Uz emisiju Kokice djeca i mladi mogu naučiti više o filmskoj umjetnosti, dobiti ideju koji film pogledati, ali i inspiraciju da i sami počnu snimati filmove ili pisati filmske kritike

Piše: Ana Dokler

Ako je vaše dijete ljubitelj filmova, ili ih već i samo snima, rezervirajte subotnje prijepodne za zajedničko gledanje emisije o filmu za djecu i mlade Kokice, koja se ove sezone emitira subotom od 11.20 sati na Trećem programu Hrvatske televizije. Ova zabavna i edukativna emisija primarno se obraća publici u dobi od 8 do 19 godina, a predstavlja hrvatske i svjetske filmove namijenjene djeci i mladima, mlade filmaše iz Hrvatske i svijeta, njihove nastavnike, festivalske nastupe, kao i radove filmskih i videodružina djece i mladih u Hrvatskoj.

Na programu već 13 godina

Kokice se emitiraju na HTV-u od 2003. godine i do sada je prikazano 525 emisija. Urednica je Zrinka Kiseljak, voditeljica Sandra Bosnar, a autori Sanja Aničić (redateljica) i Boško Picula (scenarist i filmski kritičar).

Svakog tjedna u emisiji možete doznati koji bi aktualni film, računalnu igru, ili internetsku stranicu vrijedilo pogledati, odigrati ili posjetiti. Saznat ćete više i o mladim hrvatskim i svjetskim filmskim glumcima, te o detaljima vezanima za filmsku umjetnost i rad na filmu, primjerice o žanrovima, scenariju, režiji, glumi ili specijalnim efektima.

Prilika za upoznavanje s mladim hrvatskim filmašima

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, redovito u Kokicama možete vidjeti film ili insert filma nastalog u produkciji filmskih i videodružina djece i mladih u Hrvatskoj te upoznati neke od mladih hrvatskih filmaša (redatelja, scenarista, montažera, ali i filmoznalaca) koji su realizirali zapaženi filmski rad, upravo pripremaju novi filmski projekt ili pak sudjeluju na filmskom festivalu.

Ništ’ me ne zanima: dječji animirani film o nezainteresiranosti

Tu su i sadržaji koji izravno angažiraju gledatelje – nagradne igre Moja filmska kritika, u kojoj djeca i mladi ocjenjuju odgledane filmove pišući svoje filmske kritike, osvrte i zapažanja, te Imam priču!, u kojoj pišu originalne kratke filmske zaplete kao moguće predloške za filmove.

Što sve djeca uče gledajući filmove