‘Igrajmo se kina: priručnik za izradu kućnog projektora’, koji možete besplatno preuzeti na internetskoj stranici Udruge Djece susreću umjetnost, omogućava nastavnicima, odgojiteljima i roditeljima da na jednostavan način, uz lakodostupne materijale, s djecom provedu ovaj zabavni projekt

Pripremila: Ana Dokler

“Od samih početaka filmske umjetnosti film je usko vezan uz kino. Kinodvorane opremljene projektorima, kao i putujući kinoprikazivači u mjestima koja nisu imala kina, publici su donosili najnovije filmske naslove. Projekcije, a zatim i uživanje u filmu i danas povezujemo s velikim platnima na kojima su filmovi prikazivani. Ako je netko želio pogledati film, potražio bi kinoprogram u lokalnim novinama ili pogledao filmske plakate u obližnjem kinu”, stoji u uvodnom dijelu Priručnika za izradu kućnog projektora, pripremljenog u sklopu projekta Participativni online filmski klub Sedmi kontinent koji je Udruga Djeca susreću umjetnost provela kroz školsku godinu 2023./2024. Njegovu izradu sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionice Online filmskog kluba Sedmi kontinent održane u 14 škola

Autorica priručnika, dr. sc. Marina Gabelica, književna kritičarka, književna i filmska metodičarka, docentica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz područja dječje književnosti i medija, u nastavku objašnjava kako nam je danas film dostupniji no ikad prije:

“Filmove i dalje možemo gledati u kinima, nalazimo ih na stotinama televizijskih programa ili na online streaming platformama. Filmove stoga možemo gledati pomoću televizora, ali i pomoću drugih uređaja priključenih na internet – računala, tableta i mobitela. Napredak tehnologije omogućio je da u filmovima možemo uživati bilo gdje i bilo kada. Ipak, dostupnost filma ne znači ujedno da će i užitak u filmu biti jednak s obzirom na to gdje i kako film gledamo. Gledanje filma na mobitelu – takoreći, “na dlanu” – možda je lako, ali zasigurno neće biti jednako kvalitetno kao gledanje filma na velikom kinoplatnu. Stoga, ako doista želimo uživati u filmu i gledati ga na način kako ga je redatelj zamislio, film je najbolje pogledati u kinu.”

Ističe dalje da je prilikom gledanja filma kod kuće ili u učionici važno projicirati film na ekranu ili platnu adekvatne veličine (s obzirom na veličinu prostora), dobro zamračiti prostor, osigurati da svi koji gledaju film imaju dobar pogled prema ekranu ili platnu te osigurati dobro ozvučenje: tišinu u prostoru i kvalitetne zvučnike.

Poučite djecu kako gledati film

U priručniku pod nazivom “Igrajmo se kina” nalaze se i detaljne upute za izradu razrednog, odnosno kućnog projektora, za koji će vam biti potrebni:

  • kartonska kutija za cipele u koju (uz užu stranu) stane mobitel
  • mobitel (pametni telefon)
  • olovka ili flomaster
  • povećalo (čistog stakla)
  • skalpel ili škare
  • jača traka za lijepljenje (ili vruće ljepilo)
  • manji komad kartona (za izradu stalka za mobitel).

Uz to će vam dobro doći i ravnalo za crtanje dijagonala na kutiji, crni kolaž-papir za oblaganje unutrašnjosti kutije te stalak za mobitel, koji umjesto od kartona, možete izraditi i od drugih materijala, ili možete rabiti kupovni stalak.

Priručnik na kraju donosi i ideje za kvalitetniju projekciju, kao i objašnjenje znanosti iza ovog eksperimenta.

Besplatno preuzmite pdf Priručnika za izradu kućnog projektora

U rujnu 2023. u sklopu projekta Vrtići u kvartovskom kinu, koji se provodi s Gradom Zagrebom, osam gradskih kulturnih centara i dvadesetak vrtića, Udruga Djeca Susreću umjetnost organizira besplatne online radionice izrade kućnog projektora za odgojitelje. Svi koji se za provedbu ovog projekta sa svojim grupama žele detaljnije pripremiti, mogu se pridružiti jednom od ciklusa koje će voditi filmski redatelj Anton Mezulić. Više informacija i način prijave bit će objavljeni na stranici sedmikontinent.org.

Prvi ‘animirani film’ vašeg djeteta: upute za izradu flip booka