Povezanost između korištenja medija i školskog uspjeha, seksting i seksualnost u digitalnom svijetu te uloga medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu – neke su od tema o kojima se govorilo na 2. Psycho Film & Media Festivalu

Izvor: Psycho Film & Media Festival

Drugi po redu Psycho Film & Media Festival, održan 14. i 15. ožujka 2019. u Rijeci, okupio je i ove godine više od stotinu sudionika, uglavnom psihologa, ali i medijskih i filmskih stručnjaka i novinara.

Petnaest programskih aktivnosti obuhvatilo je razne oblike sudjelovanja – od predavanja, do radionica, debata i prezentacija.

U gostujućim predavanjima je, između ostalog, predstavljen utjecaj mitova o psihologiji na medijske sadržaje o njoj (prof.dr.sc. Krunoslav Matešić, Filozofski fakultet, Zagreb), uvođenje suvremenih tehnologija u učenje i podučavanje (prof.dr.sc. Svjetlana Kolić Vehovec, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Rijeci), te povezanost između korištenja medija i školskog uspjeha (prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu).

Kako mobitel utječe na pisanje zadaće i učenje

Obrađena je i tema o sekstingu i seksualnosti u digitalnom svijetu (doc.dr.sc. Daniela Šincek, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku), kao i održano predavanje o ulozi medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu (dr.sc. Maja Mamula, Ženska soba, Zagreb).

Više informacija o održanim predavanjima i predavačima potražite u programu Psycho Film & Media Festivala.

Psycho Film & Media Festival zamišljen je kao platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka. Pokrenut je radi jačanja dijaloga između profesija kojima su mediji područje interesa, a glavne tematske smjernice su psihologija, mediji i etika te nam one svojom širinom i sveprisutnošću otvaraju prostor za brojne rasprave i programe. Potaknuti uspjehom prva dva Festivala, organizatori već najavljuju i treći, koji će biti održan u ožujku 2020. godine, u Rijeci – Europskoj prijestolnci kulture.

Znanstvene spoznaje o utjecaju medija na razvoj djece i mladih