Iako se radi o filmu o najpopularnijoj lutki za djevojčice, film ‘Barbie’ prije svega je namijenjen odraslima ili najranije adolescentima, što je indicirano i oznakom 12 na kino repertoaru. Teme filma i brojne reference djeci neće biti razumljive, piše Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba Hrvatska

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

U kinima upravo igra prvi igrani film o popularnoj lutki Barbie. Mnoštvo nijansi ružičaste boja dekorira njezinu kuću iz snova, odjeću, cipele, automobil…, zapravo cijeli svijet koji dijeli s mnogim drugim Barbie likovima. Sve je puno blještavila, sjaja, veselja i smijeha. Prvih pola sata filma koji se odvija u Barbielandu je naprosto očaravajući, pogotovo za djevojčice kojima je Barbie omiljena igračka.

Unatoč tome što medijska kampnja za film komunicira da je to film za djecu, već u prvim kardovima filma još je jasnije da se ipak radi o filmu namijenjenom odrasloj publici. Prva sekvenca inspirirana je Kubrickovim metafizičkim klasikom 2001: Odiseja u svemiru, u kojoj se uništavanje klasičnih lutaka pred novopridošlom Barbie koristi kao evolucija u igri djevojčica. Zahvaljujući Barbie iz korjena su promjenile sliku o sebi i prihvatile potpuno nove uloge za koje do tada nisu ni znale da mogu imati. Od kućanice i majke do poslovne žene i austronautkinje.

Kakve poruke o tijelu djeca dobivaju kroz popularne crtiće i igračke

Odlazak čudnoj Barbie je pak inspiriran filmom Matrix, gdje se progovara o buđenju svijesti pojedinca i odabirima koji će u potpunostima pomijeniti percepciju svijeta u kojem Barbie živi. Za odrasle, te reference će itekako pridonijeti doživljaju filma i razumijevanju onoga što film nastoji poručiti. Djeci, pak ostaje gledati simpatične likove i predivnu scenografiju. Barem nakratko.

Naime, ovo je prije svega egzistencijalna drama smještena u svijet fantazije. Bavi se temama poput smrtnosti, smisla života, položaja žena u društvu, feminizma, patrijarhata, emancipacije žena i odnosa između muškaraca i žena. I zbog toga, filmu treba dati sve pohvale. Međutim, iako je film imao veliki potencijal da na zabavan način podigne svijest o navedenim temama, to je učinjeno vrlo isforsirano. To je posebno očito u razgovorima likova u kojima je rječnik ponekad toliko kompliciran da vjerojatno i odrasli imaju teškoća shvatiti o čemu se govori.

Kako rodni stereotipi u filmovima i na televiziji utječu na dječji razvoj

Iako će prvi dio filma djevojčice s oduševljenjem pratiti, to ushićenje vrlo brzo splasne jer im postaje nerazumljiv. Naime, na projekciji kojoj sam prisustvovala glasno oduševljenje djevojčica uoči filma brzo je utihnulo kako je film napredovao, a nekoliko djece s roditeljima je i napustilo dvoranu. Osim toga, brzo se shvati da je sve već viđeno, s obzirom da se najšarmantniji i najzabavniji dijelovi filma nalaze u reklamnim filmskim najavama.

Unatoč svemu, ova neobična ružičasta ekstravaganca će lako zabaviti gledatelje, barem od adolescentne dobi nadalje i to bez obzira na spol jer se tema koja se paralelno provlači kroz film o matrijarhatu suprotstavlja patrijarhatu kojim je opsjednut Ken. No, nemojte očekivati “urnebesni” humor, kako neki opisuju komične dosege filma. Sve se svodi na pomalo glupave gegove likova.

U svakom slučaju, film nije pogodan za djecu ispod 12 godina, dok roditeljima djece koji ulaze u adolescenciju Barbie može poslužiti za malo dublje razgovore o egzistencijalnim temama. Zahvaljujući agresivnim reklamama, roditelji djevojčica svih dobi ne trebaju se iznenaditi ako ih budu tražile novu Barbie lutku, odjeću ili neki modni komad. Ipak je ovaj film jedna velika reklama za najpopularniju i najprodavaniju lutku na svijetu i sve ono što ona predstavlja. Naposljetku, i sama tvrtka Mattel sveprisutna je u filmu.

Dijete želi svaku igračku iz reklame

Za djecu: 12+

Iako se radi o filmu o najpopularnijoj lutki za djevojčice, prije svega je namijenjen odraslima ili najranije adolescentima, što je indicirano oznakom 12 na kino repertoaru. Naime, teme filma, dijalozi i reference djeci neće biti razumljive i gledanje filma će im biti dosadno i besmisleno.

Za roditelje: Egzistencijalne teme, iako preforsirane i banalne, u ovom stiliziranom i šarenom filmu dobrodošle su kao osvježenje u stereotipnom filmskom repertoaru.

Nasilje: Nema nasilja.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Ima dosta pogrdnih riječi, pogotovo seksualnog karaktera. Zanimljivo je da neke uopće nisu prevođene, tako da “bimbo” (kurvica, blesača) postaje “bimbuša”(?).

Seks: Nema prizora, ali ima sugestivnih seksualnih izraza i prizora. Primjerice, scena u kojoj Barbie koketiraju s Kenovima, zatim kada radnici u stvarnom svijetu dobacuju uvredljive seksualne komentare i komentiraju se genitalije, a Ken je u filmu uglavnom polugol i pokušava se udvarati Barbie.

Tempo: Normalan.

Zašto, unatoč pozitivnim porukama, ‘Wonder Woman’ nije film za djecu