Od 3. do 6. listopada Makarska je domaćin Regionalne konferencije o pravima djece u okviru medijske pismenosti  te 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja se održava od 5. do 8. listopada

Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. godine, organiziraju 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i to pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna. Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83 koje ćemo imati prilike pogledati tijekom Revije u sedam službenih projekcija. Selekcijska komisija je bila u sastavu Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: producentica Jacqueline Cosgrove iz Australije, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, redateljica Kristina Kumrić, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga. Osim nagrada odraslih, nagrade će davati i Internacionalni žiri djece iz Makedonije, Albanije, Slovenije, Italije i iz Hrvatske. Oba žirija dodjeljuju po tri nagrade i to u kategorijama animirani, dokumentarni i igrani film, TV reportaža i slobodni stil.

Ove godine uveden je novitet za članove dječjeg žirija. Naime, uoči početka Revije za njih je organizirana radionica “Kako žirirati filmove?” koju će voditi redateljica i snimateljica Eva Kraljević i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić. Na taj će način članovi žirija biti još bolje pripremljeni za težak zadatak koji im slijedi.

Također će za korisnike Udruge s invaliditetom SUNCE iz Makarske biti organizirana radionica stop animacije koju će voditi Ksenija Sanković i Ivana Štedul, profesionalni radni terapeut.

Pogledajte Programski raspored Revije.

Regionalna konferencija o pravima djece u okviru medijske pismenosti

Prije prikazivanja filmova koji predstavljaju vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije, Hrvatski filmski savez organizira i Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti, od 3. do 6. listopada u hotelu Rivijera, pod pokroviteljstvom HAVC-a. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz više zemalja regije, koji se bave filmskim stvaralaštvom djece. Očekuju se predstavnici iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Većina sudionika posvećena je filmovima djece i mladeži, neki u vidu festivalskih programa, a neki rade filmsku produkciju s navedenim uzrastima.

Osnutkom Youth Cinema Network-a 2013. godine, suradnja između filmskih klubova koji se bave stvaralaštvom djece i mladih na europskoj razini postala je sve izraženija. Upravo ovaj projekt idealna je prilika za povezivanje unutar Mreže. Hrvatski filmski savez u zadnje tri godine razvojem međunarodne suradnje raspolaže s respektabilnom brojkom suradnji te je stvorena potrebna platforma za ostvarivanje programa Konferencije o dječjim pravima u filmskom stvaralaštvu.

S obzirom na to da se medijska pismenost danas smatra jednom od temeljnih vrsta pismenosti, teško je vjerovati u to da bez institucionalnog razvoja takve pismenosti među djecom i mladima možemo uopće pomišljati razgovarati o dječjim pravima. Upravo je zato konferencija regionalnoga karaktera, koja se bavi pravima djece, ključna za ostvarenje suradnje na polju medijske edukacije djece, mladih i njihovih nastavnika, odgajatelja te voditelja izvanškolskih aktivnosti.