Pogledajte kako je bilo na Filmskoj RUNDI, reviji kratkometražnih hrvatskih filmova, održanoj od 26. do 28. svibnja u Osijeku

Izvor: Filmska RUNDA

Na drugoj Filmskoj RUNDI, reviji kratkometražnih hrvatskih filmova, održanoj od 26. do 28. svibnja u osječkoj Galeriji Kazamat, prikazano je više od 30 filmova hrvatskih redatelja.

“RUNDA je nevjerojatno važna. Ja sam ju još prošle godine podržao, kada je recimo bila u povojima, a sad vidjeti kako to sve skupa buja, moram priznati da je to fantastično. S druge strane, vidim u njoj zametak nečeg puno većeg; da se čitava Tvrđa može pretvoriti u filmski generator“, rekao je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, koji je u Osijek stigao nakon predstavljanja hrvatskog filma u Cannesu.

medijska-pismenost-filmska-runda-publika

Tijekom tri dana prikazivali su se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi. U programu Festivalska RUNDA, mnogobrojni posjetitelji gledali su i animirani film “Ježeva kuća” redateljice Eve Cvijanović. Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija. Od drugih filmova izdvajamo nagrađivane filmove “Kino Otok” redatelja Ivana Ramljaka, “Dotu” redateljice Petre Zlonoge, “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić te “Mliječni zub” redatelja Saše Bana.

Novost ovogodišnjeg programa bila je Fokus RUNDA koja zajedno sa Fokus Profesijom gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film. U dugoročnom planu je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju te održavati cjelogodišnji program Autorske RUNDE, prezentacije mladih autora kroz edukativne programe i projekcije. Na taj način Filmska RUNDA provodi kontinuitet filmske edukacije i donosi svježi kulturni sadržaj u Osijeku.