25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna u Karlovcu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljena su ukupno 1.632 filma

Izvor: Hrvatski filmski savez

U petak 4. rujna u Karlovcu su predstavljeni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival. Okupljenima su se obratili gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić i direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić kao predstavnici pokrovitelja festivala, a sa strane organizatora govorile su Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza (HFS) i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je: “Sa strane Grada, podrška ovom projektu je obveza, jer ovo nije još samo jedan od programa u gradu. Ekipa iz Kinokluba Karlovac je u mnonogočemu bila pionir, pa tako i u organizaciji ovakvih događaja. Nisam ni sumnjao da ćete pronaći način da se sve održi i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Mislim da posebno treba istaknuti da niste odustali ni od obrazovnog i odgojnog dijela, jer to cijelom projektu daje posebnu težinu. Ono što svake godine spominjem i zbog čega osjećam i malu nelagodu je da se nadam da ćemo sljedeće godine otvaranje odraditi pod skelama u kinu Edison.”

Potporu je izrazila i Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca: “Moram pohvaliti ekipu festivala i činjenicu da nisu odustali u ovim izazovnim vremenima. O vrijednosti festivala govori broj prijavljenih, ali meni je još zanimljiviji podatak da se čak u 99 zemalja pričalo, spominjalo i mislilo na Karlovac, a to je isključivo zahvaljujući ovom događaju. Stoga vas smatramo itekako vrijednim promotorom našeg grada i kreatorom sadržaja, kako za naše sugrađane, tako i za sve posjetitelje koji se u gradu nađu. Zbog vašeg vrijednog rada, nama je na ponos da ste nas prihvatili za partnere.”

O okolnostima i načinu održavanja festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a rekla je: “Ovo nam je četrnaesta godina u Karlovcu, prva u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji uspjeli oboriti rekord po broju prijava za festival. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove. Ove godine pristigle su 1632 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 71 film. Zbog epidemioloških mjera projekcije filmova u konkurenciji prebačene su online. Otvaranje i zatvaranje moći će se pratiti preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije.”

Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac pozvala je publiku na sva otvorena događanja: “Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film Glas Ognjena Sviličića. Ono što je posebno u toj večeri je da je direktor fotografije na filmu Marinko Marinkić svoju karijeru počeo upravo na našem festivalu i jedan je od naših laureata. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ostalim projekcijama na otvorenom.”

Film Glas govori o mladiću Goranu koji se po dolasku u katolički internat nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće.

U srijedu, 9. rujna u 20.30 sati na rijeci Kupi na trgu uz zgradu Općine Kamanje prikazuje se film Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića u kojem Veronika prihvati poziv prijateljice Kaje da se njoj i Vidu pridruži na avanturističkom putovanju od Zagreba do Istanbula, kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom.

U četvrtak, 10. rujna program se seli na rijeku Mrežnicu, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20.30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

Zadnja projekcija je u petak, 11. rujna u 21 sat na rijeci Dobri u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a prikazat će se Mater, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/programschedule2020

Four River Film Festival nastavlja rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Od 1.445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma imamo po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma, među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila s 12 filmova, animiranog filma s 9 filmova te dokumentarnog filma s 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Broj prijava (1.632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Njihovo poimanje kao važnih platformi za djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.

O nagradama na festivalu odlučivat će tzv. žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca te stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja