Film ‘ Croods: Novo doba’ obiluje gegovima i smiješnim situacijama koje će nasmijati i roditelje. Važnost zajedništva i obitelji posebno se ističe u najopasnijim događajima, a nasilje je prikazano kroz humor i zabavu pa bi djeca nakon filma mogla početi oponašati

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani film Croods: Novo doba je nastavak filma Croods iz 2013. koji prati jednu obitelj neandertalaca koja upada u razne nevolje i probleme. Ni ovaj nije puno drukčiji. Obitelj se suočava s raznim opasnostima, a sve više ih muči i glad. Zbog toga, otac ih odluči povesti u novo područje prepuno hrane koje je otkrio. I tada kreću njihove pustolovine, kako za cijelu obitelj, tako i za svakog od njezinih članova.

Kroz slapstick gegove i humor prikazane su razne izazovne situacije i odnosi između likova. Neki od tih događaja bi mogli preplašiti manju djecu. Na primjer, majmuni sa svjetlećim očima koji izviruju iz mraka ili čudovište koje želi pojesti glavne likove.

Uglavnom, film je vrlo uspješno uspio prikazati važnost zajedništva i obitelji koja se posebno ističe u tim najopasnijim događajima. U filmu također ima podosta nasilja, pa bi bilo dobro poslije filma s djecom porazgovarati o ponašanju likova.

Coco i velika tajna: kosturi puni života u dirljivoj priči o obitelji i glazbi

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film obiluje gegovima i smiješnim situacijama koje će nasmijati i roditelje.

Nasilje: Nasilje je prisutno. Majmunoliko čudovište nastoji pojesti glavne likove. Također se pojavljuju majmuni koji djeluju vrlo simpatično i smiješno, a komuniciraju udarcima. Sve to je prikazano kroz humor i zabavu, te bi ih djeca vrlo lako mogla početi oponašati nakon odgledanog filma.

Zastrašujući prizori: Najmlađima bi majmunoliko čudovište i majmuni sa svjetlećim očima mogli biti zastrašujući.

Rječnik: Često se koriste pogrdne riječi poput glupan.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Tempo varira od laganog do brzog, ali je prilagođeniji starijoj djeci.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?