Čitateljica kojoj se na internetu pojavljuju oglasi za potenciju i videoigre sa slikama golog muškog tijela, zabrinula se da bi se takvo nešto moglo pojaviti i kad se njeno dijete služi računalom pa nas je pitala kako to spriječiti. Donosimo odgovor Borisa Radanovića iz Centra za sigurniji internet

Pitanje: Kad se kod kuće na kompjuteru spojim na internet (preko Chroma) automatski mi se otvori stranica Yahoo News i pokraj nje uvijek još jedna stranica s nekim oglasom – većinom za neke on-line programe, tečajeve i slično, no nedavno su mi se tako dva puta pojavile reklame s eksplicitnim slikama golog muškog tijela – jedna za neki preparat za povećanje potencije, a druga za neku videoigru. Odmah sam ih zatvorila, no zabrinulo me što bi se takvo nešto moglo pojaviti i kad mi se dijete služi kompjuterom. Kako mogu spriječiti da se takve stvari ubuduće pojavljuju?

Odgovara Boris Radanović, Awareness koordinator Centra za sigurniji internet:

Vaše računalo nikada bez vašeg direktnog upita ne bi trebalo otvarati dodatne stranice ili prozore unutar vašeg preglednika. Ovo je prvi znak da postoji mogućnost da je vaše računalo zaraženo određenim malicioznim programom koji želi pri svakom otvaranju internet preglednika da pogledate, otvorite i vrlo vjerojatno odaberete reklamu na toj stranici. Savjetujem pregledavanje računala pomoću antivirusnog programa, podizanje operativnog sustava na najnoviju inačicu i razgovor sa svim korisnicima tog računala, a pogotovo djecom, o opasnosti odabira određenih dodataka ili programa na internetu te njihovom preuzimanju. Što je to virus i kako se računala mogu zaraziti s takvim “lošim” programima također je zanimljiva tema o kojoj bi trebali znati svi korisnici računala, i mali i veliki.

Vaše računalo možda je zaraženo virusima, a da to ni ne znate

Što se tiče oglasa, naravno Adblock je uvijek opcija, no još je važniji konstruktivan razgovor s djetetom i ukućanima o banerima i reklamama (ponekad neprimjerenima), koje se prikazuju na internetu. Dijete će otići kod prijatelja i suočiti se s reklamama, sam ili s kolegom koji je također dijete, ne znajući da je poruka “Vi ste 1 000 000 posjetitelj stranice, ostavite podatke kreditne kartice i osvajate put na Havaje” zapravo prijevara, jer ju on na svom računalu nikada nije vidio. Trebamo educirati našu djecu, zapravo i sami sebe, o kvalitetnom i pametnom korištenju interneta.

Ugovor o korištenju interneta koji možete potpisati s djetetom

Za teme kao što su virusi, internet predatori, prijevare, krađa osobnih podataka i tako dalje, vaše će dijete biti itekako zainteresirano. Naravno prije toga biste se trebali informirati o tome, kako bi znanje mogli proslijediti dalje. Ne bi slali svoje dijete prvi dan škole da samo hoda bez poznavanja osnovnih pravila prometa, također nemojte pustiti svoje dijete u bespuće interneta prije nego ga uputite u osnovna pravila i znanja o internetu i sigurnom surfanju.

Što se tiče neprimjerenih oglasa, poslužitelji i stranice automatski blokiraju većinu takvog sadržaja, no nekad takvi filtri mogu zakazati. Svakako unutar preglednika koji koristite možete uključiti “Safe search” ili “Parental controls” koji limitiraju prikaz neprimjerenog sadržaja za djecu, a ista je stvar i sa YouTubeom na kojem postoji “Parent filter”. Uključivanjem takvih postavki možemo dodatno zaštiti dijete od neželjenog sadržaja, no i dalje stojim kod savjeta da roditelji moraju porazgovarati sa svojom djecom o tome kada i na koji način koriste internet.

Spolni razvoj i seksualni sadržaji u medijima

Ako želite znati više o medijima i njihovom utjecaju na djecu i mlade, ili ste zabrinuti zbog neke konkretne situacije, pošaljite nam svoje pitanje na medijskapismenost@e-mediji.hr Istražit ćemo temu za vas, potražiti savjet stručnjaka i objaviti pitanje i odgovor.

Foto: Pixabay