Ovaj film osvojit će vas prekrasnom animacijom, glazbom i pričom o povezanosti s našim precima, a djeca će sigurno uživati u uzbudljivoj pustolovini s brojnim kosturima koji uopće ne djeluju strašno

Piše: Ana Dokler

Ako volite s djecom ići u kino, a posebno ako volite lijepu animaciju i emotivne priče koje dirnu vas možda i više nego dijete, nemojte propustiti animirani film Coco i velika tajna, novo ostvarenje Disney-Pixar radionice.

Ovu fantastičnu animiranu pustolovinu režirao je oskarovac Lee Unkrich (Priča o igračkama 3, Potraga za Nemom, Čudovišta iz ormara), prema scenariju Adriana Moline (storyboard ilustrator za Čudovišta sa sveučilišta, Priča o igračkama 3).

Radnja se odvija u Meksiku u vrijeme Dana mrtvih pa tako upoznajemo zanimljive meksičke običaje i njihova značenja. Glavni lik je 12-godišnji dječak Miguel, koji od svoje postolarske obitelji mora tajiti da svira gitaru, jer je, zbog događaja otprije nekoliko generacija, glazba u obitelji zabranjena. Unatoč tome, on odlučuje slijediti svoju strast, inspiriran ponajviše svojim idolom Ernestom de la Cruzom, “najvećim glazbenikom u povijesti Meksika”. To će ga čarolijom odvesti u Zemlju mrtvih, koja je zapravo lijepo, šareno i prilično veselo mjesto, puno živahnih kostura. Tamo će susresti i svoje pretke te u nastojanju da se vrati u svijet živih doživjeti razne pustolovine, zbližiti se s gotovo zaboravljenim kosturom Hectorom, upoznati svog glazbenog idola i otkriti staru obiteljsku tajnu te pomoći da sve dođe na svoje mjesto.

Film za cijelu obitelj

Portal Common Sense Media film Coco i velika tajna preporučuje za gledanje s djecom od sedam godina nadalje i dodijelio mu je svoju posebnu oznaku Common Sense Seal, što znači da obiteljima pruža izvanredno medijsko iskustvo i može potaknuti razgovor, zabaviti različite obitelji i značajno utjecati na gledatelje.

Film odaje počast meksičkoj tradiciji i običajima i prilika je da ih mali, ali i odrasli gledatelji bolje upoznaju i dožive na nov način. Iako sadrži neke tužne i zastrašujuće prizore, puno stiliziranih (i uglavnom simpatičnih) kostura i nekoliko napetih potjera, ništa nije previše intenzivno. Glavni lik Miguel je pozitivan model, talentiran i strastven u vezi glazbe, i iako donosi neke impulzivne i riskantne odluke, na kraju prepoznaje važnost obitelji. Među pozitivnim porukama koje film prenosi ističu se pripadnost obitelji, bezuvjetna ljubav i prihvaćanje, neodustajanje od svojih snova, suradnja, zahvalnost i opraštanje.

Aktivnosti i razgovor nakon filma

Nakon filma možete s djecom razgovarati o vašim običajima povodom Dana mrtvih – odlasku na groblje, nošenju cvijeća i paljenju svijeća i usporediti ih s običajima u Meksiku. Pitajte svoje dijete koji su mu se od tih običaja svidjeli i razgovarajte o njihovu značenju. Film bi mogao potaknuti i dječja pitanja o smrti pa vi možete pitati dijete što ono misli da se događa poslije smrti i podijeliti s njim svoja uvjerenja, na način prilagođen njegovoj dobi. Možda ćete se željeti prisjetiti nekih umrlih članova svoje obitelji, a zanimljiva aktivnost poslije filma mogla bi biti i crtanje obiteljskog stabla i pričanje priča o vlastitim precima.

Jedna od tema na koje film upućuje i koja je u njemu lijepo razriješena, je sukob između odanosti obiteljskim vrijednostima i slijeđenja vlastitih snova. Pitajte dijete što bi ono učinilo na Miguelovom mjestu, a što na mjestu članova njegove obitelji, kako bi pokušalo pomiriti te dvije strane.

Provjerite i je li mu nešto u filmu bilo malo strašno, je li ga nešto rastužilo.

Što kad dijete burno reagira na crtiće i filmove?

Ako imate kućnog ljubimca, vašem će djetetu možda zanimljiv biti i odnos Miguela s psom lutalicom Danteom, pa možete razgovarati o tome što mu njegov ljubimac znači i kakve je neobične zgode s njime dosada doživjelo, a možda ćete željeti saznati više i o pasmini Xolo (Meksički bezdlaki pas) kojoj Dante pripada.

Pitajte svoje dijete bi li i samo, poput Miguela, voljelo naučiti svirati neki instrument, a ako mu se svidjela glazba u filmu, možete potražiti i originalne meksičke pjesme i zabaviti se slušajući ih i plešući uz njih.

Napomena za odlazak u kino s mlađom djecom

U kinima se prije filma Coco i velika tajna prikazuje kratki animirani film Snježno kraljevstvo: Olafova pustolovina, koji će se također svidjeti djeci, posebno ako su voljela Snježno kraljevstvo. Film traje 20 minuta, a Coco i velika tajna 110 minuta pa ako vam se čini da bi za vaše dijete to bilo predugo, možete ovog puta razmisliti o namjernom kašnjenju u kino.

Kako nastaju bebe i druge teme za razgovor nakon filma Rode