‘Mulan’ se bavi ozbiljnim temama i na djeci zanimljiv način govori o hrabrosti, časti, poštenju i predanosti, pokazuje snagu žene te ističe važnost ostajanja vjernim sebi. Ovo je film u kojem će podjednako uživati djeca i roditelji, a može biti i dobar povod za razgovor o rodnoj ravnopravnosti

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Film Mulan je igrana verzija legende o Hua Mulan koju smo mogli gledati u animiranoj veziji. Iako se radi o Disneyevom uratku, film nije poput njegovih tipičnih filmova, kao što su Kralj lavova ili Aladin.

Film se bavi puno ozbiljnijim temama i prožet je akcijom od samog početka te je puno nasilniji. Unatoč tome, primjeren je za djecu jer je nasilje u potpunosti stilizirano. Uz to, negativci su prikazani u donekle pozitivnom svjetlu, njihovi motivi su smisleni, a životne priče dirljive.

Film zapravo na djeci zanimljiv način priča priču o hrabrosti, časti, poštenju i predanosti. Kroz cijeli film se provlači i tema koja se u današnje vrijeme sve više ističe, a to je da osoba treba biti vjerna sebi jer tek tada može ostvariti svoj puni potencijal – biti ono što jest. Kroz dirljive i moćne scene pokazana je i snaga žene te što je sve u stanju učiniti kada sluša sebe. Posebno je naglašena i važnost obitelji.

Ovo je film u kojem će podjednako uživati i djeca i roditelji, a nakon njega roditelji će imati i lijep povod za razgovor o temama poput rodne ravnopravnosti.

Zaštitite djecu od negativnih utjecaja rodnih stereotipa u medijima

Film se u kinima prikazuje u 2D i 3D formatu, a nije sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 10+.

Za roditelje: Film će biti jednako zanimljiv djeci i roditeljima.

Nasilje: Nasilje je stilizirano, recimo kada šuriken pogodi Mulan, zabije se u njezin skriveni štiti i ne ozlijedi je.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci. Ovo je jedan od rijetkih igranih filmova za djecu u kojem nema niti jedne psovke ili pogrdne riječi.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode. U nekoliko navrata se govori o ženskim grudima, ali to je povezano s pričom glavne junakinje koja skriva da je žena.

Tempo: Tempo je primjeren za stariju djecu.

Zašto, unatoč pozitivnim porukama, ‘Wonder Woman’ nije film za djecu