Pogledajte videoradove, stripove, plakate i infografike koje su učenici hrvatskih osnovnih i srednjih škola izradili za natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, organiziran povodom Svjetskog dana prava potrošača 2019.

Piše: Ana Dokler

Svjetski dan prava potrošača obilježava se svake godine 15. ožujka, a u Hrvatskoj je ove godine obilježen u Tehničkom muzeju u Zagrebu manifestacijom pod nazivom “Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s još 12 institucija i tijela.

Kako bi potaknuli mlade na stjecanje potrebnog znanja i razvoj svijesti o potrošačkim pravima u svijetu digitalne tehnologije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te nadležnih stručnih tijela organiziralo Natječaj za učenike osnovnih škola i srednjih škola, koji je bio otvoren od 13. veljače do 6. ožujka 2019.

Na Natječaj je stiglo ukupno 118 radova iz 70 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a na manifestaciji 15. ožujka svečano su dodijeljene nagrade školama za najbolji videorad, strip, plakat te infografiku. Svi prijavljeni radovi mogli su se vidjeti u izložbenom prostoru Tehničkog muzeja, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo ih je naknadno i na svom YouTube kanalu:

Nagrađeni su videorad učenika Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke, strip učenika Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca, plakat učenika Srednje škole Glina te infografika koju su izradili učenici Osnovne škole Prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog. Kao nagrada za ove 4 škole osigurane su nove pametne ploče.

“Digitalni svijet je postao naša realnost i što prije se kvalitetno educiramo o pravilnom korištenju istoga, to će i sigurnost i zadovoljstvo korisnika – naših građana biti veća”, rekao je na dodjeli nagrada Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a predsjednik vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen dodao je kako svi zaprimljeni radovi zaslužuju pažnju odraslih te da bi ih se trebalo koristiti i u budućim kampanjama podizanja svijesti potrošača u digitalnom dobu.

Na 16 informativnih pultova u sklopu obilježvanja Svjetskog dana prava potrošača posjetitelji su mogli doznati sve informacije o zaštiti njihovih potrošačkih prava u digitalnom svijetu, a tijekom cijelog dana održavale su i edukativne radionice i predavanja.

Na informativnom pultu Agencije za elektroničke medije predstavljeni su Dani medijske pismenosti, a zamjenik ravnatelja Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović održao je predavanje o medijskoj pismenosti.

U organizaciji događaja sudjelovali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET nacionalni CERT, Fakultet organizacije i informatike, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Agencija za elektroničke medije, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Ministarstvo financija i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Organizirajte predavanje ili radionicu povodom Dana medijske pismenosti