava na daljinu gruzijskog kinokluba MFS animation i dokumentarni film Dom na cesti Mihe Verdonika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Posebna priznanja stručnog žirija dobili su filmovi Zamjenski otac Lucasa Younga iz Singapura i Strange Fruit: Zauzeti stav kroz pjesmu koji je producirao All American High School Film Festival.

Žiri mladih nagradio je Mikkela Graversena za najboljeg glumca za ulogu u danskom filmu Izgubljeni dječak te Celeste Zollino za najbolju glumicu u filmu Velika pljačka iz Ujedinjenog Kraljevstva. Najboljim redateljem proglašen je O Khe Yn iz Ruske Federacije za rad na filmu Savršena, a najbolji snimatelj je Moritz Piehler koji je snimao film Gangster iz Njemačke. Najbolje scenaristice su Michaela Gojević i Hana Volner koje su napisale scenarij za film Odraz tišine, produciran u Kinoklubu Karlovac, a za rad na istom filmu Niko Pauković nagrađen je za najbolju montažu.

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu: Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama je odlučivao i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Na festivale su ove godine stigle rekordne 1632 prijave iz čak 99 zemalja svijeta, a o uvrštavanju u program kao članovi selekcijske komisije odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica.

Predstavljeni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival