Dok fotografirate, budite svjesni svog okruženja i razmislite o tome na koga bi fotografiranje i dijeljenje fotografija moglo utjecati. Prije nego što ih podijelite na društvenim mrežama, provjerite slažu li se s time svi koji se nalaze na fotografijama

Prevela i priredila: Ana Dokler

Puno je posebnih trenutaka i lijepih prizora koje ćemo tijekom godišnjeg odmora poželjeti zabilježiti fotografijom. Za to nam čak više nije potreban ni fotoaparat, jer pametnim telefonom, koji nam je gotovo uvijek pri ruci, možemo snimiti fotografije visoke rezolucije, a onda ih i urediti pomoću raznih alata za obradu fotografija. Naravno da ćemo svoje najbolje fotografije željeti i pokazati drugima, a objava na društvenim mrežama najbrži je i najjednostavniji način za njihovo dijeljenje s prijateljima i obitelji. Postoji ipak nekoliko stvari o kojima trebamo voditi računa.

SWGfL, udruga iz Ujedinjenog Kraljevstva specijalizirana za promicanje sigurnog korištenja interneta i tehnologije, objavila je savjete za roditelje i skrbnike o snimanju i dijeljenju fotografija s ljetovanja:

Savjeti za dijeljenje fotografija

 • Imajte na umu da fotografije koje dijelite na Instagramu, Facebooku ili drugim računima na društvenim mrežama, kao i na vašem obiteljskom blogu nisu privatne.
 • Budite svjesni osobnih informacija vidljivih na vašim fotografijama – stvari poput tablice automobila ili kućnog broja mogu ljudima olakšati prikupljanje podataka o vama.

Znate li kojim se rizicima izlažete kad dajete osobne informacije na internetu?

 • Dijeljenje najvažnijih trenutaka s vašeg obiteljskog odmora može biti zabavno, ali pobrinite se da se svi slažu s objavom njihove slike na internetu.
 • Iskoristite priliku i posvetite malo vremena za razgovor s djecom i mladima o traženju i davanju dopuštenja za fotografiranje i općenito o važnosti pristanka u digitalnom okruženju.

‘Ne objavljujte moje slike na društvenim mrežama!’

Kako snimiti odlične fotografije digitalnim uređajem

 • Proučite postavke uređaja i potražite opcije za snimanje videozapisa, usporenog filma, portreta, panoramskih fotografija…
 • Poigrajte se s fokusom: s obzirom da možete izbrisati neželjene fotografije, isprobajte fokus na različite stvari: jedno dijete, dvoje djece, ruke s kartama, cijela obitelj – nebo je granica.
 • Potražite ideje na internetu – u internetsku tražilicu upišite “kako napraviti odlične fotografije s (dodajte naziv svog uređaja)” ili “savjeti i trikovi za fotografiranje s (dodajte naziv svog uređaja)”.

Poštujte svoju okolinu, gdje god se nalazili

 • Imajte poštovanja prema povijesti i prirodnom okruženju mjesta kako ne biste nekoga uvrijedili.
 • Mjesta koja zaslužuju poštovanje uključuju sveta mjesta raznih religija, muzeje (u kojima su zabranjeni selfie-štapovi), vjenčanja (na kojima su dogovorena pravila o fotografiranju mobitelom) i javne prostore s puno djece (jer je teško dobiti pristanak). Popis se čini dugačak, no svodi se na to da trebate biti svjesni gdje se nalazite, na koga bi fotografiranje i dijeljenje fotografija moglo utjecati te koga biste ili što mogli slučajno uhvatiti na fotografiji.
 • Budite svjesni kako kao turisti utječete na neko mjesto, bilo da je riječ o gradu ili o plaži.
 • Kada gledate tuđe videozapise ili fotografije, ne ohrabrujete one koji ne pokazuju poštovanje.

Uređivanje i dijeljenje fotografija

Nakon što ste dobili dopuštenje i snimili neke posebne trenutke poštujući svoje okruženje, fotografije možete učiniti još boljima uz pomoć raznih alata za uređivanje koji su dostupni na vašem pametnom telefonu ili u posebnim aplikacijama za obradu fotografija.

Kad završite s ovim kreativnim radom, od svojih fotografija možete napraviti kolaž, složiti ih u digitalni fotoalbum ili ih ukrasiti okvirima. Ako ih poželite podijeliti s drugima, sjetite se da objava na internetu nije jedini način.

 • Postoji puno aplikacija koje vam mogu pomoći dijeliti fotografije s članovima obitelji – istražite ih i pronađite onu koja vam se sviđa i kojoj vjerujete
 • Podijelite fotografije na društvenim mrežama samo ako su svi na to pristali.

Objavljujete li tuđe fotografije na društvenim mrežama bez njihova znanja?

 • Isprintajte fotografije ili ih odnesite na razvijanje u foto studio i spremite ih u albume, kao nekada.
 • Ove fotografije možete iskoristiti i za izradu poklona, odnosno dati ih otisnuti na majice, kalendare, šalice, i slično.

Uživajte u svom ljetnom odmoru, snimite odlične fotografije kada je primjereno i podijelite ih s drugima ako za to imate dopuštenje. Fotografiranje je sjajan način kreativnog izražavanja, obogaćivanja iskustva i bilježenja lijepih sjećanja, a ujedno i prilika za korištenje tehnologije u dobre svrhe.

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Face App i zloupotreba osobnih podataka: Ima li razloga za zabrinutost?