Uz animirani film Rode zabavit će se i djeca i roditelji, a osim o neizbježnoj temi dolaska beba na svijet, nakon njega možete razgovarati i o važnosti obitelji, odnosu roditelja i djece i vremenu koje provodite zajedno

Piše: Ana Dokler

Animirani film Rode (Storks) uzbudljiva je obiteljska komedija, koja će podjednako zabaviti i djecu i roditelje, a zabava se može nastaviti i nakon filma. Uz razgovore o važnosti obitelji, prijateljstva, suradnje i suosjećanja, odnosima roditelja i drugih odraslih s djecom, te opasnostima s kojima su se likovi suočili, svakako će se nametnuti i rasprava o tome kako djeca dolaze na svijet. Najbolje je djeci reći istinu, na način primjeren njihovoj dobi. Ako je pak vašim mališanima već sve jasno, “priče za malu djecu” o rodama koje donose bebe ili, primjerice, bebama pronađenima u kupusu, sigurno će ih nasmijati.

Filmu preporučenom za djecu od šest godina nadalje, Common Sense Media, američka neprofitna organizacija posvećena edukaciji o medijskoj pismenosti, koja na svom portalu donosi ocjene i recenzije filmova, igara, televizijskih emisija, internetskih stranica, knjiga i glazbe, dala je posebnu oznaku – Common Sense Seal. Ovaj “pečat” dodjeljuje se medijskim sadržajima s velikim potencijalom da pokrenu obiteljske rasprave, zabave različite obitelji i pozitvno utječu na pojedine članove obitelji ili na kulturu općenito.

Priča o rodama i ljudima

U filmu Rode, saznajemo kako su velike bijele ptice u prošlosti po narudžbama budućih roditelja donosile bebe i čak ih proizvodile u posebnoj tvornici, iako su uvijek postojali i drugi načini “pravljenja djece”. Zbog njihove slatkoće, neke su se rode previše vezale za bebe koje su trebale dostaviti, pa je na kraju cijela vrsta prešla na profitabilniji i manje emocionalno zahtjevan posao dostave običnih pošiljki, koji se odvija preko korporacije Corner Store. Kad šef korporacije najavi iskusnom dostavljaču Junioru da će mu prepustiti svoje mjesto, počinje njegova pustolovina s djevojkom Tulip, koja je zbog nezgode u kojoj se izgubila adresa njezinih roditelja, odrasla uz rode, a sada bi, napunivši 18 godina, trebala otići živjeti među ljude. Primivši narudžbu od dječaka koji je poželio brata ili sestru, jer mu uz prezaposlene roditelje nedostaje društvo za igru, ona slučajno pokrene stroj za stvaranje beba. U nastojanju da u tajnosti dostave bebu njezinoj obitelji, Junior i Tulip suočit će se s raznim opasnostima i izazovima, ali se i bolje upoznati i zbližiti.

Važna poruka za roditelje

Mlađu i osjetljiviju djecu mogle bi uznemiriti scene u kojima su glavni likovi izloženi životnoj opasnosti, primjerice kada se letjelica u kojoj Junior i Tulip dostavljaju bebu pokvari i sruši, kada čopor vukova želi pojesti bebu, ili kad Tulip visi s litice. Budite tada uz svoje dijete i recite mu da će se sve, iako sada izgleda strašno, dobro završiti. I zaista, već sljedeća scena svaki put će donijeti neočekivano razrješenje i olakšanje. Poslije filma možete dijete pitati je li ga nešto uplašilo i jesu li mu strašniji bili prizori kad su glavni likovi u opasnosti, ili kad su u međusobnom sukobu.

Kroz cijeli film, pa i te zastrašujuće situacije, provlači se poruka kako odrasli trebaju čuvati svoje malene, izrečena simpatično i nepretenciozno. Roditelji će se prepoznati u duhovito prikazanim zahtjevnim trenutcima brige za bebu – kad je njezini “dostavljači” na sve načine pokušavaju umiriti, zabaviti, nahraniti ili uspavati, a tu je i podsjetnik kako djeca brzo rastu i kako bi što bolje trebali iskoristiti vrijeme koje imamo na raspolaganju.