Na zatvaranju 8. Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI dodijeljene su festivalske nagrade u kategorijama MINI, MIDI i MAXI te Plavi VAFI za filmove koji najviše promiču dječja prava

Izvor: VAFI

U nedjelju 4. lipnja u palači Herzer zatvoren je 8. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI. Dodijeljene su i festivalske nagrade – po jedan “dječji Oskar” u svakoj kategoriji (MINI, MIDI i MAXI), i po četiri ravnopravne druge nagrade, ali i Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava, kao i četiri ravnopravne druge nagrade u toj kategoriji.

Žiri koji je ocjenjivao JUNIOR sekciju sastojao se od stručnjaka u području animiranog filma, a činili su ga Kinez Johnchill Lee, Bosanac sa švedskom adresom Midhat Ajanović – Ajan i Martina Meštrović iz Hrvatske. Odgledali su 122 filma u ukupno šest projekcija i dodijelili tri kipića i petnaest diploma.

Animirani filmovi od djece i za djecu na 8. VAFI-ju

Najboljim filmom u JUNIOR MINI kategoriji proglašen je slovenski film “Crtanje svjetlom”, u MIDI kategoriji pobijedio je također slovenski film “U gradu”, dok je MAXI VAFI statuu zaslužio ruski film “Tko je glavni i odgovorni ovdje?”.

Nagrade u posebnoj kategoriji plavi VAFI dodijelile su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Gorana Banda iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Najboljim filmom proglasile su talijanski “Chemion protiv osteosarcoma” koji govori o pravu djeteta na zdravlje i na informaciju, a ispunjen je nadom.

Organizatori su na samom zatvaranju dodijelili priznanja najmlađim gostima partnerima iz Kine, a čiji su se filmovi mogli pogledati u popratnim projekcijama. Ujedno su zahvalili svim volonterima, suorganizatorima, pokroviteljima, sponzorima, partnerima i medijskim pokroviteljima na pomoći i svim gostima na opravdavanju statusa internacionalnog i prosperitetnog festivala. VAFI je još jednom dokazao da može pomaknuti granice, a druge godine nova zemlja partner bit će Italija.

Pored drugih zanimljivih popratnih programa, u subotu 3. lipnja održana je radionica “Zastavljajmo” pod vodstvom mlade dizajnerice iz Rijeke – Une Rebić.

medijska-pismenost-VAFI-radionice

Na toj su radionici mali Vanimatori i njihovi strani gosti imali prilike grupno promišljati i dizajnirati nove zastave naše planete disciplinom poznatom pod imenom veksilografija. Ovom radionicom organizatori su htjeli podsjetiti na vrijednosti tolerancije i zajedništva u svom bogatstvu raznolikosti koje naš planet posjeduje.

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji